CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 96116|Reply: 215

FAKTA TENTERA MALAYSIA DI MATA DUNIA

[Copy link]
Post time 20-9-2013 06:19 PM | Show all posts |Read mode
FAKTA TENTERA MALAYSIA DI MATA DUNIAPERKARA YANG ANDA TAHU DAN MUNGKIN TIDAK TAHU MENGENAI MILITARY OF MALAYSIA..


1. Malaysia pernah menghantar pasukan tentera semasa Perang Vietnam bagi membantu Amerika Syarikat menjejaki gerila Viet Cong..

2. Malaysia merupakan satu-satunya negara di dunia yang berjaya menghancurkan ancaman komunis sedangkan kerajaan demokratik Vietnam yang dibantu oleh Amerika Syarikat tewas kepada komunis..3. ATM diperakui PAKAR PERANG HUTAN oleh seluruh dunia dan merupakan satu satunya pasukan yang Berjaya mengekang komunisme..Percaya atau tidak?

4. VAT69 dijulang sebagai komando terbaik dunia sehinggakan pasukan ini didokumentarikan oleh ASIA CHANNEL..Percaya atau tidak?

5. Perisik Malaysia sama ada PDRM atau ATM merupakan perisikan yang paling terbaik dalam dunia..percaya atau tidak? Pada 1988 seorang perisik KGB, Siddiq Ghouse ditangkap kerana merisik Malaysia? Hal ini dibuktikan dengan kepantasan Malaysia membasmi Al-Maunnah, KMM, Abu Sayyaf, Jemaah Islamiah dan penganas-penganas lain tanpa mengambil masa yang lama..

6. Percaya atau tidak perisik dan anggota elit ATM dan PDRM, apabila bersara dikehendaki melaporkan diri di balai polis bagi waktu dan masa yang ditetapkan? Mereka juga sukar untuk memohon passport atau visa ke luar Negara..

7. Percaya atau tidak panggilan “cikgu” digunakan oleh anggota polis merujuk pada anggota ATM?

8. ATM menjadi rebutan amerika dan Britain. Namun ATM memilih Britain kerana ikatan persahabatan yang kian lama terjalin, namun tahukah anda ATM telah menubuhkan sekolah ketenteraan FORT BENNINGS ?? Di sini diperkatakan tentera terhebat adalah SAS (Britain), diikuti Malaysia (ATM) dan amerika US ARMY. Percaya atau tidak?

9. Bagi menghina Malaysia, Indonesia segaja mengajar angkatan tentera Kemboja. Tapi Indonesia mendapat aib apabila ATM berjaya menerobos kem tentera Kemboja tanpa disedari dan berjaya mematikan periuk api.!! ini amat memalukan mereka..percaya atau tidak?

10. Pasukan elit pertama Malaysia merupakan Sarawak Rangers dan ini merupakan pasukan paling awal sebagai pasukan elit dari negara2 rantau ini.. Percaya atau tidak?

11. Komando Malaysia pernah membantu tentera AS bagi menandakan sasaran-sasaran tentera Serb melalui Laser Target Designator untuk dimusnahkan dengan “Smart Bomb” dari pesawat pengebom NATO..

12. Percaya atau tidak jika dikatakan Komando-komando Malaysia diberi tugas sebagai QSR (Quick Reaction Rescue) bagi tentera NATO dalam perang BOSNIA? Suatu ketika pernah dicatatkan dalam newspaper di Amerika..hal ini dan diperakui oleh tentera-tentera asing dan mengelarkan pasukan negara yang datang untuk garisan mati..

13. Komando Malaysia pernah dihantar dalam satu misi khas ke Manila untuk mengambil dokumen berkaitan dengan Sabah satu ketika dahulu..

14. Tahukah anda filem “Black Hawk Down” mengisahkan pemberontakan di Somalia, menyelewengkan fakta sebenar di mana sebenarnya tentera Malaysialah yang menjadi wira, tetapi oleh kerana ia filem Hollywood, maka peranan Malaysia langsung tidak diiktiraf..

15. Komando Malaysia pernah mencerobohi kompleks pertahanan udara Singapura di Bukit Batuk lalu menampal setem malaysia pada setiap peluru berpandu , meja officer dan menukar bendera singapore dgn bendera malaysia pada meja pegawai tinggi. tujuannya membalas dendam kerana jet singapore sering menceroboh ruang udara johor.. mereka mlakukan tugas tersebut hanya 1 hari tanpa dapat kesan. kakitangan komplek pertahanan singapore yg terlibat telah dipecat kerana insiden itu..Ini bukan komando, tp Presiden PAS
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-9-2013 06:22 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-9-2013 06:23 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2013 07:26 PM | Show all posts
Bawa bertenang uniq61

kebolehan mig dan sukhoi tudm menembak jet f15 dengan peluru berpandu r27 dari jarak yang selamat akan menyebabkan  singapura kalah dalam masa 7 hari jika berperang dengan malaysia.

indon pula laagi lah lemah dari singapura.

seperkara lagi,
dulu pesawat tentera singapura cuma masuk sikit sikit & cepat cepat keluar saja. Lepas diberi amaran terus tak berani buat lagi . Last edited by BotakChinPeng on 6-12-2013 04:03 PM

Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2013 09:32 PM | Show all posts
sokonglah,ATM memang yang terbaek di dunia...bahkan terbaek juga di akherat.
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2013 05:37 PM | Show all posts
1. Kejayaan strategi Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dalam krisis Lahad Datu awal tahun ini dalam menentang pengganas Sulu rupa-rupanya dijadikan pelajaran oleh negara lain walaupun rakyat atau “armchair general” dari negara jiran yang tidak pernah berhadapan dengan pencerobohan pada zaman moden ini mentertawakan kita.
2. Negara yang telah mendapat pelajaran penting ini adalah Filiphina yang menggunakan strategi “Overwhelming Force” ke atas 400 pemberontak Moro National Liberation Force (MNLF) yang menimbulkan kekacauan di Zamboanga City termasuk menahan tebusan.
3. Ini merupakan kali pertama tentera Filiphina menggunakan kekuatan secara besar-besaran ke atas pengganas MNLF selepas melihat kejayaan tentera Malaysia menghancurkan askar Sulu yang sebenarnya disokong oleh MNLF.
4. Bukan itu sahaja, sebanyak tujuh buah kapal tentera laut Filiphina juga membuat kepungan laut atau “Naval Blockade” ke atas bandar itu, sama seperti yang dilakukan oleh Tentera Laut Di Raja Malaysia (TLDM).
5. Kekuatan tentera Filiphina pada ketika ini berjumlah lebih kurang 2,000 orang termasuk polis dan 300 anggota marin.
6. Saya kira jika Filiphina mempunyai jet-jet pejuang yang moden (malangnya tidak ada) seperti Tentera Udara Di Raja Malaysia (TUDM), sudah tentu kedudukan pemberontak ini habis dimusnahkan dengan bom panduan laser yang kita gunakan melalui pesawat F-18D Hornet kita.
7. Sebagai ganti, Filiphina terpaksa menggunakan helikopter bersenjata (kira oklah).
8. Sama seperti corak serangan Malaysia ke atas pengganas Sulu, tentera Filiphina memulakan serangan pada 16 Sept ke atas kedudukan musuh di Barangay Sta dengan tembakan mortar, serangan udara dengan memakai MG-520 helikopter serta roket dari pesawat penyerang SF-260.
OPS DAULAT-LAHAD DATU, SABAH
9. Semasa krisis serangan pengganas di Lahad Datu, Malaysia mengerakkan lebih kurang 5,000 tentera termasuk polis untuk menangani sejumlah 400 pengganas dan penceroboh Sulu.
10.Serangan Malaysia dimulakan dengan pesawat F-18 Hornet dan Hawk serta hentaman mortar ke atas kedudukan musuh.
11.Serangan “Overwhelming Force” yang dibuat oleh Malaysia ini dikritik hebat bukan sahaja oleh rakyat Malaysia sendiri tetapi paling ramai dari kalangan rakyat Indonesia dan Filiphina yang tidak faham tentang Standard Operational Procedure (SOP) sesebuah angkatan tentera menangani krisis bersenjata.
12.Akhirnya, terbukti, ATM yang profesional berjaya menjadi contoh terbaik dan hari ini taktik serangan yang sangat klasik yang dibuat semasa Lahad Datu ditiru oleh tentera Filiphina.
13.Syabas ATM kerana menjadi contoh kepada dunia.

Tambahan info Jaguh-nya tentera dan polis Malaysia ... Tahniah ... LINK

Last edited by mdalipunte on 22-9-2013 05:40 PM

Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2013 06:42 PM | Show all posts
mdalipunte posted on 22-9-2013 05:37 PM
Tambahan info Jaguh-nya tentera dan polis Malaysia ... Tahniah ... LINK

hahaha.... blogger penuh kayalan jadi sumber...

kalau militer filipina ada berkata demikian bolehlah bangga,....... ...
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2013 07:56 PM | Show all posts
mdalipunte posted on 22-9-2013 05:37 PM
Tambahan info Jaguh-nya tentera dan polis Malaysia ... Tahniah ... LINK

tentera atm kami tak la hebat seperti yang jiran kata
tapi sekurangnya tentera kami tidak lah pengecut sebagaimana berita ini
yang lari dengan 'kecepatan tinggi' kerana takut bila diserang..

Puncak Jaya Papua: TPNPB Tembak Satu Anggota TNI Tiga Senjata Berhasil Rampas
komando Nasional Tentara Pembebasan Nasional Papua Barat dibawah komando Jendral. Goliath Tabuni, Puncak Jaya Papua kemarin tanggal 31 Agustus 2013 menembak satu anggota Tentara Nasional Indonesia (TNI) dari Batalyon Infantri 753 AVT Nabire.
Puluhan anggota TNI dari Mulia Kota menuju Distrik Tingginambut menggunakan mobil roda 4 Strada. Ketika anggota TNI dalam perjalanan menuju Tingginambut, sudah pantau oleh intelejen Tentara Pembebasan Nasional Papua Barat (TPNPB).
TPNPB siaga di tengah jalan tunggu TNI pulang kembali ke Mulia, ibu kota kabupaten Puncak Jaya. Pada pukul 04: 00 WP, TNI hendak pulang kembali ke Mulia, TPNPB lepaskan tembakan beberapa kali pada anggota yang duduk diatas mobil strada, saat mobil itu lewat di Kampung Sanoba, Distrik Tingginambu
TPNPB tembak anggota TNI di mobil hingga satu anggota tewas atas nama Pratu Andry, beberapa lainnya lolos dari peluru tima panas TPNPB. TNI tidak membalas tembakan, mereka lari dengan kecepatan tinggi menuju Mulia karena takut. Saat itu TPNPB berhasil merampas tiga senjata, yang  di tinggalkan karena takut. Senjata milik korban dan dua lainnya dari anggota TNI saat itu berhasil dirampas oleh anggota TPN-OPM, dan sekarang tiga pucuk senjata milik TNI di tangan TPNPB.
Para TNI kembali dengan puluhan prajurit dengan senjata lengkap, untuk melawan TPNPB, namun TPNPB telah jauh dari tempat kejadian, membawa lari 3 senjata hasil rampasan dari tangan TNI. TNI ke tempat kejadian, menembak ratusan peluru sembarang ke arah hutan di sekitar itu.
Hal ini dilaporkan oleh seorang anggota TPNPB di Mulia, pada tanggal 1 Sepetember 2013 sore kepada admin WPNLA, dia minta  “nama saya tidak boleh tulis di media, alasannya karena TNI dan Polri disini bisa bunuh saya kalau nama saya ditulis di media”, ujar sumber.
Tambah sumber, “sekarang TNI sekitar puluhan anggota di kampung Sanoba untuk kejar TPNPB atau Goliath Tabuni mereka, tetapi masyarakat sipil di Kampung Sanoba sangat trauma karena banyak TNI dengan senjata lengkap”, kata dia.
“Kami akan lawan terus TNI Polri yang ada di Papua sampai Papua merdeka, ketika bangsa Indonesia masih menjajah kami, kami pun harus lawan. Ada perlawanan ini karena ada penjajahan, jangan pikir tidak ada penjajahan. Penjajah harus dilawan dengan senjata”. Kata Goliath Tabuni Kepada WPNLA via telp selulernya pada (1/9/2013).
Pesan Gen. Goliath Tabuni: Goliath Tabuni berharap bahwa, TNI tidak menembak masyarakat dan membakar rumah masyarakat, anggota saya yang tembak TNI atas perintah saya, maka cari saya jangan masyarakat sipil. Ujarnya.

moral from this news.. jangan sekali kali meremehkan tentera negara lain..


Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2013 08:27 PM | Show all posts
you didn't count Vietnam? in 1975 Vietcong used "overwhelming force" against US troops in Saigon City, Southern Vietnam
or Indonesia during DOM Aceh in 1990-1998, they used more than 50,000 soldiers to overwhelmed 5,000-10,000 separatist force
I can't call it Indonesian imitate Vietnam or Malaysian imitate Indonesia, because this strategy has been applied by Hitler when Nazi troops occupied Paris in World War II
(correct me if I'm wrong)

don't you know there are advanced internet technologies called GOOGLE?
better if you do small "research" using it before making a thread
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-9-2013 09:57 AM | Show all posts
MANA MANA YANG TAK TERIMA KENYATAAN NI...SENANG CITER...MEREKA BUKAN WARGANEGARA MALAYSIA....TAK PUN PENGKHIANAT NEGARA....KALAU TENTERA SENDIRI PUN TAK BANGGA....? SIAPA LAGI MEREKA....MUSUH LE???
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-9-2013 11:15 AM | Show all posts
ULANG TAHUN ATM DAN CAMO DIGITAL TENTERA DARAT
ANGKATAN TENTERA MALAYSIA DEDAH SEBAHAGIAN PERALATAN PERSENJATAANNYA!!!
Posted by CUCU TOK WAN
at 4:03 PM
Sunday, September 22, 2013


Mungkin ramai yang tidak ambil peduli dengan perarakan Hari Ulang Tahun ATM Ke-80 yang diadakan di Bandaraya Kuala Lumpur beberapa hari lepas. Dan mungkin ramai juga yang tidak peduli tentang signifikan perarakan tersebut selain pendedahan 'luar biasa' yang dilakukan oleh ATM setelah sebelum ini menjadi bahan kecaman hebat ahli-ahli politik dalam negara, khususnya DAP yang mendesak agar ATM menghebahkan apa-apa sahaja persenjataan dan sistem pertahanan yang dimiliki oleh negara.

Angkatan Tentera Malaysia merupakan antara angkatan tentera yang amat disegani di dunia terutama yang melibatkan taktik perang gerila dan hutan. Malah dalam satu kejadian yang kemudiannya dijadikan sebagai filem bagi menutup malu Tentera Amerika yang serba canggih dan serba berteknologi tinggi tetapi diselamatkan oleh tentera Malaysia di Habsyah, anggota-anggota ATM khususnya yang terlibat dalam insiden Pasar Bakara, Mogadishu pada 3-4 Oktober 1993 mendapat sanjungan tinggi.

Ada pihak yang tidak berpuas hati kerana ATM bukannya angkatan tentera yang glamour seperti angkatan tentera negara jiran yang mendapat bantuan logistik, persenjataan bahkan nasihat dan latihan daripada Israel. Mereka inilah yang cuba menjatuhkan semangat dan meremeh-remehkan anggota-anggota tentera Malaysia. Mereka tidak sahaja memperlekehkan pemilikan persenjataan serta sistem pertahanan, bahkan menganggap ATM hanyalah pembazir duit rakyat.
Sepanjang sejarah perarakan angkatan tentera Malaysia, belum pernah Malaysia mempamerkan senjata-senjata hebatnya walaupun media-media yang mengkhusus kepada angkatan tentera dan persenjataan menyatakan Malaysia merupakan antara pengeluar dan pengguna utama pelancar peluru berpandu dari atas bahu.

Dalam perarakan terbaru, ada beberapa senjata yang sebelum ini diklasifikasikan sebagai RAHSIA, didedahkan kepada umum. Ramai yang tertanya-tanya apa motif sebenarnya perarakan kali ini dengan 'pameran' senjata canggih berteknologi tinggi yang dimiliki oleh Malaysia. Dan ramai juga yang berpendapat, senjata-senjata yang ditunjukkan dalam perarakan berkenaan bukanlah cerminan sebenar pemilikan ATM. Tentu sekali ATM memiliki senjata yang lebih canggih yang sebenarnya diletakkan dalam keadaan siap siaga bagi menghadapi sebarang ancaman pihak luar.Angkatan Tentera Malaysia telah menabur budi yang cukup besar kepada rakyat negara ini meskipun sebahagian besar rakyat negara ini tidak menyedarinya, bahkan enggan mengakuinya. Keselamatan dan kemakmuran negara, banyak disumbangkan oleh Angkatan Tentera Malaysia yang bertungkus lumus menjaga perbatasan dan menghancurkan sebarang anasir subversif yang cuba mengganggu gugat negara ini.

Justeru, tidak selayaknya bagi mana-mana pihak terutama sekali yang berkeahlian politik mempertikaikan kewibawaan ATM sedangkan mereka sendiri tidak pernah berada di barisan hadapan ketika musuh mengancam negara ini.

BACA JUGA MILITARY OF MALAYSIA


Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2013 11:50 AM | Show all posts
jonitralala posted on 22-9-2013 08:27 PM
you didn't count Vietnam? in 1975 Vietcong used "overwhelming force" against US troops in Saigon Cit ...

You use google and you're still wrong - in 1975, there were no longer major US military formation in South Vietnam. Saigon was entirely defended by the ARVN and furthermore it wasn't the VC that 'overwhelmed' South Vietnam - it was the regular military of the PAVN

Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2013 11:53 AM | Show all posts
nampak sgt jiran2 jaki benor gan mesia nie..setiap posting pasal tentera mesia pasti dorang akan komen..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-9-2013 12:38 PM | Show all posts
TAK LEH TUNJUK BANYAK BANYAK...NANTI MEREKA COUNTER ATTACK..
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2013 12:40 PM | Show all posts
haa.. yg pasal black hawk down tue panglima atm ade wat bantahan kan..

tp aku rase fakta2 nie org luar lebih tahu dari rakyat malaysia sendiri kan..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-9-2013 12:48 PM | Show all posts
haa.. yg pasal black hawk down tue panglima atm ade wat bantahan kan..

tp aku rase fakta2 nie org luar lebih tahu dari rakyat malaysia sendiri kan.


SIAPA ORANG LUAR KE YOP??? PANGLIMA ATM BUAT BANTAHAN SEBAB CITER TU TAK BENAR....FILEM TU UNTUK MENAIKKAN SEMANGAT TENTERA AMERIKA YANG DAH DOWN TU...NAMPAK SANGAT TENTERA AMERIKA NI BENGAP PASAL STRATEGI MENYERANG...DAH DUA KALI TENTERA KITA SELAMATKAN MEREKA...TENETERA KITA SELAMATKAN TENTERA AMERIKA DALAM RIBUT SALJI...TENTERA KITA TAHAN SALJI BEB...TENTERA AMERIKA SENDIRI TERKANDAS DALAM SALJI YANG BIASA BAGI MEREKA SEPATUTNYA...
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2013 03:09 PM | Show all posts
uniq61 posted on 23-9-2013 12:48 PM
SIAPA ORANG LUAR KE YOP??? PANGLIMA ATM BUAT BANTAHAN SEBAB CITER TU TAK BENAR....FILEM TU UNTUK ...

Salam...

Post nie dah penah baca dah sebelum nie tapi bab citer tentera Malaysia selamatkan tentera America dalam salji nie first time dengar. Iyer ker? Dapat tau mana? cer citer skit.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-9-2013 03:30 PM | Show all posts
Post nie dah penah baca dah sebelum nie tapi bab citer tentera Malaysia selamatkan tentera America dalam salji nie first time dengar. Iyer ker? Dapat tau mana? cer citer skit.

NAMPAKNYA KO KETINGGALAN YE???? IANYA SEBELUM KISAH BLACKHAWK LE..................
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-9-2013 03:34 PM | Show all posts
NANTI AKU CARI BALIK CITER TU.. Last edited by uniq61 on 23-9-2013 03:39 PM

Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2013 04:47 PM | Show all posts
Parade 80 tahun ATM lebih megah dan mengagumkan dibandingan dengan parade tahunan kemenangan tentera merah Russia terhadap Nazi jerman ... Tak heranlah jika ATM menjadi referensi semua angkatan tentera di dunia .... Tahniah dan Selamat ....Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Forum Hot TopicMobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

25-1-2022 07:05 AM GMT+8 , Processed in 0.115680 second(s), 26 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list