Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
8972
View
101
Reply

Macam mana nak handle kawan yang terlalu banyak bertanya

[Copy link]

Author: lavenz87       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 10-10-2013 12:14 PM | Show all posts
MegiTomyam posted on 9-10-2013 11:31 PM
Huhu. Mesti tension gila nak kena layan orang macam tu.

tau xpa..aku sampai rasa malas nak jumpa dia lagi..
padahal kitorang nie satu bidang...mau lagi 3 tahun kena ngadap muka dia...
kalau dia ada butang pause x per gak..boleh aku hilangkan diri jap..
sabar jer lah...
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2013 12:18 PM | Show all posts
lavenz87 posted on 10-10-2013 04:14 AM
tau xpa..aku sampai rasa malas nak jumpa dia lagi..
padahal kitorang nie satu bidang...mau lagi 3 ...

Lepak dengan kawan lain jelaaa.
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2013 10:39 AM | Show all posts
Ah aku de gak kawan yang suka bnyak tanya...
Cuma situasi lain sikit..
Kwan aku ni belum habes aku cite...die da nyampuk cite die pla..kadang aku tengah cite xabes pon,die terus tanya soalan2 yang aku da jawab pon masa aku cite tu...letih

Aku xgeti nak tegur orang camni...so,cara aku nak elak..kurangkan je bercakap ngn die..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-10-2013 10:47 AM | Show all posts
iluvchoco posted on 11-10-2013 10:39 AM
Ah aku de gak kawan yang suka bnyak tanya...
Cuma situasi lain sikit..
Kwan aku ni belum habes aku ...

itulah, aku pun tengah pikir nak buat macam tue,kurangkan bercakap dengan dia..

tapi kitorang nie dalam satu group x ramai pun..less than 10 orang..and aku dengan dia jer bidang yang sama.kitorang wat research..
pastu bawah scholarship yang sama lak tue...

hazab gak aku pikir..dah la 3 tahun nak habis wat research..pastu kena pulak kerja selama 7 tahun sebab bonded...pening pening
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2013 10:59 AM | Show all posts
lavenz87 posted on 11-10-2013 10:47 AM
itulah, aku pun tengah pikir nak buat macam tue,kurangkan bercakap dengan dia..

tapi kitorang n ...

Elak bersembang topik2 personal ni...so akan mengelakkan dia drp bertanya bnyak soalan..
Kalau nak berbual pon..bincang pasal plajaran je...
Kalo die start nak tanya soalan2 yg bukan2 je...cepat2 wat sibuk ker..jawab pun acuh tak acuh je..
Nanti dia akan boring n paham sendiri la kot...

Kalau tegur,orang susah nak terima..malah lagi worst akan sentap pla..
Kecuali, die jenis yang open n boleh terima teguran..takpalah...ko bole je tegur dia baik2..



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-10-2013 11:11 AM | Show all posts
iluvchoco posted on 11-10-2013 10:59 AM
Elak bersembang topik2 personal ni...so akan mengelakkan dia drp bertanya bnyak soalan..
Kalau na ...

betul jugak kan...aku akn try buat macam tue..tengok reaction dia macam mna..

aku nie pulak jenis suka berbual..kalau dah start berbual, mula lah terbual banyak..hehe..
itu yang dia suka tanya aku macam2 tue kot..ok...
tapi aku pikir gak, nie motivation aku utk cepat habiskan research aku...hehehe...
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2013 11:18 AM | Show all posts
lavenz87 posted on 11-10-2013 11:11 AM
betul jugak kan...aku akn try buat macam tue..tengok reaction dia macam mna..

aku nie pulak jen ...

Ok...so itulah puncanya kot die suka bnyak tanya kat ko...sebab ko sndri suka bnyak cakap...

So,dia pikir ko sukalah kot die banyak tanya...sebab dia anggap bnyak tanya tu adalah salah satu respon baik pada cite2 ko kot...

Kurangkan bercakap..maybe itula penyelesaian tok prob ko kot..sila try...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-10-2013 11:30 AM | Show all posts
iluvchoco posted on 11-10-2013 11:18 AM
Ok...so itulah puncanya kot die suka bnyak tanya kat ko...sebab ko sndri suka bnyak cakap...

...

hahahahahaha...itulah..aku memang banyak cakap..tapi xdek la aku akan tanya x berhenti2 kat orang..
aku akan bagi orang tue peluang untuk bercakap gak...kena la ada give n take kan..nie tak, kalau dengan dia, asyik aku yang kena tanya...
x sempat pun aku nak tanya dia balik...huhu..
kau bayangkan la,kitorang research sekali kan..pastu dia ada kata, benda yang dia nak buat tue, memang dah tak boleh buat modification la,semua orang dah buat..jadi aku suruh la dia buat benda lain kan..pastu dia cakap kat aku, benda yang lain, dia x pandai buat..boleh pulak gitu..explore la dulu..and hari tue, dia ada kata english dia sangat teruk...memang x pandai langsung..siap suh aku ajar dia lagi..aku nie punya la pulun bagi suggestion suruh dia buat latihan banyak, banyak membaca bahan english..

last2 aku tengok, english masa spm dia A2.and ielts result pun 6.0..what the fish !!!itu dia kata teruk.!!!


Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2013 11:42 AM | Show all posts
dia kadang2 ni banyak bertanya ni
internal dia ada masalah kot
tapi dia tak de cara nak melampiaskan internal dia tu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-10-2013 11:54 AM | Show all posts
alepmama posted on 11-10-2013 11:42 AM
dia kadang2 ni banyak bertanya ni
internal dia ada masalah kot
tapi dia tak de cara nak melampiask ...

yer..aku pun rasa internal dia ada masalah ..first aku jumpa dia, dia dah start cerita problem2 dia..
and actually problem tue semua boleh solve..tapi dia yang merumitkan keadaan tue..
dan dia macam x confident dengan diri dia..
lepas tue, bila aku tengok fb dia, keadaan dia xdek lah seteruk macam apa yang dia cerita..
and aku suspect, dia saja cerita macam2 untuk buat aku kesian kat dia..
bila aku makin jumpa dia, macam2 la problem lagi dia ada..dari masalah rumah sewa,masalah duit xdek..
masalah parking kereta,masalah research..
pastu yang dia start tanya aku macam2..macam mana life aku as married person..laki aku bagi duit ker x..
sebab dia cakap dia xdek duit, mak dia pun x boleh bagi duit kat dia..sebab mak dia asyik bagi kat adik dia,adik dia
boros berbelanja..sekarang aku wonder betul ker tak apa yang dia cerita tue...

Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2013 11:21 PM | Show all posts
tanya dia balik.....agak2 ko nak jadi penyendal tayar kereta depan belah kanan ke belah kiri
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2013 03:10 PM | Show all posts
br kenal sebulan dh ty mcm2?
ko sound je setepek atas muke dia.

biase la manusia ni pon mcm2.
kalo semua mcm kite plain lah dunia ni. ye dak?

aku pon ade kwn study aka laki dia opismate aku. so dia ni mmg jenis suke hemtam n salahkan org.
mcm dia nyer dunia je betol.
kite citer psl A.. kang dia mrh2 apsal jadi mcm tu jd mcm ni..
mcm dia la pandai semua. kdg2 boring kan..
aku jenis malas nak amik port. so dia membebel or bg pendapat aku buat2 x dengar or kalo dlm kete tu aku potong siap2 ckp dia bitau aku nak dgr lagu kat redio.

n aku pon ad ekawan yg jenis byk tanya dan soalan2 dia kdg2 sangat tak cerdik.
org kate bodoh piang.
kalo dia betol2 x tau or mmg nak tahu byk aku mmg layan je. tp kalo dah tanya 10 soalan in a row. mmg aku sound setepek je kat dia mcm ni:
"eh ko tanya byk2 ni apsal? mana lah aku tau. ko g tanya bos la.. ko x leh ke buat je keje ko tu. tanya lebih2 keje x buat pon"

kdg2 kawan aku ni dia nyer bad habit la.. suke nak kenekan org. dia tanya mcm2 tu time ko byk keje time ko stress time ko kejar due date. time ko br kene sound dgn boss or gaduh dgn someone. dia lagi nak sakitkan hati..

bagus x kawan aku?
sbb tu kdg2 aku kalo dia ajak mkn skali ke kt pantry aku ckp je. aku byk keje.
or kalo dia dtg nak sembang2. aku buat2 x nampak..

boleh buat darah mendidih tau kalo hari2 jumpe makhluk mcm tu.


so nasihat aku ko ignorekan je soalan dia tu. or kalo nak buat dia rase bersalah terhadap soalan yg diutarakan tu time dia ty mcm2 tu ko tengok muke dia tenung lama2 sampai dia lak rasa rimas.

x pon ko ty je dia blk:
aku buat projek dgn laki aku pakai teknik ape ko x nak tanya ke?

Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2013 09:08 PM | Show all posts
kesian TT..mungkin kwn tt tu kesunyian, bila jumpa tt dia rasa teruja nk borak..sampai xtahu cara dia itu m'rimas kn tt.. byk kn bersabar tt..
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2013 09:56 PM | Show all posts
iolss ade kawan mcm ni..
kadang2 penat nak melayan..
soalan remeh temeh..blh common sense..
nak jugak org lain pikirkan..
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2013 03:04 PM | Show all posts
As Salam..

Pendapat aku...dia cuma nak berburak2 dgn ko....nak ada something utk dicakapkan...tp dia tak de idea dan tak byk exposed so dia tanya mende2 yg dia tau jek..just nak something utk diborakan..

so sepatutnya ko yg lead isu utk diborakan....kalau dia tanya mende bukan2 cam tu lg..ko gelakan je la dia....hahahaha....cakap je direct....pelik la ko nie....tak pernah org tanya mende2 cam tu kat aku....hahahaha...soh dia baca buku...paper...borak2 la ttg isu2 semasa...

tang bab dia sentiasa komplen tak de duit tu..ko korek la...apa yg dia buat smpai manjang tak de duit...cakap la..kat dia...soh masak seminggu sekali saja..siap utk 7 hari makan....sure jimat...
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2013 11:06 AM | Show all posts
aku pun jenis tak bley hadap orang suke tanya soalan tak relevan
nak2 timing die salah..memang aku akan cakap balik 'kenapa banyak tanya sangat ni?'
bab duit tu, ko cakap la..jangan la merungut, bersyukur kita masih ade lagi duit walaupun rm5. dapat gak makan harini.

aku ade kawan kaki bertanya n kaki membazir n kaki mrungut
kenyang merungut, lapar merungut
tak paham aku
kalau makan tu, selalu tak habis makan
sampai aku ceramah die haritu
sejak tu terus die belajar habiskan makanan
tapi still merungut lagi la
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2013 11:12 AM From the mobile phone | Show all posts
Ko pusing balik..ko pulak yg  bertanye kt dia..lepas tu ko cerita plak masalah ko..atau kl reka2 je masalah walaupun xde masalah..nanti ko akan rasa sesuatu yg positip disitu..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-10-2013 08:49 PM | Show all posts
card_reader posted on 11-10-2013 11:21 PM
tanya dia balik.....agak2 ko nak jadi penyendal tayar kereta depan belah kanan ke belah kiri

hahahahaha..bagus jugak idea tue..
Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2013 12:44 PM | Show all posts
mebi dia bosan. xde kawan. tapi dia selesa kwn dgn TT tu yg dok tanya mcm2. mebi TT boleh ckp kt dia " ko ni unik la. suka tanya soalan pelik2 smpai aku xtau nak jwb ape". (sambil gelak2).  harapnya dia faham la.
Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2013 08:11 PM | Show all posts
hahaha...funny la thread nie...
tp si kawan TT nie ag la funny..hahaha...

stop answering will make she stop asking u laaa...
u shuld try ! hahaha
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.081068s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list