CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 8629|Reply: 125

[Tempatan] Isu obesiti: restoran 24 jam perlu ditutup

[Copy link]
Post time 14-11-2013 05:08 PM | Show all posts |Read mode
PULAU PINANG 14 Nov. - Kerajaan perlu bertindak lebih serius dengan mengehadkan waktu operasi premis makanan di negara ini bagi membendung masalah obesiti dalam kalangan kanak-kanak yang menjadi salah satu punca wabak diabetis.
Presiden Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP), S. M. Mohamed Idris berkata, kemudahan restoran 24 jam menggalakkan masyarakat makan pada lewat malam seterusnya mengundang masalah pertambahan berat badan.
Lebih membimbangkan, jelasnya, kemunculan pelbagai restoran makanan segera menawarkan hidangan yang kaya dengan lemak dan garam serta minuman ringan bergula menarik perhatian kanak-kanak yang mana pengambilannya secara berterusan boleh menambah kecenderungan menghidap diabetis.
"Seelok-eloknya kerajaan had waktu operasi premis makanan hingga pukul 9 malam supaya tidak menggalakkan orang ramai makan pada lewat malam.
"Waktu malam adalah untuk tidur, kenapa kita perlu berjaga semata-mata untuk makan," katanya dalam sidang akhbar sempena Hari Diabetis Sedunia di pejabatnya, di sini hari ini.
S.M. Mohamed memberitahu, kajian mendapati paras obesiti dalam kalangan kanak-kanak di Malaysia merupakan antara yang tertinggi di Asia. - UTUSANG



Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2013 05:15 PM From the mobile phone | Show all posts
kedai mamak punca utama diabetis hokey!
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 14-11-2013 05:20 PM | Show all posts
dh semakin byk kedai mamak
entah2 ada yg pure India
dia pakai kopiah kita dh anggap dia mamak!
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2013 05:20 PM | Show all posts
kenapa tak salahkan tuan punya badan sendiri haaaaaaaaaaaaaaaa ????????   
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2013 05:27 PM | Show all posts
tak payah lah nak menyalahkan kedai mamak tu plakkk .........
diri sendiri suka makan tak berhenti-henti 24jam tu yg wajib di persalahkan...
kedai mamak tu dia tahu bisness dia maju .......... dia tak pernah tanya awak obes ke tidak....

Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2013 05:29 PM | Show all posts
ntah..... kenapa nak salahkan kedai pulak??

Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2013 05:33 PM | Show all posts
sian, kedai plak di persalahkan
marahkan nyamuk, kelambu dibakar pula...
kebaikan kedai 24 jam ni, time2 putus asa mengadap assignment, tuju sana untuk ngadap teh tarik
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2013 05:33 PM | Show all posts
orang mati bunuh diri pon bila kena soal besok bule salahkan kedai jual racun..
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2013 05:34 PM From the mobile phone | Show all posts
tutup je.yg bukak pun kdai mamak je
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2013 05:34 PM | Show all posts
salahkan restoran 24 jam pulak...salahkan diri sendiri yang tak berhenti-henti melantak 24 jam
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2013 05:35 PM | Show all posts
asyik nak tuding jari kat org lain je. cubalah tunding jari kat diri sendiri
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2013 05:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Kejadahnya nk salahkan kedai? Biarla kedai tuh bukak 24/7 pun. Senang org baru turun flight nk cari mkn.
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2013 05:50 PM | Show all posts
aku sokong tutup waktu malam
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2013 06:00 PM | Show all posts
alahai...kedai mamak ke fastfood restoran ke yg patut dipersalahkan??
aku vote salahkan diri sendiri...!!
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2013 06:00 PM | Show all posts
hasmania posted on 14-11-2013 05:27 PM
tak payah lah nak menyalahkan kedai mamak tu plakkk .........
diri sendiri suka makan tak berhenti- ...

Aku minta maaf dulu sebelum posting. Aku notice pompuan Melayu ni badan debab debab tak kiralah bujang ke dah kahwin. Tgk bontot satu keta kancil seat belakang tu je dah penuh. Tgk depa minum air jus oren satu gelas besar mcm ada setan dlm perut. Org pompuan Melayu pula klu dah kahwin beranak, badan mcm belon. Alahai!! tlglah kesian dgn suami. Sakit mata tengok woh!! Minta kaum pompuan Melayu jaga sikit badan tu. Yg dah kahiwn tu aku bg sedikit kelonggaran, tp yg msh anak dara muda2 tu, ades!! klu kat Sabah slang kami panggil. Sandi meninguk

BTW, aku tak boroi, aku msh menten segak dan slim walaupun dah 12 thn kahiwn. bini aku lg slim mlim rajin exercise & jaga makan.
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2013 06:29 PM | Show all posts
Restoran 24 jam sesuai untuk org yg keja syif malam....
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2013 07:06 PM | Show all posts
Mamak ni org umngok ke, hanya org umngok je kasi statement ngok mcm ni..otak duk kt lutut mcm ni la pemikiran depa.
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2013 07:26 PM | Show all posts
Peterpan17 posted on 14-11-2013 06:00 PM
Aku minta maaf dulu sebelum posting. Aku notice pompuan Melayu ni badan debab debab tak kiralah bu ...

pi kat jabatan gomen....
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2013 07:56 PM | Show all posts
setuju...
makanan depa pun mesti yang set2 perangat berulang kali
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2013 09:32 PM | Show all posts
elnor_81 posted on 14-11-2013 05:15 PM
kedai mamak punca utama diabetis hokey!

udah salah sendiri melangkah ke kedai mamak, lagi mau salahkan kedai mamak? ke ada orang acu pistol kat kepala akak suruh pergi mamak tengah malam?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

18-1-2022 11:48 PM GMT+8 , Processed in 0.956538 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list