Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
70899
View
198
Reply

Kerja/ menetap di OVERSEA

[Copy link]

Author: hani85       Show all posts   Read mode

Post time 12-12-2013 06:41 PM | Show all posts
skyreds posted on 11-12-2013 01:36 PM
pompuan boleh kerja tapi kene ade sponsor..but very limited la such as nurses, lecturer and doctor ...

mcm wife you x boleh keje dkt sana kan,so ada apa2 dia buat x mcm as online seller ke,tuition teacher ke..

psl company sponsor tu i tau jugak..if not susah kan nak kerja sana..

you know anything about life org2 yg duduk dlm camp tak?foreigners ramai dlm tu kan..basically,utk family byk ke activity dorang boleh buat klu duduk di KSA ni?
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2013 02:35 AM | Show all posts
pinksarah posted on 12-12-2013 06:41 PM
mcm wife you x boleh keje dkt sana kan,so ada apa2 dia buat x mcm as online seller ke,tuition teac ...

x boley la...dulu ade gak buat online sales, tapi dah lama stop..payah pulok nak sales jauh2 nie..

camp life..american memang class, semua ade dalam compound dia orang. kalau company camp, agak suram sket..x brp banyak activity, tapi boleh lepas gian pompuan2 yg giler stering.., gym, pool n small playground.

depend pada comunitty la..kalau ramai agak happening, pantai2 kat sini cantik2..slalu gak wat gathering, bbq n kalau yg suka jalan jauh2 banyak gak tempat yg menarik..ala2 grand canyon pun ade, historical place..nak ke jordan pun dah dekat drive jek..kalau x silap dalam 12 jam sampai ke petra n dead sea

time musim sejuk north side salji turun..mountain area la
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2014 09:55 AM From the mobile phone | Show all posts
hani85 posted on 19-9-2013 07:52 PM
my most concern is nak lari dr malaysia sebab penat dengan politic whether politik negara or polit ...

Setuju sgt!! Susah jd melayu kt msia
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2014 09:42 PM | Show all posts
salam..maaf kalau ganggu...sy nk tanye ngan encik pasal kerja kat oversea...saya mamak dan sy dr family yg ssh,ayah sy pun dah meninggal thn lps..mak sy pun dah 80 thn...sy duda..mostly sy x belajar tinggi..sy start keje dr umo 8 tahun dan berhenti skola masa tgktn 2(umo 14)...terus terang sy nk luahkan yg sy mmg xleh nk hdp kt malaysia..sbb gaji yg rendah dan x mampu nk sara family..bini sy pun tggalkan sy sbb sy miskin...smpi da 2 thn x tgk ank...dlu sy ada plan nk hijrah ke australia atau uk untuk kerja..dengar kata petik buah gaji bgus...sy nk mintak pendapat encik kalau g uk atau australia kerja sbgai cleaner atau petik buah layak ke..?sbb sumpah sy xde sijil..tp sy reti cakap english sikit2 basic la dan pandai baca english...cuma xde sijil...sy layak ke..?dah juga sy kerja kt kedai kopi..mmg tau bancuh air la dan goreng me dan maggi...sy btl2 nk ubah hidup sy

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2014 01:19 AM | Show all posts
pxsilver posted on 21-2-2014 09:42 PM
salam..maaf kalau ganggu...sy nk tanye ngan encik pasal kerja kat oversea...saya mamak dan sy dr fam ...

kalau kat msia pun susah carik keje, kat uk laaagi la susah..
camana u nak dapat visa nak keja kat sana?

ramai yg jadi cleaner tapi diaorg ni students atau dependent yg visa diaorg boleh keje
utk keje professional, nak kena ada company sponsor visa you utk keja kat sana

and you nak duduk mana nanti, rumah kat uk agak mahal la sewa dia
cikai2 punya rumah 2 bilik 1 tandas dah 500 pound, dah la buruk pulak tu
ada jugak yg flat satu bilik sesuai utk org single, murah sket dlm 300 pound tapi org komplen sejuk
bill gas and electricity lagi nak kena bayar

unless you kawin ngan org sini..
2 tahun dah boleh dapat pr rasanya..and you akan dpt benefits mcm warganegara diorg gak..


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2014 01:44 AM | Show all posts
miss_baby posted on 22-2-2014 01:19 AM
kalau kat msia pun susah carik keje, kat uk laaagi la susah..
camana u nak dapat visa nak keja ka ...

kalau nk dapat kerja sbgai cleaner ada peluang ke..?sy mmg bersungguh2..ada cara x kalau masuk ngan holiday visa..dan keje ngan sape2 pastu diorg bg surat sponsor and kite apply visa kerja dr sane je..?
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2014 01:45 AM | Show all posts
miss_baby posted on 22-2-2014 01:19 AM
kalau kat msia pun susah carik keje, kat uk laaagi la susah..
camana u nak dapat visa nak keja ka ...

kalau nk kawen org sane tu xnk la..lgpun da fobia ngan kisah lalu..da jd seram piki psl kawen..nk tido pun ssh bila piki psl nasib diri
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2014 12:51 AM | Show all posts
miss_baby posted on 21-2-2014 05:19 PM
kalau kat msia pun susah carik keje, kat uk laaagi la susah..
camana u nak dapat visa nak keja ka ...

PR 5 tahun klu x silap..

x tau lah klu pakai general visa lain plak kan
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2014 12:54 AM | Show all posts
pxsilver posted on 22-2-2014 05:44 PM
kalau nk dapat kerja sbgai cleaner ada peluang ke..?sy mmg bersungguh2..ada cara x kalau masuk nga ...

holiday visa x boleh keje ye..

max sebulan je x silap..

cuba risik dlm internet keje petik buah tu depa nak pakai org luar ke..

mcm ada sorang melayu ni buat keje mcm2,taxi driver,pasang khemah and such..

but dia kahwin dgn local..

senang sikit..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2014 01:51 AM | Show all posts
pinksarah posted on 1-3-2014 12:54 AM
holiday visa x boleh keje ye..

max sebulan je x silap..

kalo de calon utk kawen contract boleh jgk rekemen..adess
jauh benar pemikiran sy..pening la eden
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2014 12:49 PM | Show all posts
pinksarah posted on 1-3-2014 02:54 AM
holiday visa x boleh keje ye..

max sebulan je x silap..

Which visa are you talking about???

WORKING HOLIDAY VISA - you are ALLOWED to work
HOLIDAY aka TOURIST /ETA - you are NOT allowed to work
2 different visa dont confuse other people if you dont know.. max stay in Aussie 3 months on ETA visa

Working holiday visa granted if you BELOW 30yrs. allowed you to work as fruit picker around Aussie.
not easy to get work even you with Working Holiday Visa. Cost of living...yeah housing expensive but if you willing
to pay min $100/ WEEK for room...Pertol EXPENSIVE, $1.50/liter but some other products cheap even after you compare to Malaysia price.

i lived & work in UK for 2 years, didnt like it i moved to Aussie 2010, love it!! if you know someone overseas with power/ employment opportunity
give a try but if you on your own, good luck.. need my advice, PM me..

cheers


Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2014 04:15 PM | Show all posts
happywater posted on 12-3-2014 04:49 AM
Which visa are you talking about???

WORKING HOLIDAY VISA - you are ALLOWED to work

ye,i ckp holiday visa..

i x mentioned working holiday visa..



Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2014 09:12 PM | Show all posts
ddk kat KSA ni, dengan padang pasir, debu2 berterbangan, budak2 senang kena athma tak?
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2014 10:37 PM | Show all posts
happywater posted on 12-3-2014 12:49 PM
Which visa are you talking about???

WORKING HOLIDAY VISA - you are ALLOWED to work

kenapa u tak suka dok uk?
coz i pon kurang suka jugak



Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2014 03:03 AM | Show all posts
Saya di doha...Kalau Musim sand storm....hermmmmmm bersedialah ngan inhaler. Memang x tahan.
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2014 03:51 PM | Show all posts
mamarilia posted on 18-11-2013 12:46 AM
rudyzam, untuk kerja2 macam tu takkan dapat visa. tak dibenarkan dah. melainkan u datang sini, sam ...

Saya seorang gomen servant..guru IT to be exact..umor dah 37 taun..rasanya mmg teringin sngt nak keje ebersea ni...agak2 sy ada peluang tak keja kat UK ni...kalo tak dpt UK keje petik buah kat mebourne le jawapnya..mmg ada hajat la nak gi obersi ni.
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2014 09:32 PM | Show all posts
cmf_ultraviolet posted on 18-4-2014 03:03 AM
Saya di doha...Kalau Musim sand storm....hermmmmmm bersedialah ngan inhaler. Memang x tahan.

sand storm.. sesiapa ada asma mmg bahaya jugak la ek.. erkk anak bujang ada asma, balik malaysia je standby inhaler. kat UK ni alhamdulillah walaupun sejuk, asma nya jarang sgt kena. kena pikir balik cita2 nak migrate ke sana pulak
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2014 09:36 PM | Show all posts
fabregas100 posted on 18-4-2014 03:51 PM
Saya seorang gomen servant..guru IT to be exact..umor dah 37 taun..rasanya mmg teringin sngt nak k ...

sekarang ni susah nak dpt kerja kat UK. diaorang prefer EU people. cuba la sambung belajar master kat UK. baru2 ni ramai yg apply loan mara,  bayar balik 20%. bila dah complete boleh convert visa tier4 to tier 2 di UK dengan syarat dah ada kerja la masa tu. lain2 cara saya pun tak ada idea. tak pun tunggu je la apajadi kalau scotland merdeka nanti.
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2014 06:44 AM | Show all posts
mamarilia posted on 21-4-2014 09:36 PM
sekarang ni susah nak dpt kerja kat UK. diaorang prefer EU people. cuba la sambung belajar master  ...

Dah sambung Master..ingt nak wat PhD kat UK or OZ. Tapi rasanya kna ambek IELTS dulu gamaknya...camana nak cari Univerisiti kat UK ni..rasanya prefer central area Leeds, Manchester dll...orang kata living cost murah sikit..tak tau le saya betul atau tak..
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2014 04:23 PM | Show all posts
ok la tu.. buat phd lagi bagus. kalau IT, haritu kawan saya, lecturer kat manchester metropolitan uni cari phd student. ada scholarship lagi. tak tau la ada lagi ke tak. lepas ada phd, tak silap automatik@kena apply dapat setahun utk stay UK kerja tapi ni kena tgk website ukba selalu. kerap sangat bertukar. saya selalu baca kat forum http://www.immigrationboards.com mcm2 soalan boleh tanya, ada 'guru' yg jawab nanti. leeds,manchester,bradford, sheffield, senang kata kawasan tengah england mmg murah. senang cakap, kawasan yg ramai pakistan/india/arab mmg murah. jadinya berterima kasih la pada diaorang ni hehehhe.  kota2 besar kebanyakkannya mahal dari segi accomodation. food price standard je. 1 yg saya suka tinggal di UK ni org tak kisah pun pakai kereta apa, rumah besor kecik. professor pun ramai yg naik bas/train gi keje. kat malaysia naik bas/lrt mula la di pandang kurang duit padahal nak cepat sampai. pakai barang used beli kat car boot@charity shop pun tak kisah. nak survey harga sewa rumah/used item, boleh masuk website ni http://www.gumtree.com  
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.091716s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list