Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
4240
View
62
Reply

Meh Meh Kongsi : Good Books on Islam and Related Matters

[Copy link]

Author: mbhcsf       Show all posts   Read mode

Post time 1-4-2019 09:25 AM | Show all posts
Booth Saudi depa bagi free books and mushaf Al Quran. tak pergi lagi, tapi kawan FB kata
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-4-2019 01:47 AM | Show all posts
Edited by mbhcsf at 2-4-2019 01:50 AM

hai semua  

ada banyakkkkk sangat buku yg best best

so ada tajuk yg best  

Budaya Ilmu  pun ada di gerai Kafilah buku
Adab  Penuntut Ilmu
Peringatan Buat  Penuntut
Al Ghazali Book of Knowledge

then  a very catchy title :
The  Language of Science  From the  Fall of Latin to the Rise  of Scientific english

then IKIM

Yg caught my attention and I straight away grab it

Al QURAN dan PERADABAN
by Dr  Farid Mohd Shahran
and  Wan Roslili Abd Majid


lagi SATU

Penerbitan Pejabat Mufti

SYARAH HADIS 40  Imam al Nawawi  & Tatmim al Kafi  + Rm 50  so murah rm 20  dari harga asal

and  ade lah cabutan bertuah jam al burj ...


yups' tinggiiii jam tu '

hahaa



anywaysss

i nak mencari tafsir  yg basic tu pinpinan Rahman kan

belum tahu booth mana


tak crowded sangat after maghrib






Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-4-2019 01:49 AM | Show all posts
so, get any advice   daripada pengeluar buku yg tahu buku jualan mereka. publications dari universiti pun ade MAPIM...

so , yeah ...grab this chance.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-8-2019 02:11 PM | Show all posts
AL-MUQADDIMAH AL-JAZARIYYAH : MATAN ASASI ILMU TAJWID

Karya : Imam Muhammad al-Jazari
Edisi : Terjemahan & Penjelasan
Penterjemah : Rizky Febrian
Penerbit : Rihla Media
Cetakan : Pertama 2019
Halaman : 134

Harga : RM35

KITAB AL-MUQADDIMAH AL-JAZARIYYAH karya IMAM MUHAMMAD AL-JAZARI ini merupakan salah satu karya utama di dalam disiplin ilmu Tajwid. Kitab ini merangkumi beberapa bab dalam ilmu Tajwid yang dijelaskan secara mudah dan sistematik; bermula dengan penjelasan sifat dan makhraj huruf-huruf di dalam al-Quran, asas-asas ilmu Tajwid hingga pembahasan yang berkaitan dengan penulisan perkataan di dalam rasm uthmani.

BIODATA PENTERJEMAH :-

Beliau merupakan graduan dari Universiti al-Azhar, Mesir dalam jurusan Tafsir dan Ilmu al-Quran pada tahun 2009. Beliau juga telah menamatkan pengajian sarjananya pada pengajian al-Quran dan al-Sunnah di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia pada tahun 2013. Sekarang, beliau sedang menyiapkan tesis Ph.D dalam pemikiran Islam (Islamic thought) di Pengajian Tinggi Islam, Sains dan Peradaban (RZS-CASIS-UTM).

Boleh dapatkan naskhah anda di kedai atas talian kami di :

https://www.kafilahbuku.com/terjemah-dan-syarah-kitab-al-mu

atau lain-lain :

https://linktr.ee/pelitadhihin

[img]https://scontent.fkul4-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-
9/68379553_2442926805772390_2923636645578145792_n.jpg?_nc_cat=102&_nc_oc=AQm_PgkYSHknoGOW9huUDtgcLNNaFsFa1DabN8Co5pbmgJPevbYCqveil6dtH6eKGyU&_nc_ht=scontent.fkul4-1.fna&oh=1cd535393b28af85b626cca5de285400&oe=5DC97A35[/img]
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-8-2019 02:13 PM | Show all posts
MUHAMMAD : Prophet of Peace Amid, The Clash of Empires

Author: Juan Cole (author of Engaging The Muslim World)
Price: RM136
Pages: 326

Click to order (Whatsapp & Webstore)
https://linktr.ee/pelitadhihin

"A captivating biography of Muhammad that captures the centrality of peace in his prophetic revelation and in the faith community he established. A brilliant and original book destined to challenge many Western preconceptions about Islam." - EUGENE ROGAN, author of The Arabs: A History


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-8-2019 02:15 PM | Show all posts
IBN ARABI : AL-FUTUHAT AL-MAKKIYAH (The Openings in Makkah)

Author : Ibn Arabi
Volume 1 : Books 1 & 2
Translator : Eric Winkel
Price : RM150.00
Pages : 591

VOLUME 1 includes the first two books of the thirty-seven books of Ibn Arabi's greatest work al-Futuhat al-Makiyyah (The Openings in Makkah). The Greatest Teacher, al-shaykh al-akbar, Ibn Arabi dictated to his close friends this work of over 10,000 manuscript pages depicting the extraordinary vision of the Youth he encountered while circling the Ka'bah in Makkah.

Click to order :

https://www.kafilahbuku.com/index.php



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-8-2019 02:17 PM | Show all posts
Back in stock!

This book is our international bestseller title.

Click link in bio/about to read book info and ordering.

#prophetmuhammadﷺ #pelitadhihin #caringthroughreading #malaysiamembaca2019 #klbookcapital2020
#hadith #nonfictionbooks

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-8-2019 02:20 PM | Show all posts
Islam Faham agama dan Asas Akhlak pertama kali terbit pada tahun 1977 dari syarahan aslinya disampaikan dalam bahasa Inggeris pada tahu n 1976 di Dewan Besar Royal Commonwealth Society London dan ini merupakan kandungan yang dikarang dalam Bahasa Melayu oleh pengarang sendiri. Istimewanya terbitan kali ini adalah teks diambil dari terbitan pertama dengan penambahbaikan yang mana kaligrafi dan font asal (yang sudah tidak dijumpai dalam rekod font zaman ini) dikekalkan.

Tinjauan Ringkas Peri Ilmu dan Pandangan Alam pertama kali diterbit pada tahun 2007. Juga digelar sebagai "Islam and The Philosophy of Science" dalam Bahasa Melayu, salah satu monograf dalam himpunan Prolegomena to The Metaphysics of Islam; kerana kandungan awalnya khusus membahaskan pati falsafah-falsafah moden yang mengambil peranan pentafsir sains masani. Faham mengenai Ilmu, Adab, Bahasa dan stilah kuncinya, akhlak, perubahan, pembangunan dan kemajuan dibahaskan dengan begitu mendasar bagi mendepani cabaran falsafah moden.
Islam: Faham Agama dan Asas Akhlak
Harga: RM38.00

Tinjauan Ringkas Peri Ilmu
Harga RM38.00

Kaedah Pembelian:
🇫 Facebook: m.me/pelitadhihin
📧 Emel: sales@pelitadhihin.com
📱 Whatsapp: www.wasap.my/60194398529
🖥 Laman web: www.kafilahbuku.com*


Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2019 03:34 PM | Show all posts
mbhcsf replied at 19-8-2019 02:15 PM
IBN ARABI : AL-FUTUHAT AL-MAKKIYAH (The Openings in Makkah)

Author : Ibn Arabi

Ibn Arabi adalah seorang atheis. Bagaimana awak boleh promosi buku seorang atheis?

Ambil contoh kalam Ibn Arabi dari bukunya:


Seorang hamba adalah Rabb dan Rabb adalah hamba. Duhai kiranya, siapakah yang diberi kewajiban beramal? Jika engkau katakan hamba, maka dia adalah Rabb. Atau engkau katakan Rabb, kalau begitu siapa yang diberi kewajiban?



-Ibnu 'Arabi, Al Futuhat Al Makkiyah-



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-8-2019 05:37 PM | Show all posts
Kilokahn replied at 19-8-2019 03:34 PM
Ibn Arabi adalah seorang atheis. Bagaimana awak boleh promosi buku seorang atheis?

Ambil contoh ...

boleh lanjutkan pertanyaa dengan berhubung dengan pemilik buku tu. ade tu link kalau nak bertanya.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-8-2019 05:48 PM | Show all posts

The Muqaddimah: an Introduction to History Abridged Edition

Author: Ibn Khaldun, Franz Rosenthal (Translator)
Year: 2015
Pages: 512
Price: RM89.00 only! (US retail price: $24.95 ≃ RM105.00)

Order channel:
🇫 Facebook: m.me/pelitadhihin
📧 Email: sales@pelitadhihin.com
📱 Whatsapp: www.wasap.my/60194398529
🖥 webstore: www.kafilahbuku.com
Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2019 09:37 AM | Show all posts
mbhcsf replied at 19-8-2019 05:37 PM
boleh lanjutkan pertanyaa dengan berhubung dengan pemilik buku tu. ade tu link kalau nak bertanya. ...

Awak promosi buku atheis di Forum Agama Islam dan Muslim. Saya kena jelaskan di sini kepada forumers lain juga supaya tak terjebak dengan buku buku yang macam ni.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-8-2019 05:24 PM | Show all posts
Kilokahn replied at 20-8-2019 09:37 AM
Awak promosi buku atheis di Forum Agama Islam dan Muslim. Saya kena jelaskan di sini kepada forume ...

saya anda sediakan link so feel free untuk bertanya terus kepada pengedar buku, Mereka boleh berikan jawapan.
Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2019 08:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Ibn Arabi juga berkata "takpalah kalaupun masuk neraka, kelak kita akan sebati dengan zat Neraka dan jadi tak rasa seksa api Neraka"

Wal iya dzubillah
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-8-2019 01:09 PM | Show all posts
Pluralisme Agama Satu Bentuk Kekeliruan Ilmu (Sufasta'iyyah)
Disebabkan Islam merupakan agama yang berasaskan kepercayaan dan ilmu yang yakin sebagaimana yang dihuraikan dalam disiplin akidah, faham pluralisme agama yang menganjurkan kebenaran yang nisbi adalah sesuatu yang tidak selari dengan akidah Islam. Ia termasuk bentuk kekeliruan ilmu atau sufasta'iyyah (sophism) yang ditolak oleh para mutakallimun sejak dahulu lagi. Para mutakallimun telah mengenalpasti bahaya faham kenisbian ini yang bakal menghancurkan kebenaran ilmu pengetahuan dengan menamakan mereka sebagai golongan al-'indiyyah iaitu golongan yang menerima kebenaran yang pelbagai berdasarkan sudut pandangan yang berbeza dan kadangkala bertentangan. Pendekatan epistemologi ini akan menafikan wujudnya kebenaran yang objektif dan mutlak yang boleh diterima oleh semua sepertimana yang dibawa oleh akidah Islam.
Pluralisme Agama: Satu Penelitian Islami
Penyunting: Mohd Farid Mohd Shahran
Harga: RM25
Kaedah Pembelian:
Facebook: PM page Pelita Dhihin
Emel: sales@pelitadhihin.com
Whatsapp: www.wasap.my/60194398529
Website: www.kafilahbuku.com


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-8-2019 01:11 PM | Show all posts
A Man of Adab

An educated man is a good man, and by 'good' we mean a man possessing adab in its full inclusive sense. A man of adab (insan adabi) is "the one who is sincerely conscious of his responsibilities towards the true God; who understands and fulfills his obligations to himself and others in his society with justice, and who constantly strives to improve every aspect of himself towards perfection as a man of adab [insan adabi]. Education, is thus ta'dib: the instilling and inculcation of adab in man.

Islamization of Contemporary Knowledge and the Role of the University in the Context of De-Westernization and Decolonization
Author: Wan Mohd Nor Wan Daud
Price: RM22

Purchase method:
Facebook: PM page Pelita Dhihin



Emel: sales@pelitadhihin.com
Whatsapp: www.wasap.my/60194398529
Website: www.kafilahbuku.com

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-8-2019 01:13 PM | Show all posts
The Prophet's method of dealing with people's mistakes

2. Dealing with mistakes by explaining the ruling (hukm)

Jarhad (may Allah be pleased with him) reported that the Prophet (saw) passed by him when his thigh was uncovered. The Prophet (saw) said,

"Cover your thigh, for it is part of the 'awrah."

Al-Asalib Al-Nabawiyyah (Correcting the Ummah: The Prophet' s Way)
Author: Sheikh Muhammed Salih Al-Munajjid

Price: RM17

Purchase method:
Facebook: PM page Pelita Dhihin



Emel: sales@pelitadhihin.com
Whatsapp: www.wasap.my/60194398529
Website: www.kafilahbuku.com

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-8-2019 09:56 PM | Show all posts
Sabda Rasulullah SAW :

"Tiga perkara yang barangsiapa terdapat (ketiga-tiga perkara itu) padanya nescaya dia memperolehi kemanisan Iman (iaitu) Allah dan Rasul-Nya adalah lebih dia cintai daripada selainnya, dan dia mencintai seseorang semata-mata kerana Allah, dan dia benci untuk kembali kepada kekufuran (maksiat) sebagaimana dia benci dilemparkan ke dalam Api Neraka." (Hadis Sahih Riwayat Bukhari dan Muslim)

Untuk itu penulis mengemukakan teks dalam bentuk risalah atau buku kecil dengan harapan manfaat dan ilmu dapat dikongsi bersama dengan lebih meluas lagi. Mudah-mudahan usaha yang sedikit ini menjadikan kita lebih mengenali Rasulullah SAW dan membawa kepada mahabbah dan rasa cinta kepada-Nya.

Mutakhir ini, serangan penghinaan kepada Baginda SAW begitu menjadi-jadi. Justeru sudah sampai masanya para ulama memberi Jawapan dan membela Baginda SAW dengan bayan yang fasih. Begitu juga sudah sampai masanya hujahan dibalas dengan hujahan agar Islam tetap unggul dan Baginda SAW berada di persadanya.

Dalam kemelut yang melanda umat Islam mutakhir ini, maka
sudah sampai masanya umat Islam bermuhasabah diri sendiri bermula individu, peribadi dan seterusnya pemimpin untuk samasama menyatukan saf Islami yang begitu rapuh. Jika kita berada pada tahap kesatuan hati pada mukadimahnya, akan terlerailah sebarang kekusutan. Semoga fajar Islam akan menyinsing. Amin.

Penulis ,

Dr Zulkifli Mohamad al Bakri

Makrifah Rasulullah SAW Edisi Kemaskini , ada yang nak memiliki sila nyatakan minat anda mengisi link dibawah

Dapat harga istimewa dengan mengisi maklumat dibawah. Terima Kasih

https://pustakacahayakasturi.com.my/menempah-makrifah-rasu/

Keistimewaaan buku ini.

1) Disekalikan dengan Selawat Rasulullah SAW.

2) Biodata Rasulullah SAW

https://www.facebook.com/PustakaCahayaKasturi/?__tn__=kCH-R&eid=ARA5tTgjHo


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-9-2019 02:30 PM | Show all posts
Tajuk : Pengenalan Sains Tauhidik
Penulis : Mohd Yusof Hj Othman
Penerbit : DBP
Bil. muka surat : 308

Harga : RM40

Pengenalan Sains Tauhidik merupakan sebuah buku yang menarik, berjaya mengupas persoalan yang sering kali ditimbulkan oleh masyarakat; antaranya, persoalan tentang sains dan masyarakat, tentang sains dan agama, tentang ibadah yang dilakukan oleh umat Islam melalui penerangan saintifik, tentang isu yang berhubung dengan atom, pembentukan cakerawala, dan kejadian manusia dan alam. Persoalan ini sekiranya dapat dijelaskan secara saintifik akan dapat meningkatkan keyakinan, ketakwaan, dan keimanan.

Dapatkan naskhah anda:
https://www.kafilahbuku.com/index.php
Tajuk : Pengenalan Sains Tauhidik
Penulis : Mohd Yusof Hj Othman
Penerbit : DBP
Bil. muka surat : 308

Harga : RM40

Pengenalan Sains Tauhidik merupakan sebuah buku yang menarik, berjaya mengupas persoalan yang sering kali ditimbulkan oleh masyarakat; antaranya, persoalan tentang sains dan masyarakat, tentang sains dan agama, tentang ibadah yang dilakukan oleh umat Islam melalui penerangan saintifik, tentang isu yang berhubung dengan atom, pembentukan cakerawala, dan kejadian manusia dan alam. Persoalan ini sekiranya dapat dijelaskan secara saintifik akan dapat meningkatkan keyakinan, ketakwaan, dan keimanan.

Dapatkan naskhah anda:
https://www.kafilahbuku.com/index.php?route=product%2Fproduct&product_id=705


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-9-2019 06:07 PM | Show all posts



#3

Penulisan dan penyuntingan oleh Dr. Mohd Farid Mohd Shahran.

Promosi sah sehingga 3 Oktober sahaja

Hanya di :
www.kafilahbuku.com
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.082228s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list