Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
4094
View
24
Reply

sambung phd d jepun

[Copy link]

Author: juboqlembu    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 13-6-2014 04:23 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Salam nk tny pndpt kwn2 yg da penah smbung phd d jepun. Saya kalau bole nk smbung dlm bdng bioprocess, applie chem. Uni mana yg ok kt jepun, apa syarat2 nak grad sp bpa jurnal kna submit, kos khdupan d kdpun, biasswa yg bole apply spt mara ka. N life kt sana , cena nk survive
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2014 10:32 PM | Show all posts
http://www.findaphd.com/study-abroad/asia/phd-study-in-japan.aspx

dlu aku guna guide yg ne.. tapi xjd ke jepun pn.. alih2 g uk je.. senang..

biasiswa aku pkai mara je.. elaun mmg tlebih dari cukup.. even rmai je student yg boleh bawa balik kereta
mahal2 guna AP student.. xsussah mana pn nk survive.. mula2 je la kot yg susah..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-6-2014 10:57 PM From the mobile phone | Show all posts
gnote_2 posted on 13-6-2014 10:32 PM
http://www.findaphd.com/study-abroad/asia/phd-study-in-japan.aspx

dlu aku guna guide yg ne.. tapi ...

Kau ckp biasaswa lbeyh dr ckp ni tm kt uk k? Org ckp uk susah nk lulus. Ko stdy kt uni mana d uk?
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2014 11:15 PM | Show all posts
klu under kpt mungkin la kot.. klau under mara.. berlambak je yg dihantar.. tahun lepas je dkt nak 200+ orang kot yang dapat g UK.. asalkan still under top 100 university.

yup. lebih dari cukup.. tu sebab aku masak sendrik, g uni naik beskal.. so bkepuk la duit boleh simpan.. grocery agak murah..

aku dlu xgi jepun sbb leceh, and lagi satu bahasa perantara dia.. lgpn tak sempat nk comply ngan requirement dia.. so last2 minit je aku buat decision g UK.. klu nak maklumat yg detail.. search je facebook group.. stiap negara akan ade satu persatuan student from malaysia.. kat situ ko bleh tanya mcm2 klu nak tau ape yg ko nak tau..
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2014 01:38 AM | Show all posts
juboqlembu posted on 13-6-2014 10:57 PM
Kau ckp biasaswa lbeyh dr ckp ni tm kt uk k? Org ckp uk susah nk lulus. Ko stdy kt uni mana d uk?

tak silap ioll u kena ambik exam untuk ke jepun..entrance exam..jepun byk procedure dia..uk susah ke??nk grad tak payah publish journal pon..phd plg senang kt uk lah..
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2014 01:38 AM | Show all posts
gnote_2 posted on 13-6-2014 11:15 PM
klu under kpt mungkin la kot.. klau under mara.. berlambak je yg dihantar.. tahun lepas je dkt nak 2 ...

200 org phd kt uk??tahun lepas je??
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2014 02:25 AM From the mobile phone | Show all posts
tinker_bell posted on 15-6-2014 01:38 AM
tak silap ioll u kena ambik exam untuk ke jepun..entrance exam..jepun byk procedure dia..uk susah  ...

Yup. Leceh. Mcm2 nak kena prepare.ak apply uni saje pn dah kena entrance exam.

Owh. Uni mana kt uk yg kena buat mcm tu. So far, aku punya sv. Stiap chapter kena publish publication.. which mean.. phd aku ne at least kena ada 4 journal.. pening kepala den nk compky nye haa
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2014 02:37 AM | Show all posts
gnote_2 posted on 15-6-2014 02:25 AM
Yup. Leceh. Mcm2 nak kena prepare.ak apply uni saje pn dah kena entrance exam.

Owh. Uni mana kt ...

syarat grad kena ada 4 publication atau your sv je??
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2014 03:38 AM | Show all posts
tinker_bell posted on 15-6-2014 02:37 AM
syarat grad kena ada 4 publication atau your sv je??

syarat of coz la at least 1.. tapi it all depends to SV maa
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2014 05:03 AM | Show all posts
gnote_2 posted on 15-6-2014 03:38 AM
syarat of coz la at least 1.. tapi it all depends to SV maa

kira ok la..syarat grad 1 je..kt australia 4 paper syarat grad..ioll ingat nk smbg phd kt australia..tp yuran mahal..kena tunggu husband ioll dpt PR la nmpk gayanya..kalau skrg ioll smbg kena bayar 40k dollar setahun@120k ringgit msia setahun..untuk yuran je..kalau 4 tahun dah berapa..tp kalau husband dpt pr..ioll pon automatic entitle PR..free je..tu pon kalau husband ioll dpt PR la..
Last edited by tinker_bell on 15-6-2014 05:34 AM

Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2014 07:32 PM | Show all posts
Jap calling-calling @doubleA
Dia ni tengah buat phd kat jepun Last edited by cepheid on 16-6-2014 07:34 PM

Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2014 09:35 PM From the mobile phone | Show all posts
cepheid posted on 16-6-2014 07:32 PM
Jap calling-calling @doubleA
Dia ni tengah buat phd kat jepun

Cek in!!!!
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2014 09:36 PM | Show all posts
doubleA posted on 16-6-2014 09:35 PM
Cek in!!!!

Nasib baik dah sampai
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2014 09:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Tt,ko memang nak buat kt jepun ek? Selamat dtg ke negara yg aman dan berdisiplin. Uni mana utk cos ko tu,ko kena survey dan cari potential sv utk supervise. Pastu memang kena melalui entrance exam,kalau entrance exam phd dan foreigner,aku dulu takda exam bertulis,cuma present research plan. InshaAllah takda masalah nak lulus.

Bab kewangan plak kalau under scholarship cukup je,kalau dok kt bandar mcm tokyo,sewa umah mahal sikit,kalau dok area2 lain,boleh jimat lagi. Takda kereta pun boleh survive sebab public transport yg baik,dan basikal.

Requirement utk grad phd kalau uni aku kena ada 2 international conference paper, 1 journal, dan terlibat dgn 1 project based learning(pbl), pbl tu keja group.

Style phd sini 3tahun. Takyah ambik kelas,cuma ada seminar, weekly present research progress.

Taktahu bahasa jepun pun boleh survive dok sini,aku pun tak belajar bahasa jepun,tapi kalau tau tu kelebihan la. Orang sekeliling akan tolong kalau tak leh berbahasa jepun pun.

Life agak hectic sikit la,tapi phd takda yg senang kan?
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2014 09:45 PM From the mobile phone | Show all posts
cepheid posted on 16-6-2014 09:36 PM
Nasib baik dah sampai

Jalan lengang cepat la sampai,hihi
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-6-2014 10:43 PM From the mobile phone | Show all posts
doubleA posted on 16-6-2014 09:43 PM
Tt,ko memang nak buat kt jepun ek? Selamat dtg ke negara yg aman dan berdisiplin. Uni mana utk cos k ...

Tq AA Hehek. Igt nk smbung sana sbb tetarik dgn 3 taun 2 la.  Ak minat dengan kyoto uni. Tapi law sambung kt japan takot bi aku x improve. Skang nak tulis jurnal ngn pezen kan in bi.
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2014 12:12 AM From the mobile phone | Show all posts
jxbxqlembu posted on 16-6-2014 10:43 PM
Tq AA Hehek. Igt nk smbung sana sbb tetarik dgn 3 taun 2 la.  Ak minat dengan kyoto uni. Tapi law  ...

Aah,memandangkan impossible la utk aku pun wt tesis in japanese,english jela option yg ada.
Kyoto bestnya,cantik

Ko ada ambil test english tak? Mcm ielts or toefl? Sebab kalau akan guna english,kadang2 certificate english test camtu diperlukan. Sebab english bukan toungue language kita kan org malaysia? Aku dulu ambik ielts.
Ko jgn risau,seteruk2 english kita,english japanese teruk lagi,hihi.

dan aku rasa b.i aku improve je kat jepun ni, lecturer aku cakap english, paper dan buku in english, bercakap dengan orang in english, lagi berkembang english aku kat sini berbanding kat malaysia.

rasa konfiden sikit cakap english sebab orang sekeliling biasa2 je Last edited by doubleA on 17-6-2014 03:37 PM

Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2014 08:41 AM | Show all posts
bila lah aku boleh capai cita2 aku nak buat phd ni
alahaiiiiiiiiiii


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-6-2014 01:42 AM From the mobile phone | Show all posts
gnote_2 posted on 13-6-2014 10:32 PM
http://www.findaphd.com/study-abroad/asia/phd-study-in-japan.aspx

dlu aku guna guide yg ne.. tapi ...

Ko buat phd in what field? And nrmally brapa taun baru nak abeh phd? Aku minat nk sambung bahagian analytical chem macam discovery of new bioactive compound prom isolate bacteria.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-6-2014 01:44 AM From the mobile phone | Show all posts
doubleA posted on 17-6-2014 12:12 AM
Aah,memandangkan impossible la utk aku pun wt tesis in japanese,english jela option yg ada.
Kyot ...

Ak nak improve english aku dari segi both la writing n speaking. Sebab, nk write thesis n jurmdal englis ayat mesti kena power. Tu yang buat ak confius nk sambung d jepang or uk.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.145571s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list