Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
11971
View
17
Reply

Prosedure di airport Australia

[Copy link]

Author: zalco       Show all posts   Read mode

Author
Post time 3-7-2013 09:56 AM | Show all posts |Read mode
Hai kawan2,

Boleh tak sesiapa yang dah biasa keluar masuk Australia cerita sikit prosedur kat airport diorang? Saya dengar tak boleh bawak makanan, suplement & makanan kesihatan nanti kena rampas. Betul ke? Pasal ubat-ubatan pulak kena ada surat doktor. Kalau takde diorang akan rampas. Betul ke?

Kalau betul, apa cara lain nak bawak supliment & makanan kesihatan kat sana? Boleh tolong advise saya tak? TQ....
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2013 11:41 AM | Show all posts
sila buka website custom oz, kat sana ada bnyak pantang dan larang utk msuk oz,
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2013 01:34 PM | Show all posts
immigration dan customs Australia sangat mementingkan kejujuran...

Sebarang kegagalan meng"declare" apa2 barang yg terlarang akan didenda serta merta oleh customs sebanyak Australia dollar 220 (bersamaan lebih kurang RM660) dan barang2 anda akan dibuang ketong sampah on the spot. Anda boleh membuat bayaran by cash atau credit card. Baru lah anda dilepaskan.

cara terbaik bawa lah apa saja yg anda nak bawa, asal anda declare barang yg anda bawa tersebut, semasa di decalration lane, katakan yg anda tak sure, that why i'm delcare its....walaumacamana pun jika pemeriksaan dilakukan secara detail, semua barang2 yg didapati terlarang akan dibuang ke tong sampah serta merta dan anda tidak di denda. Jika si pemeriksa berada dlm keadan mood yg bagus, barang2 anda boleh dilepaskan, asal barangan anda dibungkus rapi dan berlable lengkap dan anda sendiri bermulut manis sambil tersenyum....

Rokok hanya dibenarkan melepasi customs hanya sebanyak 50 batang, jika anda membawa 3 kotak rokok, pastikan anda declare dan anda pasti dilepaskan...Utk perokok makesure rakan anda yg tidak merokok juga membawa 3 kotak rokok untuk anda, sebb? sekotak rokok 20 batang disana berharga $17....25 batang = $21 dan 50 batang = $35.

Sangat menghirankan semasa perjalan balik nak keluar dari airport ke kapal terbang juga sangat ketat, sebarang cecair yg melebihi 100ml akan diminta ditong sampahkan...termasuk ubat gigi, minyak wangi dan lain2...

Dan jika hand carry anda melebihi 7kg dan anda ditangkap, anda perlu bersedia membayar sebanyak $140 dollar austarlia.

Declaration card akan diberi 30 minit sebelum sampai...sila pangkah di kotak "YES"

Last edited by sat_core on 3-7-2013 02:05 PM

Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2013 02:10 PM | Show all posts
Pengalaman melalui immigration Peth Australia pada Jun 2013

Sebelum booking tiket filght kami sudah mendapat info tarikh yg tiada operasi immigration di airport perth. dari 5 org kami iaitu 4 malay, 1 chines bersama 1 malay couple.

Saya lepas dgn selambanya...bermodalkan senyuman!
Seorang anak muda lepas juga, dgn bermodalkan ramah mesra dgn mereka!
Seorang malay ditolak ke interview room, dilondeh habis tinggal spenda dan akhirnya lepas (cable besaq)
Seorang lagi malay pun lepas dgn mudah juga, tapi masa balik dia kena randum check...
Seorang chines ditolak ke interview room dan disoal-siasat bagai nak rak, ditekan kaw-kaw....dan akhirnya lepas juga atas kebijaksanan beliau menjawap semua soalan dan tekanan yg diajukan.
Malay couple tu, tak ada hal....mereka diangap sebagai genuine tourists

Sebaik keluar dari airport perth, sila beli tiket bus utk kedestinasi penginapan anda di counter tiket digambar dibawah:

CONNECT AIRPORT SHUTTLE counter tiket


Suasana ddepan pintu keluar perth airport


Bersama malay couple yg dimaksutkan


Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2013 03:06 PM | Show all posts
Hi

Memang agak strict compared to UK, and any other airports...
Keluar dr aircraft, ada sekor anjing tingi budak 2 tahun akan berlarian mengelilingi kita yg berbaris
so kalo boleh, dont ever bring any foods from the aircraft
The rest is like sat core has written, DECRALE....tak pasti, semua declare sebelum kena tangkap
especially if u bring honey from NZ


Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2013 05:59 PM | Show all posts
pakai selipar je..sempoi....
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2013 12:21 PM | Show all posts
Betul kata sat_core tu..

As long as you telus and declare whatever food items you have in your possession, sambil2 senyum sikit and doa mood immi officer tu baik, should be no problem pun nak bawak apa. But kalau tak silap, kena ingat dairy products or contain dairy takyah le bawak masuk. Contohnya macam Nescafe 3-in-1 tu takyah le masuk kang masuk tong sampah je.

Mizz dulu landing kat Sydney bawak je luggage ke meja declaration, officer tu just tanya ada bawak apa2 makanan tak, Mizz jawab just instant food, dia ok je, tak mintak Mizz bukak beg pun. Sesambil tu Mizz buat cenggini kat dia -->

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-7-2013 03:08 PM | Show all posts
Tq semua for your advise

Saya bukan apa, risau takut health product kena rampas. Health product saya berasaskan herba. Kalau kena tong sampah matilah saya sebab saya sangat bergantung kepada HP saya tuh dahlah mahal.

So far yang saya dapat tahu semua product tenusu, honey tak boleh bawak masuk. Kawan saya cerita pulak daun limau purut pun dia orang rampas. Siapa tahu herba2 nih boleh lepas ke tak???
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2013 04:42 AM | Show all posts
zalco posted on 17-7-2013 03:08 PM
Tq semua for your advise

Saya bukan apa, risau takut health product kena rampas. Health  ...

Daun limau purut takyah bawak dari mesia..sini pon ada banyak jual..

i penah bawak masuk jamu mak dara (yg serbuk)..ok bole lepas. Dan jugakbawak herba cina (bentuk daun yg dah potong halus)..pun lepas. Yg herba cjna tu commercially packed la tapi, so benda tu vacuum sealed & ada label segala. Kalo tak silap asalkan commercially packed takde masalah. Jangan la bawak masuk herba bungkus dlm surat khabar...

yang penting kena declare..kalo x sure pun jawab aje yes dekat borang tu..
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2013 09:42 PM | Show all posts
nice info
before go to kangoro land tq
Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2014 03:36 PM | Show all posts
kalau nak bwk daun limau purut pun, kena keringkan dulu.

polisi diorg ni xnak tumbuhan yg berpotensi ditanam semula dibw masuk. kalau dah kering/ proses xpe.

btw..jrg risaula daun limau purut... berlambak kat supermarket.

pasal supplement, aku bwk mcm2.. ubat pil herba etc no problem. kalau ubat yg terkawal mayb susah sikit nak lepas.

so paling selamat, segala ubat/ makanan etc asingkan dlm 1 kotak lain. jgn campur dgn pakaian.
pastu, utk setiap brg, labelkan no: cth 1,2,3

and utk stiap nombor tu, tulis la nama benda tu. kalau rajin blh la tuliskan skali bahannya
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2014 07:44 PM | Show all posts
aku penah bawak kerepek ubi pedas basah dalam hand luggage. sampai sana, aku tunjuk jek aku cakaplah, thats the only thing that i have to declare. lepas jek. aku cakap "malaysian chips". kehkehkeh baik pakcik immi tu. diorang baik jek semua. cuma senyum je lah. aku perhatikan kadang-kadang diorang buat random check, dia tgk orang yang gelabah semacam memang confirm luggage kena geledah. leceh wooo. aku pnah kena once. pastu dah tak pnah kena. mostly diorang semuanya baik-baik and not judgemental as long as you're not doing anything illegal. kadang-kadang kalau ko perasa, ada anjing beagle as well. sniffer dog. tu untuk kes berat lah. mesti scary kalau jadik depan mata.

have fun in australia!
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2014 01:52 PM | Show all posts
kekadang ikut nasib jugak, tgk arrival time bila, kalau waktu peak hour dorang check2 macam tu je. the best ko packed elok2 and buat list. so tunjuk je list tu kat dorang,

aku pernah bawak kebab daging konon nak makan dalam flight, tapi tak termakan, sampai airport melbourne, kastam tu siap tanya nak buang ke nak makan dulu, kalau nak makan kena lepak dulu kat tempat sebelum keluar tu utk makan kebab tu , tapi sebab masih kenyang so buang je dalam tong sampah. yang penting jujur dan declare ngan dia tu je.

ada sekali tu time dorang busy dorang check2 macam tu, lepas segala bekalan makanan aku macam belacan, serai, halia segala, time tu dia duk busy belek keris yang aku bawak plak. so yang lelain tu dah tak sempat nak check

Last edited by akira_nagasaki on 7-2-2014 01:53 PM

Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2014 09:13 AM | Show all posts
aku selama ni kuar masuk oz memang cube elakkan bawak makanan. kalau ada makanan selalu souvenir.
yang itu dah siap2 letak dlm satu beg. sampai kat custom, declare as food products. selalunye kalo kita tunjuk souvenir nye makanan (berlabel, ada ingredients, brand name) derang ok jer.

yang suspicious ni selalunye bahan buatan sendirik. bukan ape, derang cume nak tau kandungan barang tu.

yang lain2 boleh rujuk website derang yer.
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2014 12:31 AM | Show all posts
apa yang menarik di OZ ni?
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2014 02:57 PM | Show all posts
plja2117 posted on 31-7-2013 04:42 AM
Daun limau purut takyah bawak dari mesia..sini pon ada banyak jual..

i penah bawak masuk jamu m ...

belacan??? hehehhe
Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2014 03:06 PM From the mobile phone | Show all posts
hanahani5865 posted on 17-10-2014 02:57 PM
belacan??? hehehhe

Belacan pun byk jual..
Semua bole dapat dah..
Siput sedut je aku teringin nak mkn tak jumpa2 sampai skang
Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2014 11:50 AM | Show all posts
Sesiapa mahukan voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL Sila tekan: http://www.whohaa.com/register?referral=63324 Terus register sahaja, PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) Please visit http://www.whohaa.com/register?referral=63324 to join member . (join member for free ) Sesiapa yang ingan mendapatkan kupon percuma (KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...dan banyak lagi )Sila layari http://www.whohaa.com/register?referral=63324 untuk pendaftaran sebagai pengguna . (pendaftaran pengguna adalah percuma )
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.082090s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list