Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123Next
Return to list New
13714
View
41
Reply

Badi Abang Aku

[Copy link]

Author: uncle_syib       Show all posts   Read mode

Author
Post time 19-2-2014 10:22 AM | Show all posts |Read mode
Assalamualaikum WBT

Salam to all forumers..arini syib kembali menaip¡­ngeeee~
Since pertengahan 2013 aku sangat busy sampai bulan lepas takde rehat¡­fuhhh¡­
Bulan ni Alhamdulillah,agak lengang sikit...
Kali ni aku share kisah anak sedare aku dan abang aku yang terkene badi¡­

nak tau badi ape,jom chill~

Bismillahirrahamanirrahim..

Kisah ni sekitar tahun 2002 (lebih kurang)¡­satu petang ni aku teman abang aku hantar awek die balik kampung¡­sebab abang aku tak familiar sangat dengan jalan kat area kampung awek die tu...nak elak sesat,aku pun ikutla¡­ at least, aku boleh tolong die hafal jalan¡­kejadian bermula mase dah lepas hantar awek abang aku tu¡­mase tu baru lepas lalu jirat cina tiba2 tayar kereta abang aku pancit¡­ tak kisah la pasal pancit tu,sebab memang dah nak kene kan¡­nasibla¡­lagipun dah tak jauh dah dgn rumah kitorang¡­mase tu tak fikir ape pun¡­cume risau sebab dah senja dan first time hal ni berlaku kat kitorang¡­maksud aku,situasi tayar pancit¡­hari pun makin gelap¡­lagi lah asal toleh belakang je,jirat cine¡­kepale otak dah fikir macam2¡­buat2 lepas tukar tayar tu ade apek ke nyonya ke tibe2 tumpang,tak ke Parkinson aku 2 bradik kat situ¡­wakaka¡­mampuihh¡­

Agak sejam lebih gak duk tukar tayar,alhamdulillah la takdeape2 berlaku sepanjang waktu tu¡­Cuma balik tu abang aku nampak lain sikit¡­senyap¡­kitorang tak borak sangat¡­sepatah aku tanye,sepatah die jawab¡­kalau tak,die asik la ngan lawak bodoh die yang tak abis2¡­mase tu pun aku tak fikir ape2¡­just ignore je lah..mungkin die penat¡­sampai umah,abang aku duk keras dalam kereta¡­taknak keluar¡­die cakap die takut¡­.¡±takut?? laaa¡­.pasal ape lak ni¡­¡± dalam hati aku¡­ memandangkan time tu waktu maghrib dah nak abis..aku bukakkan pintu die,pastu aku suruh die keluar gak¡­baru la die keluar¡­mase aku bukak je pintu kereta tu,tiba2 bulu tengkuk aku berdiri¡­¡±mak aii¡­ape pulak ngikut ni..¡± kate aku¡­

Aku dah mule rase lain¡­¡°dah laa¡­masuk je laa¡­ayah kan ade kat dalam¡­nak takut ape¡­ko wuduk jap lagi,solat hilang la takut tu kang¡­¡± aku cube sedapkan hati abang aku¡­die pun setuju¡­so,kitorang masuk rumah,solat¡­aku solat dulu¡­.pastu baru abang aku¡­lepas solat tu aku turun nak tengok berita katTV, kebetulan ayah aku ade situ,aku cerite la pasal hal tadi..tiba2 abang aku turun,dengan muke pucat lesih¡­ ayah aku tanye la kenape¡­die macam nak cakap something,tapi tak terluah¡­aku rase badan die,panas gile...ayah aku  assume yang abang aku ni demam penas¡­so,bawaklah gi klinik¡­sampai klinik,klinik tendang gi hospital¡­tiba kat hospital,kene tahan wad lak¡­sebab darah kurang? Darah rendah? Lebih kurang la¡­aku tak brape ingat¡­stay night la abang aku kat hospital¡­ayah aku yang teman die¡­ayah aku cerite malam tu abang aku meracau2...ayah aku mula rase tak sedap hati¡­agak ade something yang ganggu die¡­ayah aku cube la iktiar sendiri¡­bace2,zikir2 utk semangat abang aku¡­so,ayah aku amek keputusan kalau esok tak settle gak dengan hospital,ayah aku nak mintak discharge abang aku,nak bawak die berubat kampung¡­

Esok paginye dah ok la sikit¡­.doktor mintak tahan untuk sikit mase sebab nak pastikan keadaan abang aku betul2 ok¡­.tengahari tu,suhu badan die XOXO... tak tentu¡­kejap naik,kejap turun¡­tibe senja je,terus tinggi¡­abang aku makan pun ayah aku cakap,consider jamah je¡­tak lalu nak makan..mase tu la air berbotol2 masuk¡­tengok keadaan abang aku,ayah aku terus cari doctor dan cerite ape yang aku dah cerite kat ayah aku malam tu¡­nasib baik doktor melayu,so,die faham¡­die mintak untuk tahan abang aku lagi satu malam je lagi¡­.esok pagi,oktak ok,die akan discharged gak abang aku¡­

Maka esok paginye keluar la abang aku dari splital tu¡­cerite pasal abang aku sakit ni,sampai ke telinge pekerja mak aku¡­kitorang panggil makcik ni mak jah¡­die selaku tukang masak kat tempat parents aku meniaga..so,mak jah ni suggest bawak abang aku gi berubat kat kampung die¡­ demi ikhtiar untuk pulihkan abang aku,bapak aku pun setuju le¡­.lepas maghrib tu gerak la kami 4 branak ke kampung mak jah¡­dalam perjalanan ke sane,sampai kat erea felda2,kitorg di ekori oleh sekor helang putih!! Mak aii¡­mane datang siak helang putih malam2¡­jalan felda lak tu¡­ade ke habitat helang kat area sawit??Mak aku yang perasan dulu burung tu ikut¡­memang pelik la¡­¡±dahh,jangan hirau¡­hilang la tu jap lagi¡­tak yah tengok dah..peduli je¡­¡± ayah aku tegur¡­.so,kitorang pun buat tak reti je laa..masuk kampung mak jah,kami dah tak nampak kelibat helang tu lagi..

Kami singgah amek mak jah kat umah die sebab kami tak tau jalan nak ke tempat mak jah cakap tu¡­tiba rumah yang mak jah cakap tu,Alhamdulillah,clear¡­belum ade pesakit yang datang berubat malam tu¡­kire family aku yang pertama sampai malam tu¡­

Pakcik tu orang kampung panggil die pak li¡­pak li ni die mengubat orang gune tawas¡­.tau tawas? Tawas ni macam sejenis batu yang biasenye orang gune untuk bersihkan air dalam perigi¡­kalau korang campak tawas ni dalam perigi tu malam,esok pagi bersih la air dalam perigi tu¡­.

so,mule la sesi suai kenal dengan pak li¡­pak li tanye ape masalah,aku ni lah sebagai saksi utama yang bercerite dari mule sampai sebelum abang aku masuk hospital¡­pak li angguk2kan kepale seolah2 die faham dengan cerite aku¡­abis cerite aku,pak li pun mule la bukak peket tawas die¡­.die amek beberape ketul tawas tu,pastu die campak tawas tu dalam Loyang..pastu die bakar tawas tu...first time aku tengok orang bakar tawas¡­tengah asap berkepol tu,pakli tanye ¡°Nampak tak asap tu?¡±..mak jah pun terus sapa..¡±eh,ular!!¡±¡­.¡±tak Nampak ape pun..¡± aku tegur¡­serious aku tak prasan ape yang pak li cube nak tunjuk dan ape maksud mak jah dengan ular tu...

¡°takpe,tunggu tawas ni jadi abu¡­nanti awak Nampak la ape bentuk asap tadi¡­sebab awak dah terlepas tadi¡±

So,tunggu la tawas tu jadi abu¡­.abis api,bara pun dah padam,maka tinggal la abu dalam Loyang tu¡­pak li ketepikan abu2 yang keras hitam tu,tinggal la abu2 yang macam abu ubat nyamuk yang kelabu2 tu¡­agak terkedu gak dengan objek yang aku Nampak¡­.abu yang tinggal tu sebijik bentuk ular senduk!!

Baru la pak li cakap,dalam mase asap tawas tadi tu berkepol,ade bentuk ular...lerr¡­boleh miss plak¡­pak li pun satu..taknak bagitau awal2¡­so,kitorang tak alert la¡­.adehh¡­nak gak tengok¡­.

Pak li cakap abang aku dah kene badi ular¡­mungkin mase malam tu abang aku ade langgar ular¡­memang kitorang tak perasan ade ular lalu timetu...mungkin sebab tu pun tayar abang aku pancit¡­wallahualam¡­patut la ade helang ikut mase on the way ke rumah mak jah¡­rupenye helang tu sebagai pembayang¡­ok¡­dah faham!

Pak li bungkus kan abu tawas tu,die suruh abang aku buat mandi¡­.tadah air dalam baldi,campur skali dengan abu tawas tu¡­.pastu,mandi¡­2hari abang aku mandi,Alhamdulillah,hilang demam die,dan boleh dah keje macam biase¡­so,itu la kisah abang aku¡­badi ular rupenye...hmmm...

Satu hari tu kitorang return ke rumah pak li¡­.kali ni kes anak sedara aku yang masih baby¡­umur baby tu bape bulan ntah,aku tak ingat¡­rumah parents aku ni dua tingkat¡­mak aku letak TV kat bawah tangga¡­pade mak aku,senang kalau nak baring2 kat bawah tangga tu¡­so,tak la kitorang adik bradik ni  semak kat ruang tamu¡­

kisahnye,satu hari ni akak aku dari perak,balik umah mak aku¡­cuti2 weekend je kot kalau tak silap aku¡­ahh,tak kesah la¡­

Nak jadikan cerite,anak sedare aku ni asik melalak je tiap kali duk bawah tangga tu¡­bile ke area lain cam biase je...bukan la kate anak sedare aku tu terus senyap kalau kat area lain¡­asal kat bawah tangga tu je,die mule melalak¡­walaupun tengah tido¡­die akan terjaga dan meraung...malam tu,anak sedare aku ni melalak sampai pagi¡­mule la masing2 fikir rumah tu dah mule ade gangguan¡­

So,ayah aku pun cube lah bace2 untuk pulih semangat cucu dietu...tetap same gak¡­dah macam Ahmad
Albab dah budak tu¡­tapi lagi dasyat aku rase¡­dah ketuk2 pintu pun takde efek gak¡­ahaha¡­.
So,bapak aku sugest,try la ikhtiar la kat pak li¡­mane tau pak li boleh tolong kannn¡­so,berangkat la kami anak branak ke rumah pak li¡­anak sedare aku tido je sepanjang jalan¡­agaknye baru die rase betul2 aman¡­

Tiba rumah pak li,ade sepasang suami isteri ke,adik bradik ke, couple ke¡­.lantak laa sape pun yg tgh berubat dengan pak li¡­turn kami lepas pasangan tu selesai...masuk kat dalam rumah pak li,anak sedare aku tu pun tersedar¡­tapi tak melalak la macam kat umah tadi...tapi ade la mengengek2 sikit¡­.

ayah aku pun cerita la kat pak li hajat nak jumpe pak Li¡­so,pak li mule la bakar tawas tu¡­oleh kerane mase abang aku tu dah melepas nak tengok asaptu,kali ni mate aku sangat tertumpu kat asap¡­takut miss lagi¡­sebab kali ni dah tau kann¡­heh3¡­tapi,masih lagi tak dapat tangkap ape lak objek tu¡­cume aku Nampak 2 kepul asap besambung¡­satu bulat kecik,pastu sambung ngan satu bulat besar¡­so,macam aritu,tunggu la result dari abu macam aritu¡­dah siap pak li asing2 kan abu hitam tu,aku Nampak objek same macam aku Nampak tadi¡­bulat2¡­pak li terus cakap¡­¡±ooo¡­sami budha ni..awak sewa rumah cine ke??¡± ayah aku beli rumah tu dari orang cine¡­pemilik asal rumah tu dulu¡­menurut kate pak li, bagi orang cine yang kuat sembahyang,die akan tanam sami budha die kat dinding untu kjage rumah¡­maksud pak li tu,bukan die tanam seketul besar tu dalam dinding¡­adelah cara halus diorang¡­cara nak lawan die,kite sebagai orang islam,biase gantung la frame ayat2 al-quran kat situ¡­3 Qul ke,ayat qursi ke...kann¡­.atau gambar ketua  agama ke,atau raja2 ke,agung ke¡­InsyaALLAH dapat  halang sami budha tu untuk tampilkan diri die¡­.ehee¡­.

yang tang gantung gambar2 ¡®orang¡¯ tu,wallahualam¡­itu pak li yang cadangkan¡­
so,balik tu jugak ayah aku terus gantung frame ayat qursi kat bawah tangga tu¡­Alhamdulillah,malam tu anak sedare aku takde meragam teruk macam malam sebelum tu¡­segalenye kembali seperti sedia kala...

Ok¡­.sekian saje kisah pengalaman aku untuk kali ini¡­panjang umur,kalau ade mase,esok lusa aku menaip lagi yek¡­

InsyaALLAH¡­

Assalamualaikum WBT

Salam sahabat


Iklan
Pade yang terlepas,jom layan thread aku yang lepas2


1-      Kisah Aku & Amy

2-     Kawan aku Bunian??


4-    Kisah di jalan Felda

5-    Kucing punye pasal




Last edited by uncle_syib on 20-2-2014 06:12 PM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2014 12:52 PM | Show all posts
tolong wat perengan..penat mata nak baca...
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2014 01:00 PM | Show all posts
awat gune font nih..sakit mato den baco...font ni jenih rapat2...
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2014 01:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Lagi...Lagi....
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2014 01:08 PM | Show all posts
kt mana nk bli tawas tu....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-2-2014 01:33 PM | Show all posts
lil_honey posted on 19-2-2014 01:00 PM
awat gune font nih..sakit mato den baco...font ni jenih rapat2...

sorry....lupe nak adjust td....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-2-2014 01:39 PM | Show all posts
fifie_olin posted on 19-2-2014 01:08 PM
kt mana nk bli tawas tu....

biase kat kampung2 ade jual...atau kat kedai2 jamu...
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2014 01:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Isau plak bca pasl badi ular tu..sy slalu bunuh ular yg msuk dlm umah..tp ank ular la..
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2014 01:59 PM | Show all posts
tawas ke tawaf? huhu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-2-2014 02:10 PM | Show all posts
@yong posted on 19-2-2014 01:56 PM
Isau plak bca pasl badi ular tu..sy slalu bunuh ular yg msuk dlm umah..tp ank ular la..

dasat kamu slalu bunuh ular...
kalau asik jumpe anak ular pun bahaye gak....mesti mak ular tu ade dekat2 situ...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-2-2014 02:12 PM | Show all posts
ragnarox posted on 19-2-2014 01:59 PM
tawas ke tawaf? huhu

tawas geng...tawaf tu pusing mengelilingi Kaabah....
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2014 02:15 PM From the mobile phone | Show all posts
uncle_syib posted on 19-2-2014 02:10 PM
dasat kamu slalu bunuh ular...
kalau asik jumpe anak ular pun bahaye gak....mesti mak ular  ...

Ank ular tu msuk dlm umah..kebetulan plak msa 2 sy sorng2 kat umah..jd kna branikan dri la halau ngan bunuh..xkan nak biar..terpaksa tp ketar lutut jga la..
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2014 02:21 PM From the mobile phone | Show all posts
@yong posted on 19-2-2014 02:15 PM
Ank ular tu msuk dlm umah..kebetulan plak msa 2 sy sorng2 kat umah..jd kna branikan dri la halau n ...

Lama aku tak nampak ko yong... mana pi?

Sori tt ot sat... hehe
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2014 02:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Syumaimah posted on 19-2-2014 02:21 PM
Lama aku tak nampak ko yong... mana pi?

Sori tt ot sat... hehe

Hehehe..aku bz keja..mklum ler jd pmbntu dapur ja..blik keja aku buat kek plak..niaga ckit2..kwn2 order..ni pun cuti..bru msuk on9..slalu jd sr jr..
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2014 02:26 PM From the mobile phone | Show all posts
@yong posted on 19-2-2014 02:24 PM
Hehehe..aku bz keja..mklum ler jd pmbntu dapur ja..blik keja aku buat kek plak..niaga ckit2..kwn2  ...

Oh gitu... ingat ko kenapa lama x nampak.... okeh...

Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2014 02:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Syumaimah posted on 19-2-2014 02:26 PM
Oh gitu... ingat ko kenapa lama x nampak.... okeh...

Ada je..hehe..sorry ye tt..ot sat..
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2014 02:33 PM | Show all posts
cerita yg menarik  
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2014 02:45 PM | Show all posts
kalau selalu berpeluh dan badan berbau , gunakan tawas untuk hilangkan baunya,
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2014 02:47 PM | Show all posts
perh meremang bulu roma
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2014 02:54 PM | Show all posts
  1. so,balik tu jugak ayah aku terus gantung frame ayat qursikat bawah tangga tu¡­
Copy the Code
boleh ke gantung bawah tangga? kalau kita naik tangga tu tak ke indirectly ayat qursi tu cam kita langkah2 jer?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.103270s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list