Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
30077
View
232
Reply

adik ipar suka meminta

[Copy link]

Author: ana       Show all posts   Read mode

Post time 24-4-2014 10:25 PM From the mobile phone | Show all posts
munchkin posted on 24-4-2014 10:15 PM
Siapa bayar rumah? Kereta? Barang groceries dalam rumah? Pakaian tt? Husband tt juga ke? Semua hus ...

Amboi..
saya bayangkan munchkin macam kakak2 kat opis yang kasi nesihat kat adik2 yg baru kawen haahha..

tapi TT harus dgr nasihat ni.
Jgn bagi muka sgt kat ur in-laws.
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2014 10:28 PM | Show all posts
patut nyer xdi manjakan dari awal... berpada2 sudah! nie kalau buat pusingan U... mau kena kutuk lar...
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2014 10:37 PM | Show all posts
theotherfriend posted on 24-4-2014 10:25 PM
Amboi..
saya bayangkan munchkin macam kakak2 kat opis yang kasi nesihat kat adik2 yg baru kawen  ...

Terpaksa my friend. Sian tengok keluarga yang jadi mangsa adik beradik ni.

Member i dah kena ngan adik dia. Sorang adik buat cam ni jugak. Tapi wife dia step in and jaga financial husband selepas episod tu. Bulan bulan jadi atm machine. Padahal adik gi joli ngan kawan. Kereta tak bayar sebab duit habis bagi kat adik. Adik tak duli masalah abang hanya pikir nak enjoy.

Now no more. Tapi bila dah buat dari awal, so no problem. Adik dia pun dah berdikari dah kerja sendiri. Pastu orang hutang ngan adik dia tak bayar. Now dia tahu susah payah orang cari duit. Tapi slack sebab caras kereta mak bapak tinggal mak bapak kereta buruk. Tapi sbb mak bapak dah bagi muka, so malas my friend nak bunyik.

Selagi ada penyumbang, selagi tu problem ni takkan stop.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2014 10:47 PM From the mobile phone | Show all posts
munchkin posted on 24-4-2014 10:37 PM
Terpaksa my friend. Sian tengok keluarga yang jadi mangsa adik beradik ni.

Member i dah kena ng ...

One of my fren tu mc ni juga. Her in-laws suka benau pau macamla diorang tu laki bini kerja cop duit.
Pinjam duit tak pernah bayar, g holiday mintak disapot.
Luckily my fren ni dalam lemah lembut n pendiam tu, dia tegas.

Ramai sebenarnya orang yang ingat bila their brother kawen ngan pompuan berkerjaya yang agak baik, means mesin ATM turun dari langit.

Harap TT jangan mudah memberi tak kena tempat ye..
Munchkin gave sound advice, kot tt x ikut x bertegas dari sekarang, tt juga yg susah nanti.
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2014 10:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Macam mana keluarga suami tahu ttg duit ringgit bonus yg korang dpt....mesti suami tt cerita nih

STart dari skrg berhenti cerita ttg duit ringgit yg korang dpt kat keluarga mertua....

Bagi secara tetap berapa ratus utk mak....cakap itu sahaja yg dpt bagi....
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2014 10:55 PM | Show all posts
theotherfriend posted on 24-4-2014 10:47 PM
One of my fren tu mc ni juga. Her in-laws suka benau pau macamla diorang tu laki bini kerja cop du ...

Itulah...sekarang adik dia belum kahwin lagi. Dah kawin nak tanggung suami adik, anak anak buah yang minta ipad, ps4 kereta lagi nak besar sebab anak buah ramai. Susah kalau tak control dari sekarang. Yang menanggung kesusahan diri sendiri nanti.
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2014 10:58 PM | Show all posts
Risma posted on 24-4-2014 10:52 PM
Macam mana keluarga suami tahu ttg duit ringgit bonus yg korang dpt....mesti suami tt cerita nih

...

Well said. Dgn elaun tetap utk mak tu pandai pandailah nak manage. Kalau elaun not fixed mmg lah orang akan duga minta lebih dari apa yang bileh dapat. Cadangan sangat baik dari risma.
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2014 11:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Yang membaca sakit hati...yang melalui apatah lagi...kalau saya di tempat tt mungkin saya akan biar saja apa yang suami nak buat...kalau dia sanggup berkorban untuk keluarga dia...sanggup jugak dia menganggung risiko susah senangnya...yang penting biar dia sendiri yang menanggung guna duit sumber dia sendiri...bukan dari tt...

Tt ada pencarian sendiri...tak perlu risau la...suami tt biar dia dapat pengajaran baik buruk perbuatan dia dari perbuatan dia sendiri...kalau tak tahan satu hari dia sendiri akan sedar...sebab kalau kita yang masuk campur nanti kita jugak yang nampak buruk di mata dorang...anak beranak la katakan...

Siapa tahu..berkat dia membantu keluarga dia akan dapat hikmah dan kesenangan dalam bentuk yang laen pulak kan... jadi biar dia sendiri dapatkan moral value dari perbuatan dia sendiri... masuk campur nanti gaduh... tak pasal2 kita dosa plak lawan suami...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2014 11:18 PM | Show all posts
ya Allah cmna la laki ko hadap ngn prngai mak dia..ak dh baca pon dah nek geram..cam nk pelempang laju2 jaa..xpon boh cop mohor tapak kt muka..dh x qeja bajet diva..
malu lak ngaku org kedah..phuiiii..
len kli jgn tnjuk mewah sgt TT ooou..silalah btegas..
laki xdak teloq ka smpi xbleh nk bgtaw  mak..xbole trus terang n slow talk kaa..
from heart to heart..bikin panas ja mlm2 cenggini tgk msalah ko!
dok jadik bewak idop ats ksnangan org adik ipar tuh..
klu kje but xckup duit xpe..ni bajet org kaya..
sound setempek jer..but laki ko kne btegas..
jgn ko plak..nti nmpak obvious sgt ko cntrol..
mak jnis kurang agama n nak2 vogue cmni laa..heboh sekmpung anaknya kaya!!
nti dpt menantu laki mgikis pdn muka..alih2 laki ko mngnggung bewak2 tuh..

mood:panas aih!!!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2014 11:33 PM | Show all posts
Balik kg jangan tunjuk prada iphone etc. pesbuk jangan manjang mentioned bonus etc. pendek kata balik kg sila tunjukkan anda sengkek.
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2014 11:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Omy geramnya I.....kasihan you TT..kiranya you dah banyak bersabar...adik2 ipar you cam lintah hisap sampai habis darah...pemalas nak kerja tapi nak berlagak mewah..mak suami TT pon takde timbang rasa...

I hope its get better...kalau you n husband ada anak mungkin situasi bertambah baik coz tak perlu balik Kedah selalu...

You try to talk things over dengan husband you otherwise kalau you trus begini rumahtangga korang akan terus goyah..and make sure your husband bagi 1k jer for his brother wedding..
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2014 09:19 AM | Show all posts
kene berkeras dgn suami
NO is a NO

kalo perlu perang, silent war..... buat ajer

pasal balik kampung tu.... ko kalo tak larat... jgn balik
tak guna balik kampung tapi
1. korang penat
2. duit habis
3. end up korang gaduh laki bini
4. tak ikhlas

kalo adik ipar mintak2 benda lagi.... ko ckp ngan laki.... saya tak redho duit yg abg spend utk diorg sbb lebih wajib abg spend utk saya

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2014 09:46 AM | Show all posts
well said @munchkin

aku yg membaca ni pun geram je...kt adik2 ipar TT yg tak sedar diri tu satu hal...dgn si laki yg sanggup gaduh dgn bini sbb benda yg betul pun satu hal....bila adik mengada2 menyusahkan hidup tak pulak ditengking....

Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2014 11:11 AM | Show all posts
aku ni keras hati mcm batu dah
kalo ipar kata abg dia (laki akulah tu) penjimat orgnya..... suka makan kat umah.... lagilah aku tunjuk rebel dgn  kerap makan luar

kalo beli barang mahal sikit (bukan mahal pung) or pakai henbag lawa... pastu diberi tazkirah oleh mereka2 itew.... aku buat bodo ajerk bahkan next time jumpa depa ... aku pakai handbeg baru yang lagi lawa

aku mmg menantu hantu
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2014 11:26 AM | Show all posts
cmf_jeangrey posted on 25-4-2014 09:46 AM
well said @munchkin

aku yg membaca ni pun geram je...kt adik2 ipar TT yg tak sedar diri tu satu h ...

well said jugak @cmf_jeangrey

punca dia suami tt ni. ada pulak marahkan isteri. dengan adik2 tak sampai hati. biarkan je pijak kepala habiskan duit boleh sangat pulak. kalau aku mmg terasa hati sangat.

tt ni pergi mana ni?
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2014 11:35 AM | Show all posts
penmerah posted on 25-4-2014 11:11 AM
aku ni keras hati mcm batu dah
kalo ipar kata abg dia (laki akulah tu) penjimat orgnya..... suka ma ...

ada je mertua cenggini.

bila mertua renovate rumah bazir bazir puluh puluh ribu sebab nak nunjuk nunjuk tak pulak membazir. anak menantu dia spend duit sendiri beli groceries, dia komen mahal lah. sebab mertua tu suka beli makanan bundle bundle ni. menantu dia terasa hatilah sebab takde pun minta duit derang. tapi nasib anak aka si husband tu kata (belakang parents dia) lantaklah aku nak spend duit aku pada isteri aku and aku sendiri nak beli makanan mahal cam mana pun. selalu je bawak parents dia pun bila time makan kat luar tu. jenis parents yang suka komen hal orang.

sebabnya derang bukan spend on material things handbag, renovate rumah, kasut, baju etc. derang mmg suka masak kat rumah. tapi makanan tu mereka tak compromise.

tak suka sangat dengan orang yang control orang lain cara nak spend duit , tapi padahal dia sendiri membazir bazir utk benda yang merapik.



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2014 12:01 PM | Show all posts
Kakak, berapa total gaji korang husband and wife ek smpi adik ipar boleh buat mcm tu sekali?
kalau gaji cikgu dlm 3k+, takpun dlm 4k kan.
in laws akak mmg tau ke berapa gaji akak nie?
rasanya even dorang tau gaji hubby akak xseberapa, dorang tau nnt akak akan topupkan hubby akak.
saya rasa akak next time jgn lah topupkan hubby akak lg even atas dasar kesian or sayang ke.
biarkan aje hubby akak rasa perit then dia sendiri akan stop bg duit dkt adik2 dia.
susah nak ckp benda nie. isteri ni bukan blood n flesh suami, so somehow sebenarnya kita ni sebenarnya bkn sape2 sgt.
tgk aje bila akak post status fb cmtu, akak jugak yg nmpk buruk, dan smpi bergaduh dgn hubby.
susahlah kalau hubby akak asek berlembut aje.
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2014 12:05 PM | Show all posts
pjg nye titi weh...

Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2014 12:11 PM | Show all posts
nuryakmal posted on 24-4-2014 11:33 PM
Balik kg jangan tunjuk prada iphone etc. pesbuk jangan manjang mentioned bonus etc. pendek kata bali ...

I setuju ngan mod, janganlh tunjuk semua kesenangan kita.Walaupun duit tt tapi rasanye mil n sil anggap duit tt adalh duit abg dia juga.byk org mcm ni skrg.
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2014 01:04 PM | Show all posts
halfway byk menyampah aku baca adik2 ipar kamu tu...toksah bgi muka lagi kat diorg..dapat kat aku aku libass

mcm si kudung dapat cincin je perangai sekor2.

perangai buruk ada hati nk jadi muslimah konon2..tpek kt fb masing bajet baik alim..tapi taik cam sial perangai..angin aku.

aku didik anak2 aku paling penting jgn meminta2..sedar diri tu sapa..tk cukup cermin aku beli lagi besar..bedikari susah2 dulu..toksah mintak2..eee geram.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.085886s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list