CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 22526|Reply: 81

[Tempatan] ██ Perodua Axia dibuka tempahan esok-Malaysia Impor Kereta Murah RI

[Copy link]
Post time 8-8-2014 11:50 AM | Show all posts |Read mode
Perodua Axia dibuka untuk tempahan esok


M’sia’s first EEV, Perodua Axia opens for booking Friday




KUALA LUMPUR, Aug 14: Axia, Malaysia’s first energy-efficient vehicle (EEV) – with a tentative starting price of RM24,900 (for Peninsular Malaysia) – will be open for booking at all Perodua sales outlets from tomorrow, Perusahaan Otomobil Kedua Sdn Bhd (Perodua) said.

In a statement, Perodua said the latest model is its most fuel efficient car that could travel up to 21.6 kilometers per litre, spacious, packed with unique Malaysian features, and boasted an overall low-cost ownership.

Perodua President and Chief Executive Officer Datuk Aminar Rashid Salleh said the deal is the all-in-one package for every Malaysian.

“The car will not only be able to fit four travel bags as it has a 260-litre boot capacity but also very flexible to ensure maximum comfort and usage,” Aminar said.

Slated to be launched soon, the Axia is Perodua’s 10th model produced via Perodua’s modern and ecologically-friendlier new manufacturing plant.

“We believe that the Perodua Axia is competitive in the region, which ‘Asia’ was incorporated into the name,” he added.

The Perodua Axia comes in four variants, namely Standard E, Standard G, Special Edition and Advance. It also comes with a five-year warranty – another first for Perodua.

Booking fees are RM250 and RM300 – depending on the variant.

In conjunction with the month of Syawal, Perodua is holding a nationwide open house at all its sales and service outlets on Aug 16 and 17 to usher in the festival and provide more information on the Perodua Axia to the public. - BERNAMA

Begini Display "Kereta Murah" Indonesia di Malaysia



Kuala Lumpur, KompasOtomotif - Pengilang terbesar kedua di Malaysia, Perodua, akan memasarkan versi rebadge "kereta murah" asal Indonesia. Model yang dikenali dengan Daihatsu Ayla di Tanah Air ini berganti nama menjadi Axia. Dari pelbagai foto yang disebar laman funtasticko.net, terlihat Axia sedang melepak di dealer-dealer Perodua menunggu pelancaran yang dijadual bulan ini (Ogos).

Terdapat tiga varian, iaitu G, SE, dan paling tinggi, Extreme. Walaupun berkongsi seni bina yang sama antara Ayla dan Axia, tetapi ada beberapa perubahan pada luaran dan dalaman.

Wajah depan menyesuaikan bahasa reka bentuk Perodua. Pelbagai detail, seperti lampu depan, gril, bemper, dan emblem menjadi pembeda. Di kabin, nuansa asas masih sama, tetapi beberapa butang di stereng mengeluarkan sedikit kesan mewah.

Meski berstatus entry level, Axia punya kelas lebih tinggi berbanding Ayla. Di Malaysia, kedudukan Axia berada di bawah hatchback Myvi. Varian Extreme khabarnya dijual dengan harga 44,000 ringgit atau sekitar Rp 161,7 juta.

Pada Februari lalu Astra Daihatsu Motor (ADM) telah mengeksport Ayla versi setir kiri ke Filipina dengan nama Toyota Wigo. ADM pernah mendedahkan akan mengeksport ke negara lain, tetapi tidak menyebutkan Malaysia. Axia dihasilkan di kilang kedua Perodua di Rawang, Malaysia.







http://otomotif.kompas.com/read/2014/08/08/080000815/Begini.Tampilan.Mobil.Murah.Indonesia.di.Malaysia


Last edited by wongedandotcom2 on 14-8-2014 01:57 PM

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-8-2014 11:53 AM From the mobile phone | Show all posts
beli saga blm,leh angkut durian klo lik kglol
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2014 12:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Suka ati la..wana guna bibah..n asik dikutuk oleh @peYno
Wat ever la..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-8-2014 12:01 PM | Show all posts
1 Februari 2004
Indonesia Rasmi Eksport Kereta Murah ke Filipina




Badge garuda di ganti dengan badge Toyota


Toyota Wigo sudah di lengkapi rear wiper


Toyota Wigo dengan kemudi di sisi kiri di lengkapkan Headunit touch screen

ENGINE
Engine: 1.0-liter in-line three-cylinder, 12-valve DOHC 1KR-FE
Horsepower: 64hp @ 6,000rpm
Torque: 85Nm @ 3,600rpm
Transmission: 5-speed manual (1.0G and 1.0E) or 4-speed automatic (1.0G)

DIMENSIONS
Length: 3,600mm
Width: 1,620mm (1.0G) or 1,600mm (1.0E)
Height: 1,520mm
Wheelbase: 2,450mm
Ground clearance: 180mm
Seating capacity: 5 pax

CHASSIS
Front suspension: MacPherson strut with coil spring
Rear suspension: Semi-independent torsion axle beam with coil spring
Wheels: 14-inch alloy (1.0G) or 13-inch steel with cap (1.0E)
Tires: 175/65 R14 (1.0G) or 155/80 R13 (1.0E)

EXTERIOR
Headlamps: Multi-reflector-type halogen
Fog lamps: With (1.0G) or without (1.0E)
Radiator grille: Chrome
Side mirrors: Body color
Outside door handles: Chrome (1.0G) or body color (1.0E)
Side molding: Chrome (1.0G) or without (1.0E)
Rear spoiler: With (1.0G) or without (1.0E)
High-mount stop lamp: Spoiler-integrated LED type (1.0G) or without (1.0E)

INTERIOR
Instrument panel: Silver (1.0G) or silver and black (1.0E)
Audio: 2-DIN navi-ready CD/MP3/USB/AUX with iPod and video playback capability (1.0G) or 1-DIN MP3/USB/AUX (1.0E)
Speakers: 4 (1.0G) or 2 (1.0E)
Steering wheel: Three-spoke urethane with silver accent (1.0G) or three-spoke urethane (1.0E)
Sun visors: Driver and passenger (with vanity mirror)
Assist grips: One in front and two at the back (1.0G) or without (1.0E)
Inside door handles: Chrome (1.0G) or material (1.0E)
Door trim: Molded full trim with silver ornament (1.0G) or molded full trim (1.0E)

POWER FEATURES
Power steering: With
Power windows: With
Power door locks: With
Power side mirrors: With (1.0G) or without (1.0E)

SAFETY FEATURES
Airbags: Dual front (driver and passenger)
Antilock brakes: With (1.0G) or without (1.0E)
Child locks: With (rear doors only)

SECURITY FEATURES
Anti-theft system: Immobilizer (1.0G) or without (1.0E)
Wireless door locks: With (1.0G) or without (1.0E)

BODY COLORS
Silver metallic: 1.0G AT, 1.0G MT and 1.0E MT
Dark blue mica metallic: 1.0G AT and 1.0G MT
Light blue: 1.0E MT
Gray metallic: 1.0G AT and 1.0G MT
White: 1.0G AT, 1.0G MT and 1.0E MT
Black: 1.0G AT, 1.0G MT and 1.0E MT



Perarakan pemecahan kendi oleh Menteri Perindustrian Mohamad S. Hidayat - Indonesia eksport ribuan kereta murah ke Filipina
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2014 12:03 PM | Show all posts
Harga?????
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2014 12:04 PM | Show all posts
murah tu berapa iya? skali kena cukai masih mahal lohh
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2014 12:06 PM | Show all posts
apsaal ambl gmbr mcm tu? xnampak body semua?
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2014 12:06 PM | Show all posts
kalau lagu ni harga dia.. baik la beli great wall m4.. suv kompak baru 46k..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-8-2014 12:08 PM | Show all posts
Kereta murah asal Indonesia, kok brandnya Daihatsu? Baru ketahuan Daihatsu itu asalnya dari Indonesia.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-8-2014 12:11 PM | Show all posts
Rega kat  indonesia Ayla / Agya varian paling murah dengan transmisi manual di Indonesia IDR 76 Juta atau bersamaan RM 20ribu Last edited by wongedandotcom2 on 8-8-2014 12:13 PM

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-8-2014 01:05 PM | Show all posts
zull4rs posted on 8-8-2014 12:08 PM
Kereta murah asal Indonesia, kok brandnya Daihatsu? Baru ketahuan Daihatsu itu asalnya dari Indonesi ...

AXIA sah nama rasmi model kompak baharu Perodua!



Akhirnya sah AXIA nama rasmi model kompak baharu Perodua yang bakal dilancarkan tidak lama lagi. Foto bocor terbaru ini telah dikirim melalui email daripada sahabat kita Eric. Menurutnya foto-foto ini telah diperolehinya dari sebuah group laman sosial. Jelas kelihatan emblem tertera perkataan AXIA dengan beberapa varian G, SE dan Extreme. Kemasan lampu hadapan dan belakang juga turut berbeza untuk varian G jika dibandingkan dengan varian SE dan Extrem

elas sekali Perodua begitu bersungguh-sungguh untuk menambat hati bakal pembeli dengan model ini. Foto kali ini juga menunjukkan bumper hadapan varian G yang berbeza dari varian, SE dan Extreme. Gaya rekaan bumper itu mempunyai kesinambungan daripada model Alza facelift yang diperkenalkan sebelum ini. Dikatakan harga bagi model spesifikasi penuh (varian Extreme) adalah RM44,000!

* Saya yakin model ini akan laris kerana ia bakal menjadi kereta pertama yang paling sesuai setelah model Viva ditamatkan pengeluarannya.

http://funtasticko.net/axia-sah- ... pak-baharu-perodua/
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2014 01:19 PM | Show all posts
jangan harap lah
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2014 01:24 PM From the mobile phone | Show all posts
klu 15k baru uolls beli
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2014 01:42 PM | Show all posts
44k ?
mahal jugak..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-8-2014 03:17 PM | Show all posts
sapeka posted on 8-8-2014 01:42 PM
44k ?
mahal jugak..

murah larr.... ini entry level dibawah Honda Jazz & Toyota Yaris.
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2014 03:18 PM | Show all posts
kat Labuan berapa-lah harganya nanti ya. nak cek juga-lah
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-8-2014 03:18 PM | Show all posts
Daihatsu tu asal Indon ka?..tak malu
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2014 03:22 PM | Show all posts
44 ribU??!! bengong mahal giler lah.....kecik je pun dr kenari n myvi....ntah2 viva lagi besor drp pantatisko neh....
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2014 03:22 PM | Show all posts
Keta 1.0L rega 44K. Tak berbaloi langsung. Buat la at least 1.3L.
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2014 03:23 PM | Show all posts
melia_star posted on 8-8-2014 03:22 PM
44 ribU??!! bengong mahal giler lah.....kecik je pun dr kenari n myvi....ntah2 viva lagi besor drp p ...

tu versi extreme..siap bodykit leather etc...kalo basic spec aku rasa stat dari 30k+
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

29-11-2022 07:24 PM GMT+8 , Processed in 0.130762 second(s), 47 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list