Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1234Next
Return to list New
28323
View
75
Reply

Eye floaters... (mata nmpk bayangan bintik2 hitam...

[Copy link]

Author: limau       Show all posts   Read mode

Author
Post time 6-1-2014 03:30 PM | Show all posts |Read mode
ada sesiapa yg pernah kena?

menda ni aku baca x bahaya kan kesihatan..cuma penglihatan kita akan terganggu...aku rasa mata kanan aku ada bayangan eye floaters baru2 nie...sgt2 menggangu....stress jadinya..

skrang tgh mencari klinik pakar mata ..untuk kepastian doktor .. agak tak akan berlakunya kejadian yg tak diingini.........

pandangan bila lihat langit yg terang ... (aku nmpk bintik2 hitam tu ja..)

ada cara nk sembuhkan ke?

Last edited by limau on 6-1-2014 03:32 PM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2014 04:18 PM | Show all posts
aku pun sama.. tapi dah lali dah. siap nampak mcm cacing pun ada
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2014 05:44 PM | Show all posts
syedhafiz1234 posted on 6-1-2014 04:18 PM
aku pun sama.. tapi dah lali dah. siap nampak mcm cacing pun ada

me too! mmg malas nak layan dah..mula2 pun stress jugak..bila dah lama tu dah jadi biasa
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-1-2014 07:29 PM | Show all posts
Iya ke lama lama akan biasa.... Aky baru kena 2 ari rasa seksa sikit....maybe nk amik masa nk biasakan....huhu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-1-2014 07:30 PM | Show all posts
syedhafiz1234 posted on 6-1-2014 04:18 PM
aku pun sama.. tapi dah lali dah. siap nampak mcm cacing pun ada

cacing ....oohh yg panjang2 tuu
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2014 10:06 AM | Show all posts
limau posted on 6-1-2014 07:29 PM
Iya ke lama lama akan biasa.... Aky baru kena 2 ari rasa seksa sikit....maybe nk amik masa nk biasak ...

mula2 mmg mcm seksa la..lama2 tu malas nak fikir dah..cuma kalau boleh elakkan tengok cahaya terlalu kerap..
mcm kalau buat kerja guna pc,rest kan mata tu dulu dlm 2-3 min then continue buat kerja balik..
kalau keluar waktu tengahari ke apa..cuba pakai shades...
but pergi jela check dengan doctor
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-1-2014 10:17 AM | Show all posts
espritvin posted on 7-1-2014 10:06 AM
mula2 mmg mcm seksa la..lama2 tu malas nak fikir dah..cuma kalau boleh elakkan tengok cahaya terla ...

erm...tu la...masa mula2 kena aku ingat apasal ada nmayuk terbang2 nie...

tp rasa lain polak...aku try tgk langit..erm..nmpk bintik2 hitam...sah2 ada yg tak kena ngan mata aku nie...*rasa nk nages..da pikir yg bukan2..takut buta..

pas tu baca kat internet..kata menda ni biasa ja terjadi bila kerja adap byk sgt cahaya...ngan lagi berisiko kalo ada rabun jauh...lagi mudah kena..

ok thanks atas nasihat...mmg nk pegi cek jugak..
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2014 04:13 PM | Show all posts
ada rawatan x untuk hilangkan benda ni?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-5-2014 09:20 AM | Show all posts
zufar87 posted on 27-5-2014 04:13 PM
ada rawatan x untuk hilangkan benda ni?

aku baca mcm tak de..

cuma lama2 kita da biasa ...menda ni tak nmpk agik...w/pon kita tahu menda tu ada..

kira otak da dpt erima..

aku pon da okeh...masa mula2 mmg stress
Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2014 02:57 PM | Show all posts
limau posted on 28-5-2014 09:20 AM
aku baca mcm tak de..

cuma lama2 kita da biasa ...menda ni tak nmpk agik...w/pon kita tahu mend ...

rabun ja ka yg slalu kena bnda ni? rimas. huhu. bahaya x? rajin pakai eye mo je la.. sbb silau n tgk pc lg. xleh tgk cahaya sgt sakit mata. bnda tu klu nk buang kna buat laser ka apa ? dok terapung2 klu fokus bnda tu btl2 mcm cell yg kita tgk kt guna teleskop makmal tuh. Ada jmpa doktor x? dia ckp apa? kot boleh share. tq



Last edited by zufar87 on 28-5-2014 03:00 PM

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-5-2014 03:15 PM | Show all posts
zufar87 posted on 28-5-2014 02:57 PM
rabun ja ka yg slalu kena bnda ni? rimas. huhu. bahaya x?  rajin pakai eye mo je la.. sbb si ...

minggu ni aku da buat temujanji ngan dok mata lagi..

dlm next wek aku cerita ok... apa yg dia cakap lagi
Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2014 03:23 PM | Show all posts
limau posted on 28-5-2014 03:15 PM
minggu ni aku da buat temujanji ngan dok mata lagi..

dlm next wek aku cerita ok... apa yg dia ...

OK. nnt share tau. risau la.
thanks limau




Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2014 09:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Wah.. excited nak tau berita..

qt pon ada masalah tu.. qt ingat qt ada masalah kecacingan yg teruk sampai naik mata.. huhuhu.. rupanya normal yer.. syukur...

kdg2 best tgk yg gerak2 tu..
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2014 11:03 PM | Show all posts
kalau kena glaucoma - akan nampak macam floaters ni juga.
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2014 04:21 PM | Show all posts


aku pun ada floaters ni...

mmg menganggu sungguh.....

memang aku rabun jauh...aku rasa aku mula kena lepas tgk pc kerap sgt dlm gelap dulu...

skrg menyesal tak sudah....

hilang dah satu nikmat mata aku...uwaaaaaa


floaters.gif



http://www.allaboutvision.com/conditions/spotsfloats.htm


ada ke ubat tradisional (suplemen) yg boleh baik pulih floaters ni?






Last edited by pandaniw on 31-5-2014 04:29 PM

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-6-2014 09:24 AM | Show all posts
zufar87 posted on 28-5-2014 03:23 PM
OK. nnt share tau. risau la.
thanks limau

aku da gi cek..

dok da buat scan belakang urat mata aku...dia kata semua ok..tak de urat yg terputus...

cek belah depan kornea mata belah kanan..dok kata mmg ada eye floters tu..n tak berapa teruk... jelas dok tu la..

tp dia kata tu tak de apa2 efek..so mmg doktor tak bole nk buat apa2...(tak de ubat)..

cuma ada masalah mata kiri aku....dia risau sebab ada efek dr pengunaan lens aku yg da 10 tahun..

dia kata jgn pakai lens dlm 2 minggu...bagi ubat eye lotion...pas tu jumpa dia balik untuk buat pemeriksann..

kalo da ok baru bole guna lens balik..

tu ja..

so aku arap korang pon gi laa jumpa doktor buat pemeriksaan ....klinik mata yg aku gi ni ..buat pemeriksaan percuma sampai 22/6 ni...

mata kan penting..kena la jaga



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-6-2014 09:28 AM | Show all posts
cubby_qt posted on 28-5-2014 09:49 PM
Wah.. excited nak tau berita..

qt pon ada masalah tu.. qt ingat qt ada masalah kecacingan yg ter ...

tu aku da reply..hehe
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-6-2014 09:28 AM | Show all posts
pandaniw posted on 31-5-2014 04:21 PM
aku pun ada floaters ni...

mmg menganggu sungguh.....

doktor kata tak de...

cuma kalo teruk sgt diorg kena buat lazer ...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-6-2014 09:34 AM | Show all posts
Home & Work Optometry Care, Optometrist, Shah Alam Malaysia
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2014 11:50 AM | Show all posts
limau posted on 2-6-2014 09:24 AM
aku da gi cek..

dok da buat scan belakang urat mata aku...dia kata semua ok..tak de urat yg ter ...

ohhhh... xdk ubat ya? hmmm.. aku ni rabun terukkkkkk.. kadang2 ja pkai spec klu rsa pening ka apa.hri2 pkai eye mo. mata letih kering kn. bpa tahun lpas pnh check mata kt kdai spec konon tingin nk pkai lens. tapiiiiiiiiiiiiii.. org tu ckp x bolehh sbb mata ak x sesuai..power mmg tgi sgt3. dlm 600 700 gitu larh.. dh lama x check. skng ni maybe dkt 1k apa. rabun teruk mcm umo 50an. huhuhu. so x pkai la. tkut lg rosak mata. tgk tv pc pn dkt2.  dahi dok kerut ja.tq limau for info.nnt nk g check mata larhh. takut jgk ni..  

bpa kos consultation clinic mata?


Last edited by zufar87 on 2-6-2014 12:05 PM

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.100130s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list