Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
30012
View
232
Reply

adik ipar suka meminta

[Copy link]

Author: ana       Show all posts   Read mode

Post time 26-4-2014 03:12 AM From the mobile phone | Show all posts
Biarlah laki ko nak BG duit kwsp pd family die.. Takut nt die tinggalkan ko je sb perlu taat pd mak die..tak yah la bkire Sgt.. Ko pon mcm mewah..tak yah la kontrol Sgt laki ko..mg la ko nak renovate Rumah..tp kalau mak die kecik atI..ada ke keberkatan dlm idop uols.aku bcakap melalui pengalaman..SB mg aku kontrol duit laki aku..konon nak Beli UMAH..mak die org susah lg takmo tlg.last2 laki aku nak cerai aku sb mcm bkire dgn fmly die..insaf.. Last edited by poison_paradise on 26-4-2014 03:14 AM

Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2014 03:16 AM From the mobile phone | Show all posts
Ko pon suke menunjuk kot mcm org kaya dpn dorg..mesti la dorg teringin..pdhal sengkek saje ..tu yg berkire Sgt hahahha
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2014 09:15 AM | Show all posts
poison_paradise posted on 26-4-2014 03:12 AM
Biarlah laki ko nak BG duit kwsp pd family die.. Takut nt die tinggalkan ko je sb perlu taat pd mak  ...

tp kes tt ni adik ipar die due org tu x bkeje.. demand mcm2, nak iphone la, nk kahwen grand 16k la..... kalo kategori susah demand mcm2.. mmg la geram.. tp kalo mak mertua uols org susah mmg ptut dibantuin...
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2014 09:19 AM | Show all posts
Aku rasakorang kena sorok barang2 berharga yang korang ada la tt, dia tgk korang pakai brg mahal sbb tu diaorg igt kau Duit habis x makan 7 keturunan.
Aku assume kau xde anak lg kan? Kau kena start simpan duit utk beranak jugak nnt, buat force saving yg susah nak withdraw. Dlm masa yg sama ko jgn tunjuk langsung kemewahan dkt diaorg. Handbag prada coach pandora kau tinggal dkt rumah kalau masa balik kampung. Hp ip5 bagai semua sorok, tukar pakai smatfon murah time balik kedah. Pakai handbag murah je klu balik kampung, baju mahal2 pun jgn pakai. Pendek kata sorok kaya yu sikit. Kalau shopping, beli yg wajib pastu keluarkan yang merepek2 sebaik depan kaunter. Klu adik2 ipar kau tanya ckp duit xcukup nak beli yg mahal2 tu.
Yg terlalu naik lemak skrg aku tgk adik ipar kau. Kena strict sikit dgn depa.
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2014 11:25 AM From the mobile phone | Show all posts
soy_beans posted on 26-4-2014 09:15 AM
tp kes tt ni adik ipar die due org tu x bkeje.. demand mcm2, nak iphone la, nk kahwen grand 16k la ...

TT tu suke menunjuk kot mcm org kaya.. Tu pasal ipar meminta sb ingt abg die kawen dgn org kaya.... Org kampung bkn bole pk logik sgt ..tak bape cerdik.. Die tak tau kot org keje kt bandar tu wpon gaji byk tp masih dikire miskin bandar apatah lg gaji cikgu bkn byk Sgt.

Lg satu dorg mbesar bsama.. Susah sng bsama jd somi TT mesti syg family die.. Cube membantu.

kawen 16k bkn grand pon.. Takkan la kite nk kontrol suh bg 1k je.. Ntah2 die da bjanji dgn mak die utk Bantu LPs keje..skali kawen Bini plak kontrol..... Dun be selfish sgt. TT kate duit die byk jd biarlah duit somi tu utk bantu family die...

Redha la skit demi keberkatan suami TT..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2014 11:45 AM | Show all posts
poison_paradise posted on 26-4-2014 11:25 AM
TT tu suke menunjuk kot mcm org kaya.. Tu pasal ipar meminta sb ingt abg die kawen dgn org kaya... ...

entah knp aku rse pendpt ko ni btul la..aku setuju..ntah2 tt ni mmg suke mnunjuk kemewahan,

bila adik ipar yg parasit tu mintak dikatanye menyusahkn, padahal diri sdri yg selfish,

hai tt sok lusa bila ko dah ade anak ko tau la susah pyah ko nak bsarkan ank ko.lg2 ko pjj ngan laki kan?

klo ank ko lelaki pastu dia kawen dpt bini queen control, ko suka ke x ko rase? ko msti nak ank ko tu bls jasa ko kan?

ntah le pendapat aku je la...
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2014 11:50 AM | Show all posts
poison_paradise posted on 26-4-2014 11:25 AM
TT tu suke menunjuk kot mcm org kaya.. Tu pasal ipar meminta sb ingt abg die kawen dgn org kaya... ...

part ni aku stuju la. maybe ade bende tt kene ubah. part pemakaian. and kene unfriend jgk la fb tu skali, xpon private je. sbb sah2 la family pn perati gaye idup tt kt situ. maybe dri situ la diorang nmpak tt ni kaye.
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2014 03:01 PM From the mobile phone | Show all posts
X keje tp hp nk bagus..cm siot je..dolu aku koje pung pakai hp baling anjing je sampai staff ckp kedekut
Jeles ok dok mengangkang dlm umah pung dpt iphone..:@
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2014 04:48 PM From the mobile phone | Show all posts
soy_beans posted on 26-4-2014 11:50 AM
part ni aku stuju la. maybe ade bende tt kene ubah. part pemakaian. and kene unfriend jgk la fb tu ...

Ntahnyer.. Tak yah tunjuk mewah Sgt.. Motif nk friend dgn ipar duai kat Fb? Aku sndri pon tak add ipar dlm Fb..
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2014 04:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku takut somi TT ni terhutang budi pinjam duit mak die mase nak kawen dulu kot.. Sbg balas budi tlg la mak die URus kawen adik die plak.. Mana tau mak die dulu bergolok gadai nk BG korg kawen..
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2014 04:55 PM From the mobile phone | Show all posts
I smell selfishness here in tt.. N of cos adik ipar yg agak bimbo..
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2014 05:04 PM | Show all posts
poison_paradise posted on 26-4-2014 04:48 PM
Ntahnyer.. Tak yah tunjuk mewah Sgt.. Motif nk friend dgn ipar duai kat Fb? Aku sndri pon tak add  ...

hihihi, aku approve sbb diorang galak add dulu2. jadi untuk mnyelesaikan masalah untuk unfriend kang ade kecik hati, so ku private kan post dari mereka. aman damai sentosa selalu.. hikhik...tt pon bole cube kaedah tersebut.
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2014 05:15 PM From the mobile phone | Show all posts
soy_beans posted on 26-4-2014 05:04 PM
hihihi, aku approve sbb diorang galak add dulu2. jadi untuk mnyelesaikan masalah untuk unfriend ka ...


Ye mg btol.. Tp aku mg tak bminat nak add iPar lg.. Sb kes mcm TT la.. Tp mg aku takmo Ctrl duit hubby ..sb BG laluan die tlg mak die yg da besarkan die.. Da tlg mak maka kene tlg la adik . Gaji aku pon cukup dan aku ada buat online biz secara part time dpt untung 3k -4ksbln.. I think its enuff.. Last edited by poison_paradise on 27-4-2014 12:16 AM

Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2014 01:12 AM | Show all posts
soy_beans posted on 26-4-2014 05:04 PM
hihihi, aku approve sbb diorang galak add dulu2. jadi untuk mnyelesaikan masalah untuk unfriend ka ...

Aku block ipar duai mertua semua aku block. Cam aku tak wujud kat fb langsung.

Takde sape boleh post kat wall aku. Aku pun tak post apa kat wall melainkan khasiat makanan.

Gambar pun semua orang tak leh view kecuali spouse aku. Orang Boleh view profile picture aku je.

Fb aku seolah dormant and static gitu.
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2014 01:25 AM | Show all posts
munchkin posted on 27-4-2014 01:12 AM
Aku block ipar duai mertua semua aku block. Cam aku tak wujud kat fb langsung.

Takde sape bol ...

adik2 ipar aku ni diorang add aku zaman2 aku bru pandai fb. jadi aku x sempat filter lagi waktu tu. skang sume aku dh private aje . tu yg termampu stakat ni.


tapi untuk biras, or bakal adik ipar di masa akan dtg yg bakal wujud, aku xkan approve.. learn from mistake.. aku x mampu nk start balik mcm ko buat.. haha.. good for u  sbb xde mereka dlm friend list. somehow kwujudan friends kat fb skadar untuk stalk kita je pon. n we do the same thing too.

tapi aku mmg xde showing off or frequent update on fb, fb aku boring je. bek aku join FD kat forum cari dri ber fb sakan, much more better. too old to show off kekdahnya.



Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2014 01:32 AM | Show all posts
soy_beans posted on 27-4-2014 01:25 AM
adik2 ipar aku ni diorang add aku zaman2 aku bru pandai fb. jadi aku x sempat filter lagi waktu tu ...

Actually derang pernah add aku. Tapi atas dasar privacy dan aku tak suka orang tahu aku buat apa pergi mana etc, so aku block terus depa. Tak pernah depa tanya pulak.

Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2014 09:20 AM From the mobile phone | Show all posts
1. Blok fb depa sebab dari fb depa tau bonus TT..kot2 TT jenis nak tunjuk bagai makan kat mana..beli henbeg kasut baju apa...happy dpt bonus semua post kat fb..rumah besar kat kl pun post kat fb
Sudahnya semua in laws tau

2. Nafkah tu wajib suami bagi walaupun TT berulangkali bgtau gaji TT lg banyak dr gaji suami

3. Elak balik kampung selalu
Kalau dah Johor-Kedah tu..siap PJJ lagi...
Balik 6 bulan sekali pun tak pe

4. Sila pregnant cepat
Boleh buat banyak alasan nak escape banyak benda

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2014 09:29 AM | Show all posts
macam setuju dengan poison..

aku pompuan sorang, atas2 abang 3 orang..
dari sebelum kawen sampai lepas kawen aku memang tak pernah mintak apa2pun..
ada la sesekali masa balik cuti sem, abang aku hulur la rm50, rm100..
selalunya, kak ipar aku yang ingatkan abang2 aku suruh bagi duit sikit kat aku.. huhu
abang sulung aku mewah hidup.. beli barang semua ratus2, branded2..
tapi tak penah hulur sekupang pun..
abang aku yang no 2, barang murah2 ja pakai, rumah pun biasa2 ja, tapi dia ni la yang tiap kali balik, hulur sikit2..
kadang ajak aku gi mall beli barang dapur, kak ipar aku suruh ambik sikit barang2 aku nak pakai bawak balik Uni..
aku pulak segan nak ambik banyak sebab tengok abang aku pun berjimat ja hidup dia..
kadang kak ipar aku ajak tengok jubah sekali, jubah rm200 pun beli sebab kadang2 ja kan.. setahun 2 3 kali ja nak belikan barang kat adik ipar pun..
dah 6 tahun kawen(hujung tahun lepas), baru laki bini dua2 tukar pakai smartfon..
sebelum ni dua2 pakai henpon norkiah cikai sama macam aku ja..
tapi dengan abang sulung memang aku bengang la kedekut nak mampos, manjang duit takda katanya walhal barang ratus2, ribu2 ada pulak duit kan..

aku tak la seteruk adik2 ipar kau TT, tapi kalau dah tengok kak ipaq menayang henbeg ribu2, mau tak terfikir lain plak kan..
and satu lagi, kenduri 16K tu murah ler weh.. kenduri sengkek2 pun 20K..
aku nikah ritu pun panggil 300 orang ja buat doa selamat dah 8K plus minus..
aku tak keja lagi so mak aku sponsor, plus abang aku yang no 2 volunteer bagi dekat 3K..
tu tanggungjawab anak lelaki.. pada mak, kakak dan adik perempuan dia..

aku terkejut jugak dengar dua2 keja gomen pakai iphong.. huhu.. boleh tahan spend jugak korang ni..
abang aku no 2 tu lecturer Uni, bini cikgu degree, pakai henbeg paling mahal pun sembonia tu pun hadiah anniversary.. 6 tahun kawen baru pakai smartfon tu pun samsung ja..
ni just aku nak explain ja la kenapa adik2 dia boleh fikir, dan demand camtu..
kak ipar aku baju rm200 pun bagi dia membazir.. kau henbeg 5K pastu nak marah..

aku lain la memang mak aku selalu belikan barang2 branded la apa, so tak hadap sangat la nak mintak2 kat orang lain dah mak sendiri boleh provide..
tapi family laki kau kan susah.. lepas abang keja ni la masing2 nak rasa senang sikit...
and cuba kau fikir tengok kenapa laki kau lembut sangat dengan adik2 dia walaupun sekali pandang pun tau depa tu mengada gila..
kau tahu ka sejarah hidup/kesusahan family depa sebelum ni? benda ni bagi kesan jugak..
macam ex aku duk spoil adik2 dengan mak dia, rupanya ada crita sedih disebaliknya..

ni pandangan sisi lain la..
aku tak nafi budak2 tu mengada2 tapi cara kau pun tak brapa kena..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2014 09:38 AM | Show all posts
aku kalau kak ipar bawak beg branded sampai tiga balik kampung,aku pn ingt org kaya
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2014 10:57 AM | Show all posts
Baca xhabis...hahahaha bestnya kawin dengan anak mak...pas2 mak xsuka tt soh anak dia kawin lain..tentu anak tu xmo jadi anak derhaka....fikir2 kan la.....nasihat aku berdasarkan masalah di fd...sayang suami sanggup letih penat habis duit..tapi bila suami mencurang segala diungkin...berpada2 la berkorban dengan suami tt oii...hari ni baik sangat2..esok2 mencurang mana tahu..tambah pula adik2 suka kaco daun...balik kedah kejohor naok fligh la..apa barang naik bas....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.078060s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list