CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
View: 71313|Reply: 17

Geng, apakah masalah ini? Fan berpusing selepas enjin dimatikan

[Copy link]
Post time 19-2-2014 03:17 PM | Show all posts |Read mode
Salam geng-geng kereta & kenderaan bermotor.

Nak buat pertanyaan.

Ada sesiapa pernah bermasalah enjin kereta sudah dimatikan tetapi fan masih berpusing? Apakah masalah itu? Gue dah bawa ke workshop, mekanik kata kena tukar thermostat tapi gue rasa macam ... eh ya ke ni? Nak tanya geng-geng di sini maybe tahu apa puncanya. Sebelum ini  berlaku selepas jalan jauh, sekarang jalan dekat pun ada masa jadi juga. Bukan kerap tapi ada masa jadi, ada masa tak. Sometimes, enjin dah mati then few minutes later tiba-tiba fan berpusing semula.


Tolong !
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 19-2-2014 03:25 PM | Show all posts
mesti tt pakai persona@gen2....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-2-2014 03:38 PM | Show all posts
mute posted on 19-2-2014 03:25 PM
mesti tt pakai persona@gen2....

Bukan. Exora
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2014 04:52 PM | Show all posts
sarahmirza posted on 19-2-2014 03:38 PM
Bukan. Exora

Exora Bold? Enjin CFE?
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2014 05:12 PM | Show all posts
cuaca panas ni
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2014 05:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Exora pun pkai campro jgak..normal la kalo da ttup enjin fan masih pusing..tmbahan kalo cuaca panas..kalo exora bold enhin cfe lg lama kot kipas pusing...


Sedap gamak pomen tu nk sruh tuka thermostat:lol
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2014 09:01 AM | Show all posts
sedangkan campro 1st gen pon bunyi kipas lepas enjin stop..inikan pula cfe. hehe
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2014 10:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Normal la tu.
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 20-2-2014 08:21 PM | Show all posts
Tiada masalah. Sekian.
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2014 02:56 PM | Show all posts
fius kat kipas problem. pi tukar tuh je. dlm RM30-Rm50.



Last edited by lompatikam on 24-2-2014 02:59 PM

Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2014 03:20 PM | Show all posts
normal...tiada masalah
cfe punya kipas radiator pusing ikut time cut off yg telah ditetapkan........
so wlaupun enjin dh mati... kipas akan tetap pusing selagi cutt off time belum habis
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2014 05:26 PM | Show all posts
biasa kalau kipas radiator kereta aku taknak renti mcm tu.. aku start balik engine.. tekan minyak 2-3 kali..
lepas tu kipas tu stop..
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2017 12:30 AM From the mobile phone | Show all posts
Salam..saga flx saya juga demikian...sebelum ni x ada pon lepas off kunci matikan enjine radioator fan masih hidup...sudah guna 2 tahun lebih baru terjadi..macam ada yg x kena..mohon pencerahan otai2..tq
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2017 10:05 AM | Show all posts
Edited by monyet_2015 at 3-1-2017 07:10 AM

Kipas masih berpusing selepas enjin dimatikan adalah disebabkan oleh masaalah overheat, kereta proton memang di disign bergitu.,.computer box akan detect injin masih panas dari normal sebab itu ia akan pusingkan kipas, selepas komputer box dah scan injin sejuk baru kipas berhenti...biasanya selepas 1-2 minit
masaalah over heat ini bukan disebabkan oleh fius atau termostat tapi disebabkan oleh motor kipas sudah kurang effiicient.
jika kamu perasaan..meter suhu akan naik sikit bila berhenti di trafik light..dan akan kembali turun bila kereta bergerak.. ini disebabkan semasa kereta bergerak fungsi penyejukan enjin dibantu oleh angin..tapi semasa kereta idle fungsi penyejukan bergantung kepada kipas...kelajuan motor kipas itu sudah kurang efficient menyebabkan  ia tak dapat menyejukkan injin seperti sepatutnya..
solusionnya..
servis motor kipas radiator, tukar carbon brush atau motor kipas  baru, selalunya pomen kereta malas(nak untung banyak) nak servis carbon brush dia akan suruh tukar motor baru...
harga carbon brush cuma rm15 tapi motor baru berharga 150- 200 (denso japan )
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2017 06:23 PM | Show all posts
Enjin cfe memang macam tu. Enjin soft turbo.
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2020 11:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Salam guys nak tanya kereta preve kipas masih berpusing apa punca ya dah 30minit masih lagi pusing tanpa henti nak kata panas malam2 pergi kedai je tak kan panas sangat .
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 24-8-2020 09:54 AM | Show all posts
Fauziash replied at 23-8-2020 11:33 PM
Salam guys nak tanya kereta preve kipas masih berpusing apa punca ya dah 30minit masih lagi pusing t ...

Relay kipas dah rosak
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-8-2020 10:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Fauziash replied at 23-8-2020 11:33 PM
Salam guys nak tanya kereta preve kipas masih berpusing apa punca ya dah 30minit masih lagi pusing t ...

Ada part kt kipas tu rosak...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

12-8-2022 04:45 PM GMT+8 , Processed in 0.086778 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list