Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
9029
View
101
Reply

Macam mana nak handle kawan yang terlalu banyak bertanya

[Copy link]

Author: lavenz87       Show all posts   Read mode

Author
Post time 9-10-2013 06:17 PM | Show all posts |Read mode
Salam semua,

aku ada sedikit masalah dengan kawan aku nie dan perlukan pandangan dari korang semua. harap2 boleh la bagi good suggestion..

pernah tak korang ada kawan yang terlalu banyak bertanya..tanya tue memang la boleh dan digalakkan banyak bertanya..aku pun jenis yang suka bercerita tapi soalan-soalan yang kawan aku nie tanya kadang-kadang buat aku rasa rimas dan rasa macam tak nak dah jumpa dia..

aku baru kenal jer dia nie, dalam 1 bulan macam tue jer..kitorang baru start study sekali minggu nie..tapi masalahnya dia banyak sangat tanya..sampai la hal2 yang sekecil kuman..and kadang2 aku x sempat nak pikir apa jawapan, dia dah tanya soalan lain.

macam hari tue la , dia ada naik kereta aku, dia tanya (kereta nie husband awk yang punya ker, husband awk bagi ker bawak kereta).soalan-soalan lain pulak..rumah awak ada dapur ker, awak beli ker dapur tue.awak letak atas apa dapur tue..pastu dia cakap rumah dia ada dapur tapi tak dek meja..aku suggest la suruh beli, dia kata takut mahal.

pastu dia tanya lagi, awak masak ker..awak masak apa..awak masak ker hari2. aku cakap la aku nak masak sup ayam. pastu esok aku jumpa dia, dia tanya jadi ker masak sup ayam, awak potong macam mana ayam tue, berapa ketul ayam awak letak dalam sup, husband awak balik ker mkn mlm,husband awk keje sampai malam ker..

lepas tue dia selalu cakap yang dia xdek duit..aku rasa sangat complicated dia nie..kadang2 dia sendiri yang buat life dia complicated..
first day aku jumpa dia kat univ, dia minta tolong aku hantarkan balik.aku ok jer la..pastu,keesokannya dia bagitau aku yang dia naik bas sebab kawasan rumah dia susah nak parking.mujur dia xdek la pulak minta tolong aku hantarkan. aku pun rasa serba salah nak offer tolong hantarkan dia balik sebab jalan ke rumah aku bukan satu jalan pun dengan rumah dia..

insiden yang kedua buat aku rasa dia nie complicated ialah masa kitorang lunch sekali hari ke 2 aku jumpa dia, makanan dia harga rm4(nasi +ayam masak kicap).sebelum tue dia minta pinjam duit aku rm5, dia kata dia lupa bawak keluar duit dari bank. pastu dia kata makanan dia mahal, kt tempat lama dia lagi murah, RM2.50 untuk yg macam tue..pastu dia start soal berapa makanan aku, makanan aku harga rm5.4 sekali ngn air.aku ambik nasi
+ikan +sayur..and then dia tanya, aku mkn lunch semalam apa..pastu dia tanya lagi kenapa aku x bawak bekal. aku cakap la aku malas nak masak pagi2..padahal aku tak complain pun mahal makanan aku, sebab aku rasa harga tue ok lagi..dan aku tak dek cakap pun nak bawak bekal..

aku paham la kitorang memang tengah sesak duit..sebab elaun belum dapat lagi..bukan dia sorang yang betul2 perlukan duit..aku pun perlu gak duit..tapi tak ada la macam dia..kadang2 dia buat aku jadi pening dengan soalan dia yang banyak dan bertalu2 dan kadang2 aku rasa terjeremus sekali dengan aura negatif dia yang terlalu asyik cakap tak dek duit tue..sekarang nie apa yang aku perlukan ialah persekitaran yang positif..aku tak mau dia buat aku rasa down dengan perangai dia tue.

apa pendapat korang yang perlu aku buat untuk mengatasi rasa rimas aku bila dengan dia..tak kan aku nak buat bodoh kalau dia cakap dengan aku. pastu takkan aku nak jauhkan diri pulak dengan dia..dah la dia satu bidang dengan aku..pastu kitorang akan kerja sekali untuk tempoh yang lama gak(7 tahun)..








Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2013 06:24 PM | Show all posts
kalu aku, aku tanya dia balik....eh! apsal erk ko suka tanya aku sampai lubang cacing? kalu yer pun nak tanya...agak2 lah...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-10-2013 06:27 PM | Show all posts
midori888 posted on 9-10-2013 06:24 PM
kalu aku, aku tanya dia balik....eh! apsal erk ko suka tanya aku sampai lubang cacing? kalu yer pun  ...

takkan aku nak tanya dia macam tue..macam kasar pulak bunyinya..ada tak cara yang lebih soft..lagipun aku baru sangat kenal dia..

Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2013 06:30 PM | Show all posts
lavenz87 posted on 9-10-2013 06:27 PM
takkan aku nak tanya dia macam tue..macam kasar pulak bunyinya..ada tak cara yang lebih soft..lagi ...


ko ckp lah ngan suara yg lembut dan masa tu korang tgh bergurau....bagi aku tu namanyer direct to the point....kdg2 org nie kalu kita kias2 sgt diorg tak faham....yg penting skrg nie, ko nak dia faham yg ko tak suka dia tanya byk2...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-10-2013 06:34 PM | Show all posts
midori888 posted on 9-10-2013 06:30 PM
ko ckp lah ngan suara yg lembut dan masa tu korang tgh bergurau....bagi aku tu namanyer direct t ...

betul jugak eh..buat dalam nada bergurau..ok, aku akan cuba next time bila aku jumpa dia..

tapi yang bab suka cakap xdek duit tue macam mana..kadang2 dia buat aku rasa down sekali..
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2013 06:44 PM | Show all posts
hehe pasal tanya harga makanan tuh biasalah....aku pon ada kawan yang suke tanya harga then kata mahal la tak sedap la apa la.....
pastu aku jawab jela haah mahal kita bako je kedai nih....dah diamlah dia...

sedangkan aku tak kisah sangat pasal makan ni, tapi kalo makan kat kantin U aku memang aku rasa betoi2 nak bako...cekik darah...keh2

asal ko menjawab ikot macam yang dia nak udah
aku rasa kawan ko tuh boring tuh yang dia banyak tanya...dia mesti single kan...huhu

dapat orang macam ko kaki layan dia...lagila dia suka
dia maybe ingat  ko sebulu la dengan dia



Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2013 06:46 PM | Show all posts
aduiiiii  tak dpt aku nak nolong TT

aku baca pun naik baran, banyak lagi benda yang lebih penting ko kena pikir

tak tahan aku nak menjawab berapa ketul ayam aku masukkan dalam sup

cuba ko buat bodo, jgn jawab soalan bodo dia tu

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-10-2013 07:02 PM | Show all posts
merrissa posted on 9-10-2013 06:44 PM
hehe pasal tanya harga makanan tuh biasalah....aku pon ada kawan yang suke tanya harga then kata mah ...

aku tau yg pasal harga makanan tue biasalah orang tanya..tue yang aku jawab jer..aku pun ada kata kat dia..macam tue ,dia kena pergi makan kat tempat lama dia la..pastu dia pun terus diam..

aku pun kalau tempat kantin u mahal, memang aku ban terus lah pergi sana..
ah..a..dia memang single..
itulah, aku pun jenis suka bercakap..tapi soklan-soklan dia tue buat aku rimas and rasa annoying...ko bayangkan aku nie yang suka bercakap pun naik rimas..macam mana tue..
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2013 07:05 PM | Show all posts
lavenz87 posted on 9-10-2013 06:34 PM
betul jugak eh..buat dalam nada bergurau..ok, aku akan cuba next time bila aku jumpa dia..

tapi ...


kalu dia ckp bab2 takde duit...ko cakap camnie.....ko sebut lah takde duit slalu...nanti betul2 ko takde duit, baru ko tau....kata2 tu bole jadi doa tau....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-10-2013 07:05 PM | Show all posts
mamiayu posted on 9-10-2013 06:46 PM
aduiiiii  tak dpt aku nak nolong TT

aku baca pun naik baran, banyak lagi benda yang lebih penting ...

hahahaha..

itulah, aku sampai terbayang2 and buat kira2 berapa ayam aku masukkan dalam sup...
lepas aku jawab, 5 ketul.terus dia tanya lagi soalan lain.
macam dalam kepala dia tue banyak sangat soalan2..

aku rasa lama2 mesti aku akan buat bodo jugak kat dia...aku rasa dia nie dah macam budok umo 4 taun yang selalu kan suka tanya macam2..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-10-2013 07:07 PM | Show all posts
midori888 posted on 9-10-2013 07:05 PM
kalu dia ckp bab2 takde duit...ko cakap camnie.....ko sebut lah takde duit slalu...nanti betul2  ...

aku ada cakap macam tue kat dia..dan dia kata kat aku balik..masalahnya memang saya tak dek duit..macam mana nak buat..aku pun xtau nak jawab apa dah..
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2013 07:08 PM | Show all posts
lavenz87 posted on 9-10-2013 07:07 PM
aku ada cakap macam tue kat dia..dan dia kata kat aku balik..masalahnya memang saya tak dek duit.. ...


kalu camtu ko ckp lah....jgn suka merungut tak baik....tuhan tak suka....belajarlah bersabar....
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2013 07:46 PM | Show all posts
lavenz87 posted on 9-10-2013 07:02 PM
aku tau yg pasal harga makanan tue biasalah orang tanya..tue yang aku jawab jer..aku pun ada kata  ...

kalo adik kita sendirik banyak tanya buleh gak cakap 'Diamlah..bising!'...keh2....

tapi kalo kekawan nih kekadang susah gak...nak jaga hati kununnya (aku la tuh...hehe)

tapi kalo aku kalo tak boleh sabar dah......aku diam je...aku boikot dia.........keh2

lama2 dia faham la nanti tapi kalo tak faham gak....memang nak kene makan tapak kasut kot...hehe
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2013 08:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Bab soklan tu..soklan bertalu talu..ke.dia tunggu ko jwb..klau aku soklan masak pe aku jwb je..yg detail tu aku jwb je ntah..x ingt..ko layan dia ari ni sgt..esok dtg plak yg lain..x pun ko ckp soklan satu2 ok..semput nk mnjawab..sy x leh byk2 soklan ni..x sempat nk proses..dlm nada gurau la
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-10-2013 10:30 PM | Show all posts
midori888 posted on 9-10-2013 07:08 PM
kalu camtu ko ckp lah....jgn suka merungut tak baik....tuhan tak suka....belajarlah bersabar....

good jugak idea tue..ok, akan dipraktikkan nanti...hehe..thanks
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-10-2013 10:31 PM | Show all posts
merrissa posted on 9-10-2013 07:46 PM
kalo adik kita sendirik banyak tanya buleh gak cakap 'Diamlah..bising!'...keh2....

tapi kalo ke ...

itulah, sementara boleh sabar nie...sabar jer la..
nanti dah x leh, confirm aku akan buat bodoh gak..
penat jugak nak melayan karenah mcm nie...huhu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-10-2013 10:37 PM | Show all posts
tiramisuu posted on 9-10-2013 08:19 PM
Bab soklan tu..soklan bertalu talu..ke.dia tunggu ko jwb..klau aku soklan masak pe aku jwb je..yg de ...

bab soklan tue, bila aku jawab, dia terus tanya yg lain..pastu bila aku jawab lagi, terus dia tanya yang lain pulak..x berhenti2 soalan..macam one way communication.asyik dia yang tanya, aku tak sempat pun nak tanya dia balik..itulah, masa dia tanya yang details lagi, aku pun macam terpinga2 nak jawab..sebab soalan tue pelik sgt..nak jawab ntah pun x terpikir masa tue..terus rasa annoy..macam detektif lak...
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2013 10:46 PM | Show all posts
Kahkah. Kesian awak. Tanya dia memang pe'el dia suka bertanya ke.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-10-2013 11:26 PM | Show all posts
MegiTomyam posted on 9-10-2013 10:46 PM
Kahkah. Kesian awak. Tanya dia memang pe'el dia suka bertanya ke.

banyak bertanya boleh lagi diterima tapi nie "terlalu" banyak bertanya..betul2 rimas lah saya dengan dia...
itulah..nak jer tanya macam tue kat dia...tapi perlu slow talk la kan...
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2013 11:31 PM | Show all posts
lavenz87 posted on 9-10-2013 03:26 PM
banyak bertanya boleh lagi diterima tapi nie "terlalu" banyak bertanya..betul2 rimas lah saya deng ...

Huhu. Mesti tension gila nak kena layan orang macam tu.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.100638s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list