Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
9032
View
101
Reply

Macam mana nak handle kawan yang terlalu banyak bertanya

[Copy link]

Author: lavenz87       Show all posts   Read mode

Post time 23-10-2013 01:24 AM | Show all posts
hehe kesian TT. Nak cakap kasar TT tak sampai hati pulak kan. Okey, apa kata TT gurau gurau bagi nama jolokan kat dia. Hari pertama TT buat buatlah heran kenapa ko ni banyak sangat tanya? Macam murai ... nanti hari seterusnya TT panggil dia murai berkicau. Sampailah hari ke hari berikutnya, tapi dalam gurau gurau laa.. kalau lama lama dia dah boleh terima gurauan murai berkicau ni, ertinya dah sampai masa laa TT boleh straight to the point kat dia. Bagitau dia perangai dia tak berapa elok dan boleh buat TT stress. Selalunya kita boleh berterus terang dengan berani kalau kita dah mesra dan boleh bergurau senda. Insya Allah..
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2013 04:08 PM | Show all posts
paham sgt perasaan uols nie tt, sbb ms dkt u dlu pon ade kwn iols spesis gini. suka tanya bnd kecik2 xde kaitan pon tanye, mmg nampak kepoci pon ade. cume dia xdelah ckp psl xde duit. cuma dia suka tanya sampai dia rasa dia dpt jawapan yg dia nak. kalau jwb xtau dia akan ulang lagi tanya.

antara cth2 yg buleh iols bagi,

situasi 1
iols dalam kreta dgn dia. tetiba housemate iols call tanye nak ikot diorg x pegi beli satay. since masa tue iols dlm kreta n xsempat sampai on time utk ikut housemate, iols cakaplaa taknak ikut. lps iols letak je tepon, terus minah tue tanya iols, "eh kenapa uols tak nak ikot?" "sape yang call tadi?" "uols tanak drive ke pegi sane?" - padahal perbualan iols ngan housemate xde libatkan minah tue pon, xde kaitan langsung ok.

situasi 2
pernah skali dia tanya psl hal2 personal President (Student Representative Council) kat iols. adoilaa, manalaa iols nak tau hal2 presiden tue. dia tanya "eh, presiden tue da tunang ke?" iols cakaplaa ntahlaa iols pon xtau.. pastu dia tanya lagi "eh, tunang dia orang mana eh? dgr gossip2 kate dia tunang dgn junior"... mohtepp? iols kan da kate xtauuuu, plg penah jpe presiden tue pon hal2 keje event ke ape, bkn rapat sgt pon.

situasi 3
dia add fb geng2 iols, sorang pon haram takmo approve sbb tau perangai dia. pastu nanti jpe weols dlm class dia akan tanya "eh, knp uols x approve my fb request?" dia akn tanye smpi org tue approve. lps tue bermulalah kehidupan xaman sbb sheols akan stalk setiap benda yg weols tulis kat fb tue. lps stalk dia akan gossip2 kepochi2 tanya psl bnd tue kat org2 lain.

so, in the end iols selalu laa elak dari dia. kalau sheols tanya bnyk2 iols jawab sepatah2 je, mostly cakap "tak tau". pastu pura2 busy dgr music or baca buku. kdg2 sian gak tapi nak buat camne, annoyed sgt
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-10-2013 02:01 PM | Show all posts
pasadena posted on 21-10-2013 12:44 PM
mebi dia bosan. xde kawan. tapi dia selesa kwn dgn TT tu yg dok tanya mcm2. mebi TT boleh ckp kt dia ...

rasanya dia ramai kawan lain..sebab ada jer dia cerita pasal kawan2 dia..tapi sekarang nie rasa macam dah boleh handle dah dia tue..

cuma ada satu insiden terbaru nie..habis dia kepoh kat smua orang..siap call orang lain bgtau pasal perkara tue..next time kena tapis sket apa yang nak cakap kt dia..huhuuhu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-10-2013 02:02 PM | Show all posts
card_reader posted on 11-10-2013 11:21 PM
tanya dia balik.....agak2 ko nak jadi penyendal tayar kereta depan belah kanan ke belah kiri

hahahahaha.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-10-2013 02:04 PM | Show all posts
jinggagurl posted on 12-10-2013 03:10 PM
br kenal sebulan dh ty mcm2?
ko sound je setepek atas muke dia.

aku pun pening gak ngn soklan2 dia tue..dia memang nak tau details sgt2...sekarang nie ada jer yang aku jawab acuh x acuh..
pastu aku tanaya dia balik cepat2 sebelum dia sempat tnya aku..aku rasa dia patut jadi detektif..
salah bidang nie...huhuhu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-10-2013 02:08 PM | Show all posts
fa8 posted on 12-10-2013 09:08 PM
kesian TT..mungkin kwn tt tu kesunyian, bila jumpa tt dia rasa teruja nk borak..sampai xtahu cara di ...

x rasa dia tue kesunyian...memang tabiat dia macam tue..bukan aku sorang yang kena..kawan yang lain pun dah kena macam tue..
diorang pun pening..dia suka tanya soklan yang kita x jangka langsung..yang biasanya orang tak tanya..

baru2 nie aku jumpa dia lagi..dia siap puji baju aku cantik..padahal baju aku tue biasa jer..selalu jugak lah dia puji..tanya bila aku beli,pastu tanya aku beli kat mana dan pesan kat aku, kalau aku beli baju lain kali, belikan dia sepasang gak...

macam2..
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2013 02:09 PM | Show all posts
lavenz87 posted on 31-10-2013 02:01 PM
rasanya dia ramai kawan lain..sebab ada jer dia cerita pasal kawan2 dia..tapi sekarang nie rasa ma ...

amboi.... kalau mcm tu bahaya. warn dia awal2. pesan jgn duk cite kot org la ape yg kita cite. kita cite sb caya dia kan, doesnt mean dia boleh share dgn org len plak. ciskek tol kwn tu. sabarrrrrrr.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-10-2013 02:10 PM | Show all posts
R.A.M.A_mirror posted on 21-10-2013 08:11 PM
hahaha...funny la thread nie...
tp si kawan TT nie ag la funny..hahaha...

tau xper...kadang2 memang rasa funny..pastu kadang2 rasa annoying sgt..nak jer stapler mulut dia
sebab dia tanya bertubi2..macam machine gun tue...pastu suka mendesak nak tau gak jawapannya..

nak stop answering pun, kadang2 dia call tau nak tanya..how then?


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-10-2013 02:15 PM | Show all posts
mitnick posted on 26-10-2013 04:08 PM
paham sgt perasaan uols nie tt, sbb ms dkt u dlu pon ade kwn iols spesis gini. suka tanya bnd kecik2 ...

sama la perangai kawan you ngan kawan kita tue..ntah2 orang yang sama per??
hohoho

memang ada gak dia nak tau pasal hal yang xdek kaitan ngan dia..macam kepochi pun ada..

baru2 nie kan aku ngan kawan aku dapat pengecualian daripada join satu event..
sebab kitorang ada reason yang strong.
dia xdek reason.
seboleh2 dia x nak join event tue, pastu siap petik nama kitorang lagi kat pejabat yang kenapa kitorang boleh tak join..
sedangkan dia kena join.
nampak sangat dia dengki ngan kitorang.
pastu siap heboh satu dunia lagi yang kitorang x join event tue..
siap call orang lain bgtau lagi..


habis busuk la nama kitorang nie nanti..x sangka lak habis dia petik nama kitorang....pening2..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-10-2013 02:21 PM | Show all posts
pasadena posted on 31-10-2013 02:09 PM
amboi.... kalau mcm tu bahaya. warn dia awal2. pesan jgn duk cite kot org la ape yg kita cite. kit ...

tak sempat nk warn awal2..sebab tak sangka dia macam tue..laju giler dia start heboh kat semua orang..terkejut aku dibuatnya...

pastu suka paksa aku ikut idea dia...and then kalau aku jawab aku tak nak..dia tnya lak kenapa aku x nak..huhuhu...

situasi macam nie:

aku nak beli makanan bungkus sebab aku dah lapar sangat + malas nak masak kat rumah (penat).
boleh dia tanya kenapa aku x nak masak.aku cakap la aku malas dan aku dah lapar.
pastu dia kata kat aku "awak masak la"
pastu aku jawab tak nak, aku nak beli gak




Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-10-2013 02:24 PM | Show all posts
MissLibra posted on 23-10-2013 01:24 AM
hehe kesian TT. Nak cakap kasar TT tak sampai hati pulak kan. Okey, apa kata TT gurau gurau bagi nam ...

dah, kitorang dah start bagi sindiran..bila dia tanya macam2.
bila dia complaint x boleh nak buat..kitorang diam jer..
sebab sebelum nie dah bg suggestion, tapi semua dia kata x boleh buat.
baru2 nie dia cakap nk quit dari belajar..
kitorang cuma cakap , xkan la sampai nak berhenti..
itu jer lah buat sementara nie..



Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2013 05:06 PM | Show all posts
Laa...rupanya ade jugak manusia jenis mcm ni...aku igt aku je penah alami mcm ni...berkawan dgn org yg suke tnya soalan yg annoying...kes TT ni die tanya banyak sgt smpai tak terjawap kan...kes aku plak die suke tanya soalan bodoh..hahaha...

kwn aku tu plak jenis tnya pendapat aku bg pihak die..ehh boleh paham tak maksud nye..hihi.. Ok mcm ni...contohnya soalan2 bodoh die kalau pegi shopping dgn die..

Kawan: ko rase baju ni ok tak..? baju ni cantik tak?

so nampak mula2 mcm biase je kan soalan tu..aku pn jawap..

Aku: ok je..cantik

then die amik and acu kat badan aku...badan aku ok..bkn die...huh! lepastu letak balik..dok tenung lame2...

Kawan: ok ke baju ni..?

aku dh start malas nk layan pompuan ni so aku kate

Aku: ok je..elok laa tu..
Kawan: yeke ok..? kalau ko jd aku ko beli tak?
Aku : ikut laa kalau ko nk beli ko beli laa kalau ko dh bekenan beli je laa..duit ko bkn duit aku"

pastu tenung lg baju tu..angkat letak..angkat letak...

Kawan: aku bekenan

so aku yg baik hati ni layan kan je

Aku: kalau dh bekenan beli je laa"
Kawan: Kalau ko jd aku..?

Aku dh start bengang sebenarnya...so aku jawap

Aku: Kalau aku..aku tak beli sbb aku tak bekenan.

haha...tp tak selesai di situ yeee....tak selesaiiii...

Kawan: Kalau tak beli menyesal tak..?
Aku: Mane laa aku tau...aku mmg takkan beli sbb tak bekenan..so aku tak mnyesal lah...ikut ko lah..kalau bekenan beli je laa..

Kawan: tapi rase mcm membazir..
Aku: dah tu takyah la beli..jom balik!
Kawan: Tapi aku bekenan..nnt kalau dh takde mcm mane..
Aku: Beli je laaa...
Kawan: Ko rase..? Ko rase..?


Dalam hati..:aku rase nk terajang ko..hahaha


Hahaha...tensyen kan kalau ade kawan mcm ni...tu baru bab shopping...bab2 lain pn mcm tu jgk...mcm mane aku selesaikan...setiap kali die tnya soalan bodoh..aku pn akan jawap dgn jawapan bodoh mcm jawapan aku kat atas tu..xpon kadang2 die tanya aku..aku tanya balik die..kirenye jawapan aku adalah soalan...

Orang2 yg jenis malas pikir mcm ni kite bagi je jwpn utk diorang pikir sendiri...dah malas sgt guna otak kan..
so utk TT aku cadang kan...kalau die tnya banyak sgt TT jwp pn dgn tanda soal...cth bg je jwpn.. "ko rase..?" hahaha...

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-10-2013 08:35 PM | Show all posts
nurulainol posted on 31-10-2013 05:06 PM
Laa...rupanya ade jugak manusia jenis mcm ni...aku igt aku je penah alami mcm ni...berkawan dgn org  ...

hahahahaha..

mula2 soklan ok lagi kan..pastu annoying dah..
kena la pandai buat pilihan..kalau setakat tanya pendapat ok gak..
nie tanya , tanya dan tanya lagi.

huhuhu..life simple tapi dah jadi macam complicated..
dengan hanya nak pilih selai baju..wakakaka
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2013 10:04 PM | Show all posts
lavenz87 posted on 31-10-2013 02:10 PM
tau xper...kadang2 memang rasa funny..pastu kadang2 rasa annoying sgt..nak jer stapler mulut dia
...

stop answer his/ her call...enuf said !! hahaha..

Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2013 10:28 PM | Show all posts
lavenz87 posted on 31-10-2013 02:21 PM
tak sempat nk warn awal2..sebab tak sangka dia macam tue..laju giler dia start heboh kat semua ora ...

hahahaha. concern gilaaaa member. hahahaha.
Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2013 09:06 AM | Show all posts
lavenz87 posted on 31-10-2013 08:35 PM
hahahahaha..

mula2 soklan ok lagi kan..pastu annoying dah..

Tau xpe...tensi je aku...nak mkn ape pon tnya aku..."ehh tekak kau..kau tanya aku..??" hadoii...hidup die mmg complicated..smpai kadang2 aku rase aku pn terjerumus dlm complicated die sbb nk tolong pikir utk die...baik buang je otak die..guna otak aku je kan...dah sume bende aku tolong decide kan...nasib baik die nak kawen aritu tak plak suruh aku decide laki utk die...wakakaka...

Tapi sekarangggg....aku happy giler...sbb hidup aku dh tak serabut...die dah pindah tempat keje lain...dkt dgn laki die...bagusss laaaa....aman damai tenteram bahagia hidup aku....kalau tidak, hari2 aku dihantui dgn soalan bodoh die...hahahaha...

Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2013 10:20 PM | Show all posts
aku skang ni kalo dia start ty soalan bodo 2-3 kali berturut
aku tanye je setepek
"ko kenape tanya banyak2?"
aku penat ar nak jwp

pastu confirm dia kecik ati seminggu dua minggu x mo kua lunch dgn aku
aku x tau la org mcm ni.
camne laki n anak2 dia layan soalan dia tu.
mau aku hempuk je kalo adik aku
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-11-2013 02:32 PM | Show all posts
pasadena posted on 31-10-2013 10:28 PM
hahahaha. concern gilaaaa member. hahahaha.

hahahaha..aku x rasa dia concern..aku rasa dia x puas hati...dengki sebab aku dapat pelepasan..itu yang gi story kt semua orang tue...
supaya kesian kat dia kot...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-11-2013 02:35 PM | Show all posts
nurulainol posted on 1-11-2013 09:06 AM
Tau xpe...tensi je aku...nak mkn ape pon tnya aku..."ehh tekak kau..kau tanya aku..??" hadoii...hi ...

aku rasa kawan ko tue memang sebijik la perangai cam kawan aku nie..bukan tak reti berpikir, cuma saja nak suh kita fikir untuk dia gak..
betul...aku rasa orang macam nie sangat complicated, sekali2 ngan kita boleh jadi gila lama2 dok ngan dia..

oh..laki pandai pulak dia pilih..macam kawan aku nie..dia dah ada calon, cuma dia cakap dia xdek duit nak kawen..pastu dia tanya aku macam mana nak buat..aku jawab kumpul duit dan sabar...pastu dia kata dia x leh kumpul duit, sebab duit dia semua dah habis bayar itu ini..aku pun x tau dah nak jawab apa..huhuhuhu..

best la ko dia dah pindah....aku nie terpaksa ngadap dia lgi 10 taun...sabar jer la...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-11-2013 02:38 PM | Show all posts
jinggagurl posted on 1-11-2013 10:20 PM
aku skang ni kalo dia start ty soalan bodo 2-3 kali berturut
aku tanye je setepek
"ko kenape tanya ...

hahahaha..sound direct terus jer yer..
pastu kecik ati la pulak..

aku rasa laki dia dah terbiasa dah...
laki nie peel lain sket..

kawan aku tue ada gak bf..aku pun selalu pikir camner la bf dia layan dia..
hahahahaha
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.081328s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list