Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
70901
View
198
Reply

Kerja/ menetap di OVERSEA

[Copy link]

Author: hani85       Show all posts   Read mode

Author
Post time 20-8-2013 10:03 AM | Show all posts |Read mode
salam semua. aku sejak akhir2 ni ade la beberapa kali terdetik untuk carik kerja kat oversea. oversea yang aku maksudkan adalah tempat2 seperti new zealand, aussie, canada, us, uk... or mungkin middle east. entah mungkin rasa nak muntah dah duduk malaysia. satu lagi mungkin di fikiran aku duduk di oversea lebih mudah nak kumpul duit aka gaji tinggi. tapi itu assumption aku ajelah.

sekarang ni aku cuba bertahan kat malaysia nak dapat pengalaman, mungkin dalam 3-5 tahun camtu. lebih kurang mcm middle to long term plan lah ni. cuma dalam planning perlu ada pengetahuan, dan persediaan. jadi, kalau ade sapa2 yang ade pengalaman berhijrah ke oversea terutamanya tempat2 yang aku sebutkan kat atas (tempat lain pun boleh, except negara singa, tu dah biasa sgt) bolehlah share sama2 kat sini.

oh ya aku dalam bidang IT, so insya Allah bidang aku ni agak luas dan mudah didapati di luar negara xkira kat mana2. demand pun sentiasa ada insya Allah. kalau boleh please share:

- gaji (kalau bleh wat comparison apple to apple dengan malaysia or apa2 contoh yang relevan)
- kos sara hidup
- taxes
- apa2 yang berkaitan (environment, society etc)

kalau boleh aku nak jadikan thread ni sebagai rujukan aku kalau in the future aku ada rezeki ke luar negara. gracias

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2013 08:34 PM | Show all posts
nak kerja kat UK, kena apply kerja dulu, dah dapat baru company akan keluarkan certificate of sponsorship(COS). dah dapat COS baru boleh apply VISA.
gaji ikut experience, bidang IT kalau ada prof certificate tu lg ok.. dlm bidang IT sini ramai India/Pakistan..
kos sara hidup bergantung pd cara hidup gak.. masak sendiri murah. education free, medical (consultation free + ubat kena bayar) utk adult, kanak2 free. kereta byk yg used, beli cash. sewa rumah ikut kawasan, rumah (unfurnished, partly furnished atau fully furnished).
taxes ikut gaji.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2013 08:36 PM | Show all posts
environment and society semua ikut kawasan...
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2013 03:06 PM | Show all posts
hi hani,

u dah ada ke planning country nak migrate nati? Sbb i pn ada keinginan nak buat benda yg sm skg ni pn mencari info lagi...
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2013 03:54 PM | Show all posts
Salam

Ramai selalu beranggapan duk obersee, senang nak kumpul duit...salah tu!
Kalau duk Sudan, mungkin laaa kot...tapi tak kaya kalo duk UK, OZ, ...etc
Sematkan dalam kepala nak duk obersee sebab nak ubah lifestyle...better education for kids



Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2013 04:20 PM | Show all posts
my-alja posted on 27-8-2013 03:54 PM
Salam

Ramai selalu beranggapan duk obersee, senang nak kumpul duit...salah tu!

true my-alja.... EPF pun tak ada... pandai2 la simpan sendiri...


Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2013 06:21 PM | Show all posts
klu keje nak kumpul duit ni lebih kpd klu you posting oversea..

psl you will get double income..gaji malaysia and allowance..

klu company generous enough kereta company beri termasuk lah gas,hse utilities,sewa rumah,tax,billings utk medication pun boleh claim..even ambik lesen kereta pun..allowance utk kegunaan makan dan suka ria aje..klu jenis cermat..simpan..tu je..

klu you solely nak dtg kerja dgn local company sini x boleh bermewah lah..psl tax mahal dan gaji pun so so je..unless you go for big company lah yg mampu byr..

i x tau sector IT sini dibayar mahal ke x tp sector utk engineering biasa 38000/year..ni yg dh byk experience berbelas tahun..i am referring to locals ye..bukan expat..


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2013 06:25 PM | Show all posts
honestly,klu you berfikir utk ubah education anak2 to better ones elok ler part migrate ni..

their system pun way advance..

i x tau matlamat utama you nak migrate sebab apa,tp klu i tujuan utama sebab sekolah anak2 lah..

Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2013 06:13 PM | Show all posts
hani85,

saya dah 4 tahun migrate Brisbane, Australia. dari belajar smpai kerja smpai PR.

your question: based for Brisbane. (Perth/Melb/Sydney lain kos sara diri. rated Melb paling mahal)

gaji - tak boleh compare Aussie & Malaysia. dari segi currency exchange pun dah 3:1
kalau nk tahu cam ne...ni dia. Under EEO 1987, minimum award wages $15/hour, maximum work
hour - 40 hours/week. Salary paid every 2 week. i work in IT/web design wages, $25/hour.

kos sara hidup - Aussie tinggi!! specially housing. rental rate min $200/week rate depends on location.
right in city would cost around $400/week. used to rent a house 20km away from city $320/week. Bought the semi D house for $320k. Renting room sure, min $100/week rate.
Food/groceries for me murah, specially raw food utk masak. kalau makan luar +/- $20/ pax utk dinner. education PALING MAHAL. my degree course 1 year AU$11,550 & i have to do 4 years. Education bagus tapi masalah terlalu mahal.


taxes - memang tinggi. 10-20% wages kena deduct tax mean gaji 2x sebulan tax pun 2x sebulan.

environment - friendly neighborhood. more civilized country compare to malaysia. NO FUEL subsidy yer macam
malaysia.. petrol price based on share market. lower $1.30/liter, higher $1.60/liter. Train best way to travel. Even car tax free but Rego & CTP will cost a lot more. beside parking problem in city.

my 1 cent opinion/answer

apa2 bleh PM Last edited by happywater on 13-9-2013 06:14 PM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-9-2013 01:26 PM | Show all posts
topic bagus tapi tak tau mcm mana nak reply.

tiba2 brain freeze
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2013 12:35 PM | Show all posts
minahsaudi posted on 16-9-2013 01:26 PM
topic bagus tapi tak tau mcm mana nak reply.

tiba2 brain freeze

Brain freeezzzzeee....dasat tu! Hahaah

TT, between two...expat or pr, kelebihannya lain2...
bila anak dah besar masuk sekolah, PR is the best option...for me lah k
expat, sengsara bila balik when the kids are not ready to be in local school
i was in that dilemma before, dont want to repeat it again...
Nexus international school, rm40k setahun...ada mampu?
plan it right from now...
Last edited by my-alja on 17-9-2013 08:03 PM

Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2013 12:50 PM | Show all posts
happywater posted on 13-9-2013 06:13 PM
hani85,

saya dah 4 tahun migrate Brisbane, Australia. dari belajar smpai kerja smpai PR.

hi..

u belajar, PAMA sponsor ke?..kalo PR cuma bayar 30% drp total fees
sebab tu ramai asian masuk sana for better education..

Oz, destinasi termahal di dunia untuk pendidikan...
dgr dalam radio tempohari, kalah US, UK, Germany yg pakai EUro

jangan balik sini k, better u stay sana ...;)
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2013 01:52 PM | Show all posts
my-alja posted on 17-9-2013 12:50 PM
hi..

u belajar, PAMA sponsor ke?..kalo PR cuma bayar 30% drp total fees

My-alja,
my FAMA not from high level status yg boleh bayar. i been working in KL for 19years.
i used every penny i saved & KWSP to support my education bills. not even RM0.10 come from
FAMA/ family members.

for international student fees was $11,000 @RM33,000 per semester and under VET for domestic student pun fees
$9,000 per semester but good thing they can study first and pay later (some sort like PTPTN). when i joined i have to pay
under the international student fees and 2nd year-final year as a domestic student fees.

Kalau yg pergi dgn FAMA tu, belajar main2 fikir nk dpt gaji besar tak payah buang masa/duit FAMA.


Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2013 02:50 PM | Show all posts
happywater posted on 17-9-2013 01:52 PM
My-alja,
my FAMA not from high level status yg boleh bayar. i been working in KL for 19years.
i ...

Wow...dahsyat nyerr, 19 tahun keje just to further study...impressive!!!

berbaloi-baloi usaha u, sekarang dah PR...
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2013 03:48 PM | Show all posts
problem with Malaysia environment, kalau you pegang 'paper' apa pun duduk takat tu aje.
payah nk naik level, unless 'kipas kuat' atau 'cable kuat' senang naik pangkat.

manusia kena grab any opportunity yg datang. jgn takut amik risiko. Tinggal rumah, keluarga, negara utk ubah
nasib. hati mau kuat jgn home sick, dgr lagu raya nangis nk balik kampung LOL . so memang berbaloi sesangat lari dari KL
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2013 05:14 PM | Show all posts
happywater posted on 17-9-2013 03:48 PM
problem with Malaysia environment, kalau you pegang 'paper' apa pun duduk takat tu aje.
payah nk na ...


u bujang ke?...kalo bujang senang nak take risk
u and u only involved

like us family, to leave everything here to take risk ... berpeluh juga nak fikir
unless u dah bertapak kat luar, orang dah kenal...

berapa umur, if u dont mind...mesti late 30s n ada family kat brisbane?
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2013 05:56 PM | Show all posts
my-alja posted on 17-9-2013 07:14 PM
u bujang ke?...kalo bujang senang nak take risk
u and u only involved

betul tu, masa moved tu single la. memang tak banyak fikir cuma resign GLC job je.
hehehe late 30's, family takde, wife aje tp origin dia brisbane senang skit proses, tak risau
issue visa etc. family(parents saya semua ada di KL, tp winter time je bwk dtg diorg melawat)

Networking tu penting, kalu nk migrate mana2 pun kena ada networking, orang tempatan.
kalau tak susah sikit nk bergerak, nak cari tempat tinggal for start, susah nak bertapak. lagi2
asian population, migrate ke aussie ni work opportunity tu tipis melainkan masuk melalui GSM 457visa.
kalau takat masuk student visa tu peluang kerja memang payah, melainkan ada contact. Walaupun ada law
EEO 1998- Non Discrimination, etnict / origin, preference tetap local people.



Last edited by happywater on 17-9-2013 07:59 PM

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-9-2013 07:47 PM | Show all posts
mamarilia posted on 23-8-2013 08:34 PM
nak kerja kat UK, kena apply kerja dulu, dah dapat baru company akan keluarkan certificate of sponso ...

jadi u di UK kerja or housewife?
senang tak malaysian nak dapat kerja di UK?


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-9-2013 07:48 PM | Show all posts
cacaumerba posted on 26-8-2013 03:06 PM
hi hani,

u dah ada ke planning country nak migrate nati? Sbb i pn ada keinginan nak buat benda yg ...

a ah memang tersangat nak kerja di oversea.
u ada plan nak ke mana?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-9-2013 07:52 PM | Show all posts
my-alja posted on 27-8-2013 03:54 PM
Salam

Ramai selalu beranggapan duk obersee, senang nak kumpul duit...salah tu!

my most concern is nak lari dr malaysia sebab penat dengan politic whether politik negara or politik tempat kerja.
politik ade kt mana2 but i dgr malaysia lg teruk dr luar. lagi2 menjadi seorang melayu/ bumi, segala di sini menyakitkan hati.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.096973s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list