Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
4035
View
19
Reply

[Idea] Cara menyalakan api menggunakan ais..

[Copy link]

Author: uniq61       Show all posts   Read mode

Author
Post time 27-6-2013 12:21 PM | Show all posts |Read mode
Cara menyalakan api menggunakan ais...

bagi pengemar mengembara dan jelajah alam tentu wajib melengkapi diri dengan kemampuan teknik untuk mengatasi kondisi darurat. Salah satunya adalah ketiadaan api untuk berbagai keperluan, entah memasak air, makanan atau sekadar penghangat tubuh.





Penggemar jelajah alam biasanya memanfaatkan teknik fire-plow untuk nyalaan api. Teknik tersebut dilakukan dengan menggosokkan dua buah kayu hingga percikan api muncul. Tapi, tahukah Anda, nyala api ternyata dapat dibuat dari bongkahan ais? Cara ini hampir sama dengan teknik nyalaan api menggunakan lensa cembung. dihalakan sinar Matahari yang cukup terik agar sukses melakukannya.


1. Cari bongkahan ais dengan ukuran sedang, cukup dipegang dengan dua tangan.
2. Bersihkan kerak yang berada di sekeliling bongkahan ais hingga terlihat mengilap dan berbentuk lonjong pipih.
3. Cek dengan mangarahkan bongkahan ais tersebut ke sinar Matahari. Jika mampu meneruskan sinar Matahari ke satu titik fokus, maka besar kemungkinan menciptakan api.
4. Arahkan sinar Matahari yang terfokus melalui bongkahan ais tersebut pada benda kering, seperti ranting kering, habuk kayu atau bahan lainnya yang mudah terbakar.
5. Tunggulah beberapa saat sampai api menyala.

cara ni sesuai kalau berada dia kawasan ade ais la ye...hehe


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2013 12:36 PM | Show all posts
ada ais, ada pisau mac gyver. OK

ada matahari mcm kat kawasan tropika, ada benda kering. alamak.....

oh... ais tu sebenarnya beli kat kedai. tapi nak kena la pulak pikul dalam bekas besar, tak kang cair.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2013 04:38 PM | Show all posts
...kepelikang tanpa batasang.
Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2013 08:09 AM | Show all posts
bolehlah nak terai lps nie. tp rsnye sempat ais tue cair sementara tunggu api muncul.. thehe
Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2013 08:37 AM | Show all posts
adoi...kena tanya budak sains ni..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-7-2013 09:12 AM | Show all posts
...kepelikang tanpa batasang.


boleh try waktu kecemasang..
Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2013 03:17 PM | Show all posts
aku rasa nak try lah wat.. arap jadi
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-7-2013 03:21 PM | Show all posts
AIS TU DU UKIR JADI KANTA PEMBESAR..
Last edited by uniq61 on 12-7-2013 03:22 PM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2013 09:23 PM | Show all posts
kalu ada bideo baru syokkkk
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2013 12:29 PM | Show all posts
mujer_in_espejo posted on 6-9-2013 09:23 PM
kalu ada bideo baru syokkkk



=)

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2013 07:05 AM | Show all posts
Elle_mujigae posted on 7-9-2013 12:29 PM
=)

Mcm ada catalyst je...
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2013 11:12 AM | Show all posts
Dzulqarnain posted on 22-9-2013 07:05 AM
Mcm ada catalyst je...

from the youtube description,dia cakap dia letak little black powder/gunpowder for fast flame..

Put a little black powder in by tender bundle, to see fast flame, you don't need black powder it will still work,


Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2013 11:37 AM | Show all posts
Elle_mujigae posted on 23-9-2013 11:12 AM
from the youtube description,dia cakap dia letak little black powder/gunpowder for fast flame..

...

Noted n tq.
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2013 11:37 AM | Show all posts
Dzulqarnain posted on 23-9-2013 11:37 AM
Noted n tq.

welcome....
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2013 11:35 AM | Show all posts
untuk dalam hutan, lagi bagus korang bawa kanta pembesar.. fokuskan titik cahaya matahari ke mana2 daun2 kering, pasti menyala bro .. lagi bagus kalo kanta pembesar itu diperbuat daripada kaca... renung2kan dan selamat beramal... =)

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2017 05:36 PM | Show all posts
new idea... slalu dgr guna kanta je,, boleh try ni
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2017 10:03 AM | Show all posts
biasa dengar guna batu...nie ais?menarik
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2018 10:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Ais boleh membakar....baru tahu
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2019 12:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Mhm macam mana itu tak oernah kedemfarnap
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2019 06:43 PM | Show all posts
Dah banyak mengelupakan ap mengginakan as macam macam
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.123611s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list