Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
34662
View
279
Reply

Pernah rasa nak 'berperang' dengan biras/ipar sendiri?

[Copy link]

Author: leylapple       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 21-10-2013 08:46 AM | Show all posts
sWuTzDreMz posted on 20-10-2013 04:51 PM
Aku pulak mmg susah nk suka biras aku. Sebab dari sebelum die kawen lg aku dh menyampah dengan peran ...

kalo yang ngengader itu pompuan, masih blh diterima sebab pompuan dgn pompuan biasa ada krisis....

yang nie masalahnya biras lelaki...

kalo ada masalah dgn aku, kiranya akuler pompuan bermasalah..tapi kalo sampai kazen aku, kazen laki aku, beradik laki aku (selain dari bini dia) pun di umpat dan dicaci serta di 'taik'kan...

rasa2nya nak lempang tak org mcm nie??
Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2013 10:55 AM | Show all posts
leylapple posted on 21-10-2013 08:46 AM
kalo yang ngengader itu pompuan, masih blh diterima sebab pompuan dgn pompuan biasa ada krisis.... ...

mmg patut kasi lempang ajer...
org camni kena amuk sekali baru dia paham bahasa..
Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2013 10:59 AM | Show all posts
leylapple posted on 21-10-2013 08:46 AM
kalo yang ngengader itu pompuan, masih blh diterima sebab pompuan dgn pompuan biasa ada krisis.... ...

laki ka??? patut lempang
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2013 08:18 AM | Show all posts
aku tak pernah nak brperang dgn biras/ipar ni. tp kali ni aku terasa sgt dgn biras/ipar duai aku ni.  aku ni baru disahkan sakit kronik. semua tahu sbb laki aku wasap dlm grup adikberadik dia. dlm lbh kurang 16 org biras & ipar ni, dlm 2, 3 org je yg tanya khabar aku.  jgnkan nak dtg ziarah, tnya khabr melalui laki aku pun tdk. rumah dkt2 pulak tu. MIL aku ziarah jgk aku.

aku yg sakit hati sgt tu, kalau anak2 sedara aku ke..ipar biras aku ke yg sakit, smua aku dtg melawat. sakit2 sikit2 pun kami dtg rumah tanya khabar.  anak aku pun heran kenapa mak/pak sedara diorg tak melawat aku sbb kami pntang dengar sedara sakit yg jauh ke dekat ke..semua laki aku kerah gi melwat.

aku cuba nak bersihkan hati konon anggap diorag sibuk. tp kebetulan masa ke rumah mil diorg ada, haram bertanya khabar aku.  kecik betul hati aku.  tp mak sedara & sepupu2 belah laki aku tu, elok je ziarah aku tanya2 khabar....aku kena lebih muhasabah diri...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-11-2013 09:07 AM | Show all posts
esyuefeei posted on 26-11-2013 08:18 AM
aku tak pernah nak brperang dgn biras/ipar ni. tp kali ni aku terasa sgt dgn biras/ipar duai aku ni. ...

u tgh sakit, jadi u rasa sunyi...

i rasa diorang bukanlah tak concern pasal u..maybe terlalu concern sampai diorang buat mcm biasa supaya u taklah rasa sedih atas apa yang berlaku pada u...

as long as diorang tegur u mcm biasa, jadi takder apa2 lah tu...

anggap jer positif, kay~
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2013 03:26 AM From the mobile phone | Show all posts
leylapple posted on 26-11-2013 09:07 AM
u tgh sakit, jadi u rasa sunyi...

i rasa diorang bukanlah tak concern pasal u..maybe terlalu co ...

Masalahnya sejam saya kt rumah mil tu. Mil je yg tegur. Yg lain2 tu cuma brckp dgn suami & anak2 saya je. Mcm saya tak wujud. Tak tau nak menyampuk kt mana. Mcmlah sakit saya ni boleh brjangkit. Dah habis  brsangka baik rsanya sya ni...
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2013 05:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Pernah... Adik ipar aku sorg suka mencurik brg aku,lg sorg mulut mcm celaka....nsb la laki aku jenis back up aku kalau tak mau berperang besar dah
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2013 06:30 AM | Show all posts
Pernah...tapi, buat tak tau dan sabar je.  Aku sabar hampir 10 thn dengan mulut puaka dan perangai hazabedah biras, yg pandai berlakon depan orang lain.  Last2, dia sendiri yg show her true colours.  So, aku tak la berperang secara fizikal, perang dengan emosi je.  Tapi, aku rasa berbaloi la. Kalau berperang betol2 kang, sure aku kalah, she's at least 2X bigger and heavier than me.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-11-2013 10:00 PM | Show all posts
Liliput posted on 30-11-2013 06:30 AM
Pernah...tapi, buat tak tau dan sabar je.  Aku sabar hampir 10 thn dengan mulut puaka dan perangai h ...

ahahahah...

itulah yang aku cuba lakukan...

"buat dono"

and cuba tgk sampai bila blh berlakon 'baik' depan mertua...
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2013 05:19 PM From the mobile phone | Show all posts
perang pn sia2.. coz i bkn menantu fevret.. dorg je akn betul n menang sokmo.. so i choose to ignore them..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-12-2013 08:33 AM | Show all posts
Ladysovereign77 posted on 27-11-2013 05:57 PM
Pernah... Adik ipar aku sorg suka mencurik brg aku,lg sorg mulut mcm celaka....nsb la laki aku jenis ...

aku so far blm lagi lah berperang...

tapi rasa2 nak berperang tu dah on the verge dah...

adik ipar aku tu pun jenis suka ambik barang tanpa bagitau...pastu penah rosakkan barang2 aku tanpa bagitau...

skrg nie laki dia pulak buat hal dgn aku...

pening kepala aku tgk laki bini nie...

kalo tak susahkan aku takper lah jugak....
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2013 10:41 AM From the mobile phone | Show all posts
leylapple posted on 3-12-2013 08:33 AM
aku so far blm lagi lah berperang...

tapi rasa2 nak berperang tu dah on the verge dah...

Aku mmg menyampah habis dah... Yg perempuan ada 2 ekor je tapi perangai mcm sial sgt. Sorg tu merenyam dgn jantan, bila xde duit suruh aku amik kat rumah sewa... Sudahnya kantoi dia tggl dgn bf dia tak keje tak ape... Tipu mal mertua aku ckp dia keje... Tapi mengangkang rumah jantan... Aku dah bawak blk, dia pakat plak dgn bf dia.... Curi barang aku lps tu lari... Kantoi pun makcik bf dia bgtau yg rantai emas aku dia jual dgn kawan dia , kebetulan kawan dia sewa bilik kat situ gak.... Mmg makan penampar lah kau... Tapi lg best mak mertua aku ni ratu air mata... Tau menangis je.... Takde pun dia marah ke ape ke anak dia tu... Kalau mak aku lah kan mmg dah berbirat kaki aku kena bantai dgn getah paip
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2013 04:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols penah gak perang dingin ngan bakal biras.dia tu sendiri perasan yg org kutuk dia.padahal xde sape pun kutuk dia.last2 dia sendiri yg tegur iols balik.ntah pape.perangai x matang.budget soociii moornii.fefeeling dia jela menantu kesayangan gitu
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2013 12:25 PM | Show all posts
intan_smsb posted on 5-9-2013 05:24 PM
nak menumpang kat thread ni boleh tak??

nak tanya, apa rasanya kalau dapat ipar yang suka update  ...

kemungkinan ipar tu nak bg tau sedare panagi mertua, since husb die jnis kalo ngadu psl mertua, husb backup they all...
i xde la perli, tp berkias2 n setting for sedare husb only..kdg2 geram sgt...bygkan mertua sindir keje i, walhal ank laki die ptt mncari rezki...tp ank laki lebihkan they all..then adik ipa duk umah i, da r, mkn bil sume i, dgn blik 2 pg tiap2 ari wat mcm otel...

i ngadu husb, i balik kena lahar??????? then, i kias2 kat fb, pdn muke sedare mung tau psl mung...

Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2013 12:41 PM | Show all posts
anilas85 posted on 17-12-2013 12:25 PM
kemungkinan ipar tu nak bg tau sedare panagi mertua, since husb die jnis kalo ngadu psl mertua, hu ...

itu kira oke sbb huby u yg ade problem

ni adik ai punya la baek.. jga makan pakai die
sediakan semua utk die
jga budi bhase bila btutur
amek ati die

tp minik die x sedar diri
die x sedar kt lua tu rmi somi yg pangai x semenggah
dpt adek aku jenis x pandang pompuan.. sembahyang.. rajin lg nk di uji2 dn dipertikai kan

saper bley tahan

die tu mmg x padan dgn adek aku patut dapat jantan yg jaat mmg muka ensem tp jaat ..biawak hidop.. pemalas.. makan duit minik.. kaki pompuan.. kaki pukul

hah dapat macam ni baru die ade akai nk pikir
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2013 01:29 PM | Show all posts
intan_smsb posted on 17-12-2013 12:41 PM
itu kira oke sbb huby u yg ade problem

ni adik ai punya la baek.. jga makan pakai die

tu lah kan...i memang kalau da xtahan, memang i share la psl ade ustaz cakap pasal hal nafkah minik...pastu kias2 la..kang i share pasal kes rogol sekarang ni, n kias2 la pasal pempuan yang kua pagi2 ni ade mate memerhati nak rogol....

i nyampah sebab sil langsung x respek i..da la tiba2 datang duk umah i, husb xbagitau hape pon, katenye sil nak keje, since duk kg xde keje, walhal ade je, saje je...bila i kate nape xbagitau, die kate adik bradik perlu ke bagitau..hari tu sil keje naik moto, pas keje, die letak moto kat umah n jantan jemput....skarang nak cover, die pinjam kete fil, memang balik pg2 bute la...i ibarat mcm orang bodo...normal ke benda ni?

bil air api duit daput guna duit i k..sejak sil datang memang naik..pehtu husb siap kasik duit kat sil since sil lom dapat gaji...wah, da la i kena tanggung u all, duit i xberapa dapathusb ade cakap dengan mak die pasal sil, my mil just tanye2 gitu aje dengan sil..sil kate keluar makan dengan kawan......sil pakai tudung, kalau orang tengok memang x pecaya la die kua malam ari2...i dah fed up

Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2013 01:34 PM | Show all posts
Liliput posted on 30-11-2013 06:30 AM
Pernah...tapi, buat tak tau dan sabar je.  Aku sabar hampir 10 thn dengan mulut puaka dan perangai h ...

yup perang emosi paling bes..i sampai la ni, kalau balik rumah mertua senyap je..nampak je they all berkumpul i masuk bilik tidor..sebab kalau berkumpul tu, fil tu mule lah jobo pasal anak dia..cantik, nak jadi model..alallllllllaalala...tu aku bule sabar, ni sampai cakap pasal kerja n ari tu perli aku, yela kan sebab aku pakai kete kecik sebab gaji kecik..handbag memang tuka n baju memang cun2 branded..perli pakai barang mahal2....anak jiran dia beli kereta besar, tapi baju biase aje...

xtau agaknye baju n beg aku ni preloved, rase nak tukar, aku jual dan beli barang preloved....huuhuhuh


Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2014 03:52 PM | Show all posts
So far, biras and adik2 ipar xde masalah .. sebab kitorang dok jauh dr dorang ...

Keluarga husband semua di Pantai Timur ...

Masalahnye sekarang, yg rasa nak 'berperang' adalah dengan sepupu sendiri .. hahah boleh x???

Tp, aku da sehabis mungkin meng'ignore'kan segala2nya ... n terus buat biasa saja ...

Adalah lebih baik aku membizikan diri dgn keluarga aku, parents aku n baby aku ... huhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2014 05:27 PM | Show all posts
aku bukan setakat delete...siap block lg diorang dari fb aku tu haa...(adik2 hubby aku)
menyibukk sangat...
bukan reti nak hormat orang tua...ada hati nak tegur..nak tunjuk ajaq kat laki aku tuh aka abang dia lah...
helloooo...tu abg ang okeh..respect la sikit...
mcm saket jiwa jah...
tu la duk umah jek terperap..tu pangai jadi camtu...sibuk hal orang...
hmm...ni bulan depan nak kena balek kg hubby plak...
aduhh...aku harap la cepat die dapat kerja ka..study mana2 ka...
tak payah ada kat umah tu...
semaaakkk weeiiiii....

eh lupa..adek ipaq pompuan tuu...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-2-2014 09:00 AM | Show all posts
none88 posted on 14-2-2014 05:27 PM
aku bukan setakat delete...siap block lg diorang dari fb aku tu haa...(adik2 hubby aku)
menyibukk s ...

tu okeh lagi sebab diorang pompuan....mmg terkenal dgn perangai kepochi..pompuan la katakan...

yang nie dahla muda lagi dari kami...adik ipar laki aku pulak tu...blh main tengking2 kat abang ipar dia a.k.a laki aku...

si adik a.k.a bini si bebal tu pulak time kawen tak bagitau abang dia...

wey, apa2 hal kat bapak mertua aku, abang dia nie yang akan jadi wali...

agak2 la sikit kalo nak kurang hajar pun kan???

awal2 lagi dah kurang ajar kat family belah bini...kat mertua tipu sana sini...kat kakak2 ipar minta duit..kat abang main tengking2..

agak2 nak berlaki bini tu berapa lama agaknya?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.080192s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list