Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
18852
View
16
Reply

Sambung PHD di luar negara

[Copy link]

Author: idakamaruddin       Show all posts   Read mode

Author
Post time 8-4-2013 03:21 PM | Show all posts |Read mode
assalamualaikum semua...

saya skg ni student master by coursework kt uitm...part time student and kalau xde aral melintang insya Allah next year saya akan habis study...mcm ni, pada tahun 2013 saya berumur 29 tahun...dah tua kan... so saya plan igtkan nak sambung PHD terus dan berura-ura nak sambung belajar di luar negara especially kt UK....

skg ni saya tgh buat master dlm bidang accountancy, so saya agak musykil kalau nak buat PHD nak amik course apa...saya x nak lari jauh dr accounting tp saya nak jugak nak rasa bidang lain sikit cuma x nak terlalu jauh dr bidang account...

saya nak mintak pendapat sesiapa yg dah ada pengalaman buat PHD di luar negara, lebih2 lg dlm bidang accounting/finance/business/commerce/banking boleh tak share procudere, life kt sana, mcmne kalau nak bawa family travel sekali, mcmne nak cari keje atau lebih lg nak survive kt sane...

sebelum tu boleh x advise course apa yg rasanya effective utk saya buat PHD n mcmna urusannya, termasuklah nak cari funding, IELTS exam semua....

actually ex lect saya tgh buat PHD kt australia, saya segan nak bertanya kat dia sbb masih awal...so kalau ada sapa2 yg sudi untuk share saya amat la berterima kasih...

salam sayang,
idakamaruddin


Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2013 10:14 AM | Show all posts
hi ida,

even though I don't take PhD yet, tapi saya pernah duduk UK dulu dan berkawan dengan PhD students.. heheh
so anyway, will answer your question.. tapi ida boleh tak numberkan question so senang nak jawab

TQ

Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2013 02:23 PM | Show all posts
1. kalau di UK, top accounting/management universities adalah, contoh tahun 2009 punya listing, saya rasa masih terpakai:
University of Glasgow, Scotland
University of Manchester, England
London School of Economics

so biasa kalau nak wat PhD, you can search for supervisors kat universiti2 ni.. tapi ada juga supervisor yang OK tapi kat universiti lain, up to you. boleh email supervisor tanya they all tajuk apa sesuai untuk wat PhD, sebab kadang2 supervisor ni dah ada banyak idea untuk tajuk, tapi takde student.

2. untuk bawa family, memang kena ada funding lain.. means untuk student funding lain, kalau tak silap GBP 600 per month per student (London: GBP 900), suami GBP 450 (London:GBP 600), setiap anak-anak GBP 450 (London: 600) semua ikut rate per month, so silalah darab dengan 1 tahun (12 bulan). funding kena dalam akaun student atau joint account partner (suami dan isteri) sebagai bukti untuk dapatkan visa. masa buat visa siap kena bawa buku bank, atau statement bank berkaitan yang disahkan pegawai. statement KWSP pun leh pakai. surat beranak anak, surat nikah kena translate ke english oleh jurualih bahasa bertauliah (selalu gi buat kat civil court) dan disahkan oleh pesuruhjaya sumpah untuk translation english.

sewa kalau luar London quite OK.. tengok bandar... sewa rumah kat Manchester contohnya GBP 500, tapi kalau kat London mungkin dapat bilik.. south England, sewa lagi mahal.. north England sewa agak murah.

barang basah murah.. dalam GBP 100 untuk family of 4 kids (sebulan).

3. scholarship: you can try MARA, JPA, dan cuba biasiswa negeri. bukan MARA sahaja leh offer untuk PhD, kalau ada skim lecturer lagi untung attach to university sebab MARA akan taja student sahaja (bukan family). so if you get funding for single student, your family maybe tak boleh bawa.. sebab kos agak mahal. husband maybe kena kerja part time as janitor etc.

4. ielts wajib untuk admission ke universiti dan VISA. ini ruling baru tahun 2010. wajib ada IELTS masa apply visa. you can ask for UK Visa advise, office dia tak silap kat Jalan Ampang.. dan bayaran visa lain2 untuk setiap family member.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2013 09:42 PM | Show all posts
Ida ni muda lagi dari cep . Cep akan kongsi sikit pengalaman buat phd di UK tapi cep buat split phd. Half kat UM dan half di UK.

1. Pasal life tu limau_nipis dah jawap cukup lengkap. Boleh bagi A++
Apa-apa pun cost of living kat UK bergantung pada kawasan. Kalau duduk di area London memang amatlah tinggi. Kalau luar UK agak rendah kos sara hidup. Di UK boleh katakan bahan groceries murah (ikut rate pound)

2.  Sekarang ni amatlah susah nak dapat scholarship di UK unless pergi ke universiti ternama mcm Oxford atau Cambridge. Saya sekarang kerja di universiti dan rata-rata pemohonan ke UK untuk universiti tak ternama di tolak of KPT (yang bagi biasiswa). MARA pun dan buat polisi yang sama. Selain option scholarship dari Malaysia boleh cuba Commonwealth Scholarship tapi competition agak tinggi. Iklan mengenai scholarship ini diuruskan oleh JPA.

3. IELST wajib ambil. Untuk dapatkan scholarship dan placement di UK universities kalau tak silap saya minimum 6.5. Ada juga universiti letak minimum 7. Kena check requirement untuk setiap universiti. Masa saya ambil dulu kena bayar RM550.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2013 12:39 AM | Show all posts
IELTS started 1st April 2013 da naik RM610...almost every year naik..British Council yg arrange kan..ada juga yg lain...tapi xpasti la pulak fee dia...From 2012 uni fee naik dgn sgt mendadak..in fact, rakyat British pun antara mampu x mampu nak go for uni even diorang open for loan...Mostly susah da jumpa rakyat Malaysia yg dpt biasiswa ke UK mcm tahun 90 an..dulu bersepah..sekarang hanya course2 yg tertentu sahaja...

Bawak family..boleh saja..tapi mcm Limau nipis cakap kena ada funding lain...Ida kena spend byk jugak utk visa diorang...and sekarang visa makin lama makin mahal..and makin susah n rumit...unless certain visa..

Makanan...Kalo rajin memasak mmg la boleh berjimat...tapi kalo makan di luar...agak mahal...groceries for Malaysian food...ada di mana2..antaranya kedai org Thailand and kedai China..kadang2 mahal..kadang2 murah..kadang2 langsung xberbaloi...

Kalo keje...depends jugak..After UK kena recession...Mat Salleh pun susah nak dpt keje...kalo keje pun...byk yg nak kena spend..makan pun berhutang..(ini fact,berlaku depan mataku...cukup bulan bayar..kdg2...lari xnak bayar..)

Rumah sewa could be pricey...mcm my area ni Essex..GBP500 pun susah nak dpt...

Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2013 02:33 PM | Show all posts
putih dapat offer letter untuk buat phd kat Uk ..ada juga risik2 kawan yang lain. Katanya masih mampu nak tanggung hidup kalau di luar London. Puteh ingatkan nak pergi Imperial College London, tapi Boss (dekan & ketua jabatan) tak setuju sebab dah ramai staf department putih graduated dari Uk..Akhirnya bertukar arah ke Aussie

Tentang IELTS, puteh baru je ambil 6/4 , dan yuran masih rm590
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2013 03:46 PM | Show all posts
@idakamaruddin @rumah_putih @limau_nipis

boleh tak share cara2 apply phd kat UK....cari kat blog banyak cara2 apply master
since nak apply phd ni lain sikit kan kene cari sv..kene interview sume kan...

rissa minat nak sambung kat sheffield...ada sesapa tak pernah study phd sini?

result degree (second upper)...master 3.++ je..huhuhu....agak2nya ada harapan tak...

Last edited by merrissa on 5-9-2013 03:48 PM

Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2013 12:15 PM | Show all posts
merrissa posted on 5-9-2013 03:46 PM
@idakamaruddin @rumah_putih @limau_nipis

boleh tak share cara2 apply phd kat UK....cari kat blog ...

yes betul, kena cari supervisor dulu
bila supervisor dah OK, baru supervisor push universiti untuk keluarkan offer letter
based on your result, should not be a problem

Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2013 05:13 PM | Show all posts
@limau_nipis

"Teruskan berdoa walaupun zahirnya seperti tidak dimakbul."



thank you limau_nipis.....love your signature...
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2013 08:40 PM | Show all posts
idakamarudin : leh apply TPM klau nak sambung PhD... :-D



Saya kena sambung phd oversea..insyaAllah ingat nk sambung kat Aussie...tapii.............
....IELTS saya tak lepas...dpt 6.0...syrat KPT 6.5...sadiss sgt...next month nak amek lg skali... dah la mahal..huhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2013 11:03 AM | Show all posts
melur1203 posted on 10-9-2013 08:40 PM
idakamarudin : leh apply TPM klau nak sambung PhD... :-D

@melur1203

IELTS memang susah, tapi ada kawan mmg masuk preparation class, intensive course. alhamdulillah dia dapat tinggi gak hari tu
all the best!

Reply

Use magic Report

Post time 8-10-2013 12:17 PM | Show all posts
uols...tlg!!me nak sambung phd dlm chemistry education ni.tp takde idea step pertama apa yg kene buat if nak sambung overseas.siapa2 berpengalaman blh share tak step by step yg uols buat dulu.thanks
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2014 11:03 AM From the mobile phone | Show all posts
Can anyone advise me on the cost of loving in Cambridge area? Saya tengah mohon studentship Cambridge U. Dijangka dpt annual stipend dlm GBP 13500.

Sekolah anak etc ada yuran monthly atau camna? I ll be doing phd and my husband will do part time job. And we have 4 kids aged from 7 - 2 months.
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2014 07:54 PM | Show all posts
saizeriya posted on 30-4-2014 11:03 AM
Can anyone advise me on the cost of loving in Cambridge area? Saya tengah mohon studentship Cambridg ...

You boleh tanya di group FB ni
https://www.facebook.com/groups/doctsupp/

Doctorate Support Group

You dapat ~1,125 pound sebulan. Kalau tak silap sekolaj di UK free saja. Rumah di Cambridge area tak sure berapa tapi tempat i dulu di stoke on trent around 400 pound sebulan sewa dan deposit sebulan. Disana kalau masak dirumah jimat banyak sebab groceries murah.


Reply

Use magic Report

Post time 1-5-2014 01:05 PM From the mobile phone | Show all posts
cepheid posted on 30-4-2014 07:54 PM
You boleh tanya di group FB ni
https://www.facebook.com/groups/doctsupp/


Tq cepheid
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2014 09:10 PM From the mobile phone | Show all posts
tt ni dh kahwin ke belom? tt skarang buat apa? dh ambik phd ke?
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2014 09:00 PM | Show all posts
Anybody kat sini yg ada info sambung study kat Gadjah Mada Uni, Yogya? Mohon share ya..esp bidang psychology or bidang lain pun bleh gak.  Thanks yo.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.088386s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list