Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
70924
View
198
Reply

Kerja/ menetap di OVERSEA

[Copy link]

Author: hani85       Show all posts   Read mode

Post time 19-11-2015 11:38 AM | Show all posts
aafricando91 replied at 19-11-2015 08:15 AM
I'm looking to immigrate to Canada and have heard that it helps quite a bit if you have a job. So I ...

Hello Aafricando...There are several things to keep in mind. Don't deviate too much away from what the companies are familiar with because they need to hear what they are used to in order to feel comfortable. Its also really useful to find out as much as possible about the companies that you are applying to and to cater your CV and cover letter specifically to their needs. For more tips on application preparation see the following:uniivaa dot com 91 hey ya super star do you want a job in canada if so then don't spurn the commonplace
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2016 12:16 PM | Show all posts
mamarilia replied at 19-9-2013 09:06 PM
i fulltime housewife, my dream job hehehe
apa2 nak details just pm me personally pun boleh
so fa ...

assalam....nak tanya awak duduk uk di belah mana ya??sy nk bertanya pasal kerja2 di uk.urgent

Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2016 11:22 AM | Show all posts
Banyak info dan perkongsian manfaat..saya pun tgh merancang utk berhijrah ke UK
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2016 03:25 PM | Show all posts
Edited by pinksarah at 1-4-2016 07:27 AM

Every year syarat kemasukan ke UK is much more strict due to many incidents that occured lately..

Klu sebelum ni visa terus diberi utk duration beberapa thn,but now visa dlm passport only acted as a 'window' and given a month prior entry into the UK..after biometric confirmation baru dpt resident card..ni bukan ILR tp permit brp thn dibenarkan stay in UK..kena tgk juga valid for working or not..not all working visa valid to work locally,yg mana join spouse under working visa boleh jd x de permit utk bekerja..

Firstly lps documentations lengkap apply online..tp before apply kena ada COS (certificate of sponsorship) from company yg nak ambil you bekerja..its a hassle to even apply via online..you need to obtained all your documentation especially your expired passports and stated date and year you visit satu2 country and reason being there..semua documentation kena translate ie birth cert,marriage cert,degree cert through court..

Tb test is a must NOW sbb ramai foreigners bwk penyakit ni ESPECIALLY dr malaysia..upon biometric scanning they will enquire the result..

Dah apply online baru lah bwk semua original documents to bangunan MCA ampang sana utk proses visa..they called it vfs global agency or biasanya i panggil border agency..lulus atau tidak itu risiko sendiri lah sbb x cukup sedikit documentation akan terbatal sendiri permohonan tu without refund..all your documentations including passport will be send to phillippines sbb di sana base for british high comm,kt malaysia x de ye..so vfs ni 'middle person' je yg akan hantar..

Charges depending on what type of visa you are applying for..and its not cheap..

It is better klu hire an agent utk handle benda2 ni tp mohon cari lah agent yg jujur,its gonna cost you but they know how to handle important documentations and what needed upon getting your visa..


Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2016 03:31 PM | Show all posts
image.jpg

Contoh resident card/permit selepas biometric confirmation in UK..

Dh x de visa pelekat brp thn dlm passport,now sticker tu acted as a 'window' for you to enter Uk given certain dates..

Dia bg sebulan je masa utk masuk klu lewat terbatal
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2016 03:35 PM | Show all posts
honey_dew_melon replied at 23-7-2015 04:23 AM
hi everyone honey nak tanya ada tak forummers yang duduk Dubai? Honey plan nak apply teaching job ka ...

My sister duduk dubai..

She applied jobs there and alhamdulillah direct hire dr sana..

Interview through phone call je..

Serba serbi mahal so kena pandai manage..

Ada company bg hse allowance and such,tgk lah benefit offered mcm mana

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2016 03:37 PM | Show all posts
Again,i am so sorry to those yg i x reply msg via pm..

I x boleh tlg direct dr UK,but you guys can try tips yg i post..

Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2016 02:20 PM | Show all posts
aina96 replied at 5-10-2015 07:40 PM
hi.. assalam.. sy baca thread ni secara x sengaja di ketika mncari peluang biasiswa untuk sambung de ...

Wassalam..., Insha Allah... semoga aina berjaya apa yg di impikan dan dipermudahkan semuanya.

Reply

Use magic Report

Post time 9-7-2016 08:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Salam All,
I just found this thread couple hours ago and really appreciate the knowledges and informations shared. Now, sy sedang mencari peluang untuk bekerja di luar untuk melalui kehidupan dan keadaan kerja dari perspective yg berbeza.

Almost 5 years bekerja sebagai  Electrical  &  Instrument  Engineer. Oil and gas construction  company.
Masih bujang.
Harap otai2 kat sini dpt membantu. Pengalaman dan tunjuk ajar Tuan dan Puan amat sy hargai. Selamat Hari Raya
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2016 10:19 AM | Show all posts
mohdazhar.ah replied at 9-7-2016 08:09 PM
Salam All,
I just found this thread couple hours ago and really appreciate the knowledges and infor ...

try contact ejen ni FB: ThinkPlus Consulting Sdn Bhd

Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2016 02:45 PM | Show all posts
found this thread masa saja2 googling pasal work in UK.

been there for one year and half doing my master, what i can say UK is the best place to migrate, especially kawan-kawan north east (where i did my master).

teringin nak balik ke sana once i completed my contract dekat sini, perhaps lepas keja for 4-5 years.

Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2017 11:24 PM From the mobile phone | Show all posts
kalau nak migrate ke Uk ada had umur tak? ingat nk cari kerja non-professional.
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2017 11:24 PM From the mobile phone | Show all posts
kalau nak migrate ke Uk ada had umur tak? ingat nk cari kerja non-professional.
Reply

Use magic Report

Post time 31-8-2018 02:59 AM From the mobile phone | Show all posts
Baru2 neh aku ada dapat offer kerja dia acton, london. Company tuh offer GBP 2500 exclude others allwns. Nak tanya pendapat, agak2 berbaloi ke x untuk start up life dekat sana? Yelah, aku pon first timer & tak sangka rezeki dapat offer. Tapi kan..how to verify either its sahih atau scam? Certificate of sponsorship tu memang untuk offer bekerja pon company perlu attach sekali ke? Sbb aku cuma dapat offer letter je. Mohon pencerahan
Reply

Use magic Report

Post time 31-8-2018 03:05 AM From the mobile phone | Show all posts
mamarilia replied at 23-8-2013 08:34 PM
nak kerja kat UK, kena apply kerja dulu, dah dapat baru company akan keluarkan certificate of sponso ...

Kalau company tak bagi COS tuh mcm mana? Dia just bagi appointment letter & mintak signing acceptance letter. Lepas tu baru company issue employement certificate letter. Boleh bagi pencerahan
Reply

Use magic Report

Post time 31-8-2018 09:31 PM | Show all posts
Edited by mamarilia at 31-8-2018 09:34 PM
Syafiqzuki replied at 31-8-2018 03:05 AM
Kalau company tak bagi COS tuh mcm mana? Dia just bagi appointment letter & mintak signing accepta ...

company apa tu.. cuba tanya boleh keluarkan certificate of sponsorship tak? cert ni wajib ada utk apply visa tier-2... bagitau awak non-EU .. mungkin jugak letter yg dimaklumkan nak bagi tu adalah COS tu... private message nama company saya checkkan ada samada company tu reg utk COS atau tak..

Reply

Use magic Report

Post time 10-8-2019 12:04 AM From the mobile phone | Show all posts
hani85 replied at 21-9-2013 07:34 PM
oh... bukan dalam bidang i. hehe. sap ni besar. i skg buat module MM. itu pun rasa tersedak jugak  ...

So skrng ni u kje overseas ke
Reply

Use magic Report

Post time 10-8-2019 02:56 AM From the mobile phone | Show all posts
pinksarah replied at 24-9-2013 12:43 AM
melbourne mcm dkt tmpt i..

in 1 day boleh jd panas,sejuk,berangin dan hujan..

Hakak pink duk london ke
Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2019 12:17 PM | Show all posts

nak tumpang tanya....kalu dah duduk UK for 5 years as a student, start dari foundation smp master, agak2 senang tak nak apply for UK PR?

During the 5 years period,  hanya balik Msia for 1-2 months jer...

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.081073s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list