Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
29944
View
232
Reply

adik ipar suka meminta

[Copy link]

Author: ana       Show all posts   Read mode

Post time 27-4-2014 11:52 AM | Show all posts
hang pi cakap sama laki hang, menurut kemahuan dan perintah ibu tu mmg lah wajib.
tp ada hadnya, tambahan pula kalo kemahuannya membawa keburukan pada masa depan, dan tambah2 lagi bila kemahuan mak tu sebnanya adalah kemahuan biawak 2 ekor.

tp nasihat elok2.... laki ko anak yg baik, dan dia baik dgn ko, maka nego lah baik2 suaya kesudahan nya pun baik2.
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2014 10:46 AM | Show all posts
byk luit pun mslh gak..tkde luit lg byk mslh...ko terlalu show off tt...pakai henbeg memahal time blk kg pehal..pakai ja cap psr mlm nye...hp tkpe lg pd haku memahal tu...kalo pakaian n henbeg memahal tu mmg pprt akan assume ko kayas...even ko beli bergolok gadai skali pun org lain akan pk byk nye luit...ekekek...cam haku ada skali gatal p courts memot.usyar katil kalerful tuk son..nmpk 1 pompuan tu punyala bergaya...skali ko ghupenya beli note 2 by installment k...org luar akan assume ko mampo...w/pun reality mampooo's....

laki ko lak anak mak....kalo skng ko tk berjaya ubah dia..cane ko handle nasib ko another 10 yr lg...ngan adik ipar tahap pprt lg...ekekkek...
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2014 11:26 AM | Show all posts
pu3_krizalid posted on 28-4-2014 10:46 AM
byk luit pun mslh gak..tkde luit lg byk mslh...ko terlalu show off tt...pakai henbeg memahal time bl ...

stuju dgn pu3
tt jgn showoff sgt kat diorg...
bawak b'bincang dgn somi..bukan xleh manjakn adik2 somi tp b'pada2...jgn smpai jd beban
tt lakibini bergaduh masam muka sbb nak penuhi nafsu adik2 sang somi...b'baloi ke tt????
kita somi isteri yg penting..komunikasi & faham antara satu sama lain...
ingat...susah kita laki bini yg hadapi...senang mmg ramai yg nak menenggek...

*kalu aku kaya..hari2 hari raya...
Last edited by OrangKita on 28-4-2014 11:28 AM

Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2014 12:36 PM | Show all posts
My conclusion : Laki-bini sama-sama bodoh.....

Misplaced priorities & tak reti nak blend in the new families.  TT dah kahwin lebih setahun pun masih tak tahu the best method in handling her in-laws.  Visiting in-laws buat ler cara orang low profile.  Tok sah gatei nak eksyen kaya-raya kalau dah memang tak hingin nak share your wealth with your in-laws.  

They are a different breed..... there are some families that would be happy if you are well to do and doing okay in life.  ...aaaand there are families that would be so jelly to see you happy & doing well.  These breed you have to be careful with because they tend to be toxic to your life.  

Cut down on your trips up north.  DO NOT TELL YOUR HUSBAND EVERYTHING!!  ESPECIALLY ABOUT MONEY.... your money is yours & your own secret saving (+for your emergencies).  

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2014 02:25 PM | Show all posts
tabah sungguh tt ye, rasa nak bagi pelemapang pula kat adik ipar tt tu


suami tt kena lebih tegas la next time tentang hal2 duit ni
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2014 11:01 PM | Show all posts
baru dapat jemputan dari cousin nak kahwin...bakal wife adalah adik pada orang yang femes dan berduit sangat2, tapi asal orang susah. cousin pulak kerja offshore and well to do kira kayalah.

majlis kahwin hanyalah di masjid saja. belah husband cuma jemput family terdekat makan kecik kecik je nanti. takde grand2.

Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2014 05:19 AM | Show all posts
soy_beans posted on 26-4-2014 04:04 AM
hihihi, aku approve sbb diorang galak add dulu2. jadi untuk mnyelesaikan masalah untuk unfriend ka ...

tak da faedahnya me letak my ipar duai kat fb,
dulu laki pun me tak letak, tapi bila dia keja
ovc, trpaksa ambil dia buat member kat fb
untuk tenguk gambar etc.

adik beradik me dua orang aje me ambil buat member
dan sorang adik ipar...
so far walau me menunjuk kekayaan,
paling mahal dorang minta pun pakaian anak anak dorang
dan corelle aje so alhamdulilah...
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2014 10:36 AM From the mobile phone | Show all posts
Tt keje gomen dpt bonus 7 bulan ??????
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2014 02:31 PM | Show all posts
Mmg ada parents yg mcm ni.. penah jumpa la.. sume mintak je kat anak x pikir anak x cukup duit ke hapa.. nnti klo anak buat menda x elok etc rasuah ke hapa br diaorg tahu..

Bersyukurla dpt anak yg jaga kebajikan dia.. tp jgn keterlaluan sgt.. jgn ingat tugas parents besarkan anak so anak 2 kena balas sume pengorbanan yg dia penah lakukan.. anak 2 tanggungjawab dia bg mkn, besarkan, didik sebaiknya n bagi pendidikan..

Yg adik beradik plak ingat abag 2 hak milik diaorg.. kakak ipar x de hak.. walhal bila dah kawin tanggungjawab pada family sendiri lebih penting..
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2014 03:49 PM | Show all posts
laki aku tgh mengalami masalah ni. adik ipar jd batu api. sedih. bila tak dpt apa yg nak mula nk tuding salah kat abang2. diorg tak tau susah payah abang2 tu nk cari duit sara keluarga. huhu
Reply

Use magic Report

Post time 1-5-2014 07:41 PM | Show all posts
menyirap nye aku bace cerita ko ni..mmg adik ipar ko ni muke tebal tak reti malu..aku rase suami ko sendiri rase serba salah..takot derhaka kt mak die..tp suami ko kena tegas..ni ko xde ank lg boleh la diaorg nk meminta2..nnt kalo da ank semua takkan nk meminta..mak mertua ko pon blh thn tebal muke..
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2014 09:11 PM | Show all posts
kesiannya. mmg malang betul kalau ada adik2 ipar tak keje stabil & bagus. takde duit tapi, sebok nak barang mahal2. ingat org lain keje chop duit gamaknya.
nasib baik adik beradik sy dan adik2 ipar plus biras keje bagus2 & stabil.
ada lah sorang biras saya jadi housewife tapi, dia asalnya keje engineer kat consultant company. wp dia takde income tapi, laki dia ada income. sebab barang2 baby dia guna branded jugak (tak tahu le beli or org kasi).
biras ppuan sy (sebab sy ramai adik ipar lelaki) semua keje gomen & taraf pegawai/cikgu. setakat ini (5org dah kawen), takde lagi la biras ppuan keje taraf biasa2/non pegawai or takde degree. semua ada degree tau. hebat tak adik2 ipar saya cari bini?
adik ipar ppuan sy yang keje cikgu kawen dgn biras lelaki pun cikgu, masing2 ada kete vios. saya pun rasa, derang nie kaya dari saya.

Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2014 05:07 AM | Show all posts
ana posted on 24-4-2014 10:12 PM
ekceli sy ckp serupa ape u ckp... nnti lps kawin pon sure kena tanggung adik2 dia sbb mereka dh bi ...

...bila kita dah berkawin...kita mestilah sesuaikan diri kita ngan keluarga suami...ini bererti yang kita kenalah belajar...fahami dan acknowleding each and everyone of them punya unik behaviour and personality...bila kita dah tau kelemahan dan kekuatan mereka...barulah kita boleh cari jalan dan cara tuk sesuaikan diri kita agar kita dapat maintain world peace ngan mereka...

...first and foremost...kita kenalah start with a positive intent...cos if we start with a positive attitude...insyaallah...the outcome yang kita akan dapat pon most likely would be a positive experience...so...for a start...ko takmolah labelkan dorang nie as adik ipar yang suka meminta2...boleh??...

...like u mentioned in your postings...keluarga suami ko nie bukanlah keluarga yang senang dan kaya...so...bila dorang mendapat seorang ahli keluarga yang kaya...mestilah dorang jadi ghairah...mestilah dorang nak tumpang sikit kekayaan ko tu...this is to me rather natural lerrr...sapa takmo nak merasa jadi kaya beb...tak gitu??...however...aku jugak faham perasaan ko yang tak brapa happy sebab ko rasa yang mereka nie seolah2 nak mengikis harta kekayaan ko...tak gitu??..

...your husband...towards his family....is actually a very loving and generous brother/son...he can never say no to them...cos dia tau how it feels like to be poor...bagaimana perasaan mereka bila tidak dapat memiliki sesuatu yang kawan2 mereka are having...that is why...bila dorang meminta2 kat dia he would try his best to fulfil their requests...

...ko plak...becos gaji terlebih tinggi daripada suami...ngan rela hati tidak meminta duit nafkah from him...which pada aku adalah a big mistake...huge mistake...tak minta duit nafkah cos konon2nya kesian kat suami...konon2nya ko mampu tanggung diri sendiri...konon jer semua nie...yelah...time bercinta...semuanya ko sanggup buat...but...bila dah bergaduh...especially bila puncanya adalah due to wang ringgit...akan terungkit jugaklah nanti issue duit nafkah nie...ek eh...laki aku nie...belanja sakan duit dia kat keluarga dia sedangkan duit nafkah aku dia tak beri pon...but then...bley ke ko nak salahkan dia??...cos to me...it would not be fair to put the blame totally on your hubby cos in the first place...ko lah yang izinkan dan relakan dia berbuat demikian kat ko...tak gitu???...

...nasihat aku sis...kalau ko tak suka nak berkongsi harta benda ngan keluarga suami ko...then u have to be honest with yourself and your husband...let him know yang u are not willing to share what u have with them...let him noe your limits yang ko willing to share with his family...so...bila ko balik kampung suami...tak perlulah nak ber prada2...tak perlulah nak ber coco chanel...pakai simple2 jer...tak perlulah nak pakai designer apparels....cos kalau ko tunjukkan kemewahan ko kat dorang...they will definitely assume yang ko memang mewah dan abang mereka pon mestilah hidup mewah jugak...salah ke kalau mereka nak mintak abang dorang sedikit daripada kemewahan itu??...

...your husband will never be able to say no to his family...cos thats how he is....
however...u can help him by showing him your understanding and compassion to his family...try to get to know his sisters better...bila ko balik kampung suami...ko ajaklah his sisters kluar jalan2 ngan ko...ajak dorang pi minum2 kat starbucks ker...or some fancy cafe...and from there...ko chit chat ngan mereka on how hard u have to work to earn your living and how your hard work has paid off...treat them just like how u would treat your little sisters...and encourage them to find their own success...kalau dorang masih blom kerja...ko tanyalah kenapa mereka masih menganggur dan explore their job opportunities/options tuk bantu mereka berdikari...cakap elok2...show them that u care for them...

...gitu jugak ngan mak mertua ko...since dia dah berkecil hati kerana tak dapat duit 16k tu...ko kenalah suruh suami ko have a heart to heart talk ngan dia...suruh suami berlaku jujur kat mak dia dan kasi tau kat mak dia kenapa korang tak bley nak kasi duit tu kat dia...kalau mak masih merajuk...tak perlu nak rasa guilty cos u guys have done your part explaining...just need to give her time to nurse her bruised ego...

...however...afterall yang aku dah merapu nie...aku sebenarnya tak brapa nak kisah pasal adik ipar ko yang meminta2 nie...cos pada aku its not a big deal...yang aku lagik worried is your attitude towards your husband...u seriously need to have a change of your mind set....for once...stop always saying dia tak mampu...gaji dia kecik...dia tak mampu nak tanggung gaya hidup ko dan stop bragging about your high pay...high bonuses...and your lavish lifestyle...u are an intelligent woman...do take a moment to ponder on what ive said...cos believe me when i say that these are the things yang have the potential to destroy your marriage......i shit u not...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2014 05:20 AM | Show all posts
Ya82 posted on 30-4-2014 01:31 AM
Mmg ada parents yg mcm ni.. penah jumpa la.. sume mintak je kat anak x pikir anak x cukup duit ke ha ...

hasil selalu baca kat sini, pasal bini tak suka adik beradik ipar
datang rumah lelama, so memandangkan me balik malaysia
minggu depan, dan nak duduk rumah adik lelaki, so me pun
hantarlah email kat bini adik sambil kata boleh menumpang rumah dia tak..
tak perlu tanya adik sebab dia lelaki, orang perempuan
lain sikit kan..

tapi me rasa dia tersinggunglah pulak sebab me minta izin
menumpang rumah dia
dia tanya kenapa minta izin...
mau aje me jawab ''oh forum yang angah selalu baca
ipar selalu tak suka bila family menumpang lelama
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2014 06:21 PM | Show all posts
faraway1 posted on 3-5-2014 05:20 AM
hasil selalu baca kat sini, pasal bini tak suka adik beradik ipar
datang rumah lelama, so memanda ...

belajar dari forum kan.......
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2014 06:26 PM | Show all posts
blackmore posted on 3-5-2014 05:07 AM
...bila kita dah berkawin...kita mestilah sesuaikan diri kita ngan keluarga suami...ini bererti ya ...

suka komen ni.......
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2014 07:22 PM | Show all posts
jazaa posted on 3-5-2014 05:21 AM
belajar dari forum kan.......

Gitulah kaedahnya hahahah takut
masuk forum pulak adik ipar ku ngandu akak ipar somi isteri
duduk cam raja taulah balik dari ovc

but sebab dia ngandung so me belikan lah botol susu
avent baby carrier ergo baby me belikan, pakaian tuk anak lelaki dia
itu ini, but me terkenal sebagai tidak kedekut tiap kali balik malaysia


Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2014 07:26 PM | Show all posts
faraway1 posted on 3-5-2014 07:22 PM
Gitulah kaedahnya hahahah takut
masuk forum pulak adik ipar ku ngandu akak ipar somi isteri
dudu ...

Selamat bercuti & pulang ke Malaysia......
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2014 07:28 PM | Show all posts
jazaa posted on 3-5-2014 06:26 AM
Selamat bercuti & pulang ke Malaysia......

merci beaucoup....
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2014 09:15 PM | Show all posts
aku pun pelik, kerja gomen bonus 7 bulan?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.092479s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list