Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
43655
View
399
Reply

KENCING MANIS / DIABETES: ask your questions here...

[Copy link]

Author: ipes2       Show all posts   Read mode

Author
Post time 27-9-2014 05:01 PM | Show all posts |Read mode
I keje dgn endocrine department dan dah letih lesu dah dok buat Diabetic OPD for years... ada ape ape soklan tanyalah, insyaAllah i cuba jawab sebaik mungkin Last edited by ipes2 on 27-9-2014 06:14 PM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2014 07:44 PM | Show all posts
Abang ipar Lara pergi klinik semalam cek darah kiraan 24. Doktor bagi ubat untuk makan. Uncle Lara marah dia dan suruh pergi hospital emergency terus dan dia terus ditahan. Tadi cek katanya 13. Patutlah dia tiba2 kurus berat badan turun lebih 10kg. Lara mau tanya kenapa seseorang dapat kencing manis. Terima kasih doktor jawab soalan Lara.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-9-2014 08:04 PM | Show all posts
Laracinta posted on 27-9-2014 07:44 PM
Abang ipar Lara pergi klinik semalam cek darah kiraan 24. Doktor bagi ubat untuk makan. Uncle Lara m ...

laaa sian blood sugar 24 pon bagi balik umah.. teruk doctor tu; kene saman sepatutnya.

glucose dari makanan akan dibawa oleh darah ke organ organ yg memerlukanny sebagai energy utk cells dalam organ tu function.
cells ni tertutup; glucose boleh masuk dalam cells only if ada insulin, sebab insulin n i mcm kunci la, bukak pintu utk glucose masuk dlm cells.
kalau kita kurang insulin, maka, glucose dok berlegar dalam urat darah sebab tak leh masuk dalam cells. Jadi:
1) cells lapar sebab tak leh guna insulin
2) dalam darah penuh dgn glucose yg tak leh masuk dalam cells

malangnya, glucose ni boleh rosakkan urat darah, especially urat darah yg halus halus ni. urat darah yg halus ada di semua tempat, tetapi especially dalam jantung, dalam kidneys, dalam otak, dalam urat saraf, kat hujung2 kaki, dalam mata..

cells yg lapat tadi pulak akan cari jugak energy dgn cara lain; cara alternatif ni side product dia ialah acid..

conlcusion: the best place for glucose is NOT in blood; but elsewhere.
byk diabetic nyer org blood glucose dia 6-8.. on a long run, lama lama rosak la urat darah dia.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2014 08:18 PM | Show all posts
Just to share my experience..

Arwah abah i meninggal disebabkan diabetes n kegagalan organ dia utk berfungsi(yg doc explain la)..masa arwah g check kt doc bacaan gula dah around 25 kot..doc just bg ubat n blk..arwah abah pun xde sakit apa2..dia mg jenis susah sakit..seigt i sekali je penah demam..tp,sebulan lepas doc detect diabetes tu,arwah abah tiba2 sakit n masa bwk ke hosp pun dah 50-50 and koma selama 3 hari..hidup pun bergantung kpd machine..after 3 days doc ckp mmg xde harapan and nak cabut segala wayar..sbb menurut doc,buah pinggang,jantung,paru2 n otak dah x function disebabkan diabetes yg teruk tu..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-9-2014 08:30 PM | Show all posts
miz_hanne posted on 27-9-2014 08:18 PM
Just to share my experience..

Arwah abah i meninggal disebabkan diabetes n kegagalan organ dia ut ...

teruk doctor tu..25 bagi balik rumah lagi; nanti u tanya dia if anak beraak dia sendiri glucose 25 dia bagi balik rumah tak. tak bertanggungjawab. kalau i, i saman je. maybe dia kurang latihan dan tdak tahu pon pasal blood sugar.

innalillah to your dead. bila acid dah berkumpul dalam urat darah, maka kan terjadi DKA (diabetic ketoacidosis); this is very severe dan patients boleh mati if poorly managed.

i syorkan u jumpa balik doctor atau clinic yg bagi arwah bapak u balik tu pon bagi tau secara baik apa yg dah jadi kat your dad; tak payah marah marah kot, cuma supaya mereka belajar dari kesilapan. agar pesakit lain tak menderita
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2014 08:57 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 posted on 27-9-2014 08:04 PM
laaa sian blood sugar 24 pon bagi balik umah.. teruk doctor tu; kene saman sepatutnya.

glucose  ...


Terima kasih banyak2 doktor. Jasa baik doktor Lara tidak boleh balas cuma doa doktor sihat2 dan bahagia selalu.

Lara mau tanya lagi. Bapa lara ada kencing manis dan makan ubat. Lara mau tanya bagaimana Lara dapat elak dapat sakit kencing manis? Sebab keluarga bapa semua ada kencing manis, darah tinggi dan panas baran. Last edited by Laracinta on 27-9-2014 08:59 PM

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-9-2014 09:18 PM | Show all posts
Laracinta posted on 27-9-2014 08:57 PM
Terima kasih banyak2 doktor. Jasa baik doktor Lara tidak boleh balas cuma doa doktor sihat2 dan  ...

panas baran tak leh tolong, yg lain lain tu boleh la ha ha.
if family lain ada kencing manis, maksud nye ada strong genetic links la tu.
biasa nye ni type2 diabetes ie T2DM.

cara nak elak: jaga badan jgn jadi gemuk; im sure lara solid molid je tak gemuk. tapi any obesity will start it off
bila ada kencing manis, sekali dgn tu datang la darh tinggi dan high cholesterol, memang depa ni selalu bersama.

ameen for your doa
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2014 09:33 PM | Show all posts
ipes2 posted on 27-9-2014 08:30 PM
teruk doctor tu..25 bagi balik rumah lagi; nanti u tanya dia if anak beraak dia sendiri glucose 25 ...

Xpe la doc..dah lama pun berlaku..but i still igt lg la..sbb blk dr hosp arwah abah i citer kt i ng my mom..my mom pun mcm kesal jgkla nape doc tu biarkan..sbb lepas tu br la kteorg tny2 org lain n ckp klau dah 25 tu dah teruk..i pun masa tu skolah lg..x byk yg i tau ttg penyakit2 ni..skng ni insyaallah la ada la skit knowledge sbb blh baca kt internet..tu la..nak ckp lebih2 ng doc pun x berani la sbb diorg lg tau dr i..

nak share jgk psl my mom..dia asekla sakit jari bengkak smpai berbulan2 rasa kebas..g klinik x ok,g hosp x ok..doc pun xtau kenapa..lastly,my sis terfikir suruh my mom check uric acid dia..and level dia terlalu la tinggi..rupanyer my mom kena gout la kot..mcm pelik la sbb semua doc x boleh detect..nak komen lebih2 kang ckp lg pandai plak..hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2014 09:43 PM | Show all posts
ipes2 posted on 27-9-2014 09:18 PM
panas baran tak leh tolong, yg lain lain tu boleh la ha ha.
if family lain ada kencing manis, mak ...

Terima kasih atas nasihat doktor, Lara memang solid molid sebab masih muda tapi malang sekali muka kurang solid, hidung sebesar penumbuk, gigi jongang tidak mampu buat braces. Ya terpaksa lah nampaknya jaga kesihatan, Lara tak mahu macam bapa Lara keluar masuk hospital. Makan ubat macam makan nasi.. Banyakkk tapi kalau ikut keturunan keluarga dari bapa semua awal mati kerana sakit.
Last edited by Laracinta on 27-9-2014 09:44 PM

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-9-2014 10:16 PM | Show all posts
miz_hanne posted on 27-9-2014 09:33 PM
Xpe la doc..dah lama pun berlaku..but i still igt lg la..sbb blk dr hosp arwah abah i citer kt i n ...

oo sian; ngapa depa ni malas nak check sumer sumer tu? peli i.
gi la to our gout thread tu, you will learn alot there insyaAllah
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-9-2014 10:19 PM | Show all posts
Laracinta posted on 27-9-2014 09:43 PM
Terima kasih atas nasihat doktor, Lara memang solid molid sebab masih muda tapi malang sekali muka ...

ha ha gigi jongang ke; takpelah, sama lah dgn i yg gigi amat teruk ni.
takpe kita samer samer idung penyet.

kene jaga makanan tu, nnt takle kene obesity or kencing manis etc.
hidup umur panjang yg sihat nnt boleh diguna utk kebaikan dan utk beramal
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2014 06:23 PM | Show all posts
ipes2 posted on 27-9-2014 10:19 PM
ha ha gigi jongang ke; takpelah, sama lah dgn i yg gigi amat teruk ni.
takpe kita samer samer idu ...

doc..nak tanye.

ibu mertua saya dipotong jari lastweek sbb diabetes.
sekarang bila doctor check macam dah merebak ke kaki. maybe dorg nk potong sampai buku lali.

saya nk tanye sejauh mana boleh elak kaki dipotong.

ada yang suggest cuci bekas potong selalu dirumah dan sapu silco gel.

kalau makan suplement  utk lancarkan peredaran darah membantu tak?
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2014 07:14 PM | Show all posts
ipes2 posted on 27-9-2014 10:16 PM
oo sian; ngapa depa ni malas nak check sumer sumer tu? peli i.
gi la to our gout thread tu, you w ...

I ni lg la pelik doc (mcm nak komen lebih2 je tp kang ngamuk doctors kt sini)..hehe
I pun dah baca tred gout tu,n byk info i dpt..tq doc!
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-9-2014 04:21 PM | Show all posts
mamanurulhasbi posted on 28-9-2014 06:23 PM
doc..nak tanye.

ibu mertua saya dipotong jari lastweek sbb diabetes.

Innalillah, im very sorry to here your mum kene amputation.
If surgeons kata kena buat lagi sampai ke ankle, i recommend that she follows their advice.

Bila glucose byk dalam darah, urat darah akan rosak. Termasuklah urat darah kepada nerves di kaki, kulit, muscles etc.
Bila dah ada vascular complications macam ni, memang kena amputate.
Cara utk elak amputation hanya lah dgn control glucose dalam darah.
Kat atas tadi i ada cerita mcm mana glucose ni dicontrol di dalam darah.

Byk ubat ubat yg help with circulation eg Aspirin etc etc tetapi kene ada doctors yg follow up; and kene jaga punca kpd problem tu, ie glucose dalam blood tu.

Creams yu semu adalah utk menjaga the integrity of the amputated sites; they will not hinder or improve blood glucose levels.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-9-2014 04:22 PM | Show all posts
miz_hanne posted on 28-9-2014 07:14 PM
I ni lg la pelik doc (mcm nak komen lebih2 je tp kang ngamuk doctors kt sini)..hehe
I pun dah bac ...

I understand apa yg Miz rasa. Takpelah, kita sama sam belajar.
Juga, moga moga keadaan helath system kita akan improve, ameen
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2014 10:38 AM | Show all posts
ipes2 posted on 29-9-2014 04:21 PM
Innalillah, im very sorry to here your mum kene amputation.
If surgeons kata kena buat lagi sampa ...

ic, thanks doc for that long explaination.

sekarang mak warded lagi. doc nak monitor darah. so far doc positif , akan cuba elak amputation ke ankle.

semalam guna kaedah buble jet oksigen ke salur darah. doc nak check kelikatan darah. macam doc cakap, urat darah mak dah banyak yang rosak. mungkin ada cara untuk pulihkan utk selamatkan keadaan. mudah2an.

doc, kekerapan cuci bekas potong sepatutnya kena follow hospital atau kita boleh buat sendiri ye? sebab bila dah warded selalunya akan follow schedule hospital.

maybe boleh ubah kekerapan bila dah pulang ke rumah.


jazakallah doc.
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2014 02:29 PM | Show all posts
selain makan ubat yang doktor bekalkan, ada tak apa2 supplement yang elok di ambil skali..yang boleh di beli di farmasi.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-9-2014 07:23 PM | Show all posts
mamanurulhasbi posted on 30-9-2014 10:38 AM
ic, thanks doc for that long explaination.

sekarang mak warded lagi. doc nak monitor darah. so  ...

sepatut nya hospital staff yg cakap pasal cara menjaga (agak strict sikit, sebab kulit org diabetes mmg lemah dan kurang blood supply).
Biasanys staff yg kita pangil 'Tissue Viability Nurse' TVN yg akan bagi remine utk u guna.
biasa nya, bila dah discharge tu, ada nurse yg follow up eg di rumah atau di clinic sebb taknak jahitan tu breakdown.

biasa nye, surgeons kerat di tempat tissue yg elok supaya tak jadi jahitan breakdown tu.
apa apa pon, blood sugar level mesti elok. sugar dalam blood ni sgt tak elok.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-9-2014 07:25 PM | Show all posts
tehbunga posted on 30-9-2014 02:29 PM
selain makan ubat yang doktor bekalkan, ada tak apa2 supplement yang elok di ambil skali..yang boleh ...

banyak jugak sebenarnye tehbunga, tetapi kebanyakan nyer adalah komersial dan i tak boleh namakan.
apa apa pon, kena make sure blood sugar tu in a decent levels.
pada keseluruhannya, ubat yg doctors bagi sepatutnya cukup utk kawal dan u tak perlu bergantung pada supplements
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2014 03:14 AM | Show all posts
salam doktor...mj nak tanya boleh tak pesakit diabetis nak pregnant...peluang utk mengandung tu ada tak...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.295848s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list