Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
44260
View
150
Reply

MASS COMM

[Copy link]

Author: lepak_dulu       Show all posts   Read mode

Post time 28-4-2007 12:54 PM | Show all posts

Reply #11 rain_nara's post

i don`t know...masa 2 i kt kolej.. my mum told me..
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2007 01:35 PM | Show all posts

Reply #1 rain_nara's post

jawab ja apa yang depa nak tanya.....
tanya pesepa ambik journ....mampu ka nak tahan beban....
yang aku tau lecturer journ ni mulut dia ada skit bebal aaa....
so..tahan maki la....tatau le kot bebudak baru tak kena latu lagi.....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2007 07:00 PM | Show all posts

Reply #13 hyphrigian's post

erk?

kena interbiu....lec mulut lazer.....??
ko wat aku takot je la...
da plan ingat nk amik 2nd degree / master in mass comm pas ni
cuak la plk aku....adakah begitu susah course ni??
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2007 12:30 AM | Show all posts

Reply #14 babyorange's post

kot nak buat master tadak major dah.....
ada la certain lecturer yang mulutnya bebal.....
ada yang ok....aku dulu pun kes bertengkaq dengan lecturer la fail satu paper....
lecturer tu pun bengong.....
Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2007 12:31 AM | Show all posts
waaaaaaaaaaaa...
ade gak org nk bukak thread psl masscom..
bangga nye saya sebagai student masscom uitm..
anyway, org slalu ckp masscom ni cam glamour..
tp aku g clas sempoi je pakai baju kurung ngan sandal.
kadang2 jeans, shirt ngan cardigan, sandal..
x ler glamour mane pon..
cume kalau nk bandingkn dgn student is, kitorg laen skit kot.
Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2007 12:33 AM | Show all posts
Originally posted by Lady_On_Earth at 27-4-2007 04:13 PM
isk isk isk...
aku amik english tapi ka uia ni ntah nape lah aku kene blajar mass comm...
tak suke la...



pindah ar uitm..
uitm bes!!!!1
Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2007 12:36 AM | Show all posts
Originally posted by Viere at 15-4-2007 12:02 AM
Ehe... Pagi tadi aku baru je lepas interview diploma masscom. Alhamdulillah la.. Bleh la jgak. Nampak mcm dia tanda 'disokong' aje.

Tp apa yg aku tanya pengintebiu tu.. Diaorang kata diploma  ...



aah..
masscom diploma skang kat melaka..
aku las batch yg ade kat puncak perdana
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2007 12:54 AM | Show all posts
kenape cam da xde masscommers pon yg masuk sini skang?
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2007 02:38 AM | Show all posts
aku x-student mass comm uia. aku buat specialization in organizational communication. kat uia dia punyer department masscomm offer 5  specialization.
kitaorg ada pr, organizational communication (ala2 corporate comm gitu),print media, electronic media (ni seibu sebapak dgn broadcastinglah!) & general
(non-specialized/kena belajar suma sikit2). aku cgpa taklah power tapi byk gak kena panggil untuk interview dgn big2 company dan dapat offer.
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2007 12:14 AM | Show all posts
pernah teringin... berkehendak nak terjun dalam bidang nie. tapi persaingan tinggi jadi tercampak ke seni persembahan atau pun sekarang nie depa panggil teknologi kreatif dan artistik... panjang larr plak abes jerr diploma... sambung degree bisnes, amik HRM lak. tinggal gitu jerr cita
Reply

Use magic Report

Post time 20-12-2007 10:34 PM | Show all posts
aku ade degree in mass comm n practice pr ... degree aku upm (corporate comm) master aku uitm (journalism) ... aku pnh jd lecturer kejap ... tp aku x minat ... aku pnh jd pr consultant .... hectic sgt ... x larat ... skrg aku keje kat NGO di putrajaya ... buat newsletters, handle visits, events n so on ... kalo nak ikutkan aku ni bukan la jenis yg outgoing ... tp dah ditakdirkan dpt keje dlm bidang ni plak .. nak tak nak terpaksa improvise personality aku ... handle vips/vvips aku rase cabaran besar dlm pr ni ... protokol byk and at times  feel awkward.
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2007 12:19 AM | Show all posts
aku memang cita2 nk amik course mass comm pas spm tp apakan daya keputusan kurang baik permohonan utk dip mass comm ditolak...kwn aku jer yg dpt...then masa tgh menganggur ader satu peluang aku amik course acc...skrang aku tgh pikir kalau time degree aku nk tukar course mass comm boleh ker sebab aku tkder basic masss com time dip..bolehker nk tukar dr acc ker mass comm sebab aku minat sgt..
Reply

Use magic Report

Post time 24-12-2007 09:47 AM | Show all posts
Haits...
Aku budak MassComm gak, kat UiTM Shah Alam majoring Broadcasting. Alhamdullilah, dulu-dulu sangsi gak nak apply MassComm ke tidak (since masa skolah aku budak pure science blajar Fizik, Kimia, Bio segala) tapi disebabkan minat, aku apply gak wat diploma 3 tahun pastu sambung degree 2 tahun. Sumer kat UiTM.

Belajar memang fun. Takdenye stress-stress.. kalau ada pun, biase-biase aje. Mungkin dah minat kan! Memula ada gak fikir, cam susah ke nak cari keje memandangkan sekarang ni sumer duk sibuk nak amik course yg critical???<--- perubatan, kejuruteraan, law, Akaun dan macam-macam.

Tapi aku pikir-pikir, ko belajar + result gempak macam mana pun, kalau ko tak reti nak bawak diri ko masa nak apply keje, takde guna gak! Amik MassComm ni aku dah reti nak improve communications, pandai grooming skit-skit and of course aku rase macam aku banyak mulut plak.

Skang aku dah keje. Tahun lepas grad. terus dapat keje. Amik Broad tapi keje buat PR (Macam yang Hana kata, handle VIP/VVIP, protokol, buat write-up company segala) kat GLC company (company kejuruteraan lagi.. kelez...) Dekat setahun setengah kat situ, rase cam nak apply keje lain... ada lima tempat panggil interview, empat company offer aku keje. Huhu... Rambang mata nak pilih mana satu! Skang aku keje under Brand marketing Unit. Tetibe jadi budak Marketing plak! Flexible ajer!

So now.. keje tempat baru <--- Dekat Shah Alam sebab ada intention nak sambung Master kat UiTM gak. Tapi tengah pening still nak buat MassComm atau Art & Design (Visual Communications & New Media).

So kesimpulannya, amik massComm peluang kerja untuk korang semua tetap terbuka luas!! Empat offer yang aku dapat seperti: Celcom Bhd, Proton Bhd, Prolintas Holdings dan satu lagi.. rahsia.. tempat aku keje skang! <-----company yang core businessnya berbeza-beza! So, adik-adik yg amik MassComm... teruskan usaha, paling penting macam mana korang nak tackle soklan-soklan panel seksok!!!

Selamat Menjejaki ke sekolah dan universiti 2008!!!
Reply

Use magic Report

Post time 24-12-2007 11:09 AM | Show all posts
congrats prodigy .... dpt keje tpt best2 ... kasen aku pon dulu major broadcast ... dia keje kat mitv ... skrg tatau ape cite .... kalo nak amek master mass comm ... aku rase kat uitm has the best school in malaysia ...
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2008 02:31 AM | Show all posts
kasik up thread ni .... sesape yg curious pasal mass comm ... meh la masuk sini .... huhu
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2008 04:10 PM | Show all posts

Reply #135 FaRiShAsYaHaNaZ's post

i ada dpt interview mass com sabtu ni. i amik course pjj. skrg keje as a PA. cuak pulak nk g interview nih. siap ade ujian bertulis lg. agak2 ape soklannyer yer..
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2008 04:36 PM | Show all posts

Reply #136 tommygirl79's post

good luck dear ... am not sure apa pulak yang kuar exam ... maybe someone else can help you on to this matter.
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2008 04:50 PM | Show all posts

Reply #137 FaRiShAsYaHaNaZ's post

thanx farisha. belasah je lah..heheheh
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2008 01:48 PM | Show all posts
tumpang tanya

korang tau tak kt mana nk amik course BROADCASTING or PR secara part time/online.
tak kira la diploma ke degree...

korang yg dlm line ni..mesti tau kan
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2008 10:01 AM | Show all posts
setau aku ... kalo part time basis ... kat memana uni or ipts ... PR and journalism yg dioffer ... broadcasting aku tak pnh denga lak ... lg pun broadcasting ni byk handle equipments and so on ... UiTM and UPM tak silap aku ade part time basis ... as for online courses .. aku x sure.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.080815s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list