Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123
Return to list New
13887
View
41
Reply

Badi Abang Aku

[Copy link]

Author: uncle_syib       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 18-10-2019 11:15 AM | Show all posts
aleeyaazlie replied at 24-9-2019 01:25 PM
Seriously,aku nk sgt2 tau..perubatan guna tawas ni xlanggar akidah ke?sbb ada bcaan2 tertentu kan ut ...

eh,tk perlu pun nak terasa kot..soalan untuk tambah pengetahuan,tak salah pun...ok,cmni..maaf,mungkin panjang sikit ye...supaya jelas...sy share 1 situasi,dimana jiran blkg rumah sy melayu yg pnh beli rumah cina dimana sebelum rumah tu dijual,ibu kepada owner rumah bunuh diri sbb kecewa anak2 sejak kawin susah nak balik..hujung2 gantung diri..dan akhirnye rumah tu dijual yang jauh murah dari harga pasaran...owner baru melayu yang beli rumah tu pada waktu tu,selalu diganggu...pada minggu pertama mungkin boleh terima la sebab sebelum tu rumah tu kosong beberapa bulan lepas kejadian...so,klu haunted tu adat la kate orang..lama2 akan hilang klu kite kuat beribadat dalam rumah tu....tapi gangguan tu dah masuk hingga 2 bulan...gangguan suara,kelibat,mcm2 la...die dah panggil macam2 jenis pengamal perubatan termasuk bomoh,pawang,ustaz2...sampai satu tahap die rasa putus asa untuk tinggal kat situ dan rasa nak jual semula rumah tu..
satu hari tu die buat keputusan untuk jemput seorang lagi pengamal perubatan yang dikira terakhir..kalau tak berhasil,mungkin mereka akan pindah dan rumah tu akan dijual semula...jadi,datangnya hamba Allah yang kiranya terakhir ni,die bagi satu jalan penyelesaian yang sangat blh diterima akal pada sy secara peribadi..cadangan beliau untuk dapatkan khidmat pengamal rawatan perubatan cina atau sami budha..sebab berdasarkan gangguan ianya dari auntie yg bunuh diri tu...rohnye mungkin tak aman dan kite yang melayu ni mungkin bukan perutusan die yang sesuai untuk kite halau die...mungkin ada bahasa yang sesuai untuk hidarkan die...so,tuan rumah pun setuju dengan cadangan tu,beliau amik keputusan untuk menjemput tok sami budha untuk selesaikan masalah tu...maka datang la tok sami ni buat upacara semua,Alhamdulillah,clear dan owner tu duduk rumah tu sampai ke hari ini...ini cerita 2003..sekarang 2019...lame kan?

so,ape sy nak rungkaikan kat sini adalah ikhtiar...yes,kite perlu ikhtiar untuk capai sesuatu hingga berjaya..kenapa sy setuju dgn idea jemput tok sami tu? pada mulanya sy pun fikir langgar akidah sbb die bukan islam..tp bile fikir balik hanye tu je yang mampu untuk selesaikan masalah tu,kenapa kite kena tolak....yes,mmg bukan islam,tapi kite tak ikut die sembah2 tuhan die...bukan tak yakin dengan ustaz2 yang datang sebelum tu...cuma macam sy cakap tadi mungkin bukan bahasa yang die faham so memang tak jalan..jadi dengan cara tu ianya berakhir dan clean hingga hari ini...so point sy kat sini adalah ikhtiar...so pada sy selagi kite tak persekutukan Allah,dan ianya kearah kebaikan,tak jadi salah...ini hanya pendapat peribadi sy sahaja   

Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2019 09:51 PM | Show all posts
abah i pernah kena badi mayat
muka jd pucat lesi..x lalu makan..terbayang2 mayat
ikhtiar sana sini berubat x jalan
last sekali abah mimpi diminta pegang semula besi usung mayat tu
Alhamdulillah lps tu ok
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
6.149392s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list