Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
18911
View
115
Reply

kisah 26 tahun lepas terbongkar.. sian mak

[Copy link]

Author: dewi       Show all posts   Read mode

Author
Post time 9-4-2014 12:50 PM | Show all posts |Read mode
Tak tau nak letak topik apa actually .. nanti2 la ubah balik tajuk seswai

Acik D lama dah tak menjenguk FD ni .. busy .. zaman teknologi makin canggih ni rasa macam  masa makin pendek ..

So kisah  nya is about acik D .. bulan lepas mak acik D call.. mak cakap balik la kg.. mak nak ko berubat dgn angah ( angah ni abg ipar acik )  . dia  dah setahun lebih  belajar & dah mula berubat cara islam  untuk org2 yg berpenyakit misteri . Alhamdullilah  nampak nya org yg dia ubat baik dah dgn izin Allah.  Acik D sendiri tak pernah tgk dia ubat org mcm ne.

Mmg tak di nafi kan semenjak 5-6 tahun kebelakangan ni kesihatan acik D merosot teruk .  batuk tak henti, sinus, gastrik, hernia.. alergik , darah tinggi . semua ada lah. But semua ubat cara moden la .. ada gak try ubat tradisional .. mcm herba semua tapi ye lah baik la jap .. pas tu nanti dtg lagi . Acik D anggap semua tu mungkin sebab acik D mmg taik penyakit la..

sebelum tu mmg acik D ada gak la pergi berubat dgn ustad2 at darul syifa.. mcm tu gak la baik sat.. pas tu dtg lagi .  UStad2 ni tak de  bila berubat mmg tak de cakap punca penyakit misteri acik . Acik pun redha je lah asal leh baik tak salah mencari ubat  , waima di hospital atau cara alternative asal tak melanggar syarak.

So citer nyer after berbulan mak memujuk minggu lepas acik pi gak la.. just to see what all the hype abt. abg ipar yg ubat ni dia berubat berdua dgn sorang perempuan . the lady ada kelebihan blh melihat mahluk halus. ( as if the misteri cannot go deeper kan)
dia cakap ada ikatan di badan acik D yg ikat semua mahluk2 ni . di leher , di pangkat jantung, di perut , di pinggang.   lepas dah di baca doa2 oleh ipar acik di bukan ikatan di buang la segala mende.  siap dgn sound efek anjing2  jiran depan umah ipar menyalak seram.  katanya anjing mmg nampak mende2 tu lari berterbangan.

I am somewhat skeptic but all the sakit ,  batuk2 kering yg tak baik2, sesak napas bila jalan, sakit pinggang.. kalah org tua, kaki berat mcm kena simen ( asik terjatuh) .. all that is gone now.  katanya ada lagi yg dlm perut adik tak di buang . tak leh buat sekali gus sbb sesi berubat ni mmg sakit n letih satu badan. kalau buat sekali takut badan tak kuat nak handle.

tapi bukan hal berubat ni yg acik nak  highlight .. kata  org yg berubat tu ( perempuan yg leh nampak  mahluk halus ni) . org yg buat mende ni  mmg nak buat kasi mak & anak2 mak tak bahagia hidup. sebab dulu mak  acik kawin ngan laki dia, ( rampas laki dia lah )  . mmg 26 tahun  lepas mak acik ada kawin lepas dia cerai . mak jd bini no 2 org.

Masa tu acik D baru lepas SPM kerja acik lepak di rumah la . both kakak acik tak de umah sorang di kanada sorang lagi d kolej . adik lelaki  di asrama gak .  mmg mak acik sakit  masa tu kena buatan madu dia. lepas berubat mak ok , cuma kesihatan mak tak bagus . dgn darah tinggi,  elergik, kencing manis,, ect . Kami tak pernah terpikir bekas madu mak buat lebih dr tu . lagi pun dia dah arwah pun ( masa tu mak dah cerai pun) .  

Mak mmg kena santau angin.. mak tau pun sebab  org yg berubat dgn ipar tu tgk mak . lepas mak berubat tu yg mak call acik D. mak cakap mungkin acik d kena buatan org gak. but never cross her mind yg acik D kena ni dr bekas madu mak.  Kata org yg berubat tu . acik d bukan takat kena santau angin  tapi dah termakan pun. cuma mmg dia buat tak kasi mati cuma nak kasi derita jer.

kesian mak bila dgr  org tu cakap macam tu .. mak nampak macam bersalah sgt2 . mak cakap ko berubat la sampai baik , ko muda lagi . mak tak per mak dah tua .. ( air mata acik menitik ni sambil tulis) .

Acik tak pernah salah kan mak .. tapi kan lepas dah balik umah semalama acik teringat balik hal2 lama how often acik sakit n doc tak tau punca.. n how jodoh acik tak pernah menjadi.  and byk lagi lah.  terdetik gak rasa marah tu . tapi tak tau nak marah sapa.. acik D tau bukan salah mak .  Syukur sgt2 Allah dah makbul permintaan acik .. mmg acik D dah tak tertanggung sebenarnya sakit dlm badan ni .  bulan lepas je tak kira byk hospital visit acik D.

TO be cont .. byk sgt nak luah kan tapi nak sambung kerja jap

Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2014 02:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak berapa faham kisah acik ni...Ada sesiapa yang faham dan boleh kontotkan cerita kasi terang sikit...
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2014 02:30 PM | Show all posts
benci aku dengan org yg suka kenakan org dgn ilmu hitam nih..
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2014 02:34 PM | Show all posts
hermm owg melayu klo sakit aty gitew la..

tp xpe tt jangan nk putus asa sangt allah kan ade mintak pertunjuk dan berdoa selalu..
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2014 02:35 PM | Show all posts
Kebabomb posted on 9-4-2014 06:19 AM
Tak berapa faham kisah acik ni...Ada sesiapa yang faham dan boleh kontotkan cerita kasi terang sikit ...

kesah nye beliau n mak beliau kene "mak esah" kne ilmu hitam kes lame katenye sebab mak dea penah jd bini nom 2

Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2014 02:37 PM | Show all posts
Nak speaking bagai...
Tp bila Kanada x jadi 'Canada' lak...

Tp agak pening baca...
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2014 02:50 PM From the mobile phone | Show all posts
misskaka posted on 9-4-2014 02:35 PM
kesah nye beliau n mak beliau kene "mak esah" kne ilmu hitam kes lame katenye sebab mak dea penah  ...

Beliau ialah si TT ni lah? Oh..ingatkan Acik D tu mak Cik kepada si TT..

Maaf mak Cik D, terkonfius kejap tadi
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2014 03:23 PM | Show all posts
tak berapa paham
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2014 04:01 PM | Show all posts
pening baca..kena baca banyak kali nak paham kan satu ayat..haha..boleh la jugak memahamkan
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-4-2014 04:30 PM | Show all posts
Kebabomb posted on 9-4-2014 02:19 PM
Tak berapa faham kisah acik ni...Ada sesiapa yang faham dan boleh kontotkan cerita kasi terang sikit ...

maap la dkarang acik D fail

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-4-2014 04:32 PM | Show all posts
misskaka posted on 9-4-2014 02:34 PM
hermm owg melayu klo sakit aty gitew la..

tp xpe tt jangan nk putus asa sangt allah kan ade minta ...

acik D tak putus asa. sekarang ni masih tak boleh nak compute apa perasaan ..nih sedih, geram, sakit ati.. marah .. tapi tak tau nak tuju kat sapa

tapi sedih sebab tgk mak rasa bersalah tu  mmg sgt2 lah terasa

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-4-2014 04:33 PM | Show all posts
Athrun.Zalaa posted on 9-4-2014 02:37 PM
Nak speaking bagai...
Tp bila Kanada x jadi 'Canada' lak...

kalau acik D speking habis kang ada yg tak paham langsung..

sorry la kalau bahasa rojak pun kena ada tatabahasa & vocab macam ambil SPM ke?

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-4-2014 04:36 PM | Show all posts
Kebabomb posted on 9-4-2014 02:50 PM
Beliau ialah si TT ni lah? Oh..ingatkan Acik D tu mak Cik kepada si TT..

Maaf mak Cik D, terkon ...

yer saya bahasakan diri acik D ( acik Dewi) .. sbb most  poremner sini muda2.. acik sedor diri kot dah "matang"  ..

cuba compute gitu 26 tahun lepas acik D lepasan SPM .. .. kertu dah dik  acik D nih


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-4-2014 04:41 PM | Show all posts
ais_kosong posted on 9-4-2014 02:30 PM
benci aku dengan org yg suka kenakan org dgn ilmu hitam nih..

Acik D  macam payah nak cayer mende ni actually happen to me.

and dah lama lak tu .. 26 tahun makan dlm badan.. all this time i am thinking i am very fragile .. at one time doc even soh acik D buat test for HIV la
pasal asik sakit jer n batuk pun makan bulan baru baik.

so leh imagine tak how frustrated acik D rasa sekarang?  

macam tak boleh nak di zahir kan lagi dah perasaan apa yg ada ni .. semua dah bercampur baur.  sebab tu Acik D tulis dlm ni .. Acik D tak tau nak luah kan cam ner and nak react cam ner

Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2014 04:46 PM From the mobile phone | Show all posts
dewi posted on 9-4-2014 04:36 PM
yer saya bahasakan diri acik D ( acik Dewi) .. sbb most  poremner sini muda2.. acik sedor diri kot ...

Early 40's tidak lah kertu....pangkat kakak lagi...kalau pandai bergaya, masih vogue bak kata omputih......

Kenapa sebelum ni tak berubat secara traditional? Mesti acik D kurus macam ikan kering penangan mak-bapak penyakit hinggap kat badan kan?

Harap bertabah...ni dah baik sikit boleh lah pasang badan bagai...mana tahu ada dato' berkenan...tak dapat dato berpangkat, dato bercucu okay gak kot....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-4-2014 04:59 PM | Show all posts
Kebabomb posted on 9-4-2014 04:46 PM
Early 40's tidak lah kertu....pangkat kakak lagi...kalau pandai bergaya, masih vogue bak kata ompu ...

macih2 cakap acik D muda.. kalau kot kurus kering bahagia gak.. tapi badan berat tak turun2. perut boyot nih.. ( mak acik D pun macam tu)
bila ada masalah  dlm sistem percernaan.. mmg badan penuh toksin n susah nak turun berat badan.

my sister pun kena gak tapi tak teruk. badan dia pun montel gak tapi dan 2-3 bulan berubat ni badan dia dah mula susut n sihat. semput2 dia pun dah hilang.  

pasal jodoh tu  biar Allah tentukan .. mmg jodoh berat Acik D ni .. kawin pun cerai . ( sib la baik sempat gak dpt anak 2 org) . mmg all this years bila ada yg berkenan nak masuk meminang org tu mesti jatuh sakit . actually ada 2 org yg meninggal selepas menyatakan hasrat nak masuk meninang. Sorang lagi terang2n cakap dia jumpa  ustad lepas dia sakit  ustad tu cakap dia sakit sebab kawan dgn acik D . Masa tu acik D anggap org tu sengaja cari alasan  nak putus jer .

Acik D tak tau nak pikir mcm ne. betul ker semua tu atas sebab org buat kat Acik yg nasib jadi gitu .Harus ker acik D gi minta maaf kat org2 yg kena tempias sakit acik D ni ?

Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2014 05:41 PM | Show all posts
agak2 post FB ni releven tak dlm kes ni?

=================
https://www.facebook.com/ustazemran/posts/477300219041905

Jin dalam badan muslimah
Berdasarkan pengalaman saya dalam bidang rawatan Islam semenjak 10 tahun yang lalu, saya selalu mendapati ramai benar perempuan yang beragama (jenis bertudung labuh, purdah, jenis menjaga diri) kena gangguan Jin, sihir dan makhluk halus. Sementara perempuan yang kurang beragama, berpakaian mendedahkan aurat, ber'couple' dengan jantan sana-sini sihat dan segar-bugar saja tak diganggu Jin atau makhluk halus.


Sihir atau sakit pelik-pelik pun jarang. Datang bulan pun 'normal' dan rileks saja sementara yang beragama ni punyalah perit, minta jampi dan air ubat itu ini, makan herba sana-sini sebab tak sihat.
Manakala yang kaki beragama, rajin pi mengaji dan jenis bertudung labuh ni mesti selalu pi merawat, jumpa ustaz, darul 'rawat' dan sebagainya.


Berdasarkan pemerhatian saya, semua ini berpunca dari sejenis Jin yang bernama 'hormon'. Jin ini kurang mengganggu perempuan yang kaki sosial, ada pakwe sebab hormon dia biasanya Ok kecuali apabila 'pakwe' dia melarikan diri setelah dirinya bunting atau mereka 'clash'.


Adapun yang kuat agama ini, mereka menghadapi gangguan Jin a.k.a hormon yang kuat kerana tiada lelaki yang melayani atau bercinta dengan mereka. Justeru 'Jin, saka, sihir, kena buatan orang' menjadi rutin harian sehinggalah mereka bernikah. Itu pun sebelum nak bernikah seksa juga, nak buat keputusan, serba salah, hati tak tenang, itu-ini sehinggalah dah menikah barulah Jin itu pun mula hilang.


Malangnya fenomena ini (fitrah anak gadis perlu menikah) jarang diambil berat oleh ibubapa dan masyarakat. Lalu menyebabkan anak-anak gadis yang masih belajar ini, kerana tertekan, emosi, gangguan perasaan akibat Jin hormon kerap menyebabkan mereka disalah anggap terkena sihir, makhluk halus, histeria dan sebagainya.


Ditambah pula bercambahnya pak ustaz, pusat rawatan menipu yang suka menyalahkan Jin bagi setiap sakit, pening dan masalah manusia. Maka berleluasalah talbis Iblis (belitan Iblis) dalam masyarakat.
# Syaitan ni jahat dan licik, dia tak dapat goda muslimah yang kuat beragama dengan zina, sosial, dedah aurat maka dia akan menggoda muslimah dengan kepercayaan khurafat, syirik, percaya gangguan Jin dan sebagainya.


# Perempuan selalu sakit adalah disebabkan masalah hormon, ianya boleh menjadi penyebab kanser, akibat pemakanan tak seimbang, emosi, cara hidup yang tak aktif, kurang senaman (berapa ramai geng tudung labuh ni bersenam?), serta antibodi yang lemah apabila mengandung, gangguan emosi apabila datang bulan dan sebagainya.


# Syaitan dan Jin memang wujud, tapi bukanlah kerjanya bagi manusia jadi sakit badan sebaliknya tugasnya ialah untuk menyesatkan anak Adam. Menjadikan muslimat percaya rawatan Islam yang mengarut, pak ustaz yang menggunakan agama untuk buat duit lebih untung dari bagi muslimat kena sihir atau buatan orang.


Semoga Allah menyelamatkan kita dan kaum keluarga kita daripada tipudaya Syaitan dan Iblis!



Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2014 06:21 PM | Show all posts
dewi posted on 9-4-2014 08:32 AM
acik D tak putus asa. sekarang ni masih tak boleh nak compute apa perasaan ..nih sedih, geram, sak ...

amik mase siket la acik D xde bende yang x boleh sattle,
in sha allah klo itu dah tertulis terima aje la..
bukak buku baru bnde dah jadi..

Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2014 06:21 PM | Show all posts
aku x fhm sgt la story ni
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-4-2014 06:42 PM | Show all posts
kazaraf posted on 9-4-2014 05:41 PM
agak2 post FB ni releven tak dlm kes ni?

=================

thank oyou for the  info ... I wish this true for me..

acik D bukan pesen purdah tudung labuh ( although i wish i am )  bukan la pulak sosial  . But hormon acik D ok jer .. baru jer acik D buat full medical check up . sebab darah tinggi n demam panas . kena tahan wad last month. period pun teratur jer . mmg sejak anak dara gitu. tak der masalah period pain ker senggugut ker.

kakak acik D pulak bini org . ibu anak 6 org .. and suami dia lah yg mengubat acik D sekarang. dia pun sakit gak cuma tak teruk la.

adik lelaki acik d pun sakit gak macam acik D.. hah ni nak kata sakit hormon apa lak.

I am a person who dont believe in bomoh all my life..very hard for Acik D nak terima all this mambo jumbo .. in fact masa berubat i still make a joke  and act like the sceptic that i hv always been . fact is .. lepas berubat mmg lain sgt .. can u fix hormon & emotional problem  that fast?  i mean really
literally  napas dah tak semput dah bila jalan. pinggang dah tak sakit dah .. kalau tak kalah mak nenek sakit pinggang. ni tgh period pun tak sakit pinggang. i really donno what to think  but  if  that is what it takes to fixed the "hormon problem " or the "jin" problem,  i take it. sapa yg sanggup sakit bertahun2 kan .








Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.396319s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list