Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
29949
View
232
Reply

adik ipar suka meminta

[Copy link]

Author: ana       Show all posts   Read mode

Post time 25-4-2014 05:08 PM | Show all posts
soy_beans posted on 25-4-2014 04:42 PM
bab kahwin tu tak setuju sgt2. nak kahwin pandai2 la bajet sendiri. aku kalo buat cmtu merengek ngan ...

apa pulak nak kahwin minta duit abang. kalau bajet nak kawin grand, mintak lah pada bakal suami. mintak hantaran in advance RM16,000.00. kawinlah ko grand grand sana.

ni pasal adik ipar tt
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2014 05:09 PM | Show all posts
bace 1st posting je..
suami u lembik sgt....titik

mmg tanggungjawab die kat femli die masih ade evendo die dah kawen..
tp agak2 la.. jgn sampai menyusahkan diri sendiri..
haihhh klu aku la..... mmg da kene sekor2...
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2014 05:16 PM | Show all posts
munchkin posted on 25-4-2014 05:03 PM
mmg anginlah...ngan menantu dia tu berkira. padahal nak baju tema tu.

tapi gf adik yang dah bre ...

wohohoho, aku kalo bab mertua aku mmg x brani . apetah lg nk bg makan sisa. huwaaaa. dasat gile.. sbb aku slalu pkir parents kite diutamakan tp pas kawen, org lain jd mak pak mertua ni bukan kenal kite puluh2 taun, xleh buat ikut sedap je.. maybe mertua pn ade sikap bias tu.
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2014 05:18 PM | Show all posts
munchkin posted on 25-4-2014 05:07 PM
lain kali ko cakap je ha ah cantik kan..pastu ko blah

ak x taw la.. aku x blh bertentangan mata ngn mertua aku.. ati aku panas je... bile ak tgk mertua aku ak teringat ape dia wat kat laki ak.. tp laki aku plak mcm x de hal je... dia ckp bende da lepas lg pun itu mk dia... yg aku sakit ati lagi.. nampak sgt laki aku tu dahagakan kasih syg mk dia taw... sedeyyyy woooo.... dia klu blk kg mesti salam n cium mak dia (of coz ak x) ak tny sejak bile dia wat mcm tu dia kata baru2 je lepas abis belajar/kawen 9ak x igt)... tp mk dia blh buruk2 kan laki aku kat org kg ngn sedara mara, kt depan kitowang pijak smut pn x mati.... klu dia buruk kan aku x per... sbb aku mmg x kisah pun...
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2014 05:19 PM | Show all posts
munchkin posted on 25-4-2014 05:08 PM
apa pulak nak kahwin minta duit abang. kalau bajet nak kawin grand, mintak lah pada bakal suami. m ...

aku yg bkeje ni pn bajet kurang dri tu. n kumpul duit makan bekal ok pegi keje. haishhh... tt mtk la husband tu trus trg. bukan tggjwb die kt adik die je. mmg btul la kene utamakan mak, tp bukan smpai tahap x mampu pun di mampukan.. and tt, please kalau die nk bermewah, lantak die.. untuk makan2 bole kite bantu tp stakat nk grand bagai.. bia la bakal laki adik ipar tt yg tnggung...
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2014 05:20 PM | Show all posts
soy_beans posted on 25-4-2014 05:16 PM
wohohoho, aku kalo bab mertua aku mmg x brani . apetah lg nk bg makan sisa. huwaaaa. dasat gile..  ...

klu mertua tu ms besrakan laki kite bersusah payah x per la skang ni kite bg dia kesenangan klu kite mampu.. tp sllunya mak yg susah payah besarkan ank2.. dia x kan nk susahkan ank2 bile ank2 da besar......
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2014 05:25 PM | Show all posts
soy_beans posted on 25-4-2014 05:19 PM
aku yg bkeje ni pn bajet kurang dri tu. n kumpul duit makan bekal ok pegi keje. haishhh... tt mtk  ...

tulah pasal i agree sangat! orang yang bekerja ni dia tau cam mana susah nak kumpul duit. orang yang buat orang lain macam atm machine mana dia tahu. yang dia tahu nak perabiskan duit je.
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2014 05:27 PM | Show all posts
shida81 posted on 25-4-2014 05:18 PM
ak x taw la.. aku x blh bertentangan mata ngn mertua aku.. ati aku panas je... bile ak tgk mertua  ...

your husband is a good person. takpe dunia ni bulat. kalau mak dia buat cam tu, lambat laun dia akan sedar. kalau sedarlah.

i kesian your husband. this is namanya conditional love. your husband longs for kasih sayang from the mother tapi mak dia harapkan benda lain from your husband. your husband must be aware of this matter. cukup dia bagi respect je pada mak dia. that is good enough.
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2014 05:29 PM | Show all posts
soy_beans posted on 25-4-2014 05:16 PM
wohohoho, aku kalo bab mertua aku mmg x brani . apetah lg nk bg makan sisa. huwaaaa. dasat gile..  ...

ni gf adik ok. bukan menantu tau. menantu dia pun tak berani buat cam tu. gf adik berani. tapi semua orang biarkan je.

balik rumah, wife member terus sound. kalau adik dia nak bawak lagi jemputan tak diundang, semua dinner cancel tunda hari lain yang gf adik takde.

dah lah makan tak habis. pastu bagi sisa pada mak boyfriend utk makan. eiiii pleaselah!!!
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2014 05:29 PM | Show all posts
shida81 posted on 25-4-2014 05:20 PM
klu mertua tu ms besrakan laki kite bersusah payah x per la skang ni kite bg dia kesenangan klu ki ...

takot nye mak mertua x over pn, adik2 ipar tu yg mencucuk... haha.. sadis btol la. tp berani ek diorang tgur2 psl handbag sume.. over dh tu. kalo  mereka keje xpe gak.. ni tt dh la bekeje ade income sndirik, suke hati la nk pakai handbag ape..lain la kalo tt duk umah tunggu duit husband tt je.. pelik betol pemikiran...
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2014 05:33 PM | Show all posts
munchkin posted on 25-4-2014 05:29 PM
ni gf adik ok. bukan menantu tau. menantu dia pun tak berani buat cam tu. gf adik berani. tapi sem ...

ohhhh sbb melampau sgt bace mertua makan sisa smpai xleh digest gf ke menantu. hahahaha... gf tu anak org kaye ke? socialite ? artis?majistret? lawyer? haha smpai dilayan begitu berharge skali. good job wife member u. i ni oldschool skit, slagi x nikah, x perlu nak masuk family mesra2 melebih2 sgt. senang ckp, jgn cross the line.
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2014 05:34 PM | Show all posts
soy_beans posted on 25-4-2014 05:29 PM
takot nye mak mertua x over pn, adik2 ipar tu yg mencucuk... haha.. sadis btol la. tp berani ek di ...

org da biasa memintak mmg ler mcm tuh... ada je org yg aku kenal mcm tu... nk ape mintak je... igt laki tt tu cop duit kot... yg dia taw dia dpt ape yg dia nk.. laki tt nk tertonggeng ke nk terbalik ke ada dia kisah...
klu ak jd tt mmg dah lama aku sinis2 kan... baik adik2 ipar dia or mertua dia... silap2 ngn laki aku pun aku sinis2kan... bkn x kasi berbakti pd mak tp agak2 la... klu terpaksa tanggung hutang sbb nk fullfill kehendak dowang x munasabah ape kes.....  derhaka ke ape ker... allah lagi taw...silap2 esok biras tt pun amik kesempatan ngn laki tt.. yelah bini dia mesti ckp x per abg leh tlg.....
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2014 05:50 PM | Show all posts
kasihan TT....soooobs


laki TT kne tegas la...apasal la lembik sgt...mungkin sbb die tau TT mmpu kot nk tolong topup mn yg xde...TT,kte hidup ni kne tegas tau...nnt org pijak kepala kite...kot ye pn nk kumpul pahale sbb nk bntu org, tp berpade2la..ingat, redha itu ikhlas..pasrah itu menyerah.. iols cdgkn dlm mslh ni  TT kne consult ngan hubby je, xpyh sound sgt ipar ngan mentua tu..sbb kte ni ttp dipandang org luar dlm fam asben kte even da jadi menantu...buat baik pn still nmpk buruk kat mata dorg.. bincang btol2 ngan hubby..klu bincang x jln,bole gne psikologi..psiko sikit hubby tu..psiko smpai die sndri take action...msti jln punye


doa byk2 jugak TT ye..iols dah xde mak mentua da...tp arwah mak mentua iols lebih kurg mcm umah mak mentua TT..sbb background die org susah..ksian kat akk ipar iols yg pernah kne dlu..smpai die x jejak lgsung umah mak mertua sbb trase..puncenye kakak ipar x nk jd pnjamin arwah tu nk wt pinjaman duet kt bank..  iols kebetulan kawen lps arwah dah xde..klu x, mgkin iols pun kne jugak,sbb gj iols mmg lg tinggi dr asben btw, good luck TT

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2014 05:53 PM | Show all posts
soy_beans posted on 25-4-2014 05:33 PM
ohhhh sbb melampau sgt bace mertua makan sisa smpai xleh digest gf ke menantu. hahahaha... gf tu a ...

budak budak student lagi. bf dia dah kerja. asik asik mengangkut pompuan balik rumah. 2-3 bulan tukar gf. kalau tak jadi, bila orang komen tak kahwin ke? dia kata tak jumpa jodoh jumpa bodoh. tapi padahal dia yg hangkut pompuan jumpa family sedara mara macam dah bercinta 10 tahun kekdahnya.

wife member pun jenis old school. dah kawin baru jumpa sedara mara uncle auntie. adik dia yang pompuan (yang tak bawak duit sopping kain, hahaha) pun old school jugak. dah kawin baru bawa husband jumpa sedara mara uncle auntie. adik dia yang laki bongsu tu yang urban bawa ke hulu hilir pompuan.

yang member ni ajak dinner tak sangka gf tu tak balik balik duduk menempek kat rumah bf dari siang sampai ke malam. masa dia dah order, dia order air yoghurt pekat pastu dia order pasta. bila sampai air dia minum. sampai makanan dia makan few suap, dia boleh kata saya tak makan banyak actually. boleh??? wife member tu cakap, takpe you habiskan kita semua tunggu. pastu dia buat muka terpaksa. dia cakap lagi tak habis. wife member cakap you habiskan. pastu dia senyap, dia amik sisa2 dia, dia sendukkan kat mak member i ni. aunty habiskanlah ye. cam tu lah ceritanya. so mak mertua tu pun makanlah sisa gf anak dia tu. wife member tengok terkedu. terus diam. masa nak makan dessert, wife member tanya ngan adik je. tapi gf dia menyibuk nak menyampuk saya dah kenyang saya dah kenyang. wife member buat tak tahu je gf gedik tu. kuang ajar kan? tapi mertua tu suka agaknya pompuan jenis cam tu. lantaklah asal kan tak kacau my member and wife, derang ok je.

balik je rumah, wife member sound lepas ni tak nak tengok lagi muka gf adik dia. buat spoil dinner tu je. padahal dinner tu utk say thank you. kalau dah serius nak sampai bertunang tak kisahlah nak angkut bawak dinner.

takdelah perjalanan keluarga tu cam bitter always. ada ok ada yang tak ok.
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2014 05:59 PM | Show all posts
munchkin posted on 25-4-2014 05:53 PM
budak budak student lagi. bf dia dah kerja. asik asik mengangkut pompuan balik rumah. 2-3 bulan tu ...

pheww.. tlopong bce... ni mmg cross the line abis la..mmg dh smpai tahap pijak kpale..

kalo ade jodoh jd mnantu mmg bahaya spesis2 cross the line ni. menggugat keimanan. hahah.
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2014 06:14 PM | Show all posts
soy_beans posted on 25-4-2014 05:59 PM
pheww.. tlopong bce... ni mmg cross the line abis la..mmg dh smpai tahap pijak kpale..

kalo ad ...

nak buat cam mana. dah dia buat menantu dia. kalau dapat bakal menantu hantu cam tu, biarlah dia rasa balik.

tapi layan baik punya gf adik tu. lantaklah situ.
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2014 06:26 PM | Show all posts
lain kali kan..blk kg..jgn bawa balik beg2 mahal, henpon2 mahal..sbb klau diorg nmpk, diorg akan pikir TT sekeluarga byk duit..TT tolongla..jgn buat mcm tu..susah la dpt mak mentua mcm tu..dah la anak2 dia tak nk keje..tak kan nk kne tanggung seumur hidup..

klau setakat tanggung mak mentua sj ok lg..ni nk kne tanggung adik beradik dia yg lain..dah la pemalas..sian laki TT tertekan..klau sy pun msti dah meletup..smpai bila nk bersabar
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2014 06:57 PM | Show all posts
TT, laki ko ni memang anak yg baik. Beruntung mak mertua ko dpt anak yg baik mcm dia ni.. insyallah, ada bahagian utk kebaikkan dia ni kat sana esok. Tapi sebagai isteri, ko memang ada hak untuk bersuara. Sebab, ko sendiri pun dia tak bagi nafkah, wlupun ko tak harapkan tapi tetap itu adalah tanggungjawab dia. So kalau ko takut bila ko tegur perangai adik2 dia pd suami ko tu menyebabkan korg bertengkar, apa kata ko mula start buat suami ko sesak. Lepas ni, tiap bulan ko mintak suami ko bg ko sekian2 amaun konon2 sbgai nafkah/duit belanja ko. Tapi ko ambik duit tu ko simpan la kat asb ke bank ke. So komitmen laki ko tiap bulan dah meningkat, duit free (yg ko ckp rm1k tiap bulan) tu dah makin mengurang dan mula racun dia psl masa depan i.e kalau dah ada anak nanti belanja susu,pampers,insurans etc. Kalau dia betul laki yg bertanggungjawab, dia akn mula start save duit free dia drp skrg.. insyallah, adik2 dia punya kemahuan tu akan mula dipandang sepi.. kikiki..

Tapi kalau tak jalan gak, ko sound je yg ko tak happy dgn apa yg dia buat skrg.. Byk rumahtangga pasangan baru kahwin skrg runtuh pasal ekonomi la.. kalau ko tak take drastic measure from now on, sorry to say la TT.. U'll end up like the rest bila kesabaran dah hilang dan psl isu ni manjang jd topik debat korg..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2014 07:10 PM | Show all posts
ekjoz_double posted on 25-4-2014 06:57 PM
TT, laki ko ni memang anak yg baik. Beruntung mak mertua ko dpt anak yg baik mcm dia ni.. insyallah, ...

bagus pendapat ekjoz ni. mintak je duit tu bulan bulan. senyap senyap simpan utk hari tua korang berdua.
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2014 08:41 PM | Show all posts
Betul..listkan apa yg suami bayar..lebihan tu simpan..buat planning dan set target..nak beli rmh ke, nak gi haji ker....pastu tegur la suami..jgn dok bagitau hal duit2 ni kat mak atau adik beradik..diam2 sudah la..dan TT pun, jgn la dok bagitau apa yg TT dpt( gaji, bonus,allowance), kalo dah tau suami tu tak leh simpan rahsia....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.075468s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list