Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
44051
View
150
Reply

MASS COMM

[Copy link]

Author: lepak_dulu       Show all posts   Read mode

lepak_dulu This user has been deleted
Post time 14-12-2003 03:42 PM | Show all posts |Read mode
Apa kata korang tentang budak mass comm kat UiTM arr? Ramai siut orang glamour amik kos tuh? cantik2 belaka! ahaks!!! Give any opinion... Budak law nagn PM  dekat fakulti ngan mass comm kan!! So... any idea?Mana korang suka:

1.Broadcasting (Penyiaran)
2.Public Relation (Perhubungan Awam)
3.Publishing (Penerbitan)
4.Advertising (periklanan)
5.Journalism (kewartawanan)


Tapi, naper budak engine sukat nyakat aweks mass comm arr terutama masa tuggu bas kat depan fakulti computer science.
Kepada Student lain daripada UiTM, cos komunikasi korang sama tak dengan cos komunikasi kat UiTM. I mean that, U guys ada tak lima major seperti di atas?

[ Last edited by  lin_okinawa at 10-5-2007 12:26 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2003 09:29 PM | Show all posts
skarang bukan takat dekat jer ...
dah jadi jiran sebelah pun  ...
budak mass comm ... smua glamour, lawa pun ada tp tak tau ler berisi ke idak (ni gossip jer, tak tau betul ke idak)

suka budak mass comm broadcastin n journalism ...

[ Last edited by fly_in_d_sky on 17-12-2003 at 09:31 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2003 07:28 AM | Show all posts
[font=Georgia][i][b][color=dodgerblue]
sedara lelaki saya ada seorang ambil aliran ini. Dia tak nak tapi dapat ..so dia masuk jerlah. Dia dari Kuantan, Pahang. Tinggi lampai orangnya dah tahun ketiga kut.
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2003 10:16 AM | Show all posts
mass comm USM pon glamor2 jugakk...aku major PR dgn advertising..abang aku mass comm UiTM major advertising..
Reply

Use magic Report

Sh|nObU^ This user has been deleted
Post time 18-12-2003 11:40 AM | Show all posts
Saya ni berminat gak bende2 macam advertising tu...
Ingat nak amik PJJ nanti nanti dalam bidang tuh...:stp:

bleh tak cerita sikit apa yang diblajar dalam course Mass Comm major advertising dan public relation tu?:bg:
Reply

Use magic Report

idope This user has been deleted
Post time 21-12-2003 01:01 AM | Show all posts
hehehe..tajuk cam nak provoke jer..:bg:
Reply

Use magic Report

idope This user has been deleted
Post time 21-12-2003 01:01 AM | Show all posts
hehehe..tajuk cam nak provoke jer..:bg:
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2003 02:08 PM | Show all posts
ler...edge ingatkan pasal bebudak LEPASAN mass comm UiTM...ahahahaha

satu advice eh....minat tuh mesti ada eh...kerja advertising lebih dari 10 jam sehari eh? hehehe...tapi benefit dier banyak... dan fun!!!!

edge bukan lepasan dari mana mana (sekolah atap ajer orang panggil) tapi...dahpenah kerja beberapa agency dan production house....so far...bebudak college aja yang edge penah jumpa...budak UiTM, mmm...ada member yang ambik...sekarang jadik Account Manager kat err...Angsana......hebat juga...
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2003 03:06 PM | Show all posts
edge...lu lepasan mana aah?
gua kagum ngan lu ni..hehe..ikhlas ni..
so jwb la ngan ikhlas ye..

eh lupa lak...budak mass comm UiTM...
okay2 sumer...
cuma 1 je la nak advice utk adik2 sekalian...
bergaya..bergaya jugak..tapi jgn lupa..ilmu tu yg penting...that's the reason why u r there..
so..belajar la betul2...
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2003 03:13 PM | Show all posts
erk tanamera...

edge mana ada paper...langsung tadak...lepas SPM jadik kuli kat advertising agency...tadak gaji....

pastuh baru naik sikit sikit...nak kagum aperkebendanya....ahahahhaa
Reply

Use magic Report

Paja This user has been deleted
Post time 26-12-2003 04:01 PM | Show all posts
budak masscomm?

hmmmmmmmm ... boleeee la kot.

tapi .. kalau glamer je lebih .. CGPA every semester below 3.0 tak guna gak. credit hours memang tinggi tapi bukan satu alasan untuk tak perform.

honestly .. what we learnt at school does not usually practiced in real life. theory memang melambak tapi kalau common sense takde ... susah ler nak survive dan jangan sekali-kali sombong hanya kerana pegang segulung ijazah sebab orang yang takde paper lagi canggih dari yang ada kelulusan - that based on my own experience!

so never look down on others. be humble. bak kata guantanamera .. masuk U bukan untuk glemer tapi untuk cari ilmu .. kalau dak penat je mak bapak hantor belajor tinggi2.

Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2003 04:23 PM | Show all posts
Originally posted by OnEdge at 26-12-2003 03:13 PM:
erk tanamera...

edge mana ada paper...langsung tadak...lepas SPM jadik kuli kat advertising agency...tadak gaji....

pastuh baru naik sikit sikit...nak kagum aperkebendanya....ahahahhaa



how come ur english is so good...eh no..excellent actually...??
jeles ni!!
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2003 04:29 PM | Show all posts
err....baca thread gorgonz "whose English" kat board nih gak...kat situ edge ada explain kot.

other than that...macam Paja gak ah..baca buku ajer...Paja pun terrer english apa...
Reply

Use magic Report

Paja This user has been deleted
Post time 26-12-2003 05:16 PM | Show all posts
tipu .. mana ada terror! heheheheh .. biasa biasa je ... terror lagi edge!

p/s: heheh dah jadi sessi puji english edge!!
Reply

Use magic Report

claire This user has been deleted
Post time 26-12-2003 05:30 PM | Show all posts
c dah ada degree lain, tp c tak minat.
c nak cuba juga buat mass comm, major PR. harap-harap C dapat next intake, buat part time dekat Shah Alam.
Reply

Use magic Report

Paja This user has been deleted
Post time 26-12-2003 05:47 PM | Show all posts
hmmm just curious. why PR? personally, without a formal education in PR, one can be a good PR if one have the right attitude, which is humble, friendly etc.
a PR must not only be public friendly but also media friendly ... this comes from one's own attitude. the rest can be learnt through experience.

i noticed that many PR in many companies especially chinese companies does not have any formal education in it. most were fresh from school either SPM or STPM.

claire .. i was not trying to dismoralise you .. but just wondering. should you got the offer .. hey!! take it and study smart! ;)
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2003 06:14 PM | Show all posts
edge nak jawab dalam BM lah...

PR bukan saja merangkumi (ahaha..betuller Paja...think in English trying to translate in Malay...susah juga) aspek Public Relations sahaja... tapi ada masuk Marketing, (kalau nak buat PR campaign, kena la fikir market apa yang sesuai kan? takkan nak jual minyak masak kat bebudak kan? ) dan copywriting sekali...(sapo lagi nak tulis Press Release kalau bukan PR company? sekarang semua client kedekut..tanak bayar copywriter tuliskan untuk diorang...pastuh bila write-up tak best...komplen copywriter jugak...ahahahaha)

edge nak try masuk PR, tapi takleh..paper takder...PR nak tengok paper...probably kat dalam course to dia aja grooming jugak kot? ahahaha...kalau bab grooming nih edge fail ah....jeans koyak ngan t-shirt ajer..takleh pakai tuh..edge tanak kerja...

oh one more thing claire....have you asked what the module is like and what are the fee structures from UiTM? I need some paper to back all the BS my mouth are shooting....certain clients could not believe (heck, you guys don't believe it!) when I said I don't have any formal training in copywriting or even in advertising.....susah la ini macam...
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2004 07:41 PM | Show all posts
wow... about mass comm. ermmm, eh korang yg senior nie, citer la kat ana ttg mass comm coz ana maybe nak amik mass comm. ana nie lepasan spm and skrg nie tgh dok pk nak further studies dlm course apa. kasi la cadangan dan citer-citer la sikit psl mass comm nie :bg:
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2004 12:19 PM | Show all posts
tadak reply? malang nya :re:
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2004 10:07 AM | Show all posts
sorry ana,

tapi edge tak balajar....but if you want to know about the advertising business, you can ask me...

kalau dah nak masuk marketing ker..client servicing ker...boleh gak kot sikit sikit...

list out your questions, edge try jawab satu satu...

even better, masuk board Advertising, try carik kalau ada jawapan kat situ ker idak...okey?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.092825s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list