CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: auntieagony

Perlukan petua mengelakkan kucing2 melepas hajat di laman rumah.

[Copy link]
Post time 18-4-2013 04:35 PM | Show all posts
Saya pun menghadapi masalah dengan hasil buangan kucing2 yg bertuan  ni.  Dah bertahun2.  Segala petua dah cuba, dari serbuk kari, pepper, cat repellent (pelbagai jenama, termasuk Daiso), dog repellent (sb ingatkan bila cat repellent doesn't work, guna dog repellent lak).  Sakit hati bila kucing2 jiran lebih suka lepak dan menabur sisa buangan di rumah kita yg sekangkang kera, bukan rumah tuan dia yg cantik, besar dengan garden. Sampai saya beritahu suami, saya tak tahan tiap2 hari bersihkan najis kucing, bukan setakat luar rumah, malah dalam rumah saya (kucing ni boleh masuk ke dalam bilik tidur saya dengan melompat masuk melalui tingkap atas, saya akan tuntut semua kesusahan ni di akhirat (yes, I'm really tired of this).  Kami dah simen semua porch (asalnya ada tanah sikit, buat mini garden, jadi tandas kucing).  Sekarang kucing2 tu melepas hajat di rak kasut, depan main door saya lak! Saya rasa nak cuba guna cuka lak, seperti yg TT buat.  

Kadang2 saya rasa nak jual je rumah ni, beli rumah lain sb tak tahan masalah kucing.  Tapi, saya rasa ini bukan penyelesaiannya.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 18-4-2013 04:56 PM | Show all posts
Liliput posted on 18-4-2013 04:35 PM
Saya pun menghadapi masalah dengan hasil buangan kucing2 yg bertuan  ni.  Dah bertahun2.  Segala pet ...

Kesian kat kita ni kan...

Drp thread pencinta kucing, ada forumer yg mencadangkan cuka+clorox+dettol. Kalau cuka masih tak dpt mengatasi isu ni, cubalah concoction yg dicadangkan.

Hmm... Mcm2 tul lah... Nak marah kucing, diaorg tak dikurniakan akal fikiran. Nak marah tuanpunya kucing, bukan dia suruh kucing diaorg memerut kat rumah kita. So, nak marah siapa ni?  Sbb mmg akan marah + geram bila kejadian berlaku.

Mmg tak mungkin ler kita akan TERsenyum tengok sisa toksid kucing org lain. Kang, silap2 org yg terdekat i.e. en suami yg dijadikan punchbag.. Tak boleh...tak boleh... Takut elaun dipotong...



Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2013 05:01 PM | Show all posts
sy nye petua ni, mungkin pelik sikit...tp, pnh digunapakai dan menjadi..tp kena tawakal la ...

tp auntie duk arab ek..agak2 ada lidi tk? huhuuh

org kata,kalo kita bela kucing, ambil lidi, ukur sama panjang ngn ekor kucing, thne lidi tu letak kt bilik air kita elok2..so kalo dia nk memerut, dia akan terus pi ke dlm bilik air...

sy, tk pnh bela kucing, bukaso, tk thu keberkesanan tu ye ke tdk...hehe

tp, ini kucing jiran auntie kn..maybe boleh cucuk kat laman jiran auntie tu..biar dia lak yg bau sampai senget hidung..hahaha...

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-4-2013 05:39 PM | Show all posts
annorr_maira posted on 18-4-2013 05:01 PM
sy nye petua ni, mungkin pelik sikit...tp, pnh digunapakai dan menjadi..tp kena tawakal la ...

tp ...

Hahahaha.... Auntie gelak besar dulu....

Auntie masih duduk di Msia. Mmg byk penyapu lidi kat rumah ni. (Mcm annor tau2 jer yg auntie berkemungkinan akan ke Arab... Ada telepathy ker kita berdua? )
  1. tp, ini kucing jiran auntie kn..maybe boleh cucuk kat laman jiran auntie tu..biar dia lak yg bau sampai senget hidung..hahaha...
Copy the Code
Kucing2 drp jiran2 auntie => mmg takkan boleh auntie nak cucuk penyapu lidi kat rumah masing2, tak terlarat kat auntie.  Tambahan pula masing2 rumah sebiji2 yg sentiasa berkunci, nak kena tawaf dgn penyapu lidi wz sisa toksid di hujung lidi tu. Belum apa2 dpt dimulakan, auntie sure dah TERmuntah warna pelangi disebabkan haruman wangi toksid...

Dan... jiran pun akan bertambah pelik, dahlah bila auntie sapu daun kering pakai gloves, di laman rumah kdg-kala auntie pakai face mask bila bau poop kucing .... PLUS.... tawaf kawasan perumahan dgn lidi wz sisa toksid yg akan kena cucuk kat rumah diaorg... How puzzling can that be? They must think that I'm losing it!!
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-4-2013 05:49 PM | Show all posts
annorr_maira posted on 18-4-2013 05:01 PM
sy nye petua ni, mungkin pelik sikit...tp, pnh digunapakai dan menjadi..tp kena tawakal la ...

tp ...

Oops.... lupa nak ucapkan terima kasih utk info annorr.. Thanks...

Semasa cubaan auntie nak bela kucing, buzzlight years ago, en suami telah tonggengkan kucing, then ambil kayu dicucuk sisa toksidnya sambil letak kayu di hidung kucing, bawa ke toilet. Sejak drp hari tersebut, kucing tu pandai membuang di dlm toilet. En suamiku yg bersihkan toilet tu. Malangnya, auntie dpt asthma attack kerana terhidu bulu kucing dan mak auntie telah mengarahkan supaya kucing tu dipulangkan ke tuanpunya asalnya. So no more cats after that.


Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2013 09:11 AM | Show all posts
kucing ada gak masuk pagar tapi tak memerut kat dlm pagar tapi kat luar pagar tu ada kawasan berpasir sket....jenuh gak la kalu kuar masuk kete nak kene pastikan takde sisa kumbahan dia ...cuka,turpentine tak jalan at last me curah air basuh ikan + basuh beras kat situ ahahahhah....pakat byk kucin dok mencium bau ikan kat ctu dan dia tak pun memerut kat ctu lagik......berkesan kalu ari tak hujan
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2013 09:54 AM | Show all posts
auntieagony posted on 16-4-2013 01:44 PM
Thanks leylapple for the tip. Jap lagi auntie nak gie usya thread pencinta kucing.

Yg problemny ...

auntieagony prob kita pon sama... ni jiran pny kucing lah. suka sgr berak kat laman, rak kasut n mana2 port yg dia suke lah.  girly.. sedih sgt. setiap hr suami amik cangkul buang najis nyer. yg best part skali suami sy siap campak kan taik tuh kat laman rmh jiran. dia dah geram. almost everyday dia kene bersihkan.. sbb girly xkan buat benda2 tuh sume.. hehehehe

member office ajar lah.. amik ubat gegat (moth ball)   seeloknya kaler putih.  then hancurkan. jadikkan ia mcm serbuk. then tabur kan kat port2 yg dia mmg dah marked. girly selalu buat time malam lah. coz xnk plak nanti nebor ckp.. girly ni pagar rumah ker apa tp mmg berkesan. mmglah baunyer kuat sampai kita pon naik pening. tp so far oklah... nampak kuranglah dr biasa. cuma kene selalu buatlah..

ada sekali jiran tegur.. asal sy bt mcm tuh.. ckp lah kat dia.. "ntah saper pny kucing ntah berak merata2. rajin nak bela kucing konon ikut sunnah nabi.. tp x pandai ajar kucing berak setempat" biarkan dia terasa.. vengong btl.. cubalah ok.



Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-4-2013 09:56 AM | Show all posts
juita posted on 19-4-2013 09:11 AM
kucing ada gak masuk pagar tapi tak memerut kat dlm pagar tapi kat luar pagar tu ada kawasan berpasi ...

Thanks Juita for the tips.

Hmm...Air basuh ikan + air basuh beras => bagus ni sbb benda2 yg semulajadi & tanpa kandungan kimia.....tapi..... (ada gak tapi-tapi ), auntie jarang....jarang........jarang..... memasak, so bhn2 ni mmg jarang...jarang..... jarang.... ada. I'm embarass and not proud of it .


Last edited by auntieagony on 16-1-2014 04:34 PM

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 19-4-2013 10:11 AM | Show all posts
girly.. posted on 19-4-2013 09:54 AM
auntieagony prob kita pon sama... ni jiran pny kucing lah. suka sgr berak kat laman, rak kasut n m ...

Yeay..... en suamiku dan suami girly boleh jadi bff. Kalauler diaorg berjumpa, boleh bertanya camner cara sesuai utk membuang sisa toksid kucing... Kita patut ucapkan terima kasih kat en suami kita berdua kerana sudi melakukan tugas alam flora tu.

Auntie selalu menyediakan garbage bag yg bersaiz paling kecil, letak suratkhabar utk digunakan. En suami akan menggunakan penyodok dan kaut poop tu dan masukkan ke dlm garbage bag tu. Kemudian dia buang garbage bag tu ke dlm tempat sampah.

En suami gurau semlm => dia suruh auntie tolong pegangkan garbage bag tu semasa dia memasukkan poop ke dlmnya! Lepas tu dia gelak bila tengok reaksi muka auntie wz mulut TERnganga tanda TERkejut plus muka BERsedih. Phew nasib baik dia bergurau jer. Mmg 1000 thn, takkan mungkin.

Hmm... mothball.... murah & senang didpti... Bagus cadangan tu. Thanks for the tips. Auntie akan cuba. Auntie akan buat di siang hari sbb kalau buat di mlm hari, serem nanti terpijak "pooppy- trap".
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2013 10:14 AM | Show all posts
auntieagony posted on 19-4-2013 10:11 AM
Yeay..... en suamiku dan suami girly boleh jadi bff. Kalauler diaorg berjumpa, boleh bertanya camn ...

hehehehhe

semoga berjaya..
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2013 11:33 AM | Show all posts
auntieagony posted on 18-4-2013 05:39 PM
Hahahaha.... Auntie gelak besar dulu....

Auntie masih duduk di Msia. Mmg byk penyapu  ...

haha..instinct kuat kot...


tulah psl kn,,tk kn nk tawaf satu perumahan...nk letak lidi tu kt setiap umah...(tp tk salah kan hahah....kalo buat, mesti org ingt auntie main bomoh2 lak..huhuhu)...

kita usaha yg tbaik jek lah auntie..nk menegur sesama jiran, kang takut ada yg bmasam muka...kalo kucing tk bertuan, senang aje..kita bawak pi pasar..sekurg2nye dia ada tempat mkn kat situ...

mak saya, tk suka kucing..tp ntah cmne ada sekor kucing org buang, mak saya jatuh syg ngn kucing tu..kita org bg nama dia BADANG..sebab dia garang dan sesuai ngan nama dia tu, eksyen..ngan abah saya jek dia takut..ngn kita org dia buat tak heran je..kalo kita panggil dia, jgn hrp dia nk dtg..tp kalo abah pgil sekali je, terus dtg gedik2..

satu kegemaran si badang ni, dia suka tangkap burung jiran sebelah umah..maunye tk ngamuk jiran sy tu..burung2 kesayangan dia mati...huhu

satu malam, dlm kul 1 pagi, badang balik umah dgn mulut buih2..kena racun..nangis2 sy ngn mak & adik badik lain...dia mati dlm pangkuan mak..mak sy minta petunjuk..tunjukkan sape yg buat..2,3 hr lps tu, umah jiran sy yg bela burung tu, kena panah petir..abis dapo dia..

sejak tu, bila org tya mna badang, mak akan ckp tak tahu..dah lama tk balik..dan sampai skrg, memg dh tk pnh bela kucing...huhu..




Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-4-2013 11:46 AM | Show all posts
annorr_maira posted on 19-4-2013 11:33 AM
haha..instinct kuat kot...

RIP Badang.

Auntie mmg geram bila tengok poop kucing tapi takkan sampai ke tahap nak meracunkan kucing tu. Nauzubillah....

In my previous house dedolu, my ex-maid (Indon) dulu suka bagi makan kucing2, on a daily basis, maka kucing2 taman perumahan akan dtg ke rumah 2 kali sehari. I've no objections abt that. Sgt jarang kucing2 tu meninggalkan sisa toksid mereka.

Yg menghairankan auntie, cuma seminggu dua ni, kucing2 tu aktif meninggalkan sisa toksid? What happened to their previous tandas bergerak sehingga mereka beralih arah ke laman auntie? What abt my neighbours' gardens? Adakah laman2 mereka juga dicemari dgn poop kucing? Atau kucing2 tu membuat roster @ giliran? Atau adakah auntie mempunyai masa yg terlalu byk sehingga memikirkan perkara2 ni? But nose doesn't lie (ciplak hips don't lie) !
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2013 12:05 PM | Show all posts
rumah yg kat kg lagi senang, buat lubang kat tananh, tanda ngan kayu n latih kucing tu lepas hajat kat ctu, lame2 die panai, tp tu bg kucing yg dgr kate la
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-4-2013 09:36 AM | Show all posts
nisaz posted on 19-4-2013 12:05 PM
rumah yg kat kg lagi senang, buat lubang kat tananh, tanda ngan kayu n latih kucing tu lepas hajat k ...

Kalau kucing2 kepunyaan sendiri, bolehlah dilatih utk mendengar cakap. Ni kucing entah siapa2 punya. Tak sempat auntie nak berkenal mesra dgn kucing tu pun. Diaorg cuma meninggalkan "salam perkenalan" dgn sisa toksid.

Hari ni nak ajak en suami pegi kedai beli mothball, cuka dan serbuk cili. Semlm en suami cakap dia nak cuba dgn cat repellent yg mcm jelly tu pulak!
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2013 11:35 PM | Show all posts
auntie tahu tak alas getah yg utuk letak dlm bilik air tu..yg xnak bg lantai licin tu..yang brlubang2 slalu ada kt public toilet..ada sjnis tikar ni dia mcm alas getah tu tp ada tajam2..so anuntie susun bnyk2 kt laman..so kucing xleh poo poo sbb dia xleh pijak alas tu sbb tajam..slalu ada kt kedai brg jepun n mmg khas utk letak dlm pasu bunga or laman utk elakkan kucing poo poo..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-4-2013 12:20 AM | Show all posts
MrsInsp posted on 20-4-2013 11:35 PM
auntie tahu tak alas getah yg utuk letak dlm bilik air tu..yg xnak bg lantai licin tu..yang brlubang ...

Thanks MrsInsp for the tips.

Hmm.... bagus idea ni cuma ianya bertentangan dgn konsep kat laman auntie. Poop kucing pun tak masyuk dlm konsep laman gak!
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-4-2013 12:34 AM | Show all posts
auntie jadikan lah popo kucing sebagai baja hewhewhew
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-4-2013 12:39 AM | Show all posts
FNA_AZHANI posted on 21-4-2013 12:34 AM
auntie jadikan lah popo kucing sebagai baja hewhewhew

Sepanjang umur auntie ni, tak pernah auntie dengar org jadikan poop kucing sbg baja. Poop lembu dan kambing ada gaklah dengar => tapi baunya tak menahan naa.... FNA pernah cuba ker guna baja poop kucing? (ni soalan innocent dan bukan sarcastic).
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2013 12:43 AM | Show all posts
Pernah tgok kucing mana ntah berak kat pokok bunga kertas umah kita...pehhhhh....makin lebat & meninggi pokok bunga tersebut kerana menerima protein2 dari popo itu haha
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-4-2013 12:59 AM | Show all posts
FNA_AZHANI posted on 21-4-2013 12:43 AM
Pernah tgok kucing mana ntah berak kat pokok bunga kertas umah kita...pehhhhh....makin lebat & menin ...

Oooohhhh.... yer ker?  Mcm mana nak menghapuskan bau2annya itu. Setiap kali angin bertiup, "semerbak" haruman... Ataupun deria bau dah kebal!



Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

28-11-2022 09:46 AM GMT+8 , Processed in 0.097226 second(s), 38 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list