Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
18254
View
115
Reply

kisah 26 tahun lepas terbongkar.. sian mak

[Copy link]

Author: dewi       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 15-4-2014 10:35 AM | Show all posts
rindusangbulan posted on 15-4-2014 09:25 AM
Acik D...semoga acik tabah menghadapi ujian ni...
harap2 lepas ni kesihatan acik semakin baik...dah ...

ooo panjang cerita ni kalau nak citer kisah yg 3 org ni ..

jap nak habis kerja dulu .. ada masa st gi acik buat karangan. acik ni fail dah bab karangan .. lama dah tinggal  SPM .. hehehe
anak2 pun dah masuk U gitu... tak payah mama dia bimbing cam ne nak buat karangan.. so lupa dah

Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2014 10:41 AM | Show all posts
dewi posted on 15-4-2014 10:35 AM
ooo panjang cerita ni kalau nak citer kisah yg 3 org ni ..

jap nak habis kerja dulu .. ada mas ...

citer la Acik D...mcm menarik je...
sy setia menunggu citer Acik D ni tau...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-4-2014 01:16 PM | Show all posts
rindusangbulan posted on 15-4-2014 10:41 AM
citer la Acik D...mcm menarik je...
sy setia menunggu citer Acik D ni tau...

Nka citer macam ne yer .. acik sendiri tak tau yg jadi tu ada kaitan atau kebetulan

the 1st one ..ni masa jaman muda mudi, lepas SPM masuk kolej. 2nd yr. Masa ni x de sakit2 yg ingat cuma selalu migrine. Tah mana dtg sebab tak pernah migrine sebelum tu. cek doc .. doc cakap mungkin kena pakai spek mata kot. cek mata.. power tak la byk mana pun . macam x bebaloi buat spek. still migrine exist after that.

bf ni my 1st chenta hati. dia sakit secara tiba2. masa tu tgh makan dgn acik ( dating la tuh) . tetiba dia muntah2. masa tu pk , salah makan kot. dia patutnya pi singapore outstesen work the next day .Zaman tu tak de hp lagi lah.. malam tu dia tinggalkn sekarung duit syiling so acik leh guna public phone call dia , di opis dia di singapore.  Esok nya call,  opis dia cakap dia tak dtg singapore pun.  call opis d kl... diorang cakap .. U tak tau ker semlm dia sakit , masuk sepital" . 3 minggu dia di hospital .. makin hari makin kurus. sampai doc cakap bawa balik lah dah tak leh buat apa2. mak pak dia berubat cara tradisional and org tu cakap dia terkena santau .. tapi bukan tuju kat dia kat org lain cuma kebetulan dia ada kat situ. cukup sebulan lepas dia sakit tu dia pergi menghadap illahi . Acik mmg sedih sgt2 ,nangis kalah kasim selamat la.

mak dia mmg takleh tgk muka acik.. tgk je nangis .. lalu depan je nampak nangis.  seminggu sebelum yg dia sakit tu, acik mmg pi umah mak dia .. dia kenal kan kat mak dia sebab nak tunang. dia soh mak dia cari kan cincin tunang . Dia soh mak dia tempah baju melayu untuk nak bertunang nanti. acik bermalam kat umah mak dia .. tido ngan mak dia . sekali jadi gitu kan mana la mak dia tak sedih sgt.  

Malam yg dia meninggal tu dia minta nak pakai baju melayu tu. Dia ni mmg pesen mak rock .. tak de dlm koleksi baju2 dia , baju  melayu. Tu je lah satu2 baju melayu dia ada, baju yg suppose di buat baju tunang tu.  





Last edited by dewi on 15-4-2014 01:33 PM

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-4-2014 01:45 PM | Show all posts
bakal tunang  acik meninggal masa acik  nak final exam. so my exam result mmg tak cantik la .. cukup2 makan jer.  Walau pun acik dpt offer pi study oversea acik di syarat lan ambil 1 sem lagi untuk mencantikkan balik kredit .

tapi masa mmg hati tak senang nak belajar.  macam kasim selamat la asik nangis jer.  so my fam decidekan tak payah sambung belajar. kawin kan je.

so acik di kawin kan semua di aturkan gitu.  mmg acik tak in love la dgn suami acik tak masa tu acik tak kesah lagi dah pasal cinta.  baru patah hati kan.  suami pun perasan tapi dia pun jenis macam tu kot patah hati pasl  putus tunang yg dah 7 tahun tunang.  we are civil  enough tapi nak cakap tak bahagia tak gak. acik x de komplen .. pasal malas nak komplen .  macam lantak ko lah gitu nak wat per pun.

tapi business hubby makin hari makin teruk sampai dia tak de business la.  sampai dia tak kerja and acik yg kena cari kerja tanggung keluarga. n suami makin hari makin  malas. acik anggap ni ujian Allah je.
sampai la satu waktu acik tak tahan . dia pun cakap tak guna dia jd suami tak leh kasi nafkah kami cerai.

tapi lepas beberapa bulan cerai ex cari acik balik.. dia cakap dia menyesal .. dia nak try sekali lagi .. tpai kali ni dia ada cakap cintan cintun la .. acik terima dia balik . yerlah sama tak sayang hubby sendiri oii ... dah hidup sama ada anak lagi  kan.. tapi jodoh tak de kot.. dia eksiden n meninggal tak sempat kawin balik .
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2014 01:48 PM | Show all posts
dewi posted on 14-4-2014 11:23 AM
acik D / kak D = me
mak acik D = my mom la

kita yg baca pun pening..
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2014 01:53 PM | Show all posts
ana_w_houb posted on 14-4-2014 10:41 AM
acik D ni kena santau ngan mak tiri dia (bini no 1 bapak dia)
terkena sejak 26 tahun lalu so acik ...

sowilah..
i ni tertinggal ketapi..
santau.. huhuhuhu... boleh mati ooo..
mak d tak berubat?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-4-2014 01:54 PM | Show all posts
the 3rd one .. tahun 2005.. yg ni kenalan pak sedara .. di sarawak .  tak pernah dating2. dia nampak acik sekali je masa d rumah pak sedara.  then dia minta no hp. ( zaman dah ada hp)

dia ni duda kematian isteri. kami kenalan melalui hp je lah. rajin dia bertanya khabar  pakai hp je.. kalau acik takde kredit mmg dia top up kan. kalau dia top up hp dia , dia top up hp acik sekali walau pun masa tu acik dok ada byk kredit lagi.

2-3 bulan  kawan dia jumpa pak sedara acik .. dgn bawa sebentuk cincin.  dia cakap dia nak kawin. sila uruskan. Pak sedara acik macam tak cayer je . dia cakap tak pernah jumpa pun.. tgk dr jauh je betul ke nak ? dia cakap yer.  siap dia belikan tiket flight  for mak sedara acik yg di swk untuk hantar cincin ke kl ni.

mak sedara acik pun dtg kl la.. hantar cincin.  tapi jodoh tak de gak .. dlm perancangan tu mmg hujung tahun la kata nak di rasmi kan hubungan .. tak sempat dia meninggal .

pak sedara acik cakap , sib la baik tak cepat2 kan nikah kalau tak  naya anak sedara dia nikah  x sampai brp bulan jd janda balik.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-4-2014 02:01 PM | Show all posts
proteas posted on 15-4-2014 01:53 PM
sowilah..
i ni tertinggal ketapi..
santau.. huhuhuhu... boleh mati ooo..

mak  dah berubat lama dah .. masa dulu2 mmg dia sakit teruk sampai pengsan2 gitu. mak berubat dah ok lah kiranya cuma ada saki baki lah tak kuar habis . so sekarang mak cuma berubat untuk buang saki baki santau tu je

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-4-2014 02:08 PM | Show all posts
acik rasa.. semua nye kebetulan kot.. kalau dah tak de jodoh kan..buat cam ne pun jodoh tak sampai.
mungkin acik tak di takdirkan berjodoh dgn sesapa pun . acik redha . <---- ayat pujuk hati sendiri.

tapi kalau masih ada jodoh acik d luar tu acik tak menolak.
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2014 03:04 PM | Show all posts
dewi posted on 15-4-2014 01:54 PM
the 3rd one .. tahun 2005.. yg ni kenalan pak sedara .. di sarawak .  tak pernah dating2. dia nampak ...

Ya Allah..acik sedihnya..besar betul dugaan acik..
tiga2 org yg acik syg meninggal...
yg no.1 tu memang kesian...singkat sgt masa dari dia sakit & meninggal tu...
yg no.3 pon eksiden ke acik?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-4-2014 03:06 PM | Show all posts
rindusangbulan posted on 15-4-2014 03:04 PM
Ya Allah..acik sedihnya..besar betul dugaan acik..
tiga2 org yg acik syg meninggal...
yg no.1 ...

yg no 3 acik tak tanya pun meninggal sebab apa.. katanya sakit tapi tak tau la sakit apa..

I think by this time ati acik dah kering kot.. tak de rasa sedih dah .. redha jer
Last edited by dewi on 15-4-2014 03:17 PM

Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2014 08:15 PM | Show all posts
dewi posted on 14-4-2014 11:23 AM
acik D / kak D = me
mak acik D = my mom la

ala acik D..org usik skit dah sentap!!
apa daaaa..sja jer nk tgk emo ke tak..ekekek
chill ok..
sian gop dgr cite acik nie..bsabo jer laa.mgkn ad hikmah..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-4-2014 09:41 PM From the mobile phone | Show all posts
tripple_M posted on 15-4-2014 08:15 PM
ala acik D..org usik skit dah sentap!!
apa daaaa..sja jer nk tgk emo ke tak..ekekek
chill ok..


Ye tau X ambil ati pun cuma.  sergah manje je tu Hampeh tul auto correct hp ni. Jenuh taip lain kuar Last edited by dewi on 15-4-2014 09:51 PM

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-4-2014 11:12 AM | Show all posts
today is not a good day .. dah la air tak de dua hari .. time ni lah gak perut nak meragam..dr mlm semalam
membuang  ..

masa ada air tak nak lak membuang.  semlm x leh tido n this morning .. kepala sakit.. nampaknya BP naik lagi nih.

the only reason acik gagahkan diri gi opis hari ni .. sbb kat opis ada air .. kalau nak menbuang pun tak payah angkut air ..
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2014 11:56 AM | Show all posts
Buangkan pemikiran yg mengatakan musibah dan penyakit itu dtg dari jin yg dihantar org.  Silap langkah, boleh rosak aqidah dibuatnya.  Kalau tak betul, dah jatuh fitnah pd mereka yg dikatakan menghantar jin tersebut.

Dewi,  usah difikir masalah yg ada.  Fikir2 pun tak selesai juga.  Bykkan amalan ibadat.  Amalkan tahajud setiap mlm, Insya Allah badan akan menjadi semakin sihat.  Amalkan dhuha setiap pagi agar Allah memberi kelapangan dari setiap segi.  Semarakkan rumah dgn bacaan Al Quran.  Istighfar selalu.  Doa pd Allah dan terus berdoa.  Lawan segala aura yg negatif itu.  Bila sakit menyerang, baca/dengarkan Surah Yasin.  Kalau migraine, baca ayat 19 dari Surah Al Waqiah.  (Saya kalau tak larat, saya dengar je the whole surah tu kat henpon.)  Yg penting sekali, SABAR.  Sabarlah spt Nabi Ayub a.s.  Allah beri mcm2 dugaan pada awak di dunia.  Semoga dgn kesabaran awak, Allah memberi ganjaran yg besar utk awak di akhirat kelak.  
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-4-2014 02:10 PM | Show all posts
Genkidesuka posted on 16-4-2014 11:56 AM
Buangkan pemikiran yg mengatakan musibah dan penyakit itu dtg dari jin yg dihantar org.  Silap langk ...

tq for the reminder.. mmg itu yg acik buat ..  

kalau cakap tak de rasa marah bohong sgt kot.. acik bukan nabi.. sabar tu mmg sabar tapi kalau dah sampai satu tahap meletop juga.
cuma now acik dah tak de tenaga nak marah pun. I give up lah ...kalau org nak buat pun kalau Allah tak izinkan tak jadi kan.
Sakit pun penghapus dosa. moga dosa2 acik yg byk ni sedikit sebanyak terhapus jua.

dulu acik mmg jenis baran (quick temper.. cepat marah n cepat cool juga) . Now acik cuma mampu meluah kan perasaan kat sini jer .moga dgn dorongan kawan2 acik mampu sabar dan bertahan demi anak2.
mmg sedari dulu perjuangan acik hanya untuk membesarkan anak2. walau pun mungkin tak sempurna , tapi sebaik yg termampu.

tapi demi anak2 juga acik takleh berserah semata2 kan. Allah mau kita berdoa , berusaha .jd acik anggap proses perubatan ni salah satu usaha acik untuk sihat . dan di tambah dgn doa moga Allah ringan kan sedikit dugaan atas diri acik.





Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2014 01:20 PM | Show all posts
Sampai skrg aku tak pernah percaya dengan orang yang bleh nampak itu bleh nampak ini ni..
Kata nampak siap bagitau sape yang buat sume. katalah betul orang yang kena tuduh tu yang buat habis nak suh buat apa? Katakan tak betul tuduhan tu dah jadi fitnah. timbulkan permusuhan pula.
Karut.
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2014 02:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Salam kak d. Semoga bertabah. Kisah kak d ni boleh bikin cite mistik gitu..kurang2 boleh dpt royalti hehehe..
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2014 05:35 PM | Show all posts
Kak D...

Jangan tak tau...sesetengah ubat darah tinggi, memang salah satu side effectnya ialah batuk yang berterusan...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-4-2014 10:12 AM | Show all posts
subee posted on 19-4-2014 05:35 PM
Kak D...

Jangan tak tau...sesetengah ubat darah tinggi, memang salah satu side effectnya ialah ba ...


oh yes i know that .. dah tukar ubat 3 kali dah pasal batuk di sebab kan ubat darah tinggi ni . doc dah pening tak tau nak kasi ubat yg cam ne n dos byk mana yg leh kasi tak batuk nih .

tapi akak batuk lama dah sebelum  mula makan ubat darah tinggi. ubat darah tinggi tu baru 2 bulan je ambil.  

akak mmg senang sgt batuk dari dulu2 lagi before this akak ingat sebab sinus @ resedung.  tiap kali batuk mmg lama 3 minggu tu kira paling singkat la
dah baik ...tak lama nanti batuk balik . ubat batuk mmg tak jalan.. kena selalu makan ubat sakit tekak .. strepsil atau yg murah2 gula2 berangin halls ker boleh la kontrol . dulu dok ambil gula2 berangin tapi takut asik kulum gula2 kena diabetis lak . so ambil yg no sugar nyer macam fishermen fren. mmg sentiasa ada dlm hand beg. bukan baru2 ni dah lama mmg gitu la.. kiranya u can always rely on me to have this thing in my handbag  gitu

sebulan sekali mesti ada gi klinik sebab selesema atau batuk.  yg masuk hospital 2 bulan lepas tu  bukan sebab batuk . tapi demam kuat pula.. ada sikit2 batuk tapi belah malam je  . masa tu mmg darah tinggi naik tinggi sgt 205/130.
mmg dlm wad kecemasan lak batuk tak henti2 nurse dgr pun takut ..tapi x ray  chest tak de apa .. clear je.

sejak berubat batuk dah kurang.  minggu pertama tu batuk ada lagi , tapi malam je.. always tgh2 malam pukul 3 -4 pagi terjaga sebab batuk.  
minggu kedua n ni dah masuk minggu ke 3 .. Alhamdulillah ..tak de dah batuk2 lagi.  

batuk yg sbb ubat ni lain.. dia rasa macam gatal2 tekak batuk pun batuk manja2 je.

batuk yg lagi satu tu batuk sampai nak kuar anak tekak, sampai tertonggeng2 tau. kuar air mata la kiranya.


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.082676s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list