Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
27543
View
169
Reply

[JOBS AUSTRALIA] keje petik buah dan lain2 keje

[Copy link]

Author: marl_eksyen       Show all posts   Read mode

Post time 28-3-2012 02:14 PM | Show all posts
Reply 80# cari_cahaya


saya di nsw.

datang sini sebab saya yang dapat offer kerja. la ni dah 6 tahun somi ku masih lagi mencari kerja ofis..sampai skang tak dapat. so kena la keje part time aje.. gila weh, dah 6 tahun!! mmg takde rezeki nak dpt kerja/title mcm di msia. bukan kata memilih kerja, mmg apply semua jenis kerja ofis. ada a few times apply jadik opis boy/store clerk, dapat panggil gi interview, tapi tak dpt keje.    

nasib la somi jenis tak kisah..ye la, stengah laki kan ego, kena somi income lagi besar dari wife. sebab somi dah berkorban tinggalkan career dia di mesia, so kitorang konsep share income & savings lah. gaji-ku gaji-mu jua...  

nak wat camne..lom ada rezeki..
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2012 04:35 PM | Show all posts
ooo...
takpelah plja....
pengorbanan suami yang sanggup susah senang tu pun dah tak ternilai...
bukan senang tau nak dapat suami mcm tuu... syukur.
u dulu apply thru referral ker...? kalau tak kisah, u di bidang aper...?
sharing is caring... itu pun if u dun mind..
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2012 06:56 AM | Show all posts
Reply 82# cari_cahaya


alamak..ni dah lari dari topic ni..dah bukan cerita pasal petik buah lagi nih..   

so takleh tulis pepanjang..nnti mod marah..heheeee

saya bidang accounting. masa tu kawan yg keje sini ckp ada keje kosong, so kita apply. dan letak member tu sebagai salah satu referral (dan mmg boss masa tu contact referral check). setakat ni pernah rekmen 3 member keje..tiga2 dapat keje. btw seblom sesape tanya ada keje kosong tak..sekarang takde keje kosong. heheee. kalo ada keje kosong pun dah takleh rekmen msian lagi, sebab boss kata banyak sgt dah msian kat dept ni. dia melawak la, tapi ada betul jugak kot.

btw dorng suka amik msian/sporean keje. sebab orang kita ni rajin2 dan pandai2, dan english pon takde problem. kalo amik orang dari china pon rajin jugak, tapi english dorang tunggang langgang. orang dari india pulak slang dia pekat sangat, sampai bila ckp english pon slang takleh hilang  
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2012 12:19 PM | Show all posts
ooooooooooo...
saya di bidang construction..
tq for sharing..
sharing is caring.. caring is loving...
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2012 05:59 AM | Show all posts
ooooooooooo...
saya di bidang construction..
tq for sharing..
sharing is caring.. caring is lovin ...
cari_cahaya Post at 29-3-2012 12:19



   cahaya, kalo awak di bidang construction, why not try nz?kalo tak silap saya kt nz boom jugak bidang tu
especially qs

cuba try hays nz construction, tgk banyak juga peluang keje

saya bukan di nz
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2012 04:59 PM | Show all posts
Ye ker wakkk...
Awak Ada contact kat sana tak......?
Malay Ada orang yang dah duduk sana, lagi mudah..
Yup... I am qs...
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2012 10:18 AM | Show all posts
haaa gi la jengok2 website hays tu
saya bukan kt nz tapi kisah dolu2 hubby ai dpt offer kt nz
dia tamo gi

errr awak jgn tanya camne cara apply keje tuh.... sbb saya tak arif
tapi saya sajes awak email org2 hays berkenaan post qs
takpun awak google company2 kt nz tuh dan approach diorg with your cv
gud luck!

ps: bukan gaji qs pun banyak ke kt msia?
ada kawan tuh experience tak banyak pun dpt gaji cikai RM4.5K?
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2012 05:16 PM | Show all posts
Thanks pen merah on ur info....
Sebenarnyer, saya nak tukr angin...
Gaji di Malaysia, alhamdulilahh.....
Mungkin juga nak membawa hati yg terlukaa.....
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2012 05:19 PM | Show all posts
Oh ya.. Dah agak byk jugak saya apply to nz..
So far, no news...
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2012 01:14 PM | Show all posts
Oh ya.. Dah agak byk jugak saya apply to nz..
So far, no news...
cari_cahaya Post at 29-4-2012 17:19



sama lah dgn saya ..sebab tu dah give up nak apply through agent nih..
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2012 09:03 PM | Show all posts
plja2117 posted on 29-3-2012 06:56 AM
Reply 82# cari_cahaya

hi plja.....
saya bminat n tgedik2 nk keja oversea...leh recommend kan nama sy skali??
kerani pown xpa
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2012 09:13 AM | Show all posts
sekarang ni sy mencari2 jugak kerja dekat luar negara ni
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2012 08:38 PM | Show all posts
Tadi baru tgk cite border security..2 melayu kantoi datang gold coast on holiday visa, tapi sebenanya nak datang keje.
Dah ada bukti2 pun dorang masih jugak insist kata dtg nak holiday. Last2 x lepas keluar imigresen pun..kena hantar balik kl.

Aisehhh..bikin malu malaysia daaa...
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2012 04:31 PM | Show all posts
bon baru balik holiday dr melbourne rabu lps (setelah seminggu kt sana). mujur smpt baca thread ni b4 bertolak & boleh agak apa akan jadik kt airport sana.

nk dijadikan citer, bon pegi berdua je dgn member pompuan. Kt declaration form dh siap isi tkde apa2 nk declare tpi customs officer tu tetap mintak weols lalu lane yg kena declare. Mcm2 soalan officer tu tanye.. kenapa dtg cni, apa tujuan, stay kt mana...Alhamdulillah weols tk panik & then he let us go after couple of questions. iols dh ready dh nk kuarkan itinerary dgn hotel confirmation booking siap2 nk tunjuk kt dia..

oh ya kebetulan time tu, mmg ada krew tgh shooting citer borders security. siap ada signboard lg...
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2012 01:18 PM | Show all posts
i dah belambak2 gak apply oz, nz
semua nyer hampa..
ada jugak agent from oz call... tapi sound fishy laa
tak berani nak percaya
siap suruh bayar fees lagi... 389AUD lagi... mahal tuu
belum tentu dapat pon...
kawan2 ... takdek sesaper ke yang boleh rekemen?
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2012 08:04 PM | Show all posts


hooo ............. dah ada kena tipu ek.  hati2 tt.

Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2013 06:14 AM | Show all posts
Salam,,,tumpang bertanya pada shabat2 yg duk di Melbourne.....saya akan gie ke Melbourne bln 5 nie use Holiday Visa...jika saya pegi ke sana.....ada masalah ker skrg nie?sbb dgr info...Immi tgh mengganas ker?Ada sesiapa bole bantu...sbb Visa belum buat lagi...nak tgk line kat OZ dulu....Sbb bercadang nak gamble je nie pegi OZ,nak jadi fruit picker..


pls info...tq Last edited by mohdnor1975 on 29-3-2013 06:20 AM

Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2013 11:01 AM | Show all posts
mohdnor1975 posted on 29-3-2013 06:14 AM
Salam,,,tumpang bertanya pada shabat2 yg duk di Melbourne.....saya akan gie ke Melbourne bln 5 nie u ...

salam mohdnor,

saya sarankan you baca requirement untuk Working Holiday Visa (subclass 457) sebab bilangannye terhad untuk Malaysians kan? saya kurang pasti tentang ini, tapi buat masa sekarang DIAC (Department of Immigration and Citizenship) sedang pertimbangkan visa nih sbb banyak controversi.
kalau saya jadi awak, ini yang saya akan lakukan:

1. baca pasal visa options kat immi.gov.au
2. research dan contact ladang2 yang buka untuk kerja memetik buah pada bulan 5. winter starts june so tak sure kalo buah2 'hibernate' atau tidak. dapatkan reference/confirmation kalo anda berminat.
3. instead of Melbourne, maybe cari keje kat warmer climate - New South Wales or Queensland
4. kumpul duit dari sekarang
5. visa nih valid untuk setahun kan? so tak lebih dari 6 bulan berkerja dan selebihnya bercuti = Working Holiday visa.

harap ini membantu.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2013 06:19 AM | Show all posts
redsinner posted on 29-3-2013 11:01 AM
salam mohdnor,

saya sarankan you baca requirement untuk Working Holiday Visa (subclass 457) seb ...

Redsinner,pasal semua sy dah abis research pun....skrg nie stanby nak pergi je..insyallah klu ada rezeki x kemana pun....Sy berusaha je ok...
itu yg sy gamble nak ke sana je....dan diharapkan sahabt2 sy dari malaysia membantu sy semasa disna ye....pasal tpt keje..dah x de masalah pun...everyone is stanby to welcome me hehehehe

Last edited by mohdnor1975 on 30-3-2013 06:24 AM

Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2013 10:37 AM | Show all posts
mohdnor1975 posted on 30-3-2013 06:19 AM
Redsinner,pasal semua sy dah abis research pun....skrg nie stanby nak pergi je..insyallah klu ada  ...

kalo dah tinggal nak pegi jer ok la tuh.
kalo boleh jawab soklan immigration dgn jujur dan tulus ikhlas ok jer. i kuar masuk oz setakat nih alhamdulilah. boleh buat lawak lagi dgn officers, lelagi kalo officers sengal.  
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.123011s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list