Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
70951
View
198
Reply

Kerja/ menetap di OVERSEA

[Copy link]

Author: hani85       Show all posts   Read mode

Post time 19-9-2013 09:06 PM | Show all posts
hani85 posted on 19-9-2013 07:47 PM
jadi u di UK kerja or housewife?
senang tak malaysian nak dapat kerja di UK?

i fulltime housewife, my dream job hehehe
apa2 nak details just pm me personally pun boleh
so far based on pemerhatian kat kawasan tpt I tinggal ni, byk kerja kosong tapi orang taknak datang sebab nun di utara UK.  
ramai je orang melayu kerja sini. u bidang apa?

Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2013 09:14 PM | Show all posts
hani85 posted on 19-9-2013 07:47 PM
jadi u di UK kerja or housewife?
senang tak malaysian nak dapat kerja di UK?

ok got it, u bidang IT but be more spesifik please and your strength... IT kat UK ni ramai from India/Pakistan.
Kena tgk samada under shortage occupation list atau tidak. kalau tak company kena buat market survey.
I pun asalnya bidang IT kadang2 gatal tangan jugak tgk job vacancies...



Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2013 04:12 PM | Show all posts
hani85 posted on 19-9-2013 07:48 PM
a ah memang tersangat nak kerja di oversea.
u ada plan nak ke mana?

wah bile u py planning na migrate tu? i pn da xtahan ngn envi kat malaysia ni.rasa sgt merimaskn
I plan na ke nz ...i Think we are in same age
u dlm bidang ape?


Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2013 04:18 PM | Show all posts
oh sori u dlm IT. so far u planning na ke mana?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-9-2013 04:22 PM | Show all posts
pinksarah posted on 11-9-2013 06:25 PM
honestly,klu you berfikir utk ubah education anak2 to better ones elok ler part migrate ni..

thei ...

i xkawen lagi so xkesah sgt kot pasal anak2 ni hehe. but sure bila tiba masanya i akan fikir jugak pasal tu. cuma nya skg lebih pada mencari environment yg lebih baik dan belajar pasal cara kerja orang. jauh berjalan luas pemandangan

dan satu lagi, typical malaysian minded, depa akan pandang tinggi pada org2 yg kerja oversea. so maybe bila da gather experience kat oversea n balik malaysia, i boleh opt untuk something better for myself dr majikan. itupun kalau i nak pulang ke malaysia la kalau da dpt kerja oversea
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-9-2013 04:29 PM | Show all posts
happywater posted on 13-9-2013 06:13 PM
hani85,

saya dah 4 tahun migrate Brisbane, Australia. dari belajar smpai kerja smpai PR.

so apa yang bagus di aussie? in term of material i nampak mcm kurang memuaskan. based on ur explaination, u punya income sana lebih kurang dalam 4000 sebulan. so after deduct duit rumah, duit makan, duit petrol, duit anak2/ bini, how much u bleh save?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-9-2013 04:33 PM | Show all posts
happywater posted on 17-9-2013 03:48 PM
problem with Malaysia environment, kalau you pegang 'paper' apa pun duduk takat tu aje.
payah nk na ...

so meaning that environment dekat luar xde diskriminasi? tentang malaysia tu i memang agree la. nak kena tukar race dalam dalam ic tu baru bleh demand tinggi2 kat sini. or main kroni, ataupun mix around, tapi mix around tu kena sanggup langgar halal haram semua
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-9-2013 04:36 PM | Show all posts
mamarilia posted on 19-9-2013 09:14 PM
ok got it, u bidang IT but be more spesifik please and your strength... IT kat UK ni ramai from In ...

ok la to be specific i dalam bidang SAP. tapi baru lagi le... xsmpai pun setaun. right now keja dekat kompeni IT mnc yang recognized globally. clients mostly oil n gas companies ataupun kompeni2 yang ade duit banyak hehe. now i tgh involve dlm project dekat client site, oil n gas jugak la. so based on i punya background ni cemana agak2 nye demand dekat luar? brapa taun kena gather experience kat sini?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-9-2013 05:02 PM | Show all posts
cacaumerba posted on 20-9-2013 04:18 PM
oh sori u dlm IT. so far u planning na ke mana?

hee... xtau lagi. tgk mana yg terbaik untuk bidang i
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2013 05:26 PM | Show all posts
hani85 posted on 20-9-2013 06:29 PM
so apa yang bagus di aussie? in term of material i nampak mcm kurang memuaskan. based on ur explai ...

kalau kurang memuaskan takan nk tunggu smpai 4 tahun kan tapi ni cerita BRISBANE ye bukan MELB or SYD or NZ
ramai ckp NZ murah based on currency exchange, tp Kiwi pindah ke Aussie sal diaorg ckp sana cost living mahal..ranking expensive city 1- Melb 2- Syd 3-Brissy. ok lah Brissy bukan Perth yg jauh dari org, terpinggir

income tu you kena ingat i quote as PART TIME BASIS YE.. bukan masa full time worker.
salary survey jobstreet.. Graphic Designer/Web Designer Malaysia paid $US12,000 /year & Aussie paid $US50,000/year - do the math.
dulu part time tp skrg sya full time worker earning $AU*0,000 Salary tax memang tinggi di Aussie TAPI.. Financial year end (Tax return June) if your salary $30k and below, you dapat 100% refund/return dari tax yg you bayar tu.. pay in cash yer (this best part of Aussie)

rumah sendiri punya, tp bill eletrik lain sket, saya registered dgn AGL (bnyk electricity comp.) bill dtg every 3 months. average bill $300 for 3 months
kalau x tak install Solar Hot Water system. Makan masak le kt rumah, raw food tak mahal sgt, vege tu mahal sket (pengalaman beli round Eggplant nk masak green curry, sebijik Eggplant cost $3.50 @RM10+/-). Anak xde, bini kerja gov. Minyak kereta save since 4 cylinder car, Rego pun $400/year. Kereta pun murah ye dik non, bukan 50% tapi smpai 70% murah dari Malaysia walau dh convert to RM..cnth yer.. my Honda CB900F Hornet year 2007 (2nd) beli $4000, same model & year kt KL RM75,000. My EG6 Honda bought at $2500, KL - RM30k senang2 je.. cuma mahal tang Petrol, Rego, CTP. Biasa $50 petrol bleh guna seminggu. Boleh la save sket hujung bulan kalu nk makan luar/beli barang/shopping. DOMESTIC flight, expensive.

Under EEO 1987 (equal employment opportunity) atau Fair Work Australia NO DISCRIMINATION ALLOWED.
Mean no discrimination against 1- gender (m/f) 2- Origin (aboriginal/white/asian/black etc) 3- Age (young or old)
Under Fair Work Australia, minimum wages set to $15/hour. Huh tak sesia aku belajar law & justice

kalau kat malaysia ni, bnyk discriminate cm you ckp tu kan.. rasa cm duduk negara asing pulak. IT tu part mana? IT ni besar scope..
kalau SAP tu kurang wanted Australia, dlm GSM Graphic Designer listed.

*** REGO - Registration (Road Tax) price based on how many cylinder of your engine
4 cylinder -$400, 6 cylinder $600, 8 cylinder $800, 12 cylinder $1,200
*** CTP - Insurance Last edited by happywater on 20-9-2013 07:34 PM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2013 06:04 PM | Show all posts
hani85 posted on 20-9-2013 08:33 AM
so meaning that environment dekat luar xde diskriminasi? tentang malaysia tu i memang agree la. na ...

dkt UK ada union..

ada limit time utk kerja,x boleh lebih..

x mcm malaysia kan,keje smpi lewat mlm tu semua..

politik keje pon kurang,x de nyer klu org lain buat taik,org lain kena sapu..hahaha

kira kebajikan pekerja terjaga la dan x sesenang di tindas oleh majikan gitu..

elok la klu you nak cr peluang kerja di luar..

cuma,you belum decide which country you nak go for..





Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2013 07:04 PM | Show all posts
hani85 posted on 20-9-2013 04:36 PM
ok la to be specific i dalam bidang SAP. tapi baru lagi le... xsmpai pun setaun. right now keja de ...

cuba tgk link vacancy ni
http://jobview.monster.co.uk/sap ... d-uk-124223663.aspx
cuba la email.. kot2 ada rezeki.. biasanya kat UK, company akan bayar semua cost utk pi interview...

Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2013 07:11 PM | Show all posts
hani85 posted on 20-9-2013 04:33 PM
so meaning that environment dekat luar xde diskriminasi? tentang malaysia tu i memang agree la. na ...

dalam resume religion dgn race tak perlu masuk pun.. tak penting pun.
well, i am happy stay kat sini walaupun negara asing. my husband nak solat disediakan tpt solat. setiap jumaat alhamdulillah, mudah sangat nak pegi solat jumaat. Flexible dalam erti kata yang sebenar. Kerja pun max 40 hours melainkan doctor. The best thing is every 3 months ada performance review/appraisal and ada bonus.. tp ini bergantung jugak pada polisi company. Ada jugak staff yg kena terminate sbb tak buat kerja, local people. so far, malaysian good records.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2013 07:18 PM | Show all posts
one more thing that I like to share, ada seorang sahabat kerja di sini dah lebih kurang 3 tahun rasanya. Dapat job offer dari 1 company besar di arab saudi. interview di london. agent rasanya yg uruskan di london, decline the offer disbbkan that company offer cheaper hanya disbbkan my friend tu pemegang passport malaysia tp the agent tak nak bagi sbb my friend tu ada experience kerja di UK and sepatutnya offer tidak seperti yg di ditawarkan. So kalau u ada experience keje di negara besar2 ni mmg addded value... at the end, my friend dapat offer yg sama mcm orang UK dapat... rezeki to him.. alhamdulillah...
tapi ada jugak company yg tak berapa 'best' tapi sangat kurang berbanding kat malaysia tu.
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2013 10:03 PM | Show all posts
berkaitan dgn visa, immigration saya selalu refer website ni... http://www.immigrationboards.com/
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2013 01:55 PM | Show all posts
hani85 posted on 20-9-2013 04:33 PM
so meaning that environment dekat luar xde diskriminasi? tentang malaysia tu i memang agree la. na ...

For me, kat mana-mana pun ada isu diskriminasi...
antara teruk dgn tak saja, kat mana2 ofis pun....akan ada parasit company
lepas habis tembelang pecah, takleh nak kencing merata-rata...
jadilah lompat sikatak lompat....everywhere, baik locals or expats
so TT, ur expectation towards those mat salleh ...jgn tinggi melangit
this is human issue not only country and culture...
nak2 keje dgn british origin, they are very cunning...
sebab tu bristih boleh tawan separuh dunia dgn kelicikkan otak depa..

and satu lagi, keje luar gaji tak besar...jgn harap boleh rasa kaya cam kat msia
reiki gaji kat uk nak dapat 60k per year pun sakit...andaikata, u times 5 dgn rm
baru rm300k kat malaysia...pilot kat sini pun boleh dpt closed to rm450k per year
bayangkan kalo tahap ceo kat sini, my jiran ada yg ratusan ribu sebulan...

like i said before, nak rasa cam org kaya...kena duk msia...
nak idup relaks, ubah lifetsyle, ubah perspective about life...duduk luar
and the best, u takde keperluan pun nak jadi kaya duk luar...
orang tetap respect u whoever u are...
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2013 02:05 PM | Show all posts
TT...since u are still young, why not u try vancouver
very nice and very cold....

u register mana2 agent kat msia...
they will have free talk at any selected hotels
pegi dengar dan buat free assessment ..
kat situ nanti, baru verangan nak teruskan atau back off
gud luck
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2013 02:18 PM | Show all posts
happywater posted on 20-9-2013 05:26 PM
kalau kurang memuaskan takan nk tunggu smpai 4 tahun kan  tapi ni cerita BRISBANE ye bukan ME ...

Coke kat oz, mahal siot....
kereta lebih mahal dr Uk
over all, living expenses memang lebih mahal dr UK
bestnya, i like the weather...especially perth, tak sejuk, tak panas
and i think brisbane is more sunny than perth n melbon..blom pernah sampai bris

personally, i suka lifetsyle kat oz berbanding uk...outdoor life mmg best esp for kids
sangat bersih berbanding UK, blom jumpa masjid berbau karpet basah kat oz...
sekolah, no doubt...better than UK, i mean from facilities wise...
school support system also very good for immigrants ...based on my fren experiences
ada sekolah khas untuk anak-anak yg baru join sistem Oz...psychologist, nurse, education expert..
name it....



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-9-2013 07:10 PM | Show all posts
happywater posted on 20-9-2013 05:26 PM
kalau kurang memuaskan takan nk tunggu smpai 4 tahun kan  tapi ni cerita BRISBANE ye bukan ME ...

thanks for the info. nampak atas kertas mcm menarik. cuma macam u cakap sap punya demand kureng. so mcm susah sket lar. cuz i purely buat sap skg. one of the reason i buat pun sebab money la. hahaha.

anyway i setuju dengan apa u cakap, jgn takut untuk explore. kalau takut then just forget it. jadilah katak bawah tempurung kt malaysia selama2 nya.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-9-2013 07:19 PM | Show all posts
pinksarah posted on 20-9-2013 06:04 PM
dkt UK ada union..

ada limit time utk kerja,x boleh lebih..

tu lah... i kat sini selalu kena kerja lewat malam. FOC. walaupun i bleh claim balik dengan other allowance (tp kena wat adjustment) tp still la rs x adil. i think one of the reason is org malaysia takut bersuara. sebab bila majority tak bersuara kita yg sorang2 ni nak bersuara jadi takut. dulu i pernah kerja dengan anak syarikat telekom, most of us tak setuju dengan mcm2 kat sana tapi masing2 dok pot pet kat blakang bukan nak bersuara. then one day i xtahan i lepaskan je suma yg i xtahan tu but most of them just diam dan senyap. xde plak nak backing ke apa. then i macam, dorang ni memang bo.doh dan coward. its a fact, dekat malaysia kita selalu takut dan ditakut2 kan. takut nak ke depan, takut nak bertindak, mostly melayu. dats y malaysia mcm apa yg kita nampak skg. right now i rs bersyukur sgt2 sebab berada di tempat yg lebih baik alhamdulillah. dan dats y i nak ke oversea sebab nak lebih maju bukan standing still n moving backwards.

di malaysia rs mcm dibuli2. dibuli kerajaan. dibuli kerana menjadi bumi yang tak berparti dan seksi, walaupun tempat kerja skg ok la dari tempat2 kerja yg dulu, but still rs tak dilayan dengan adil.
Last edited by hani85 on 21-9-2013 07:21 PM

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.092902s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list