Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
70838
View
198
Reply

Kerja/ menetap di OVERSEA

[Copy link]

Author: hani85       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 21-9-2013 07:34 PM | Show all posts
mamarilia posted on 20-9-2013 07:04 PM
cuba tgk link vacancy ni
http://jobview.monster.co.uk/sap-analyst-consultant-mobility-job-aberdee ...

oh... bukan dalam bidang i. hehe. sap ni besar. i skg buat module MM. itu pun rasa tersedak jugak nak buat. PM ni out of my league. ade involve sket2 tapi ciput sgt. anyway thanks

i rs paling banyak untuk sap ni dekat middle east la kot sebab depa ada banyak oil n gas company.
but i lagi minat nak ke area2 omputeh sana sebab tgk most of my frens yg kerja dengan mat saleh pun semua kata kerja dengan mat saleh bagus. dorang akan train kita betul2 kalau kata kita baru. kat malaysia? jgn harap le. kelam kabut, semua buat sendiri. masing2 selfish, xde sistem dan kedekut ilmu. expat pun camtu especially dr india. mgkin depa sendiri memang camtu/terikut dengan budaya kat malaysia yang x sistematik n kelam kabut. walaupun globally mana2 pun akan jumpa expat dr india ni, but i rs kemungkinan, better la sket kot sebab xde orang2 dr malaysia yg kelam kabut n selfish. hehe.

anyway wont kill to try. tapi i xkan menaruh apa2 harapan yg tinggi la. hope for the best, prepare for the worst
Last edited by hani85 on 21-9-2013 07:36 PM

Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2013 07:08 PM | Show all posts
hani85 posted on 21-9-2013 11:19 AM
tu lah... i kat sini selalu kena kerja lewat malam. FOC. walaupun i bleh claim balik dengan other  ...

yg i nampak,isu utama you mmg x gemar dgn environment kerja di tempat you dan di malaysia tu sendiri..

money is another issue but priority you nak suasana kerja lebih adil dan kurang benda pelik2 mcm you cerita tu..kan?kesian you sorang2 brought up apa yg x betul,trust me,dkt malaysia ni,angguk angguk geleng geleng tu norm..org mcm you yg rare..that is why you rasa susah nak adapt..

sorry sebab i brought up issue on school in previous page,rasa x relevant dgn you,since you pun bujang,not yet la kan..hihihi

actually,walau cost of living x sama dgn tempat kita,klu you pandai saving,boleh simpan lebih dr apa you dpt bulan2 pun..dkt UK ni byk option utk pilih..life style lebih laid back,especially klu tmpt kerja you bukan di bandar2 besar..

since you single,commitment x byk,dh byk boleh save di situ..council tax pun ikut tempat,klu you duduk area kampung,murah lah tax..dan dkt sini x de tax mengarut mcm malaysia..dan you x sakit hati sebab you nampak hala tuju tax you ke mana..like a friend of mine cerita,klu tgk dr segi mata kasar,mcm x adil for tax payers byr byk tp rakyat yg x keje ni dpt monthly allowance..in a way,govt nak kurangkan kes2 merompak,kes ragut and byk lagi jenis crime..i bukan kata x ada tp kurang laa klu nak banding dgn malaysia..and,govt sini mmg tlg rakyat yg susah,that is why yg x kerja masih mampu hantar nak ke sekolah,masih boleh sediakan makan pakai..even rumah pun ada walaupun bukan mewah..

psl negara mana you decide nak go for work,make sure you suka environment di situ sebab you akan plan nak settle down for a while..klu nak fikir cuaca best dkt mana,bangsa apa yg best,serba serbi best,rasa too good to be true la pulak kan..as long as the working environment makes you happy,dpt colleagues yg baik and the pay is good..ada apa hal dgn hal2 lain..just make a full use of it saja lah..nak serba serbi perfect,berangan boleh laaaa...hahahani

klu you nak info lebih lanjut between aussie dgn uk ni you cuba masuk website UK border agency..or you boleh call dorang for any enquiries..mungkin dr situ you boleh dpt clearer picture what to do next..



Last edited by pinksarah on 22-9-2013 11:13 AM

Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2013 07:11 PM | Show all posts
hani85 posted on 21-9-2013 11:34 AM
oh... bukan dalam bidang i. hehe. sap ni besar. i skg buat module MM. itu pun rasa tersedak jugak  ...

middle east mmg byk o&g company..

tax free salary juga kan?

i think you lebih kpd nak keje dgn mat saleh sebab di samping bekerja,you get your chance to explore their country kan..

itu dah semestinya laa sapa2 pun akan buat gitu..

klu you ada kenal anyone yg boleh recommend kerja dkt you even better,instead of lalu agent at least experience kawan2 yg dh ada di company tu boleh review dkt you about everything..
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2013 01:23 AM | Show all posts
if nak makan banyak best2 seminggu sekali masa weekend

gether friends 5-10 org

lagi best jika korang couple lah

contribute $10-$15 sorang

beli kat walmart after 9pm

masak gotong royong

hasilnya

kenyang
Puas
Murah.

dgn cara ini korang tak miss Msian foodlah.





Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2013 10:07 AM | Show all posts
my-alja posted on 21-9-2013 04:18 PM
Coke kat oz, mahal siot....
kereta lebih mahal dr Uk
over all, living expenses memang lebih maha ...


Beg your pardon.. coke price more expensive compare to?? Average price for 2 liter AU$3.34, KALAU DUDUK/ MELAWAT foreign country fikir2
conversion currency rate, baik duduk ke kat mana asal korang. Aussie more expensive than UK? wow... wondering why Brits / Pommy moved to Aussieland? maybe too much money to spend here.

Perth natural weather, BUT VERY DRY state. rain at least 2-3 times a month (average). Brissy weather in between, sunny mostly.. average
20 degrees by mid day. Winter my area -1 (average) by noon rised up to 20 degrees (can wear short/ no jacket), melbourne COLD, they called it 4 season a day. the weather in 1 day can be cold, windy, raining, or hot or all at once.

Hani85, saya tak ariff sgt SAP, kalau SharePoint Developer/Engineer tu wanted.

TOO MANY PEOPLE with currency exchange MINDED, in this case duduk negara mana pun korang tak rasa cukup.. You spend in what currency you earn. You live abroad don't compare to where you come from. IF you do, GO BACK WHERE YOU COME FROM. don't waste money & time moved abroad.! Jadilah katak bawah tempurung..
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2013 11:32 AM | Show all posts
happywater posted on 23-9-2013 10:07 AM
Beg your pardon.. coke price more expensive compare to?? Average price for 2 liter AU$3.34, KALA ...

Wow, eksyen betul u nie ekk...

akak nie katak yg pernah duk swiss, duk Uk, and soon to some where else on earth
u pernah duk Uk ....tahu kenapa brits lari ke Oz, do ur own research...

setahu akak, orang yg duk luar...tapi satu negara saja, itulah tidur bangkit duk rasa tempat tu heaven
my gud fren duk swiss for years, pi Oz...brisbane for specific, told me bris is one of the crap place compared to swiss

and now she moves to montreal, bcos hates oz so much....
kalo akak bandingkan swiss dgn oz, ...oz is nothing, dgn selekehnya dgn pemalasnya....
compared to UK, pun sama...


Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2013 11:49 AM | Show all posts
my-alja posted on 23-9-2013 01:32 PM
Wow, eksyen betul u nie ekk...

akak nie katak yg pernah duk swiss, duk Uk, and soon to some whe ...

difficut to talk with people who always comparing between countries, exchange rates.
yeah i used to live in Lancashire for 2 year, study in Oldham 2001,i dont like it there. but the statement
coke price higher in OZ doesn't make sense.. price compare to? malaysia or singapore or berlin?
i know singapore price for 325ml SG$2.** imported from Malaysia of course. kalau pergi mana2
nak berkira currency rate, mahal tak mahal, mati kebulur la..

comparing swis to brissy, comparing a country to a state..? you funny mate. well mate you pick the wrong state to compare. tell me which country
with no un-employment rates? yg pemalas? Malaysia??  swiss??
Swiss 7.997mill people @ 41,285km size/ Aussie 22.68 mill people @ 7,692km size



Last edited by happywater on 23-9-2013 01:51 PM

Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2013 11:58 AM | Show all posts
happywater posted on 23-9-2013 11:49 AM
difficut to talk with people who always comparing between countries, exchange rates.
yeah i used ...

living expenses Oz mmg lagi mahal dr UK...u masih nak deny?
coke is one of them...susah sgt ke relate..
kereta oz mmg mahal from uk...

state n country, swiss and bris...or i get it, i shud write zurich n brisbane
bottom line, those are diff like langit dan bumi...

kalo i nak berkira oasal currency, i dun write on my 1st post...u tak kaya duk obersee
u earn dollar, u spend dollar laa....
yg ramai jadi kaya, earn kroner...spend RM...mmglaa kaya

chiaow
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2013 12:14 PM | Show all posts
my-alja posted on 23-9-2013 01:58 PM
living expenses Oz mmg lagi mahal dr UK...u masih nak deny?
coke is one of them...susah sgt ke re ...

The price of 2 liters of Coca-Cola in          Zurich is          AU$3.33 (CHF 2.88)
you said expensive.. you funny mate..that's the same price in aussie. gelak turguling2 dh ni..
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2013 12:32 PM | Show all posts
happywater posted on 23-9-2013 12:14 PM
The price of 2 liters of Coca-Cola in          Zurich is          AU$3.33 (CHF 2.88)
you said exp ...

Hahaha....this is how u win the argument.
my comparison is relatively uk and oz...u crossed country ke swiss

swiss in one the most expensive country on earth...
buang sampah pun kena bayar, nak compare dgn oz...

i rest my case...
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2013 12:38 PM | Show all posts
my-alja posted on 23-9-2013 02:32 PM
Hahaha....this is how u win the argument.
my comparison is relatively uk and oz...u crossed count ...

mate,
2 liter coke in UK 1.98GBP that's equal to AUD$3.3 SAME PRICE mate..
*did you failed your maths?
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2013 02:54 PM | Show all posts
happywater posted on 23-9-2013 12:38 PM
mate,
2 liter coke in UK 1.98GBP that's equal to AUD$3.3 SAME PRICE mate..
  ...


ya-ya...i admit my math is bad, well blaming the background of my education

i found this particularly good website to read about, how expensive is Australia compared to UK...
even deutsche bank and economist has contradict views on this...

check it out...bobinoz.com Last edited by my-alja on 23-9-2013 03:21 PM

Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2013 09:10 PM | Show all posts
ush ush udah-udah la tu.. jgn bercakaran...
ada yg mahal ada yg murah kat UK and OZ...
tapi based on experience kawan2 yg sambung belajar di OZ, OZ agak mahal berbanding UK...
apa2pun coke UK sedap berbanding coke malaysia coke OZ tak pernah rasa..
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2013 12:43 AM | Show all posts
happywater posted on 23-9-2013 02:07 AM
Beg your pardon.. coke price more expensive compare to?? Average price for 2 liter AU$3.34, KALA ...

melbourne mcm dkt tmpt i..

in 1 day boleh jd panas,sejuk,berangin dan hujan..

off topic question,aussie driving licence senang x dpt?

or sama je mcm sini where u kena take up classes walaupun u dh lama ada licence from malaysia..

i selalu fikir aussie dgn uk lebih kurang je,tp aussie ni modern version of uk,uk kan byk bangunan lama2..
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2013 12:44 AM | Show all posts
mamarilia posted on 23-9-2013 01:10 PM
ush ush udah-udah la tu.. jgn bercakaran...
ada yg mahal ada yg murah kat UK and OZ...
tapi base ...

ada beza ke rasa coca cola malaysia dgn uk?

sini less sweet ke?


Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2013 09:18 AM | Show all posts
pinksarah posted on 24-9-2013 02:43 AM
melbourne mcm dkt tmpt i..

in 1 day boleh jd panas,sejuk,berangin dan hujan..

QLD license same with any state you have to start over again, written test, driving test. i had to sit for two test,
car license & motorbike license. so now i carried Manual QLD License & Malaysia license.

Coke taste the same anywhere.. SOMEONE argue that price in UK alot cheaper compare to Aussie. the facts is..
Minumum wages in UK is LOW.  Under The National Minimum Wage 1988 Act set at GBP6.31/ hour while in Aussie under the
Equal Employment Act 1987 set at $AUD15.59/hour. For someone who Know/can do maths, in UK that mean you earning

GBP6.31/hour its equal to $AUD10.76/ hours and THATS LOWER..UK & NZ are lower currency but lower wages while Aus $ is valued higher. You cannot compare Chiswick or Chelsea with Shorten.
A bottle of Red wine in Aus cheap $6 & the same bottle in London GBP18 @ AUD36 so BASIC Business study, low wages mean low in everything. Low cost of living because you earning LOWER WAGES. Would be difficult if SOMEONE not doesn't have BASIC Business principal to understand this. Daaaaaaa
Last edited by happywater on 24-9-2013 11:20 AM

Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2013 04:28 PM | Show all posts
Owh coke taste sama je ... Ni bukan pendapat i sorang, ramai yg cakap mcm tu, coke UK rasanya lain sikit dari Malaysia. Kurang gas, kurang manis sikit...
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2013 04:29 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2013 03:40 PM | Show all posts
SY NAK CARI KEJE CHEMIST DI OVERSEA..SAPE2 ADA PENGALAMAN
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2013 01:03 AM | Show all posts
hani85,

kat UK, tempat oil & gas ada satu je di Aberdeen, Scotland..kalau nak cari pengalaman bekerja di tempat luar okler kot...tapi kalau nak simpan duit banyak2 baik keje middle east...arab saudi ke, qatar, kuwait, etc...sana takde tax...kat UK ni income tax tinggi, sewa rumah/energy bill pun boleh tahan...kalau beli tv kena bayar lesen tv..kalau ada kereta lagiler...insurance, road tax, MOT semua...banyak jugaler belanja...nak save tu tak mustahil tp rate of saving rendahler kalau banding keje di middle east...cuma di UK banyakler aktiviti boleh buat..bosan2 boleh jalan2 satu UK..pastu pegi europe pulak...tak pernah keja tempat lain so takleh compare...kalau keje aussie dekat dgn malaysia tiket balik murah huhu best..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.084692s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list