Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
44052
View
150
Reply

MASS COMM

[Copy link]

Author: lepak_dulu       Show all posts   Read mode

lepak_dulu This user has been deleted
 Author| Post time 9-2-2004 10:33 PM | Show all posts

lor....

Assalamualaikum...
lor.... Paja ni pompuan ker? erm... mati2 ingat lelaki. wei... 20-22 ni ada education fair ker? macam I sekarang ni belajar deggree kat UiTM part 3, but if I wanna further my studies at overseas, erm... boleh lagi ker! one more, tak terlambat lagi ker untuk I belajar overseas and berapa tempoh belajar untuk degree?
Erm, eventhough sayang nak lepaskan UiTM, tapi memang teringin sangat nak belajar kat luar negara. boleh tak paja bagi any info untuk kategori macam I. What im suppose to do?
Reply

Use magic Report

Paja This user has been deleted
Post time 11-2-2004 10:13 AM | Show all posts

lepak

since you are already in your 3rd semester, i think i would be wise if you complete your degree first, then you can think of furthering your studies for Master. mana ada orang buat degree separuh jalan kat satu tempat, pastu sambung selebihnya kat satu tempat lain. kalau ada pun, tak pernah pulak dengar.

whatever it is better talk it out with your lecturer. they should be the best persons to give you advise. jumpa dekan ke, any lecturer yang awak selesa nak berbincang. perhaps they can give you suggestions/ideas.

buat satu2 dulu .. jangan yang dikendong berciciran, yang dikejar tak dapat once dah ada degree, peluang untuk sambung master kat overseas lebih cerah. kan ke masscomm ada programme untuk Master? two of my batch mates dah abih buat Masters depa kat australia and now lecturing kat UiTM. tapi kalau tak nak attach dengan kontrak, cuba dapatkan loan atau biasiswa.

all the best for you
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2004 10:56 AM | Show all posts
paja,

agak agak pakcik pakcik cam edge nih buleh tak nak forego dari buat degree...nak terus buat Masters ajer bleh tak? (tanya serius nih..nak tahu)
Reply

Use magic Report

idiika This user has been deleted
Post time 12-2-2004 01:10 AM | Show all posts
Originally posted by Paja at 3-2-2004 11:37 PM:
kalau kat uitm .. nak tak nak kena buat diploma dulu.

dah check website UUM, USM? depa pun ada mass comm.

kalau nak sambung kat overseas .. memang boleh buat degree terus. untuk journalism . ...



Broadcasting course ada at BU .. the most expensive communication school in america
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2004 05:55 PM | Show all posts
ikut panduan apply UPU, leh lah jalan result ana nie. confident sikit skrg nak amik mass comm coz BI dpt A1 :re:
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2004 07:26 PM | Show all posts
waaa....bestnyer Ana...congrats...
ada bukak topik kat Borak...
ucap tahniah........utk korang........
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2004 05:23 PM | Show all posts
nak tanya lagi! kalo amik masscomm, ada interview kan? jd ana nak tanya la, susah tak interview tuh? apa soalan yg ditanya... apa nak bawa... pakaian etc?! lagi satu, kalo tak lulus interview mcm mana erk? :re:
Reply

Use magic Report

Paja This user has been deleted
Post time 9-3-2004 11:32 PM | Show all posts

adoiiilaaaaa .... sorry edge

camana leh tak perasan soalan ko nih. sorry yek

hmmmm susah edge. untuk buat Masters memang perlu ada degree. nak tak nak kena ada qualification tu jugak.

apa nak buat ... dah sistem memang camtu:stp:


Originally posted by OnEdge at 2004-2-11 10:56 AM:
paja,

agak agak pakcik pakcik cam edge nih buleh tak nak forego dari buat degree...nak terus buat Masters ajer bleh tak? (tanya serius nih..nak tahu)
Reply

Use magic Report

Paja This user has been deleted
Post time 9-3-2004 11:54 PM | Show all posts
Originally posted by Nurana at 2004-3-6 05:23 PM:
nak tanya lagi! kalo amik masscomm, ada interview kan? jd ana nak tanya la, susah tak interview tuh? apa soalan yg ditanya... apa nak bawa... pakaian etc?! lagi satu, kalo tak lulus interview mcm m ...


paja dulu kena interview dua kali. first one tak lekat ... so apply sekali lagi untuk january intake. alhamdulillah diterima. that was about 10 years ago.:cool:

so apa yang paja ceritakan ni ... time dulu laa ... cara sekarang tak tau pulak. kena ler ana tanya lepak dulu.

ok ... masa interview tu berpakaian tu kena presentable. dulu ramai yang pakai baju kurung, blaus and pants .. sekarang mungkin ramai yang pakai suit kot

interviewers ada 3 orang ... lecturers mass comm. setiap orang akan tanya soalan .. ada jugak tak tanya sepatah apa pun tapi lebih suka observe kita i.e cara kita bercakap, duduk, menjawab soalan etc.

first time interview memang paja nervous sangat. general knowledge memang kena uptodate. mesti tau kenapa nak masuk mass comm dan jurusan apa. bila menjawab kena confident dan buat eye contact. smile, be honest. jangan bagi jawapan yang sedap telinga mendengar ... ala2 membodek sebab depa tau. kalau dapat lecturer psycology yang interview .. tak ke naya .. hehehehe ... dia leh tau kita ni camana. kena extrovert ... they like people like this. walau muka nerdy camana pun tapi kalau berani bagi pendapat, insyaAllah diterima.

kalau tak reti english pun kena berani cakap .. lantak ler kalau english tu berterabur, as long as boleh difaham ... yang penting initiative kita untuk belajar.

sebab nervous ... paja tak diterima kot. agaknya laa sebab results memang ok.

second time interview dah betul2 confident and well prepared. tak nak bagi chance kat interviewers tu semua. :kerek:

kebetulan salah sorang lecturer yang interview time first tu ada lagi sekali. dia memang tak tanya soalan satu apa pun ... dok observe je.

so, sebelum depa cakap .. paja bukak mulut dulu. i told them i remembered two of them who interviewed me the first time. i told them i was surprised when i was not picked when i felt that i answered all their questions well. and i also told that particular lecturer that i still remember her staring and observing me ... and i don't like it.
paja tanya gak kenapa paja tak terpilih the last time ... depa cakap sebab terlalu banyak candidate yang bagus ... so depa reserved the rest for january intake. heheheheh ...

masa tu tawakal je. kalau depa tak pilih pun takpe sebab lega dah luahkan ketidakpuasan hati ni.:cak:

masa interview kali kedua ... satu je soalan paja tak leh jawab. diaorang tanya shah alam ada berapa seksyen? lorrrrr ... paja cakap, berapa ramai orang shah alam yang betul2 tau shah alam ada berapa seksyen? paja cakap .. maaf tak tau tapi promise that i will look for the answer.

alhamdulillah ... berjaya masuk for jan intake. bila jumpa lecturer2 tu ... terus bagitau jawapan berapa seksyen ada di shah alam .. as promised!! errr masa tu ada 28 seksyen je kat shah alam. hehehhee

sekarang dah melambak ... dah tak tau balik!! :pmuka:

so ana .. dari cerita paja ni .. harap ana tahu apa yang diperlukan bila nak berdepan dengan penemurah2 tu. insyaAllah ... selamat. kalau tak berjaya, cuba lagi
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2004 12:06 AM | Show all posts

tQ kak Paja

ana rasa... kalo dipanggil interview nanti, ana pakai baju kurung je lah kut. ada pakaian lain yg sesuai ke? ana tatau laaa nak pakai apa. nampaknya, soalan yg ditanya tak tentu erk, jd sedia ajer laaa :hmm: risau laaa plak...
Reply

Use magic Report

Paja This user has been deleted
Post time 17-3-2004 10:20 AM | Show all posts
banyakkan membaca ... baca semua suratkhabar baik english atau bm. general knowledge kena uptodate .. yang paling penting ana mesti ada pendapat sendiri.

pasal pakaian .. yang penting ... sopan, kemas, berketrampilan.

insyaAllah ...
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2004 02:16 AM | Show all posts
nak tau ler .. budak2 mass comm kene pakai seksi2 ker ....?
kalau alim .. ada yg alim sgt ...
kalau yg tak alim .. pakai .. ngalahkan hollywood ...

contohnyer ada satu budak mass comm kat uitm main campus nih ...
tak tau ler part brapa ....
bajunyer udah ler putih ... jarang plak ...
n lagi .. leh see through branyer ..
ermm .. pelik tul ...
nak gi kelas ker atau nak ngurat lecturer????
Reply

Use magic Report

jeans_biru This user has been deleted
Post time 23-3-2004 11:44 AM | Show all posts
A'kum semua..saya baru lagi kat sini..dok search2 pasal mass comm terjumpe lak forum nie..actually saya pun minat mass comm ni..dah apply pun for master in mass comm (sbb dah ada deg in IT)..pastu diorang panggil for interview Jumaat ni..huwwaa..gabranya..

So nak tanya la serba sikit kot2 ada sape2 boleh tolong jawabkan..Firstly, masa interview tu kan, selalunya diorang tanya ape ek? Agaknya ada tak tanya pasal politik ke perang ke..cause my general knowledge is zero lah..uwwaa..

Then betul ke mass commers sumer glamer2? Saya jenis jeans and t shirt je..tak sesuai btol la..adui.. Pakaian paling sesuai untuk interview ape ek? Shirt ngan seluar je ok tak? Ke baju kurung?...ei..apepun..thanks a lot sbb ada banyak info kat sini...

~gabranye ai~
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2004 11:15 PM | Show all posts
Originally posted by jeans_biru at 23-3-2004 15:44:
A'kum semua..saya baru lagi kat sini..dok search2 pasal mass comm terjumpe lak forum nie..actually saya pun minat mass comm ni..dah apply pun for master in mass comm (sbb dah ada deg in IT)..pastu  ...

selak-selak lah page pertama sampai page sekarang nie. ana plak baru lps sPm dan dah apply mass comm utk diploma
Reply

Use magic Report

ShookDaGreat This user has been deleted
Post time 24-3-2004 01:45 AM | Show all posts
cuba try masuk DBS (Insurance) kat uitm....aikkkssss salah promote course ker?..ahaksss sowie...
Reply

Use magic Report

lepak_dulu This user has been deleted
 Author| Post time 25-3-2004 05:32 PM | Show all posts

ahaks!!!

ahak!! lamanya tak mauk forum ni. maklum ler... baru lepas final hari tu. skang ni cuti.
erm, nak menjawab soalan korang ttg interview tuh. actually, saya pun susah nak bagi jawapan sebab saya apply degree without any interview. all the students from diploma directly boleh masuk degree tanpa interview tp untuk lepasan spm/stpm dan dari fakulti lain kena la.
ada gak saya tanya member yg kena interview and mostly bg jawapan kena confident masa nakmenjawab soalan. ttg pakaian pun kena amik kira.jgn la memakai over sgt. dan kalau boleh tahu ttg info semasa. of coure dia akan tanya kenapa nak sangat apply masscomm. so.... tepuk dada tanya selera.
ok la, kepada ana kalau dapat masscomm maybe kena hantar kat arau, perlis. sebab buat masa sekarang semua junior kena hantar kat sana. tak dapat la kita nak jumpa yer!!!
master pulak, tentu2 kat induk. tapi rasanya master hanya dibuka utk pr ataupun journ. tak sure la either broad, advert nagn pub ada ke tak!
good luck
Reply

Use magic Report

Post time 25-3-2004 06:39 PM | Show all posts
Originally posted by lepak_dulu at 25-3-2004 21:32:
ahak!! lamanya tak mauk forum ni. maklum ler... baru lepas final hari tu. skang ni cuti.
erm, nak menjawab soalan korang ttg interview tuh. actually, saya pun susah nak bagi jawapan sebab saya app ...

: jauhnya sampai ke perlis
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2004 06:52 PM | Show all posts
banyak betul perubahan mass comm uitm ni....
lecturernyer pun mesti dah bertukar....
masa aku grad dulu bangunan kat cs skool tu baru nak bina...
kalau aku gi sana skang mesti tergezut agaknyer....



ps: paling rindu kat swimming pool uitm....
Reply

Use magic Report

ShookDaGreat This user has been deleted
Post time 20-4-2004 05:35 AM | Show all posts
Originally posted by aYuGiLeR at 5-4-2004 06:52 PM:
banyak betul perubahan mass comm uitm ni....
lecturernyer pun mesti dah bertukar....
masa aku grad dulu bangunan kat cs skool tu baru nak bina...
kalau aku gi sana skang mesti tergezut agaknyer ...



ooo..dulu ader citer budak lemas tu ko lah yer???
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2004 03:22 PM | Show all posts
lollol:lol
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.091340s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list