Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
18053
View
121
Reply

Edisi Sentap Mak Mertoa

[Copy link]

Author: alepmama       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 12-11-2013 12:00 PM | Show all posts
udahudahler posted on 12-11-2013 11:55 AM
ye tt...nampaknya kita terpaksa mempositifkan diri jugaklah dalam menghadapi kerenah mertua/ipar k ...

tak faham kan apa la best sgt jadi materialistic ni
duit merajai segal galanya bagi mereka
kejam sungguh
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-11-2013 12:04 PM | Show all posts
manehnya posted on 12-11-2013 12:00 PM
ignore jew mak mentoa camtu...

buang ayaq mata jew

mujur iols jauh  uolss
so makan hati ni bermusim


Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2013 12:13 PM | Show all posts
alepmama posted on 12-11-2013 12:04 PM
mujur iols jauh  uolss
so makan hati ni bermusim

bermusim hokeh la tu, sempat lg mengubati luka sendirian

iols ni 8menet drive jer dr umah mak mentoa haaa

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-11-2013 12:17 PM | Show all posts
manehnya posted on 12-11-2013 12:13 PM
bermusim hokeh la tu, sempat lg mengubati luka sendirian

iols ni 8menet drive jer dr umah mak m ...

so far so good kah?
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2013 12:26 PM From the mobile phone | Show all posts
alepmama posted on 12-11-2013 12:17 PM
so far so good kah?

So far
I pejam kan mata
Pekakan telinga
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2013 12:34 PM | Show all posts
alepmama posted on 12-11-2013 11:21 AM
betul culture shock kan kite
susah nak adapt
hati rasa terbuku

nak beza pun tak dapat nak beza2kan pasal adik beradik laki aku kecil2 lagi. takde yg dah kawin. aku takde saingan. kalau cucu pun, cucu daripada aku aje la.. tapi pasal aku tak hadap pun kasih syg mil, so tak kisah pun dia nak banding2kan. so far, dia takat bandingkan kerja pejabat aje la. kata kerja zaman skrang tak sepenat dulu, takde internet takde handphone. dulu kerja penat. aku ni jenis menjawab, aku kata aje la, kerja mana2 pun penat. api kalau dok complaint aje, mmg tambah penat la pasal takde keberkatan

ye aku mmg kasi sedas aje dgn mil aku.
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2013 09:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Tt, tea plak kisahnya terbalik dari tt... Nasib tea ni plak cam biras tt.. Mmg mertua suka memuji lebih2, tp bukan semata2 pujian tau... Sbb dia akan ikut or check financing kitorang slalu... Tiap2 bulan mmg kami la tanggung bil2, makan minum, shopping2 beg branded, kain baju, renovate rumah, gi umrah, jalan2 bercuti etc.. In fact kalo ade adik beradik cam nak support bulan2, automatic MIL instruct hubby bank in duit kat diorang cth servis keta, bil letrik naik ke tiba2, anak2 nak belajo.. Sampaikan susu pampers, bil medical  anak2 sedara pun kitorang kena support... Sampaikan husband dah tak mampu tampung fully nafkah utk tea dan anak, cam bayar rumah, nursery, baju2 anak sbb kena paksa tanggung family dia... Tp tea dah slow talk to hubby and slowly dia bertegas dgn family dia pasal tanggungjawab nafkah... Tea pun skang jawab je kalo diorang try amek kesempatan... Yg oenting communication hubsnad n wife.

So, bg tea tt kena sabar banyak2 bila org hina camtu... Dah orang nak kasi pahala.. The grass always looks greener the other side... Tp bukan bererti biras tt tak sengsara...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-11-2013 09:54 AM | Show all posts
green~tea posted on 13-11-2013 09:39 AM
Tt, tea plak kisahnya terbalik dari tt... Nasib tea ni plak cam biras tt.. Mmg mertua suka memuji le ...

betul tea walau pun saya tahu biras saya adik ipar saya semua ok dgn saya (saya tak tau kalau belakang saya mcm mana sebab beyond my control kan) tapi so far mmg nampak diaorg hormat saya dan tak pernah menunjuk2 pun, cuma MIL yang lebih2 bikin panas...

sian Tea mesti byk makan hati...bukan ke dalam islam kalau untuk pemberian nafkah, isteri dan anak2 didahulukan kan...
sabar ye tea

kadang2 terfikir eloknya kalau aku kawin dengan anak tunggal yatim piatu ...senang kerja
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2013 12:51 PM | Show all posts
alepmama posted on 13-11-2013 09:54 AM
betul tea walau pun saya tahu biras saya adik ipar saya semua ok dgn saya (saya tak tau kalau bela ...

biasanya gosip2 biras ni jarang je nak amek tau... just mind our own bisnes je... tea pun tak rasa ur biras ada prob dengan tt... yup, nafkah tu wajib & kena dahulukan isteri & anak... tp MIL justify dekat husband.. memandangkan husband benarkan tea bekerja, permission utk tea kuar bekerja cari duit tu pun dikira as nafkah already.. tu justificaiton MIL tea ok.. tambah2 plak dia tau tea sama level je dengan husband dari segi pendapatan, so, that's why dia kata tea mampu sara diri sendiri...

kalo betul hak tea dirampas sepanjang 8 tahun tea berkawin ni.... tea mmg tak halalkan...

Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2013 03:43 PM | Show all posts
Aku dah xde mak, tinggal mak mertua jerk.... tapi kdg2 sgt menguji kesabaran.... Aku skg pun tgh pregnant... tapi mujurnya kami bukan duduk dekat... jauh... Ada dia dtg umah baru2 nie, udah dia ckp cam aku xsuka...walhal aku letih... aku tgh sarat... aku malas nak bising2... harap mak mertua faham...aku bukan xsuka, cuma aku xsuka bila ada ayat2 xpuas hati ada jer aku nie xkena bagai.... tu yg aku jadi malas nak layan or bercakap sgt...kang ckp sikit dah salah...buat itu salah, buat ini salah....

Aper2pun, mak mertua nie macam mak sendiri...cuma aku akui... xboleh compare laa mak sendiri ngan mak mertua... jauh sgt bezanya... Mak kita sgt faham kita, xpernah bising2... kalau tegur pun tak der laa sentap sgt.. ni mak mertua kalau komplen sikit jerk kita dah terasa sbb kita try too hard jugak kdg2 nak ambik hati....tapi entah laa, ada jugak rasa cam xdihargai... maybe perasaan jerk kot... tu pasal kdg2 malas nak ikutkan sgt... kalau nak dijadikan isu, balik rumah dia jrg pun jadi isu... bila tel contoh kata kami sekeluarga balik kg mama... ayat dia... balik sana sokmo... alahai... time kami balik umah dia, xde pulak dia fikir ... tapi tu laa.. bak kata suami... diamkan jerk laa... lagipun dia org tua... kita tua esok xtau cam ner... jgn dijwb or jgn dilayan... Senyap lagi baik kot... kang timbul isu gaduh pulak... jadi better senyap and buat xtau...

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-12-2013 04:04 PM | Show all posts
Mamason posted on 3-12-2013 03:43 PM
Aku dah xde mak, tinggal mak mertua jerk.... tapi kdg2 sgt menguji kesabaran.... Aku skg pun tgh pre ...

lagi lagi kita tengah hormon mengandung kan
cepat betul rasa sentap kan
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2013 04:07 PM | Show all posts
alepmama posted on 3-12-2013 04:04 PM
lagi lagi kita tengah hormon mengandung kan
cepat betul rasa sentap kan

hahahaha...tau xper... tu pasal en. suami pun selalu pesan, jgn dilayan sgt perasaan... Dah 12 tahun pun kawin, bukan baru 2 tahun... lagipun usia makin meningkat... MIL pulak makin tua.. kalau dia nak bebel2 marah2 pun, biarlah...hormon tua dia laa tu... kita esok2 xtau lagi kan??? huhuhhu... tapi kalau boleh xnak laa sampai makan hati...

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-12-2013 04:21 PM | Show all posts
Mamason posted on 3-12-2013 04:07 PM
hahahaha...tau xper... tu pasal en. suami pun selalu pesan, jgn dilayan sgt perasaan... Dah 12 tah ...

omg dah 12 tahun pun masih terasa x selesa kan
saya baru nak masuk 5 tahun
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2013 03:00 PM | Show all posts
alepmama posted on 3-12-2013 04:21 PM
omg dah 12 tahun pun masih terasa x selesa kan
saya baru nak masuk 5 tahun

Masalahnya sebelum nie tak macam nie.... OK jerk.... Mama pun selesa jerk ngan MIL.. Tapi lately laa...xtau kenapa.. entah aper yg xkena aku pun xtau... ada jerk xkena... tu laa as hubby ckp... dia makin tua, jadi biarkanlah kalau semua benda dia nak xpuas hati... lagipun kita tua xtau cam ner... tapi tu laaa... dah 12 tahun, tahun ke-12 nie pulak macam2 pe'el MIL yg kdg2 sgt2 aku tak faham.... diam kan jerk laaa.... huhuhuhu

Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2013 02:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Mil sy dh mati pun sy rase nyusahkan sy lg.sbb dia tinggalkan ank2 dia yg duk susahkan abg dia (suamiku). Perkara yg I buat skrg is buat bodo je. Ape hubby I nk buat dgn adik-beradik dia mmg I x campur lsg.

So Kesimpulannye some mil ni mmg hidup utk make our life miserable.
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2013 03:12 PM | Show all posts
aku takde omak mertua lagi..
bakal je...
nampak memang mcm PIL aku excited la.. kejap2 call la sms la...
sebab dorang 5 org anak laki semua..
aku menantu 1st so semua excited a nak dapat kakak/anak perempuan...

takut sebenarnya... takut expectation high sgt..
aku masak sorang bleh la... nak masak untuk ramai2 makan, tak konpiden lagi... untuk kawan2 bleh la..
korang yg dah berpengalaman beri nasihat sket
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2013 05:34 PM | Show all posts
copMohor posted on 9-12-2013 03:12 PM
aku takde omak mertua lagi..
bakal je...
nampak memang mcm PIL aku excited la.. kejap2 call la sm ...

klu tak pandai masak pakat siap2 dgn bakal suami..
klu rsa lama sgt duk dapur suh suami panggil temankan dia..sepakat membawa berkat..hehe
klu masuk dapur tlg kupas bawang ka...basuh pinggang ka..

alhamdulillah takat nih pernah sekali jer masak kat umah fil..tu pun mil tader rumah..
cian kat fil...so masak la utk dinner..hua hua hua..
tp mil biasa akan masakkan utk anak2 dia...jd tak susah2 nk masak sendiri..


Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2013 01:33 PM | Show all posts
Sabar je lah................saya memahami perasan awak..
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2013 07:13 PM | Show all posts
copMohor posted on 9-12-2013 07:12 AM
aku takde omak mertua lagi..
bakal je...
nampak memang mcm PIL aku excited la.. kejap2 call la sm ...

just be yourself..

in life,jgn terlampau takut utk buat silap..dr situ you belajar actually utk perbaiki diri..

terlalu fikir nak impress org keliling payah jugak,nnt lama2 you penat..

if dorang terima segala yg baik kelebihan you,dorang kn terima juga kekurangan diri you..

hidup berkeluarga ni mcm tu lah..

yg penting,rumahtangga you dgn suami aman damai,gaduh2 tu biasa lah..
Reply

Use magic Report

Post time 20-12-2013 07:31 PM | Show all posts
copMohor posted on 9-12-2013 03:12 PM
aku takde omak mertua lagi..
bakal je...
nampak memang mcm PIL aku excited la.. kejap2 call la sm ...

org lelaki mmg tak basuh pinggan tau. pastu makannya banyak kali. breakfast, lunch & dinner.
kalau ko nak memasak, make sure, ada orang basuh pinggan lepas makan.
kalau tak berani nak cakap, nasihat terbagus dari aku - takyah masak. makan luar ajek - ko & lakibini.

alang2 baik dgn bakal mak mertua nie, tanya le direct, anak dia 5org tu reti basuh pinggan tak lepas makan?
pun, tanya le jugak, nanti ko ke, kena masak bila balik umah dia nanti?


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.078651s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list