Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
12Next
Return to list New
2764
View
20
Reply

Temu Duga bagi Program Calon Guru Tajaan KPM Lulusan SPM Ambilan 2014

[Copy link]

Author: pink_lavender       Show all posts   Read mode

Author
Post time 5-5-2014 05:42 PM | Show all posts |Read mode
Salam...

Baru2 nie ada saudara saya dapat panggilan Temuduga bagi Program Calon Guru Tajaan KPM bagi lulusan SPM ambilan 2014 bagi Bahasa inggeris (SK).... Nak tanya ada tak yg pernah jalani temuduga nie, kena cakap dalam BI ke? ... mcmana cara temuduganya di jalankan... harap ada yg sudi bantu... kalau ada yang sudi share... terima kasih banyak2....
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2014 08:25 PM | Show all posts
well...kalau panel penemuduga Tanya dalam BI cakapla BI , kalau BM cakaplah BM...

apa apa interview pun  relax, dia nak tengok u dan uji komunikasi , verbal intelligence, the way you problem solved certain question, THE WAY you approach certain aspects...

I mean depa nak tengok kesesuaian...jadi terpulang pada situasi...

kenape ye?
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2014 05:30 AM | Show all posts
dlu pnah dpt p interview camni tp x p pn sbb da dpt tawaran lain.. kalau lepasan diploma nak apply cikgu camna ? ada sapa2 bole jwb ?
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2014 10:30 PM | Show all posts
boleh tak kalo takda background dlm pendidikan tp nak apply jadi cikgu fulltime?means ade stpm n degree bukan dalam pendidikan,tapi master dlm pendidikan..kalo dulu ade KPLI tp skang takda then bole amik short course ke utk layak jadi cikgu..mohon pencerahan pliss..
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2014 06:23 PM | Show all posts
lambat sikit reply  ,,,, tapi saya harap dapat membantu... mungkin untuk pengambilan temuduga tahun hadapan kerana esok pelajar baru sudah mula mendaftar di IPG masing-masing.

tahun ini berlainan daripada sebelumnya, untuk semua opsyen/kos/subjek ,,,setelah tapisan melalui online berdasarkan akademik dan kokurikulum, akan ada satu panggilan temuduga fizikal. disini calon akan diminta untuk melakukan pelbagai aktiviti fizikal , contoh, lari200meter..    ini kerana untuk memastikan bakal guru adalah yang sihat dan fit dari segi fizikal bukan hanya akademik semata-mata...  masa ni, pakaian adalah bersesuaian iaitu baju tshirt putih berkolar dan seluar gelap serta berkasut.

setelah melepasi ujian fizikal dan melepasi tapisan (setelah beberapa minggu dari ujian fizikal itu) calon yang lulus fizikal akan dipanggil semula,, ini bagi temuduga secara lisan pula seperti tahun sebelumnya... bagi opsyen BI,, kebiasaannya akan speaking full bersama penemuduga...  bagi opsyen lain juga, tidak mustahil akan ditemuduga dalam bahasa inggeris.... ada sesi individu dan berkumpulan.

terima kasih..
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2014 08:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Leafumi posted on 4-6-2014 05:30 AM
dlu pnah dpt p interview camni tp x p pn sbb da dpt tawaran lain.. kalau lepasan diploma nak apply c ...

Kpm x amik graduan lepasan diploma jd ckgu. Amik yg ada degree je utk aply kpli/dpli. Tp dgr2 skg kursus ni dah mansuh. Klu saudari nak jd ckgu, ada 2 jln: klu umur bwh 23thn, msh smpat aply maktab.. kursus smpi 5 thn setgh. Pastu ble amik kos pndidikan kat mana2 uni. Gudlak
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2014 08:07 PM From the mobile phone | Show all posts
estrelle posted on 5-6-2014 10:30 PM
boleh tak kalo takda background dlm pendidikan tp nak apply jadi cikgu fulltime?means ade stpm n deg ...

Klu sek kerajaan, kpm hnya akan amik lepasan mktb dan uni dlm degree pndidikn sja utk interview spp. Klu sek swasta xtau plak caranya
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2014 06:46 PM From the mobile phone | Show all posts
mujer_in_espejo posted on 25-9-2014 08:04 PM
Kpm x amik graduan lepasan diploma jd ckgu. Amik yg ada degree je utk aply kpli/dpli. Tp dgr2 skg  ...

umo sy dah lebih 23 thun..tp tgh amik master..camne?
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2014 06:11 PM | Show all posts
sila jangan amik course cikgu nie...

u will merana nanti....

belajar di maktab or now they call it Institut Pendidikan Guru sangat tak best.. tak mcm di universiti... your mindset akan jadi lapuk nnti...
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2014 06:14 PM | Show all posts
estrelle posted on 5-6-2014 10:30 PM
boleh tak kalo takda background dlm pendidikan tp nak apply jadi cikgu fulltime?means ade stpm n deg ...

u btul2 sanggup nak jd cikgu under KPM? tak ada apa yang best ye.. semua cikgu skrng tgh pening dgn lambakan kerja yang KPM suruh buat...

guru2 senior kebanyakan nak bersara awal. tak sanggup nak tunggu umur 60 tahun....







Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2014 09:44 PM From the mobile phone | Show all posts
ZabedAmin posted on 28-9-2014 06:14 PM
u btul2 sanggup nak jd cikgu under KPM? tak ada apa yang best ye.. semua cikgu skrng tgh pening dg ...

betul tu..tengok kwn2 yg cikgu tu pon kesian..planning kalo bkn lecturer nak jd ckgu kat swasta je..sbb tau mcm xda harapan pon nak g gov..dah terlambat..kalo nak kena amik degree pendidikan plak..hmm
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2014 09:34 AM | Show all posts
estrelle posted on 28-9-2014 09:44 PM
betul tu..tengok kwn2 yg cikgu tu pon kesian..planning kalo bkn lecturer nak jd ckgu kat swasta je ...

hehehe.. tau xpe..sy sarankan x payah la jadi cikgu KPM. andai ku dapat undur masa, xkanku jadi cikgu KPM masa skg
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2014 09:38 AM | Show all posts
ZabedAmin posted on 28-9-2014 06:14 PM
u btul2 sanggup nak jd cikgu under KPM? tak ada apa yang best ye.. semua cikgu skrng tgh pening dg ...

ckgu snior ada lg option pilihan nak bersara umo 56 thn.. tp generasi ckgu2 baru skg, takde pilihan kena gak bsara hingga 60tahun weh x sanggup plak nak tggu 34 thn lg
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2014 12:16 PM | Show all posts
mujer_in_espejo posted on 29-9-2014 09:38 AM
ckgu snior ada lg option pilihan nak bersara umo 56 thn.. tp generasi ckgu2 baru skg, takde piliha ...

baru posting ek?

ahkak tgh cari kerja lain nie.. xkuasa nak jadi cikgu lagi...
Reply

Use magic Report

Post time 2-10-2014 01:31 AM From the mobile phone | Show all posts
ZabedAmin posted on 30-9-2014 12:16 PM
baru posting ek?

ahkak tgh cari kerja lain nie.. xkuasa nak jadi cikgu lagi...

Xdela baru posting.. dah 3 thn. Cmne plak akak ble cari keja baru eh... ble sukati nak tuka keje ke...ke dah pencen...
Reply

Use magic Report

Post time 2-10-2014 07:46 AM | Show all posts
mujer_in_espejo posted on 2-10-2014 01:31 AM
Xdela baru posting.. dah 3 thn. Cmne plak akak ble cari keja baru eh... ble sukati nak tuka keje k ...

kite keje kerajaan boleh minta tuko ke jawatan lain kene dpt la sokongan ketua jabatan = Guru Besar...

kene apply mcm biasa org lain apply...

mujer dah habis ikat dgn KPM kan? 2 tahun ke 3 tahun ikat? akak 2 tahun je....
Reply

Use magic Report

Post time 2-10-2014 08:10 PM From the mobile phone | Show all posts
ZabedAmin posted on 2-10-2014 07:46 AM
kite keje kerajaan boleh minta tuko ke jawatan lain kene dpt la sokongan ketua jabatan = Guru Besa ...

Tu la kak. Sy sbnrnya x phm sgt sistem 'ikat mengikat' ni.. klu akak sudi terangkan berbesar hati la sy... hohoho
Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2014 07:59 AM | Show all posts
mujer_in_espejo posted on 2-10-2014 08:10 PM
Tu la kak. Sy sbnrnya x phm sgt sistem 'ikat mengikat' ni.. klu akak sudi terangkan berbesar hati  ...

ada x borang perjanjian masa masuk maktab dulu... tgk dlm tu kat bhgn yang ikatan tu berapa bulan... masa akak borang biru... die tulis kene berkhidmat 24 bulan dgn kerajaan....

Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2014 08:00 AM | Show all posts
tu utk KPLI 24 bulan... kalo PISMP 5 tahun akak tak sure berapa lama ikatan dgn kerajaan
Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2014 08:04 AM From the mobile phone | Show all posts
ZabedAmin posted on 6-10-2014 08:00 AM
tu utk KPLI 24 bulan... kalo PISMP 5 tahun akak tak sure berapa lama ikatan dgn kerajaan

Owh yg tu ke? 5 thn kak... huaaaaaaa
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
3.872547s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list