Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
2561
View
12
Reply

Bagaimana hendak memohon buat Master by Research?

[Copy link]

Author: naq_j    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 22-3-2014 05:43 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Saya terfikir2 nak buat Master, tapi tak tahu nak mula macam mana.
Dah lama tinggal universiti tak tau nak tanya siapa.
harap ada forumer di sini yang sudi berkongsi maklumat.
nak buat master coursework macam mahal yurannya.
nak buat Master by research tapi tak tau nak mula paperwork dan memohon macam mana.
Idea pun banyak tak tau nak develop mana satu sebab masih takut2.
Mana lagi berbaloi dibuat? Master Research atau Coursework? Sosiologi Pendidikan atau Kurikulum Pendidikan? Atau Sains Sekitaran?
Ada sesiapa forumer sini yg ada pengalaman buat Master by Research sambil bekerja ke? Khidmat nasihat anda sangat2 diperlukan. Terima kasih.
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2014 06:16 PM | Show all posts
Dik.. cuba google byk2 ttg master program. Ikut individu sbnrnya. Ada yg suka buat coursework tp ada jugak yg suka buat research. Fhm btl2 diri sdri nk buat apa. Tnya pensyarah mklumat lanjut. Lagi fhm klau jmpa pensyarah dpn2 dan tnya.
Cuba tgk website uitm tgk info psl master programme. http://ipsis.uitm.edu.my/v1/ipsis
Selamat belajar
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-3-2014 07:34 PM From the mobile phone | Show all posts
waktu belajar dulu saya minat sosiologi pendidikan.
degree saya pula kimia dan rasanya boleh dikaitkan dengan sains sekitaran.
fikir fikir fikir
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2014 10:39 PM | Show all posts
naq_j posted on 22-3-2014 07:34 PM
waktu belajar dulu saya minat sosiologi pendidikan.
degree saya pula kimia dan rasanya boleh dikai ...

sains sekitaran dkt upm ye??act kalau awk nk smbg phd better ambik research..sbb awk bidang science..tp kalau awk cikgu..nk naik gaji..coursework je..buat apa nk pening2 kepala..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-3-2014 12:08 AM From the mobile phone | Show all posts
saya nak belajar untuk kepuasan diri je.
tak ada lagi tangga gaji master utk cgu.
Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2014 01:26 PM | Show all posts
naq_j posted on 24-3-2014 12:08 AM
saya nak belajar untuk kepuasan diri je.
tak ada lagi tangga gaji master utk cgu.

kalau mcm tu ambik koswork je lah..
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2014 01:14 PM | Show all posts
tinker_bell posted on 24-3-2014 01:26 PM
kalau mcm tu ambik koswork je lah..

yea betul kalo untuk kepuasan diri better amek koswork..sbb by research ni risiko dier tinggi
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-5-2014 06:55 PM From the mobile phone | Show all posts
shades posted on 31-3-2014 01:14 PM
yea betul kalo untuk kepuasan diri better amek koswork..sbb by research ni risiko dier tinggi

apa risikonya ye?
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2014 09:37 PM | Show all posts
naq_j posted on 9-5-2014 06:55 PM
apa risikonya ye?

betul..ioll bsetuju research risiko sgt tinggi!!sbb syarat nk grad kena publish paper..mcm phd..cuma phd kena publish byk paper..rsearch lebih susah dr coursework..
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2014 12:31 PM | Show all posts
kalo keja, elakkan full time, takot2 nnt x boleh manage masa
kalo da kawen, better amik coursewok sbb kalo terberanak still boleh kejar masa lagi
y penting, buat postgraduate ni, kita mmg kena sayang masa sgt2 sbb kalo kita sendiri leka, mmg terbiar je la paper tu, last2 kita tgk paper tu, dia pun tgk kita balik..
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2014 04:05 PM | Show all posts
tepisket.. posted on 15-5-2014 12:31 PM
kalo keja, elakkan full time, takot2 nnt x boleh manage masa
kalo da kawen, better amik coursewok s ...
last2 kita tgk paper tu, dia pun tgk kita balik..

ahahah aku sangat setuju denga statement ko tu.. ahahaha

btul sangat la ape yang lain2 cakap, bile buat coursework ni pembahagian masa sangattttttttttttt la penting. silap cara, tak siap sgale assignment. aku pun baru jek setelkan semua subject aku. skang ni kat sem 4 write up project paper jek, so takyah attend kelas lagi.. syukurrr
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2014 04:31 PM From the mobile phone | Show all posts
1st - hg nk smbung cos apa
2nd - try usha cos yg hg nk smbung d uni yg hg bekenan
3rd - hg msuk lmn web uni 2 , d faklti yg hg nk smbng tgk lectrurs nya
4rd - email lec 2 resume hg , n hbq kt dpa hg mnt nk smbng, tny dpa ad grant dak
5- grant 2 pentng kalau hg nk bwt research taw
6- tggu la jwpn dr dpa

Hahaha
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-6-2014 04:05 PM | Show all posts
juboqlembu posted on 13-6-2014 04:31 PM
1st - hg nk smbung cos apa
2nd - try usha cos yg hg nk smbung d uni yg hg bekenan
3rd - hg msuk lm ...

tq info.
ada sesiapa forumer sini yang pernah enrol master by research di OUM ke?



Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.200093s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list