Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1882
View
13
Reply

sambag master atau kerja?

[Copy link]

Author: pink_darina       Show all posts   Read mode

Author
Post time 9-5-2014 11:18 PM | Show all posts |Read mode
Salam forumer sekalian..saya bakal bergraduat dengan Degree in Physics..saya mohon forumer bagi pendapat patot ke sy sambung master sbb based on pengalaman senior yg amek pure sains hampir 80% of them sambg blaja sbb peluang pekerjaan bagi bdak pure ni agak ssh..even dah final year pon sy still xnampak lagi hala tuju kos fizik ni..kat mane leh apply kje selain kilang?tp klau ikotkan hati mmg xmau da sambung..nak kerja plak..nak cari experiences baru.ada sessiapa boleh bg pendapat better sambg atau kerja dlu?klau sambg opkos la hala tujunye utk jd pensyarah..dan bdg fizik ni biasanye boleh apply kerja di mana ye? tq for ur opinion
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2014 11:25 PM | Show all posts
@anoymous rasa ambil sama course dgn ko
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-5-2014 11:28 PM | Show all posts
vespa_oren posted on 9-5-2014 11:25 PM
@anoymous rasa ambil sama course dgn ko

dia kerja blom wak doyok mintak2 la dia dtg bg opinion kat sni haaa
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2014 03:18 AM | Show all posts
physic ni banding bio..lagi senang dpt kerja..budak pure science selalu tak dpt kerja ialah budak bio..tp kalau physic selalunya ok sikit..

plg mantap kalau ko masuk line geophysicist..gaji dia plg mantap..gaji ko minimum 5k..kerja ko lebih kepada pergi buat survey..

kalau line kedua..ko boleh masuk sale..sale ke budak2 yg study master dan phd..ni dpt komesen..malas2 ko boleh dpt 5k sebulan..kalau ko bnasib baik jual mesin 3 juta..ko dpt komesen 10%!!dah 300k tu!!tp of course la once in a blue moon!!

kalau line lain..mcm ko apply pegawai science la..kerja kerajaan la..

akak pon tak sure sgt..tp akak nmpk graduan physic yg kedua plg senang dpt kerja dlm bidang pure science lepas kimia..dulu pon akak dengar org ckp pure science ni tak dpt kerja..tp akak perasan yg bidang bio plg susah dpt kerja..kawan akak sorang study US..dua org study aust ambik biotech..dorang last2 tak dpt kerja..kerja pon dpt biasa2 je..tp akak tgk kwn2 akak bidang physic mmg senang dpt kerja..tp jgn la kecikkan scope dkt msia je dik..ko apply kt oversea sama..

nak smbg master atau tak tpulang..tp kena tanya la sama ada ko boleh buat tak bidang research..kalau dah smbg master tak boleh separuh jalan..kena smbg phd..kalau ada org kata ada master lagi senang kerja..ituy ada lah BS!!untuk pgetahuan adik..budak ada master tak dgemari majikan ye!!sbb waktu master dorang belajar cuma 1 topic kecil!!bbnding degree yg belajar semua..jdk majikan lebih gemari fresh grad!!graduan master byk yg underpaid..org tak nak ambik..bnding degree..jd kalau nk smbg master..alang2 smbg phd terus!!gitu..
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2014 03:27 AM | Show all posts
kalau adik kata 80% smbg belajar..akak rasa kos adik kecik je..biar betul dik 80% smbg belajar??exaggerate sgt..tp yg pasti insyallah graduan physic ni senang jugak la..yg selalu tak dpt kerja siapa2 pointer bawah 3k..dan siapa2 yg tak ada soft skill..

akak suggest adik apply for geophysicist la..gaji mmg kencang..10k before 30 boleh dlm tangan..gitu..

apa kata adik search je dkt jobstreet..akak google dkt jobstreet ada 163 job..graduan physic ni laku dik..jgn risau..
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2014 03:37 AM | Show all posts
lupa nk bgtahu..kawan akak yg study oversea..budak2 bio byk sgt yg tkeluar bidang terus..kesian..bidang biotech ni dulu kn konon2 nak naik..tp sekali nan hado..akak tulis ni sbb tak nak adik2 muda tperdaya dgn hype biotech/biomedic/biophysic yg mmg susah nk cari kerja..yg tawarkn ni pulak ipts..tp kalau adik budak ipta..budak physic..graduan mmg laku selalunya..
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2014 08:36 AM | Show all posts
abes kalo smbg master tu peluang keje tu bnyk ker?

at last bila da ada master keje bidang lain gak yg x de kaitan dgn kos master. sesia je master tu
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2014 11:18 AM | Show all posts
otai_g posted on 10-5-2014 08:36 AM
abes kalo smbg master tu peluang keje tu bnyk ker?

at last bila da ada master keje bidang lain ga ...

smbg master lagi org tak nak ambik..tp kalau nk ambik..try ambik kos lain tp bkaitan..mcm ambik kos health,safety,environment..atau smbg master geophysic..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-5-2014 11:41 AM | Show all posts
tinker_bell posted on 10-5-2014 03:18 AM
physic ni banding bio..lagi senang dpt kerja..budak pure science selalu tak dpt kerja ialah budak bi ...

terima kasih akak atas penerangan yg akak bg ni..mmg 80% yg senior yg sambung tu kos pure bio pon..akak kje bidang geophysic ke?sebelum ni mmg xpernah pon terpikir nk apply jadi geophysics sbb kitaorg kan blaja luas sngt skopnye..sedangkan bdak yg amek major in geophysic ramai jgak malaysia ni..lgpon sy pon kurang nampak bdg geophysics ni ape skop kerjanya.. rse termotivate sket lepas bace komen akak yg agk memberangsangkan ni
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2014 11:45 AM | Show all posts
pink_darina posted on 10-5-2014 11:41 AM
terima kasih akak atas penerangan yg akak bg ni..mmg 80% yg senior yg sambung tu kos pure bio pon. ...

geophysic tinggi la demand..dorang buat survey untuk oil and gas..kwn akak study local uni..tp dpt kerja dkt US sana..

bio mmg la sgt2 kesian..kalau adik ambik physic..dont worry la..adik belajar mana??dkt um kah??
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-5-2014 11:47 AM | Show all posts
tinker_bell posted on 10-5-2014 03:27 AM
kalau adik kata 80% smbg belajar..akak rasa kos adik kecik je..biar betul dik 80% smbg belajar??exag ...

alhamdulillah stakat ni pngk mmg maintain lg atas g lepas usaha gigih..almaklumla sy ni sebenarnye kurg berminat dgn kos sy amek skung ni..klau first2 dlu mmg rse agk sukar nk dpt 3 tu...tp sem2 akhir ni pulun bagai nk rak dapat jgak la pointer 3++..sy klau boleh nk kerja bidang admin je..huhu..tp sy da try apply kat jobstreet tu..cuma belom lengkap lg permohonannye... inshaAllah sy akan amek nasihat akak ni dan explore lebih bidang geofzik ni mulai skrang..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-5-2014 11:50 AM | Show all posts
tinker_bell posted on 10-5-2014 11:45 AM
geophysic tinggi la demand..dorang buat survey untuk oil and gas..kwn akak study local uni..tp dpt ...

o0o0o0..kawan akak tu pointer tggi kah?untungnye dia..pompuan ke laki?klau bidang oil and gas family sy pon ade kerja bdg tu.tp segan jgak klau nk pkai2 kabel kan..klau bleh nk la masuk sbb kemampuan diri...sy currently final year dekat upm ni je..
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2014 11:53 AM | Show all posts
pink_darina posted on 10-5-2014 11:50 AM
o0o0o0..kawan akak tu pointer tggi kah?untungnye dia..pompuan ke laki?klau bidang oil and gas fami ...

kwn akak pmpn..geophysicist tak silap akak ada 2 kn??1 intrepret data kt office..1 pergi buat sampling site..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-5-2014 12:28 AM From the mobile phone | Show all posts
tinker_bell posted on 10-5-2014 11:53 AM
kwn akak pmpn..geophysicist tak silap akak ada 2 kn??1 intrepret data kt office..1 pergi buat samp ...

maybe la kak.kurang pasty.huuu.yg psal g tgk site tu mmg pernah dgr..sy pon masih lg cari maklumat psal bidang ni
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.084957s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list