Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
86889
View
73
Reply

Nak jahit keperluan baby ; tilam, bantal, selimut dll

[Copy link]

Author: shahana       Show all posts   Read mode

Post time 8-9-2016 12:09 AM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 7-9-2016 11:37 PM
susah juga nak cakap mana better sebab kita tak pernah try cara pertama tu..huhu..

ya..................
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2016 03:24 PM | Show all posts
HannahMontana replied at 8-9-2016 12:08 AM
ending bolster tu ko letak butang ketet atau butang kepit ye ?

sesetengah buatkan mcm tarik tal ...

hujung tu kita letak butang ketip... snap button plastic...
mcm mana cara ukur sarung bantal babay berpandukan bantal bayi tu?

cth , mcm nak ambil kain extra ke ,


panjang ukur dari hujung atas ke hujung bawah..
untuk lebar, ambil ukuran ukur lilit bolster tu..
kain extra untuk ease tambah 1 inci untuk panjang dan 1 inci untuk lebar...






Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2016 08:20 PM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 20-9-2016 03:24 PM
hujung tu kita letak butang ketip... snap button plastic...

yg bantal bentuk U tu ko sumbat fibre ke sumbat kekabu juga ?
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2016 04:38 PM | Show all posts
HannahMontana replied at 20-9-2016 08:20 PM
yg bantal bentuk U tu ko sumbat fibre ke sumbat kekabu juga ?
yang bantal bentuk 'U' tu sumbat kekabu...yang bantal owl tu baru letak fibre je...

Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2016 04:43 PM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 28-9-2016 04:38 PM
yang bantal bentuk 'U' tu sumbat kekabu...yang bantal owl tu baru letak fibre je...

Bantal U tu  buat sarung ke?

sebab kata letak kekabu ?

maknanya buat bantal U then buat sarung bantal U


begitukah Elle ?
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2016 04:56 PM | Show all posts
HannahMontana replied at 28-9-2016 04:43 PM
Bantal U tu  buat sarung ke?

sebab kata letak kekabu ?

yezza..betul tu... yg luar tu sarung dia..ada zip sorok.. yg nak letak kekabu guna kain cotton putih..sama macam tilam dan bantal....
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2016 04:59 PM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 28-9-2016 04:56 PM
yezza..betul tu... yg luar tu sarung dia..ada zip sorok.. yg nak letak kekabu guna kain cotton put ...

selain drp cotton putih ,memadai ke tidak jika letak cotton warna lain seperti biru ke ,kuning ke?
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2016 05:02 PM | Show all posts
HannahMontana replied at 28-9-2016 04:59 PM
selain drp cotton putih ,memadai ke tidak jika letak cotton warna lain seperti biru ke ,kuning ke? ...

boleh je nak cotton kaler lain...
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2016 05:45 PM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 28-9-2016 05:02 PM
boleh je nak cotton kaler lain...

Terima Kasih Elle ,sudi jawab pertanyaan aku .


Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2016 05:51 PM | Show all posts
HannahMontana replied at 28-9-2016 05:45 PM
Terima Kasih Elle ,sudi jawab pertanyaan aku .

Sama-sama Hannah..no problem..
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2016 10:26 AM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 28-9-2016 05:51 PM
Sama-sama Hannah..no problem..

Salam Elle...


Boleh tunjuk mcm mana cara nak buat baby bolster ? dari jahit awal sehingga ke sumbat kekabu.
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2016 09:22 AM | Show all posts
Waalaikumussalam warahmatullahi wabarakatuh Hannah...

Okie dokie..today I try buat ya dari mula...hopefully I masih ingat lagi la the step.. dah lama tak buat...hehe
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2016 06:45 PM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 27-12-2016 09:22 AM
Waalaikumussalam warahmatullahi wabarakatuh Hannah...

Okie dokie..today I try buat ya dari mula. ...

Ye Elle .....aku tunggu bolster baby tutorial dari ko ye ...


waiting...............
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2016 05:58 PM | Show all posts
Edited by Elle_mujigae at 29-12-2016 05:59 PM
Tutorial Bolster Baby..
Style: using snap button.

Steps:

1. Gunting kain ikut ukuran berikut.

Kain biru cair untuk bolster isi kekabu/fiber
Kain biru gelap untuk sarung bolster

Ukuran untuk kain biru cair  : 21 inci x 17 inci
Ukuran untuk kain biru gelap/sarung  :  26 inci x 17 inci

Ukuran dah masuk basi kain.







2.  Jahit tepi keliling kain yg sudah digunting dan selepas itu lipat kain secara menegak.







3. Untuk kain bolster, jahit keliling seperti garisan pink.
Tinggalkan ruang sedikit untuk masukkan kekabu/fiber nanti.
Basi jahitan : 0.5 inci












Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2016 06:08 PM | Show all posts
4. Terbalikkan kain tadi dan iron bagi kemas...





5. Isi kekabu/fiber.. Kita takde stok kekabu, so guna polyester fiber je..





6. Lepas isi fiber, bahagian kain yg terbuka tadi akan dijahit tangan.. Boleh jahit tangan macam biasa(nampak benang) atau untuk lebih kemas kita jahit style "ladder-stitch" ..

Untuk jahit ladder-stitch ni, kita refer tutorial kat website ini;

http://www.squishycutedesigns.com/ladder-stitch/







Orite, dah siap jahit bolster kita...  







Next step, kita buat sarung pula..

Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2016 06:12 PM | Show all posts
Untuk kain sarung bolster,

7. Cantumkan kain. Jahit lurus seperti garisan hijau.
Basi jahitan: 0.5 inci.



Simbol oren titik tiga = Folded part






8. Dah siap jahit, buka kelim dan iron supaya kemas..






9. Terbalikkan kain dan boleh try sarung kat bolster tengok muat ke tak..



yeay muat..



10.  so now, lipat 0.5 inci di bahagian hujung kain. Dan jahit lurus keliling kain..











11. Basically sarung ni dah 90% siap.. tinggal part nak pasang snap button je lagi...









Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2016 06:14 PM | Show all posts
Untuk tutorial snap button, kita refer kat youtube ini...




testing2 dulu kat perca kain...



yeay jadi....




so now dah berani nak buat kat sarung bolster pula..


Kedudukan snap button, untuk style loose boleh ambil 1 inci dari hujung kain..kalau nak fit ambil ukuran 1 setengah inci atau 1 3/4 inci  dari hujung kain. Tandakan tempat kita nak letak snap button ni.




Buat lubang guna awl/penebuk...



Tebuk kedua2 belah kain terus, supaya snap button sama kedudukan/tak lari...



Then, pasang snap button guna plier macam steps dalam youtube di atas..






Inilah sarung bolster yg dah siap pasang snap button di kiri dan kanan kain...




Dah boleh sarungkan..



Ta daa...finally siap hasil jahitan..




Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2016 06:18 PM | Show all posts
HannahMontana replied at 27-12-2016 06:45 PM
Ye Elle .....aku tunggu bolster baby tutorial dari ko ye ...

kita dah post ya step by step tutorial bolster baby..
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2016 06:55 PM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 29-12-2016 06:18 PM
kita dah post ya step by step tutorial bolster baby..

Elle...bolster ko xberbulat di bawah ye ....an exotic bolster ...soooooooooo nice of you


Terima kasih bykkkkk Elle...

I am so happy !!!!!!!!!!!!!

Nahhhhhhhhhhh bunga

Terima Kasih Elle
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2016 09:39 PM | Show all posts
HannahMontana replied at 29-12-2016 06:55 PM
Elle...bolster ko xberbulat di bawah ye ....an exotic bolster ...soooooooooo nice of you

thank you for the flowers, Hannah..


ya, bolster yg kita belajar ni tak bulat di bawahnya..dan tak guna tali.. simple bolster style...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.122501s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list