Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
5408
View
53
Reply

wanita bujang dan duduk menyewa sahaja..

[Copy link]

Author: siputsedut       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 23-9-2014 08:27 AM | Show all posts
hehe thanks all for the replies..saja je nk tengok pandangan forumer sekalian terhadap ibu tunggal yang terpaksa duk menyewa sbb kekangan kewangan sambil menyara anak...ye lah..biasanya ibu2 tunggal ni lepas cerai kebanyakannya mmg susah nk jumpa jodoh baru...pastuh kalau baca kisah2 ibu tunggal ni..ramai dpt ex hubby yang lepas tangan tangan nafkah anak2...so ibarat udah jatuh ditimpa tangga gituh...

btw ni bukan masalah I tau I ada rumah sendiri...just nk tau pandangan org...kot2 leh tulis novel ke nnt Last edited by siputsedut on 23-9-2014 08:29 AM

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-9-2014 09:54 AM | Show all posts
Hana posted on 21-9-2014 10:22 PM
mmg ya pun.
sebenarnya lagi bagus kalau orang tu pun ada anak. baru boleh memahami
kalau org tu  ...

itulah..maybe mmg susah kut...tp kalau the other way round..tuan rumah ialah ibu tunggal with anak...agak-agaknya or gbujang nk tak jd tenant kat rumah tu?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-9-2014 09:56 AM | Show all posts
aechae posted on 22-9-2014 08:27 PM
ohoo....klu i pn x terima....psl i jenis cpt risau n suka pikir psl hal org....nnt serabut plak piki ...

motif uols...tak payah fikir kut rasanya bila si ibu dah ambil keputusan utk fully jaga anak dia..dia dah bersedia dari segi mental nk mengadap peel anak... tp ye lah..maybe org yang takde anak lagi akan rasa rimas bila dengar budak nangis..mcm time bebudak tantrum..kadang2 mak bukan saje nk biarkan anak golek2 atas lantai tu..tp dah terpaksa sbb nk train dia faham erti bukan semua benda dia boleh dpt and your tantrum does not work on me..tp mende ni kalau dpt housemate yang tak faham...agak kesusahan disitu...kesian jgk dengan housemate kan mesti serabut gituh nk mendengar mcm2 peel budak2
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2014 11:21 AM | Show all posts
Semalam baca thread ini mula2 tak terima...tapi bila dah fikir fikir semalam sebelum tido..memikirkan segala kemungkinan yang ada dari pelbagai perspective...ya..I terima.....
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2014 11:23 AM | Show all posts
sianyer ibu tunggal tuh.....apsal tak bg..???

nak sewa satu rumah sendiri..for sure la mahal.....dah la kena jaga 2 org anak lg......

sian budak2 tuh..kang makan nasi dgn kicap jek....mana bapak dia....lepas tangan ke.???


sila la..bantu2 membantu ibu tunggal ni....
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2014 11:24 AM | Show all posts

no tak bole terima....
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2014 12:36 PM | Show all posts
siputsedut posted on 23-9-2014 08:27 AM
hehe thanks all for the replies..saja je nk tengok pandangan forumer sekalian terhadap ibu tunggal y ...

hahhahaha...ingatkan nak PM tadi. ekekekekeke
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2014 01:11 PM | Show all posts
siputsedut posted on 23-9-2014 09:56 AM
motif uols...tak payah fikir kut  rasanya bila si ibu dah ambil keputusan utk fully jaga anak  ...

Housemate i skang sorg je yg bkn my family tp asal 1 negeri lah...dia duk terperap dlm blk seharian tdo pn i dh pkir budak ni ok ke x, dh mkn blum...ni nk raya hj i plak risau dia dh beli tket blk kg ke x....dh la dlu klu dia blk kg main blk je jns x ckp, risau ooo 2,3 hari x blk xbtau pape...
mgkin sbb ktorg yg lain adik beradik sume bnda jns btau hri ni blk lmbt, hrini pas keja nk g mna,dgn sapa, blk pkul bpe...so bila dgn org luar yg x praktikkn gtu jd susah pkirkn org tu plak....lg la klu yg ada ank dgn hal ank dia kt skolah pn kang i duk pikir jugak hohoho
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2014 01:48 PM | Show all posts
kalau lah ada bakal or dah jadi ibu tunggal dgn anak2,sure takut bila baca thread ini.
takde sapa yg sudi nak menolong sebenarnya.

moralnya,stay lah in marriage wp kena pukul sehingga separuh nyawa sekalipun. at least ada umah bebb. laki masih bayarkan duit umah.
kalau selama ini tukang bayar duit rumah, takde hal lah.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-9-2014 02:26 PM | Show all posts
Hana posted on 23-9-2014 01:48 PM
kalau lah ada bakal or dah jadi ibu tunggal dgn anak2,sure takut bila baca thread ini.
takde sap ...

haha u get my point kak hana...bila rumah tangga ada masalah..first thing yang org akan nasihat cerai aje laaaahhhhh...
tp hakikatnya..bila cerai...habis semua beban kene campak atas bahu si ibu ni...kalau dpt family mertua n ex husband mcm nora danish tu okay lah jugak..
kalau dpt yang lepas tangan, family mertua pun cuma nk jumpa cucu sekali sekala, tapi hal2 nafkah cucu takde pun siapa nk tolong...camane?
in the end..pompuan ni kalau kene bantai separuh mati pun tetaplah jugak kena fikir berjuta kali sebelum cerai....
tp bila tak cerai..kene cerca asal berlaki aje...takut hilang pensel 2B lah...jarang org nk letakkan diri dlm kasut si ibu tunggal ni...

me too kak Hana..dulu2 mmg terus bagi nasihat camtuh...ye lah baik cerai daripada makan hati berlakikan laki yang tak semenggah...tp tu hanya dari satu perspektif...kene tgk jugak income si ibu...belanja si anak...dan mende2 yang org lain anggap remeh...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-9-2014 02:31 PM | Show all posts
aechae posted on 23-9-2014 01:11 PM
Housemate i skang sorg je yg bkn my family tp asal 1 negeri lah...dia duk terperap dlm blk seharia ...

ye ke..bestnye jadik housemate uols mcm ahkak ketua rumah iols dulu..caring sangat..iols suka je..pastuh kalu dia tengok bilik iols gelap je(iols mmg selalu bergelap sbb tgk movie ngn drama korea)..mesti dia risau gile takut iols dah jadik skeleton dah kat dlm bilik pastuh pg pg pun tlg kejut subuh kalu matahari dah naik dia tengok iols tak keluar bilik iols suka je sbb tak sunyi gituh..balik keje ada teman nk nyembang...



Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2014 06:58 PM | Show all posts
carilah ibu2 tunggal lain, menyewa sama2. mesti lg senang nak memahami.

lifestyle org bujang ngan org dah kahwin beranak pinak tak sama, point of view, responsibilities dan priorities dah berbeza.

Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2014 07:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Honestly i xkisah pn nk mnyewa ngn ibu tunggal n anak2 nya.mgkin sbb i tlalu obses ngn budak2.
Selagi org tu bukan penjenayah,ok lah duk satu umah.
Arini kite tlong org,esok2 mgkin kita pun alami keadaan org tu kn.tp ye lah penerimaan org lain2.
Semoga kak siput dilindungi Allah sokmo.
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2014 11:38 PM From the mobile phone | Show all posts
I mmg say NO
sbb...aku x kuasa nak jaga anak orang kalo mak dia mintak tolong babysit
Aku x suka budak2 yg nakal2...abih jahanam brg2 dlm rumah
Kalo dh beranak tu, pandai2 la jaga anak tu...kalo bercerai, pandai2 la bawak diri
Masa sblm kawen dulu apsal x sediakan payung sblm hujan.....dh cerai kene lak cari bilik sewa n tinggal dgn org bujang...yikesssss
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-9-2014 07:11 AM | Show all posts
bbq10 posted on 23-9-2014 06:58 PM
carilah ibu2 tunggal lain, menyewa sama2. mesti lg senang nak memahami.

lifestyle org bujang n ...

yup..saya faham tu...nnt ada perselisihan pendapat dan interest plak...
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2014 09:44 AM | Show all posts
depends la.  klu ibu tunggal tu jenis ringkas pndai berdikari should be no problem after all dia pun perempuan kan? kita beriya beriya ckp wanita tak boleh tnjuk lemah kat lelaki , wanita bla bla kena ini kena itu tp bila ada wanita yg tgh ssh dgn kids lagi tak kan kita nak biarkan?
aku rasa kalau ibu tunggal dgn anak stay jauh dgn family ni jenis hati yg cekal.lain la yg jenis lembik lembik, jenis pasrah,nangis 24 7 tu mcm ssh la. den cr rumoh lain. hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2014 12:01 PM | Show all posts
dah ade pengalaman ...serikkkkkkkkkkkkkkkkkk
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2014 02:52 PM | Show all posts
aechae posted on 23-9-2014 01:11 PM
Housemate i skang sorg je yg bkn my family tp asal 1 negeri lah...dia duk terperap dlm blk seharia ...

uiiii hang ni...hehehehe...xpela..sel2 otak berhubung bila hang pikir mcm2..hak3..
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2014 04:31 PM | Show all posts
Sy terima je coz sy penah stay dgn ibu tunggal with 2 kids (girl) selama 2 tahun ok je dan ank2 dia sgt rapat dgn sy. lagi pula kakak ni didik ank2 dia dgn cara yg baik, korg bygkan ank yg kecil (5thn) dh blh membaca Mukaddam dgn lancarnya dan solat bila tiba waktunya tanpa disuruh, ank2 kakak ni sgt cerdik, bijak dan pandai..pemikiran dia jauh mcm org dewasa..kdg2 blh pulak dia nasihatkan sy..haha..lucu je, sy terima je coz kanak2 ni jujur.
sy sgt tersentuh bila si adik ni xsihat..selalu dia ckp dgn mamanya ' mama..syasya demam sbb Allah nk hapuskan dosa syasya kan mama, ini ujian utk syasya..syasya kena kuat' smbl berzikir..bergenang air mata sy tau ..budak sekecil itu tiada dosa tp cara dia berbicara menyentuh hati..smpi lani msih berhubung dgn mereka walaupon tidak duduk dgn mereka lagi..rindu kenangan terindah dgn diorg semua
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2014 03:34 AM | Show all posts
share je la. duit sewa pun tak beban.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.082455s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list