CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 3237|Reply: 10

Tokina 100mm f 2.8 AF PRO D Marco

[Copy link]
Post time 7-11-2013 01:36 PM | Show all posts |Read mode
salam semua.

ada sesiapa tahu lens ini...saya nak guna utk protrait .nak tahu Pros & Cons  Lens ini..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-11-2013 08:37 PM | Show all posts
Tajuk tu betul ke? Marco ke Macro?
protrait ni apa?
Portrait tu tahu le..

Nanti Cik Sue boleh terangkan dgn lebih jelas, dia pakar hal-hal portrait.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-11-2013 09:54 PM | Show all posts
cmf_blingblings posted on 7-11-2013 08:37 PM
Tajuk tu betul ke? Marco ke Macro?
protrait ni apa?
Portrait tu tahu le..

alamak.. tak perasan la , spelling error .. thank you abt  pembetulan nya..
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2013 08:14 AM | Show all posts
Pernah beli dan guna
Tapi dah tolak

Boleh tahan for macro and sharp for portrait

Tapi too long for portrait
Apatah lagi kalu guna DX body

sue_cinta guna 85mm 1.4 jee
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-11-2013 01:12 PM | Show all posts
thought of  getting 85mm 1.4, but rega emm .ok apa pandangan anda  pada lens Samyang 85mm f1.4 with focus confirm chip..
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2013 07:49 PM | Show all posts
Tidak ada third party lens yg lebih baik dari ori lens
Pon demikian, third party lens adalah pilihan terbaik jika bajet terhad
you will get what you pay for

Sabar dan berjimatlahhh
Get youself an ori lens
Kalu xdapat 1.4 cam @sue_cinta
Dapat 1.8 pon jadi laaaaa

Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2013 09:07 AM | Show all posts
Tokina AT-X M100 AF Pro D 100mm f/2.8 Macro


PRO
• Full frame lens - Equiv. 150mm on Nikon DX (crop 1.5x) and 160mm on Canon EF-S (crop 1.6x)
• Tokina terkenal dengan pembuatan lens berkualiti dari pengeluar third-party - Teknologi AT-X (Advanced Technology Extra)
• Pakai Focus Clutch Mechanism - AF yang jenis "pull-push"
• Available utk Nikon & Canon
• Minimum focus distance yg singkat (0.30 cm)
• FREE bayonet lens hood
• Bley tahan murah - cuma RM1,400-RM1,600
• Sharp lens untuk portrait
• Elemen depan lens tak berpusing - boleh guna ngan ND Filter / Polariser
• Built yang bley kira tahan lasak

Con
• Tiada built-in Auto Fokus (AF) pada lens - Autofokus perlahan dan sedikit bising (Not so good utk shoot macro serangga )
• Lens memanjang bila focus pada jarak minima (Not so good utk shoot macro serangga )



Samyang 85mm f/1.4 Aspherical <---- Nie lens fully manual, takde autofokus.
&#8226; Kalo tak kisah and selesa dengan full manual focus, sila laa beli
&#8226; Harga lens RM1,300-RM1,600
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2013 04:42 PM | Show all posts
Auto Fokus (AF) mana-mana lens pun bunyi mahhh, pakai manual le...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 9-11-2013 08:09 PM | Show all posts
niat di hati nak angkat 85mm1.8g or 105mm 2.8, to yg cari info 3rd party lens .. since saya da miliki 50mm 1.4  saya rasa dgr kata cik kitul, sabar & jimat utk dpt kan yg ori lens ... thank you guys
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2013 07:19 AM | Show all posts
My first 3rd party macro lens...beli sejak 2011,, dan masih guna hingga kini... pros dan cons boleh baca dari apa yg Sue_Cinta tulis... so far, masih puas hati bila memakainya.... dan saya cuma ambil gambar sebagai hobi saja

contoh gambar2 yg saya ambil guna Tokina lens ada di sini: http://www.flickr.com/photos/nan_huser/



Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-11-2013 07:01 PM | Show all posts
kalau Tokina prime lens saya tahu  ada kelebihan nya, cuma yg 100mm ni kurang pasti , to yg saya cari pandangan dari sesiapa dari forum ni.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

28-11-2022 02:02 PM GMT+8 , Processed in 0.102648 second(s), 33 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list