Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12090
View
8
Reply

Apa beza KPLI dan DPLI?

[Copy link]

Author: pink_darina       Show all posts   Read mode

Author
Post time 8-7-2013 02:41 PM | Show all posts |Read mode
Aku ade search pasal DPLI dan KPLI ni dan tak banyak info yang aku dapat..
Aku student 3rd year yang bakal grad ijazah pertama tahun depan dalam kos sains fizik dan mak aku sangat menggalakkan aku untuk amek profession sebagai seorg guru..
boleh sape2 explain lebih lanjut pasal beza DPLI dan KPLI ni..syarat nak apply dan universiti mana yg tawarkan DPLI ni sebab yg aku cari semua macam berbeza2 setiap tahun..ade tahun yg fokus kepada pengambilan guru agama dan sebagainya..bolehkah walaupun aku grad sebagai student fizik, aku nak try cuba apply bidang yg di luar bidang aku..agak2 diterima tak?sesape yg ade pengalaman boleh share kt sini..
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2013 06:47 AM | Show all posts
Assalamualaikum

KPLI dan DPLI untuk siswazah. Kpli akan mengajar di sekolah rendah walaupun ada ijazah, manakala Dpli akan mengajar di sekolah menengah. Gaji untuk Kpli dan Dpli adalah sama iaitu gaji siswazah. Kpli under Kementerian Pelajaran Malaysia dan Dpli di bawah kementerian pengajian tinggi. Namun setahu saya Kpli dah lama tak buka, hanya dibuka untuk kpli jqaf je. Dpli pulak masih buka tapi pengambilan sikit je...

Wallahualam
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2013 04:28 PM | Show all posts
ade lg ke kpli dgn dpli
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2013 06:16 PM | Show all posts
kpli biasa dah takde dah, jqaf je tinggal. thn ni pun lepasan maktab hold posting smpi ke bln 7. itu menunjukkan lpsn maktab perguruan dah terlebih. kemungkinan besar kpli biasa tinggl sejarah jela.
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2013 01:16 PM | Show all posts
Kalau dulu:

KPLI - Dapat sijil mengajar

DPLI - Dapat diploma perguruan
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2013 02:46 PM | Show all posts
dpli xbuka lg ke untuk 2014? ada sesape tau x
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2013 11:10 PM | Show all posts
saya pelatih  maktab, dan kalau tak silap, elaun dpli/kpli boleh mencecah rm1000++ lebih tinggi berbanding kami (pismp) memang untung kalau dapat mengikuti kursus itu.
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2013 04:59 PM From the mobile phone | Show all posts
ainahusnadilah posted on 12-9-2013 11:10 PM
saya pelatih  maktab, dan kalau tak silap, elaun dpli/kpli boleh mencecah rm1000++ lebih tinggi berb ...

Ya rm1300. Ok la tu sbb student kpli or dpli ni biasanya kena duk luar kampus dan ada yg dag berkeluarga
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2013 11:28 AM From the mobile phone | Show all posts
cik.ijaw posted on 21-8-2013 02:46 PM
dpli xbuka lg ke untuk 2014? ada sesape tau x

Setau aku kpli dan dpli dah tak buka skang. ...

Wallahualam
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.096627s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list