Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12
Return to list New
7611
View
25
Reply

Apa nak buat selepas Degree..

[Copy link]

Author: bawaku_terbang       Show all posts   Read mode

Post time 22-12-2013 12:21 PM | Show all posts
KarTell posted on 14-12-2013 10:00 AM
Better lpas grad degree terus cari keje. Pas 2/3 tahun baru sambung master. Sebab kalo nak guna mast ...

Setuju
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2013 01:34 PM | Show all posts
Hi,

saya cadangkan masa final semester dah start hantar resume.

pengalaman saya, masa umur 22, tengah final semester masa exam, saya dah start hantar resume dan pergi interview.

saya memang bertekad tak nak menganggur, saya bukan datang dari keluarga senang. Ayah penjawat awam dan kami ni kategori golongan sederhana.

Alhamdulillah saya dapat 4 job offers. Saya sign offer letter 3 days before final exam saya habis. The next day after final exam saya dah mula kerja dengan gaji RM3xxx.xx

Saya tolak untuk sambung master dalam bidang yang saya belajar masa degree.

Sekarang dah setahun 6 bulan kerja. Dah dapat 2 kali increment, dapat beli kereta myvi, menyewa di resort condo. Dapat simpan duit sikit sikit untuk sambung master.

InsyaAllah on this coming Jan 2014 saya akan sambung master - fully self sponsored. Total cost untuk master RM26 xxx.xx

InsyaAllah saya mampu untuk bayar RM3000++ untuk registration fee dan RM1000 monthly untuk tuition fee disamping teruskan membayar komitmen yang lain dan sedikit saving.

Mentaliti kena berbeza kalau nak jadi orang yang berjaya (saya tak consider hidup saya sebagai berjaya lagi), jangan biarkan walau sehari pun berlalu dengan sia sia.

Kawan saya yang tangguh untuk cari kerja, ada yang sampai sekarang tak dapat kerja dan ada yang baru kerja sebagai admin saja dengan gaji RM1800.00. Sedangkan kami graduated pada masa yang sama. Ada yang nak tunggu lepas convo baru nak cari kerja, dan macam macam alasan yang lain. Rugi tak? Jangan cakap rezeki masing masing sebab rezeki tak kan datang tanpa usaha.

Diharap pengalaman saya ni dapat membuka mata awak untuk teruskan mencari kerja selepas graduate nanti.
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2013 02:14 PM | Show all posts
sambal_kicap posted on 7-12-2013 07:59 PM
I pun masih confuseeeee.

1 - grad dan kerja. Even tak dapat bidang sama xpa janji grab the exper ...

Boleh tau sambal_kicap belajar dalam bidang apa.

Saya bercakap melalui pengalaman saya.

saya prefer option (1), kerja dulu 2 tahun baru sambung master, kalau nak cakap dah pegang duit banyak nanti tak nak sambung macam tak tepat sebab bergantung pada individu. Kalau encik/cik sambal_kicap memang bertekad nak ada master sebelum umur 30 (contoh) atau sebelum kahwin (contoh), encik/cik memang akan sambung belajar. malah dengan pengalaman kerja yang ada akan membuatkan anda yakin untuk pilih pengkhususan. kalau duit banyak lagi senang, fund sendiri study tak payah pening fikir nak cari scholarship etc.

kalau option (2), dari degree terus ke master, biasanya akan jadi ahli akedemik sebab kalau dalam dunia pekerjaan, gaji master dan degree sama, kalau beza pun sikit je, kadang kadang yang ada degree dengan 2 tahun pengalaman lagi banyak gaji yang ada master tanpa pengalaman.

Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2014 04:54 PM | Show all posts
saya skang sambung master. habis degree dpt offer guru ganti 3 bulan. pastu dpt duit guru ganti tu bayar yuran rm1950 sobsss pastu master la skang. nasib baik dpt elaun RA n apply loan MARA.
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2014 01:34 AM | Show all posts
Tak ada salahnya kalau TT belum nak pikir kerja serius sebelum konvo tapi kena buat persediaan jugak. Supaya apabila masanya dah sampai nanti tt tak panik. Kang tengok kawan-kawan lain semua dah mula nak stabil, tt baru nak start. Karang depresi pulak. Selain jobstreet, kalau suka nak kerja kerajaan isi borang SPA online mula sekarang. Proses nak panggil kerja kerajaan tu akan makan masa setahun jugak tu.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-1-2014 12:38 AM | Show all posts
ari tu da g interview dah. tengah tunggu jawapan. ye2 tak nak cari keje kan. skali tgn gatal p apply kat jobstreet. so company tu pgl interview
Reply

Use magic Report

12
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.088469s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list