CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: wongedandotcom2

[Tempatan] ██ Perodua Axia dibuka tempahan esok-Malaysia Impor Kereta Murah RI

[Copy link]
Post time 8-8-2014 06:24 PM | Show all posts
peYno posted on 8-8-2014 06:12 PM
indon produce model ni dari thn lepas takde gigih nak klaim kereta buatan tempatan... kat mesia si ...

Tukar nama itu halal di Msia ...

Arab dan India berubah menjadi Mulayu
Mitsubishi berubah menjadi Proton
Reog Pononorogo berubah menjadi Barongan
Lagu Terang Bulan berubah menjadi Negaraku
The Star Spangled Banner berubah menjadi Jalur Gemilang

X ada creavity sedikitpun ......



Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-8-2014 06:43 PM From the mobile phone | Show all posts
XxNotTruexX posted on 8-8-2014 06:24 PM
Tukar nama itu halal di Msia ...

Arab dan India berubah menjadi Mulayu

indon produce unser kijang avanza sendiri tetap pki nsma toyota tak gigih nak ngaku keta nasional
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2014 07:05 PM | Show all posts
bila masa lagu Negaraku amik dari Terang Bulan?
Flag Monaco pon tukar jd sang saka merah
Borangon? tanya Nenek Moyang Jawa kenapa ditukar?
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2014 07:19 PM From the mobile phone | Show all posts
So yindon tak berak merata lagi la.
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2014 08:17 PM From the mobile phone | Show all posts
indon pki nama jepun, comp jepun jual murah kat rakyat

perodua keta nasional, keta tempatan , jual mahal jat rakyat

ketahian apakan ini

Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2014 08:35 PM From the mobile phone | Show all posts
the_killer posted on 8-8-2014 11:05 AM
bila masa lagu Negaraku amik dari Terang Bulan?
Flag Monaco pon tukar jd sang saka merah
Bora ...

borangon? barongan la der...

hmm...mungkin org parit jerman yg ubahsuai kot...
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2014 09:09 PM | Show all posts
patutlah viva turun harga. ada tengok iklan kat mana tadi
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2014 09:18 PM From the mobile phone | Show all posts
munchkin posted on 8-8-2014 09:09 PM
patutlah viva turun harga. ada tengok iklan kat mana tadi

teringat macai kata i beli petodua sebab resale value tinggi... hahaha rasain

tak tau trend sekarang midel kereta bertukar 5 thn
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-8-2014 09:22 PM | Show all posts
peYno posted on 8-8-2014 09:18 PM
teringat macai kata i beli petodua sebab resale value tinggi... hahaha rasain

tak tau trend sek ...

gigih meniaga kat sini bang ?

Berapa banyak terjual kat harini ?
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2014 09:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Keta import wlupn dr indon masuk msia trs jd mahal..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-8-2014 09:31 PM | Show all posts
peYno posted on 8-8-2014 08:17 PM
indon pki nama jepun, comp jepun jual murah kat rakyat

perodua keta nasional, keta tempatan , jua ...

ditargetkan tahun hadapan kandungan lokal akan mencapai 100%


Tahun Ini, Agya-Ayla Pakai 88 Persen Suku Cadang Lokal
Rabu, 05 Februari 2014 12:15


Otosia.com - Satu dari sekian syarat mobil murah ramah lingkungan LCGC adalah, proses produksi dilakukan di dalam negeri. Syarat lainnya mencakup penggunaan suku cadang yang diproduksi pula di dalam negeri hingga 80 persen dari keseluruhan yang digunakan pada satu mobil.

PT Astra Daihatsu Motor selaku produsen Agya dan Ayla mengatakan bahwa mereka pada tahun ini akan meningkatkan jumlah kandungan lokal dari suku cadang tersebut.



"Terkait dengan himbauan pemerintah terhadap lokalisasi LCGC, dapat kami sampaikan bahwa Agya-Ayla pada tahun 2014 ini akan memiliki tingkat kandungan dalam negeri ADM sebesar 88 persen," ujar Presiden Direktur PT Astra Daihatsu Motor Sudirman MR.

Ia lantas memaparkan bahwa dengan demikian, berarti 88 persen komponen Agya-Ayla diperoleh dari produsen yang berproduksi di dalam negeri.



Agya sendiri akan diekspor ke Filipina dengan nama Wigo. Ini akan menjadi ekspor perdana LCGC Indonesia ke mancanegara, dengan target negara Malaysia pada tahap berikutnya.

http://www.otosia.com/berita/tah ... u-cadang-lokal.html
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2014 10:07 PM From the mobile phone | Show all posts
wongedandotcom2 posted on 8-8-2014 09:31 PM
ditargetkan tahun hadapan kandungan lokal akan mencapai 100%



88% local tapi xde pon nak klaim kereta nasional  kan

perodua setakat tukar bumper... boleh klaim keta tempatan... anak watan

mereka yg kemaruk jepun je yg caprut

org indon n peyno yg dah biasa dgn kereta jepun kita tak heran kan
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2014 10:12 PM | Show all posts
asermullen posted on 8-8-2014 12:06 PM
kalau lagu ni harga dia.. baik la beli great wall m4.. suv kompak baru 46k..


I baru jer tahu pasal m4 ni. Murah betul. Okay ker yer? Mcm interested pula nak beli
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2014 10:21 PM | Show all posts
peYno posted on 8-8-2014 10:07 PM
88% local tapi xde pon nak klaim kereta nasional  kan

perodua setakat tukar bumper... boleh kla ...

Dah biasa dengan kereta jepun tak bermakna mampu memilikinya kan ?

Sembang kencang persis Jawa, ujung-ujung kosong.
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2014 01:43 AM | Show all posts
wongedandotcom2 posted on 8-8-2014 12:01 PM
1 Februari 2004
Indonesia Rasmi Eksport Kereta Murah ke Filipina


...Indon eksport Toyotaaaa...??? Toyota tu Jepang pak....kah kah kah kah...
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2014 03:39 AM | Show all posts
otosia? Utusan Indonesia ke?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-8-2014 09:05 AM From the mobile phone | Show all posts
pyropura posted on 9-8-2014 01:43 AM
...Indon eksport Toyotaaaa...??? Toyota tu Jepang pak....kah kah kah kah...{:1_53 ...

indon produce toyota kijang, avanza yg takde kat toyota jepun ... tapi tak terheggeb nak mengaku jeta nasional sisp tukar nama

kat mesia... tukar bumper.. terus tukar nsma dari daihatsu je perodua... paling tak tahan.. klain keta nasional lagi

tang ni kita jena akui.. infon lebih bwrmaruah dari mesia
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2014 09:07 AM From the mobile phone | Show all posts
peYno posted on 9-8-2014 09:05 AM
indon produce toyota kijang, avanza yg takde kat toyota jepun ... tapi tak terheggeb nak mengaku j ...

Peyno....sangat sokong ...Tak malu sungguh...mcm Tak Ada maruah
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2014 09:12 AM | Show all posts
teringat iklan axion... aziah ke axion....
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2014 09:12 AM From the mobile phone | Show all posts
scorpionkiki posted on 9-8-2014 09:07 AM
Peyno....sangat sokong ...Tak malu sungguh...mcm Tak Ada maruah


sama cam kes perodua axia ni... kat indon daihatsu indon dari thn lepas produce siap export kat market luar... rilex je kekal nama daihatsu... kat mesia.. buat utk market sendiri lagi mahal.. pastu gigih nak klaim keta nasional...

peyno menanti set2 tu reply
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

3-12-2022 08:37 PM GMT+8 , Processed in 0.097718 second(s), 39 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list