Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
18052
View
121
Reply

Edisi Sentap Mak Mertoa

[Copy link]

Author: alepmama       Show all posts   Read mode

Author
Post time 6-11-2013 04:53 PM | Show all posts |Read mode
Aku dah nak masuk 5 tahun berkahwin
Tapi lately mcm dah tak best la bila berdepan dengan mertua
sentap dengan MIL aku
yang suka membeza2 kan secara nyata atau tidak
antara aku dan biras aku
dan antara suami aku dan adiknya

memang pendapatan kami suami isteri paling minimum dalam adik beradik suami aku
tapi kami dalam usaha tingkatkan taraf hidup, insyaAllah dalam setahun dua lagi mungkin hidup kami dah berubah
yang selalu di comparekan tu berpendapatan 20x kali ganda dari suami aku

masalahnya biras aku, adik2 ipar aku kami sesama sendiri ok je
cuma MIL aku ni mcm nampak happy layan biras/ adik ipar aku
sikit2 derang berdua, yelah biras aku dok dekat dengan MIL aku, selalu beraktiviti bersama
aku jauh .. sekali sekala balik

dulu masa kecik2 suami aku nak sambung belajar itu tak kasik, suruh buat yang ini
yang adik ipar aku tu boleh pulak dia bagi sambung belajar bab itu
sedangkan masa tu result SPM suami aku much more better dari adik ipar aku tu
maka sekarang jadi lah apa yg suami aku jadi, adik ipar aku dengan apa yg dia ada sekarang.
mana anak yg agak kurang berjaya, mcm agak kurang di highlight lah kan

sikit2 puji dia lah bagus buat keje, dia lah barang semua cantik cantik, dia lah pandai bawak kete, dia lah keje kuat, dia lah itu ini
sampai buat malam raya haritu aku menangis sakan sebab sentap punya pasal.
Ni weken lepas balik sebab cuti panjang pun aku ingat reda dah, sama je
Bila biras aku tu takde ok je, bila biras aku tu dtg siap lah, mesti aku akan jadi senyap akibat tertusuk hati dengan kata2 secara sengaja atau tidak.

Biras aku mengandung, aku pun mengandung juga ketika ini, nak paksa2 aku buat itu ini skali pulak contohnya majlis kesyukuran, majlis aqiqah semua lah, mana boleh.

Eee rasa dah takmau balik lagi dah. Perlu tak aku citer rasa hati aku ni pada suami. Aku jenis susah nak rahsia2 dengan suami tapi hal ni kalau aku citer mesti sentap.

Aku belajar dari cerita ni, yg aku akan berusaha tak nak bezakan anak2 aku nanti.







Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2013 04:59 PM | Show all posts
suami TT perasan x layanan mak die x same ngn adik die? or hanye TT je yg rase..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-11-2013 05:06 PM | Show all posts
jaja4 posted on 6-11-2013 04:59 PM
suami TT perasan x layanan mak die x same ngn adik die? or hanye TT je yg rase..

agaknya perasan kot sbb ada sekali tu tengah bincang hal rumahtangga sendiri
saya cakap dengan suami.." i tak nak beza kan anak2 i..u tengok dulu  u nak itu mak cakap tak boleh, tapi si adik boleh pulak...skrg u jadi apa u dah jadi, dia lebih hebat dari u" ..so suami mcm dia dan mengiyakan dan terus tukar topik

biasa la lelaki benda2 mcm ni buat tak heran sgt kan


Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2013 05:24 PM | Show all posts
Aku ada ank 2 org, beza setahun ja. Pernah dulu masa aku mengandung anak ke-2, mak mertua cakap " Hang pun nk jd mcm kak ina jgk" . Kak ina tu  kakak aku, anak 6 orang. Terasa gila wei mak mertua bandingkan dgn kakak kita, hina sgt ka kakak kita tu ada ank 6 orang. Lepas tu adik ipar aku, yakni anak mak mertua aku tu, mengandung anak ke-2 jgk padahal ank pertama baru setahun lebih. Kuasa Allah kan, aku sound direct kat mak mertua aku dpn adik ipar aku tu, " Ha tu la, dulu kata kat orang sangat".. diam mak mertua aku wei..huhu..Ampun mak..
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2013 05:39 PM | Show all posts
aku pon penah gak dibeza2kan..

apa yg aku buat... buat dono je la
lagi pon dok jauh lagi la selamat...
kalo dok dekat2, tak tahu le camne
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2013 05:49 PM | Show all posts
SABAR LA TT. Pening kan dpt mertua mcm gini.. sama jugak dgn adik girly. asik bergaduh je dgn en teman dia sbb en teman dia asik dgr je ckp mak dia.. pening2..

sabar ye
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2013 06:00 PM | Show all posts
aku dari kecik sampai besar selalu dibanding2kan dengan sepupu sepapat.
bila dh besar episod membeza2 ni jadi lebih dahsyat. sebab aku anak yang paling pandai, reuslt paling gempak dri kecik.
tapi bila masuk U (aku kena paksa masuk U masa arwah ayah aku tengah tenat. kalau tak ikut ckp mak aku, aku ank derhaka. bleyyy gitu?)
so skrg aku extend studi 1 sem sebab nak habiskan thesis. mak aku duk beza2kan benda ni dgn abg aku yang lecturer otw nak ambik phd tu.

weh aku kos kesihatan kot. mcm nak gila hafal guka tebal2. abg aku kos PJ ja.. sentap wehh..
esok aku jadi mak pun aku takkan buat camni. ugut2 anak derhaka segala. bila anak stress, takleh fokus studi, dibeza2 plak...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-11-2013 09:15 PM From the mobile phone | Show all posts
mmg sedih kan. Fmly sebelah aku x de sgt hal beza beza anak ni...tp belah husband mmg obvious sgt...walaupun jauh tp skali skala mereka dtg sini or aku balik sana mesti keadaan berterusan..lepas ni biras aku bersalin siap la pulak edisi beza bezakan cucu
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2013 09:42 PM | Show all posts
sedangkan mak pak pon ade yg beza2kan anak2 ... inikan mak mertua ... lenkali kalo dia puji2 yg lain2 tu, tt pon nasi tambahkan pujian itu ... iyakan saja ... nk wat caner, dah tt bersuamikan anak dia ....
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2013 10:07 PM | Show all posts
kau sabar saja lah TT.
bak kata kak ipar aku pada aku, antara ujian paling susah bila diuji dengan ibu sendiri.
ni mak mertua jah so lantak ler.

aku dari sorang yang kecoh, sekarang aku pendiam jah di rumah.
sebab benda2 yang keluar dari mulut mak aku sokmo menyakitkan. so dari aku balas, baik aku diam.
sabar dan diam untuk selamatkan diri dari jadi derhaka.
dengan kawan2 baru aku kecoh.
diam dan maafkan sajork
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2013 02:56 AM | Show all posts
bertabah lah dpt mertua pe'el gitu,....

aku heran ler, kalo dia puji melambung gitu apa yg dia dpt ?....ada special bonus ker?

dia sbg mak, apa yg dia rasa ketika dia membezakan anak2 nya?....tak takut ati anaknya terguris ker?....

tak salah dia nak banding2 kan setiap anaknya, tapi pelu ker dia mention depan semua org?...simpan dlm ati udah ler,...jadi ati semua pihak dpt djaga, tak lah ada yg terasa dan kecik ati,..

kalo bole aku nak elakkan sikap membezakan anak2 ,....biar adil dan saksama,...aku tak nak ada yg terluka sehingga menggugat hubungan diorg adik beradik,...benda cam nih kena ada kesedaran sedari anak2 masih kecik lagi,...biar susah payah kita mendidik mereka skarang, asalkan hubungan kekeluargaan kita terpelihara nanti,.....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-11-2013 10:06 AM | Show all posts
tweenfly posted on 7-11-2013 02:56 AM
bertabah lah dpt mertua pe'el gitu,....

aku heran ler, kalo dia puji melambung gitu apa yg dia dp ...

tu yg sedih tu
mentang2 la aku tak boleh beli barang branded skrg, tak boleh tiap bulan bagi dia duit, rumah aku baru beli ni pun tak reno habis pasang itu ini mcm hotel as per dia punya requirements..
semua ni sebab suami tgh sambung study, anak nak masuk dua, gaji aku pun lebih dr separuh tolong anak dia bayar itu ini
tapi doesn't mean dia boleh mengagung agung kan biras dan adik ipar aku tu kan
dia jugak dulu2 masa suami aku habis SPM suruh masuk universiti murah je konon tak mampu la apa bagai
mujur anak aku kategori comel..kalau tak tah apa lah dia laharkan anak aku tu

tu pun kadang kala berdesing bab anak juga
contohnya salah satu perkara yang aku ingat iaitu bab salam tangan
anak aku ni mmg aku ajar salam orang, tapi biasa la budak2 2 3 tahun umur gini, ada masa kang dia buat peel tak mo salam lari2, ada masa beria nak salam nak peluk cium
ada ke sekali dua mak mertua aku bash aku dia kata "budak ni tak diajar salam ke? cikgu kat skolah tak ajar salam ke?" ehh aku dalam hati nak perli aku ke apa ni kan...




Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2013 10:15 AM | Show all posts
TT, ko bahagia tak dengan suami TT, hidup TT, cara korang?

Kalau TT bahagia, orang bandingkan TT dengan orang yg nampak lagi gah dari TT, TT takkan kisah.

Satu lagi buang sikap dengki, sebab kalau tak dengki takde nye nak sentap bagai.

MIL cakap la macam mana pun, kalau kita boleh berlapang dada dengan kelebihan orang lain, takde hal lah. Tak payah nak banding diri dengan orang lain.

Tengok cara husband TT handle, abaikan saja.....nak cakap lebih pun mak sendiri, adik beradik sendiri.

Bersyukur dengan kehidupan sendiri dulu.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-11-2013 10:21 AM | Show all posts
baulu posted on 7-11-2013 10:15 AM
TT, ko bahagia tak dengan suami TT, hidup TT, cara korang?

Kalau TT bahagia, orang bandingkan TT  ...

bahagia saja kami alhamdullillah setakat ni
maybe sebab saya dah biasa dibesarkan dengan takde keadaan beza membeza ni
mak abah saya layan sama rata
lagipun mak mertua saya jenis akan arrange hidup anak
begitu begini, maybe dia moden sikit kot.
jadi bila jadi gini saya culture shock
dalam family dia mcm tak amalkan konsep bincang dan keluarkan pendapat
semua kena YES , mcm family saya kami bebas keluarkan pendapat masing2



Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2013 09:22 AM | Show all posts
alepmama posted on 7-11-2013 10:21 AM
bahagia saja kami alhamdullillah setakat ni
maybe sebab saya dah biasa dibesarkan dengan takde ke ...

family ko sama dgn famili aku, tak kira siapa, semua ada hak kasi pendapat dan bedebat secara rasional. tapi kat belah mil, cakap dia aje yg betul. tapi sejak suami aku dah kawin dgn aku dan dah biasa bab2 kasi pendapat kat belah famili aku, secara automatik, dia terbawa2 perangai tu ke belah dia heheh.. dah byk kali gak dia bangkang beberapa tindak tanduk mil aku, biasanya mil aku terkedu la pasal selama ni semuanya YES maam. Skrang, dgn fil aku skali pun dah ikut perangai laki aku, siap kadang2 dua2 orang ni berganding tenaga bangkang mil aku..  hehehehhe.. ni tinggal adik beradik suami aku aje belum


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-11-2013 11:21 AM | Show all posts
tipuware posted on 12-11-2013 09:22 AM
family ko sama dgn famili aku, tak kira siapa, semua ada hak kasi pendapat dan bedebat secara rasi ...

betul culture shock kan kite
susah nak adapt
hati rasa terbuku
tapi mil ko ada ke versi suka beza membeza ni?
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2013 11:34 AM | Show all posts
bersabarlah tt...memang tu kebiasaan kita dengar..tapi cuba kita berlapang dada dalam perkara ni...buat macam biasa...hormat dia seadanya...rasanya mil tt xdelah keterlaluan sgt...kan..
yg penting kita sbg menantu cuma perlu tau bawa diri je elok2 bila bersama diorang...kalau boleh jangan sesekali komplen pasal mertua / ipar depan suami..
sy tau...kdg kita xboleh nak bersabar sgt kalau ada apa2 yg kita kurang selesa...dgn perlakuan atau tutur kata
mil...tapi kalau kita ikut kepala kita...payahlah...susah nak kekalkan/jalinkan hubungan baik pulak nanti...yg rugi kita jugak..
huhu

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-11-2013 11:41 AM | Show all posts
udahudahler posted on 12-11-2013 11:34 AM
bersabarlah tt...memang tu kebiasaan kita dengar..tapi cuba kita berlapang dada dalam perkara ni...b ...

terpaksa la belajar mempositive kan diri nak tak nak
mmg terpaksa
belajar juga nanti tak buat anak2 aku gini
tq ye
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2013 11:55 AM | Show all posts
alepmama posted on 12-11-2013 11:41 AM
terpaksa la belajar mempositive kan diri nak tak nak
mmg terpaksa
belajar juga nanti tak buat a ...

ye tt...nampaknya kita terpaksa mempositifkan diri jugaklah dalam menghadapi kerenah mertua/ipar kita ni..
serba salah jugak...kan..mana nak fikirkan perasaan kita lagi..perasaan orang lain...kalau terlebih cakap sikit...
kita yg salah..
hmmm
teringat mak sedara saya...lebih krg sama mcm mil tt...ntah lagi teruk...
sepupu sy..lelaki..anak sulung...tapi paling kurang berjaya berbanding adik2 lain..cuma setakat
cikgu sekolah menengah..wife dia staff nurse..
selalu dibezakan...dgn cucu2 sekali kena..
makcik sy ni suka betul mintak duit anak2...mesti kene bagi sekian2 jumlah tetiap bulan...belum masuk raya...
barang2 dalam rumah...mintak anak2 belikan...tukar baru...
tang ni lah selalu dibandingkan...anak lain bagi lebih...
hmmm
tapi wife dia sabar sgt...tt...tiap kali makcik sy buat majlis apa2...wife sepupu sy nilah yg selalunya banyak
bertungkus lumus kat dapur...siapkan bahan...masak..adik2 ipar/biras lain..juz taw menyembang dekat hall...
tapi dia senyum je...tak kisah apa org buat...
pernah sekali makcik sy ni jatuh sakit...dia ada darah tinggi...kdg kalau teruk sgt mmg kena baring je...sampai berhari2..
tapi wife sepupu saya nilah yg setia menjaga...
mana anak2 lain...
hmmm

tapi tu pun masih x berubah...sampai skrg..
huhu

Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2013 12:00 PM | Show all posts
ignore jew mak mentoa camtu...

buang ayaq mata jew
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.088476s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list