Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
30403
View
80
Reply

Eye floaters... (mata nmpk bayangan bintik2 hitam...

[Copy link]

Author: limau       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 2-6-2014 02:37 PM | Show all posts
zufar87 posted on 2-6-2014 11:50 AM
ohhhh... xdk ubat ya? hmmm.. aku ni rabun terukkkkkk.. kadang2 ja pkai spec klu rsa pening ka apa. ...

power aku pon cecah 7++ ..aku pakai lens jugak..bole laa...mmg ada keke..

buat masa ni aku stop dulu pakai lens...nanti dlm next wek nk jumpa dok tu balik buat cek susulan..kalo da baik kes kornea aku..boleh la pakai balik.

buat masa ni tempat yg aku cek mata ada rawatan percuma...ari tu aku cuma byr kos ubat dlm 9.00 ja...yg lain2 percuma...sampai 22/6 nie..

kalo waktu biasa cek eye floters tu dia kata dlm around 50 laa



Last edited by limau on 2-6-2014 02:39 PM

Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2014 03:01 PM | Show all posts
limau posted on 2-6-2014 02:37 PM
power aku pon cecah 7++ ..aku pakai lens jugak..bole laa...mmg ada keke..

buat masa ni aku stop ...

alahai... jauh la plak. doktor bg ubt apa? utk mata ka?

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-6-2014 03:42 PM | Show all posts
zufar87 posted on 2-6-2014 03:01 PM
alahai... jauh la plak. doktor bg ubt apa? utk mata ka?

yg eye floaters tu tak de ubat...

yg bagi ubat tu untuk masalah lain...eye lotion ja
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2014 05:11 PM | Show all posts
limau posted on 2-6-2014 03:42 PM
yg eye floaters tu tak de ubat...

yg bagi ubat tu untuk masalah lain...eye lotion ja

ohhhh..  ingtkn apa.
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2014 10:14 AM | Show all posts
pandaniw posted on 31-5-2014 04:21 PM
aku pun ada floaters ni...

mmg menganggu sungguh.....

tak pasti pasal supplement untuk eye floaters.

tapi antara supplement untuk mata (rabun, selalu silau time drive malam2, mereka yg keje ngadap monitor selalu) ~ boleh cuba Carotomax.

nie memang supplement khusus untuk mata.









harga dia memang agak mahal (compare ngan vitamin2 Shaklee yg lain). 1 botol tu adalah untuk penggunaan sebulan. tapi Carotomax nie antara hot items di Shaklee. Selalu kehabisan stok.

kalo ada yang berkenan, let me know yer. me ada stok.


Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2014 10:43 AM | Show all posts
aku pun penah pakai lens hampir 12 tahun, power mata aku bertambah2 sampai 800...disebabkn power mata makin tinggi aku tk nak pakai spek sbb tebal sgt n berat spek aku tuh...sbb tu aku lg suka pakai lens...tp, tk sangka ada long term side effect..selepas pk panjang..,,umur aku skrg ni bukan muda sgt...klu skrg power mata aku 800..mcmmana klu 5-10 tahun akan datang....gila, mau 1000 power mata aku...so, aku decide, awal tahun 2012, aku buat lasik dgn prof muhaya...so, dh 2 tahun mata aku clear, dari 800  ke 0. alhamdulillah, setakat ni ok la..
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2014 11:04 AM | Show all posts
aku pun ada gak floaters nih... late last year gi eye specialist kat spital mata tun hussein onn sbb tepi mata hitam aku dkt blah hidung tu ada kuning. aku baca kat tenet kata benda tu bleh membesar dan eventually akan tutup mata hitam tu.  so gabra gi la cek.
1st check up tu doc suspect aku ada glaucoma, so doc soh aku buat segala macam test, tgk mesin bling bling la, letak ubat titik pedih giler pas tu buat test lain lak..  then bila result kuar doc kata aku nyer plate mata blakang tu (tah apa nama aku xingat) mmg besar sket dari normal tapi utk aku normal (huhuhu) then masa tu tanya gak la ada benda terapung (ms tu xtau pun menda tu namanya floaters) so doc cek then doc kata xde apa lah. yg kuning tu pun for now xper.. dan xbleh buat apa pun cuma limit sun exposure (alahaiii dah la aku ni kemaruk laut/pantai), kl kuar kena pakai sunnies (aku mmg xsker pakai sunnies - sampai laaa skrg nih).  cuma bagi  2 jenis ubat titik -satu pakai malam pedih worr.. lagi satu utk mata kering.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-6-2014 02:31 PM | Show all posts
oo...so sesama la kita jaga2 mata ye
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2014 06:42 PM | Show all posts
alexandria_iz posted on 3-6-2014 10:14 AM
tak pasti pasal supplement untuk eye floaters.

tapi antara supplement untuk mata (rabun, selalu ...

floaters boleh hilang tak kak?...
brape sebotol ?..
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2014 06:44 PM | Show all posts
aliimran posted on 3-6-2014 10:43 AM
aku pun penah pakai lens hampir 12 tahun, power mata aku bertambah2 sampai 800...disebabkn power mat ...

utk org yg ada floaters boleh buat lasik ke agaknya?
brape kos lasik utk sebijik mata?


power spek aku:
10 tahun lepas belah kiri 4.25 belah kanan 1.75
check kelmarin, dah jadi, kiri 4.25, belah kanan 2.50
kesimpulan, lepas 10 tahun belah kiri tak naik tak turun, belah kanan naik 0.75 Last edited by pandaniw on 5-6-2014 06:50 PM

Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2014 07:06 PM From the mobile phone | Show all posts
pandaniw posted on 5-6-2014 06:42 PM
floaters boleh hilang tak kak?...
brape sebotol ?..

floaters tak pasti sis. belom pernah

caratomax nie more untuk rabun , catarax, glaucoma, penglihatan malam.

1 botol utk penggunaan sebulan.

harga nnti me PM yer. nnti mod bising plak.
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2014 11:40 PM | Show all posts
trm ksh info ni, mmg berguna
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2014 09:41 PM | Show all posts
limau posted on 2-6-2014 09:24 AM
aku da gi cek..

dok da buat scan belakang urat mata aku...dia kata semua ok..tak de urat yg ter ...

ok tq for the info..
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2014 08:09 AM | Show all posts
pandaniw posted on 5-6-2014 06:44 PM
utk org yg ada floaters boleh buat lasik ke agaknya?
brape kos lasik utk sebijik mata?

power skit je tu..tapi, cuba ko refers utk masalah eye floaters...mana tau dorang ada kepakaran tu..
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2014 10:45 AM | Show all posts
ape tu eye floaters?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-6-2014 02:19 PM | Show all posts
faezahwonderful posted on 10-6-2014 10:45 AM
ape tu eye floaters?

tu kat depan aku ada tempek gambar...

mata kita ada nmpk bayangan hitam melayang2
Reply

Use magic Report

Post time 8-10-2014 12:35 PM | Show all posts
Assalam.. anak buah sy pernah jd cam ni. Atas nasihat dok, dia kena berhenti minum teh tarik. Sy kurang pasti kaitannya mungkin dgn susu or teh. Tp alhmdulillah bintik2 tu hilang..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-10-2014 02:18 PM | Show all posts
jaecomel posted on 8-10-2014 12:35 PM
Assalam.. anak buah sy pernah jd cam ni. Atas nasihat dok, dia kena berhenti minum teh tarik. Sy kur ...

teh tarik?...ooo..

sebab aku pon suka sgt minum...

bole ilang ke...ermm
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2014 10:03 AM | Show all posts
eye floaters ni tak bahaya. aku dah pernah refer pakar mata pasal bnda ni. tapi masalah aku jadi masa tgh preggy. Aku nye penglihatan sebelah kiri tak boleh focus. bila doctor check...sorang doktor kata just floaters. dia mintak second opinion from another doctor. bila doktor tu check... ada koyakan pada gel mata aku. takleh buat apa.. lama2 nanti aku bole adapt.

and true... skrg aku takde rasa apa2. floaters pon bersepah.. tak mengganggu penglihatan. cuma aku kene check la floaters tu banyak ke makin banyak ke... cuba pandang benda cerah.. dinding ke.. then focus kan pandangan pada dinding tu.. nanti bole nampak floaters.. mcm2 bentuk.. macam rambut la.. bintik2 la... tapi tak bahaya
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2015 07:06 PM | Show all posts
jaecomel replied at 8-10-2014 12:35 PM
Assalam.. anak buah sy pernah jd cam ni. Atas nasihat dok, dia kena berhenti minum teh tarik. Sy kur ...




alamak ..mmg dulu sy kaki teh tarik....skrg tak lg sbb angin...
atau susu puncanya?.... skrg masih minum susu dgn milo plak...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.089979s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list