Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
18299
View
121
Reply

Edisi Sentap Mak Mertoa

[Copy link]

Author: alepmama       Show all posts   Read mode

Post time 8-2-2014 02:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Mmg semua macam itukah..weolls biras pompuan mmg terasa sgt..especially mil org melaka yg sedia mklum hazabedahan bila berkata2..anak2 dia terutama pompuan terbaik, terajin,pndai masak..kmi menantu pompuan dpanggil hantu..tp bila sakit anak2 pompuan semua lari, hantu2 ni lah yg mnjaga mil..
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2014 12:57 PM | Show all posts
honda_jazz posted on 9-1-2014 05:07 PM
Tahu xpe aku sendiri xfhm jenis MIL mcm MIL aku ni.. Susah nak baca sikap diorg ni.. Conth mcmni.. A ...

MIL kau kuat propa. Fullstop.

Sbg menantu sila sayang ibu mertua anda seadanya beliau
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2014 01:09 PM From the mobile phone | Show all posts
addamnor posted on 5-4-2014 12:57 PM
MIL kau kuat propa. Fullstop.

Sbg menantu sila sayang ibu mertua anda seadanya beliau

Addamnor... klu menantu syg pun,still dimata mentua menantu tu xbaik! Itu semua ikut pangkal hati jugak.. maaf lah ni pendapat pada sy..klu mentua sendiri xangap menantu mcm anak,apa entah lagi menantu nak angap mentua seperti ibu sendiri...  
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2014 02:47 AM | Show all posts
family mertua setakat ni ok. tapi ada juga nak up up biras aku punya family. semua baguslah ttg biras aku tu. puji pujian terhadap biras aku and family dia. semua fav food or apa yang dia suka makan semua mil ingat. apa yang dia tak makan pun semua mil aku ingat.

apa yang aku tak leh makan dah beribu ribu kali cakap pun masih tak ingat. tengah makan pun dia suruh makan. aku cakap tak leh pun dia suruh makan jugak. takpe katanya ...yelah kadang dia kesian tengok aku tak leh makan tu makan ni kan

anyway benda ni quite common among people yang materialistic. kadang dia sendiri tak aware sebab benda tu dah jadi perbuatan/habit dia sendiri. old habit die hard kan?

jadi kita yang berakal dan berpelajaran (walaupun ada mil pil yang berpelajaran tapi masih kekal perangai begitu) kenalah buat tak tahu.

tak elok nak stress stress ni. as long as kita ada pasangan yang memahami situasi tu dah cukup bagus.

kalau kita dok compare diri kita dengan orang memang meletihkan. jadi sangat stress dan emosi akan terganggu. gaji nak kena sama or lebih. pakaian nak kena lebih. rumah kereta semua nak kena lebih. stresssss tau.

kita boleh turn around the situation dengan menjadikan orang lain (bukan orang yang dibezakan dengan kita) sebagai sumber inspirasi untuk tingkatkan diri kita.

just jadi diri kita sendiri. be happy with what you have because ada je manusia kat luar tu yang tak dapat even sikit pun apa yang kita ada. and be happy for others as well. insyaAllah ada rezeki kita nanti.


Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2014 02:50 AM | Show all posts
oh ye.. kalau kerap sangat ke rumah mertua setengah tu rasa cam tak kisah. tapi bila dijarakkan and jarang balik, perasaan rindu akan datang. so you will be appreciate more. kalau rasa stress toksah pergi. bila tak stress, pergilah sana.
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2014 02:53 AM | Show all posts
green~tea posted on 13-11-2013 09:39 AM
Tt, tea plak kisahnya terbalik dari tt... Nasib tea ni plak cam biras tt.. Mmg mertua suka memuji le ...

whoaaa...seriously??? sampai cam tu sekali. sorry to say, macam ambil kesempatan je?? apa halnya nak kahwin nak berkeluarga tapi nak suruh orang lain tanggung. walaupuuunnnn adik beradik sendiri?? takde perasaan malu ke?? aiyoo
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2014 03:06 AM | Show all posts
bambimo posted on 8-2-2014 02:24 AM
Mmg semua macam itukah..weolls biras pompuan mmg terasa sgt..especially mil org melaka yg sedia mklu ...

cute pulak komen you ni. hantu hantu yang menjaga
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2014 09:12 PM From the mobile phone | Show all posts
zameyla posted on 6-11-2013 05:24 PM
Aku ada ank 2 org, beza setahun ja. Pernah dulu masa aku mengandung anak ke-2, mak mertua cakap " Ha ...

Mak mortuo ko org utagha ka???stendedlah org utagha seme cam bagus jek.ckp kencang mcmkan derang hebat tp kampsss jugak.
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2014 08:37 AM | Show all posts
mokcikKSKB posted on 10-4-2014 09:12 PM
Mak mortuo ko org utagha ka???stendedlah org utagha seme cam bagus jek.ckp kencang mcmkan derang h ...

org utara la...Kedah nu..klu nk ikotkan byk benda lg yg sakit hati...tp buat bodoh je la..huhu
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2014 03:03 PM From the mobile phone | Show all posts
zameyla posted on 11-4-2014 08:37 AM
org utara la...Kedah nu..klu nk ikotkan byk benda lg yg sakit hati...tp buat bodoh je la..huhu

Kalau org utagha kena buat pangai mcm derang kot main sindir2 atau jwb kasaq.baru derang reti diam sikit...reti jugak sentap!!
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2014 02:29 PM | Show all posts
Oit... takutnya masuk kat sini... mcm mcm cerita pasal mertua ipar duai....

Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2014 04:45 PM | Show all posts
sebenarnya bagussss jadi yang tak digemari ni. kalau deme nak mintak pape suruh je mintak dengan yang best sangat tu ok.
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2014 04:27 PM | Show all posts
Hana posted on 23-12-2013 12:19 PM
ini topik sentap kan?

arini ai sentap sebab MIL tanya, apesal aku tak cuti.

aku pun ade kes mcm ni hana.anak demam aku gilir ngn husband amik cuti.boleh pulak mil ckp,'eh kesian si polan(anak dia aka laki aku),asik kena amik cuti,susahla nanti(time appraisal)'.cara ckp mcm aku ni asik suh laki aku cuti je anak sakit.mcm aku ni xpernah cuti.

hello,aku ni tak payah pikir appraisal ke?anak tu anak aku sorang ke?laki aku tak kisah pun.mil je lebih
Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2014 04:19 PM | Show all posts
mokcikKSKB posted on 11-4-2014 03:03 PM
Kalau org utagha kena buat pangai mcm derang kot main sindir2 atau jwb kasaq.baru derang reti diam ...

ang jgn kata lagu tu..PIL aku org Perlis...ckp sgt sopan..xpernah sindir2..hehehe
tp mmg aku akui ada ja yg mcm ang mention tu..hehehe...

Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2014 02:00 PM | Show all posts
nak share gak, x lame ag mil n buat kenduri just masak2 pstu anto kt masjid. Beria2 ingtkn aku,jgn lupe sabtu nty kite bt keduri, sume org ade. Aku iyekan je la, x excited pon sebabnye cmni. Bln 2 ritu aku ade buat kenduri aqiqah n doa selamat utk ank aku kat melaka (umah parents aku). Aku ni dok serumah ngn mil tp bt kenduri kt umh parents aku, ade sebabnye t aku cter.
So, aku ni beria2 mengingatkan mil n fil aku jgn lupe dtg kenduri nty taw. Siap mak pak aku tepon dorg menjemput dtg kenduri. Smpaila mase nye, tup2 dapat 1 msg dr mil aku tu pon dh kol 12 lebey. Sorry la ye, mama xpat dtg, abah xsihat. Then,aku tnye la yg lain2 dtg x (abg ipar,akak ipar n biras1). Dea ckp x..seganla xkenal sgt. Boleh???!!!Aku pon ckpla kt parents aku..dorg x jadi dtg,berubah muka mak pak aku. Aku tnjuk msg kat laki aku. Dea pon terkejut n diam je. Bile aku balik umh dorg after kenduri, dorg xckp apepon..bt2 x tahu je..tyme aku bace msg tu mmg aku betul2 kecewa n kecik ati sungghla kat dorg nie. Sampainye la ati.
Yg pasai aku bt kenduri kat umh parents aku sebabnye,mil aku dh ckp awal2..mama xsuke nak bt kenduri2 kt umh ni pasalnye nty umah bersepah2,penat nak kemas. pgil katering pon same gk sepahnye. So, aku pon phm2la sendiri..
Pstu x lame tu, adela kitorg kuar anto fil g airport, skali dea bukak cter tyme korg bt knduri tu mama n abah g kenduri kawan abah. xsedap pulak x dtg,tyme korg kawen dea ade dtg,t ape pulak dorg ckp if mama n abh x dtg.. Aku dgr cmtu mmg dah hangen gile..Kenapela ko nk jge ati org2 luar tu drpada jga ati ank,menantu, cucu n besan sendiri?? Ape perasaan korg bile kena cmnie?
Last edited by wqx777 on 20-5-2014 02:01 PM

Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2014 01:35 PM From the mobile phone | Show all posts
damiqula posted on 5-5-2014 04:27 PM
aku pun ade kes mcm ni hana.anak demam aku gilir ngn husband amik cuti.boleh pulak mil ckp,'eh kes ...

..psl appraisal ko dia xdpt. Appraisal laki ko dia dpt skit jeheh.. gurau aje..
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2014 03:55 PM | Show all posts
wqx777 posted on 20-5-2014 02:00 PM
nak share gak, x lame ag mil n buat kenduri just masak2 pstu anto kt masjid. Beria2 ingtkn aku,jgn l ...

memang kena sentap eh kalo orang tiba2 ckp tak dapat datang ?? pada I cam biasa je... bukan kita buat semata2 utk diorang pun... kita dah jemput, nak datang tak nak datang terpulang lah ....

Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2014 09:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Ntahlah mak mertua.. sabar je lah.. 1 hari nnt kalo pjg umur ada rezeki jd mertua gak :lol
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2014 11:09 AM | Show all posts
dpt MIL mulut hazab ni hati kena kering tp bersedia la dpt title menantu hantu
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2014 03:05 PM | Show all posts
noktahNtitik posted on 24-1-2014 05:26 PM
Nak ikutkan..mmg tersangat2 sentap ngan MIL. Baru la tau hati dia camana walaupun kawin dah nak masu ...

Sorry sis.... lama dah baru psan posting ni.... tapi terasa gak nak reply.....

sama la kita dear... me pun mcm tu jugak.... hubby jaga anak, mandikan anak, bersihkan anak time anak gi toilet, tukarkan pampers, tolong basuh baju, sidai baju, semua salah rupanya.. MIL diam jer... bila tgk anak lelaki dia buat keje2 tu.. tapi lama2 meletup abis semua diungkit..... dia cakap hubby me manjakan me sgt..... hamboi la.... jaga anak ngan basuh baju (mesin kot yg basuh), sidai dan angkat... tu je la keje yg hubby me buat pun.... keje2 rumah yg lain semua pun me buat... takkan la jaga anak pun tak boleh.. anak sama2 nak kot.. so sama2 jaga tak leh?? mmg me sakit hati giler... tapi lama2 jadi biasa dah.. suka dia la...  hubby pun buat tak tau je bila mak dia cakap apa2.... yg penting kami suami isteri saling memahami sudah.....

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.080401s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list