Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
5476
View
28
Reply

sape belaja kat Uk?

[Copy link]

Author: CatWang90       Show all posts   Read mode

Author
Post time 25-3-2013 06:03 PM | Show all posts |Read mode
ku baru pergi ke exhibition jer.. dh pergi byk kali la dan jgak dh pilih course yg ku mau.. course marketing..
tp skang ku x tau nak pilih mana satu uni.. sini ade sape belaja kat uk?? tlg bg info sat..
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2013 12:22 AM | Show all posts
tak belaja lagi tapi planning sambung sana tengah tahun ni..dah dapat offer letter dari sana
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2013 09:17 AM | Show all posts
Aku ni nak belajar di UK pun...
Tapi dengar korang kata belajar di local lagi baik. kawan  ku kata terus study di UK lebih baik.
Adui>< Confusenya....
Saipe ada experience? Tolong sini
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2013 04:22 PM | Show all posts
kalau boleh tanggung, pergilah Uk~~~
at least kan boleh experient kehidupan kat uk.
orang kat sana semua sangat baik. mereka akan tolong jika nampak u dalam kesusahan.
tapi, sama la mana mana pun, ada yang baik, mesti ada yang tak baik juga
Last edited by mangkay on 27-3-2013 12:06 PM

Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2013 08:16 PM | Show all posts
HLmilk88 posted on 26-3-2013 09:17 AM
Aku ni nak belajar di UK pun...
Tapi dengar korang kata belajar di local lagi baik. kawan  ku kata  ...

orang yang kata tu belaja kat local atau obersea?



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-3-2013 06:14 PM | Show all posts
oh kalo dpt offer yg baik mesti pergi lah!! sana tentu lebih syok drpd sini lah.. haha!!!
kawan2 sy pun byk pigi belaja kat sana, pastu kerja utk nak dptkan PR..
smua x mao balik dh.. hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2013 01:21 AM | Show all posts
kan skrg ada byk open house kat kolej, uni..mcm Inti, Taylor etc..lepak ajer kat sana utk info ler...tapi jika utk info ttg England tu blh cuba kat british council la
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2013 07:06 PM | Show all posts
Kalo korang nak pigi UK, kak aku ade suggestion di sini....                       
Pigilah UK education fair di KL, Penang, Kuching dan Kota Kinabalu...                       
Sebyk 80 Uk uni join exhibition ni...Bradford College ,Cambridge Education Group, University of Warwick dan byk lg...                       
Byk info dr Uk korang akan dpt!                       
Nak tau lebih detail, searchlah sini --> http://www.educationuk.org/Malay ... entID=1262440185136                       

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2013 12:48 PM | Show all posts
wah mesti nk pigi lah event tu!!! pasti blg dpt byk info.. sebab sy pun tengah plan nk blaja kat uk.. keke
minat seminar 'getting into top 10 uk universities'.. harap btui dpt masuk nanti!! bg sesape yg belum register, cpat2 nah sebab tiap2 ari ade cabutan bertuah!!
Reply

Use magic Report

Post time 9-7-2013 02:51 AM | Show all posts
Aku belajar kat UK for 3 years and balik for good last year.

TT kalau nak sambung belajar ke UK sebab apa? nak gain experience ke? nak kerja ke? Aku nasihatkan kalau TT dah memang aim nak ke UK, cuba cari course yang betul2 TT nak ambil. Lepas tu search for good UNIs.. jangan semata2 nak masuk uni dekat UK, ssambar je memana..tak boleh gitu, bazir duit je belajar dkt uni yang xde reputation.

Orang kita selalu fikir kalau belajar obersi kira dah pandai lah kan..huhu...tapi sbnrnye byk jugak uni2 yg biasa je kat UK tu..try apply uni yang top okay! ;)

Macam my uni, takdelah top mana for overall. Tapi for my course, kira top 10 (Bolehlahhh walaupun xde lah hebat sgt). Oleh sebab my penaja yang tentukan uni, mestilah my uni tu elok di mata penaja kan?

Cari lah penaja mcm jpa, petronas, khazanah, mara etc... kalau tak, perbelanjaan kasar setahun (course fee, house rent, makan, travelling etc) mahu habis RM 100k ++. So kena budget betul2 tau..

Aku pun ada plan nak sambung masters dekat UK semula. Tapi tak tahulah jadi tak. Ikot plan nak try negara lain ( US, Aussie, or NZ) .. tapi macam complicated je nak apply tuh.. UK jugak yang senang..so aku pilih utk smbung dekat UK je (kalau xde aral melintang)

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2013 06:52 PM | Show all posts
CatWang90 posted on 27-3-2013 10:14 AM
oh kalo dpt offer yg baik mesti pergi lah!! sana tentu lebih syok drpd sini lah.. haha!!!
kawan2 sy ...

not easy to get PR nowadays..

last week one of my friend told me ada student dh 11 years duduk UK,study then kerja sini..

she went back to malaysia for good without having granted for PR pun..

now rules very strict,not easy..



Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2013 06:55 PM | Show all posts
costa posted on 8-7-2013 06:51 PM
Aku belajar kat UK for 3 years and balik for good last year.

TT kalau nak sambung belajar ke UK  ...

UK dh mcm malaysia je pun i tgk..

cuma berbeza weather dgn culture..

senang dlm byk hal..

cost of living je la yg mahal..
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2013 08:16 PM | Show all posts
pinksarah posted on 11-7-2013 06:55 PM
UK dh mcm malaysia je pun i tgk..

cuma berbeza weather dgn culture..

Aku rs ada bezanya... bab culture tu mmg ler beza kan..
tapi yang paling penting dari segi academic tu sendiri. Ini based on my own experience, tak tahulah lain tempat, lain uni kan..
Plagiarism is a big NO NO.. Fine semua uni kat msia n luar cakap xboleh plagiarise kan
Tapi kawan2 aku sendri from sekian2 uni local main ceduk sana ceduk sini okay jer.. (sebab aku tolong proof read writing diorg)
Like my uni, punyelah aku dah try avoid plagiarism, still nanti lecturer ckp 'ada sense of plagiarism' which is kena be careful kalau tak..habis lah assignment aku

Hah..pastu kan...ni lg satu hal. Waktu aku buat preparation kat Msia, budak2 non-Malay kemain tinggi markahnya..bdk2 malay markah biasa je
Ini lecturers Melayu yg bg markah mcm tu. Tapi bila some of us masuk uni yg sama dekat UK. Markah diorg standard malay students je pon.. meaning ada stereotype di situ ye..mentaliti org non-malay lg hebat dari malay..
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2013 08:46 PM | Show all posts
costa posted on 11-7-2013 12:16 PM
Aku rs ada bezanya... bab culture tu mmg ler beza kan..
tapi yang paling penting dari segi academ ...

yg tu ye la..

i ckp psl keseluruhan,bukan dr segi belajar saja..

overall,x terasa sgt mcm duduk jauh..

masih mudah nak jumpa muslims..

but,klu ada opportunity,pergi la belajar di luar negara,timba ilmu dan pengalaman di tmpt org..

your mind set pun lain sikit la..
Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2013 08:34 PM | Show all posts
costa posted on 9-7-2013 02:51 AM
Aku belajar kat UK for 3 years and balik for good last year.

TT kalau nak sambung belajar ke UK  ...

ade jgk knal student yg study kat uk... lps degree terus sambung master. pastu br keje. mostly bdk engineering, slalunye dpt job yg best2lah
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2013 09:03 AM From the mobile phone | Show all posts
U nk  amek course apa? First u kne survey betul2 sbb ada certain course better u study dkt msia ;)

For my case, i amek medic sana. Those yg nk buat medic better study dkt msia. Sbb nnti kerja x stress n u dah adapt dgn system dkt msia. Mostly medical graduates from overseas kne takes time utk adapt n biasanya dyorg mmg stresss bila kerja msia.

Tp advntage u blaja uk, u will get experiences n travel n bnyl lg la.
Reply

Use magic Report

Post time 20-10-2013 10:15 PM | Show all posts
waaa...i pon plan pas abis wat degree town planning i pon nak apply master kat UK cuma yg curiousnya time waktu solat camne kat UK? maksud aku org sana ada sediakan waktu & tempat x utk muslim solat
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2013 05:48 PM | Show all posts
CikNano posted on 20-10-2013 10:15 PM
waaa...i pon plan pas abis wat degree town planning i pon nak apply master kat UK cuma yg curiousnya ...

Depends dekat U, kalau dekat U ramai muslim, budak-budak muslim akan usahakan ada prayer room, tak pun multi-faith room yg boleh diguna untuk sembahyang. Waktu solat, ikut musim ada yg cepat, ada yg lambat, sekarang banyak apps dah boleh download nak tahu waktu solat setiap haribulan, cuma nak solat dengan tak saja.

Kalau tempat tak banyak muslim, sebelum keluar rumah, ambik wuduk kalau waktu belajar clash dengan waktu solat, pakai tutup aurat, bawak la sejadah kecik satu. Bila ada kesempatan pergi la solat dekat koridor ker mana-mana yg kosong.

Nak pilih U pilih la yg terbaik dalam bidang dia atau ada kelebihan dari yg dioffer di Malaysia. Macam saya course memang ada di Malaysia, tapi course tu tak offer hand-on experience macam yg saya dapat di UK. Boleh masuk one of the top cancer research center in Europe, ada hands on experience dan banyak pakar dalam bidang tersebut.

Dan of course kalau pergu US ke, UK, technology wise mereka ini 20-30 tahun ke depan berbanding Malaysia, jadi banyak boleh belajar dan kutip pengalaman.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2013 09:00 PM | Show all posts
thanks Bit reply awk ni byk mbantu and yup skrg ni tgh survey U mana paling muslim belajar & dlm masa yg sama gak kalau U tu mmg offer hand on experience kos yg sy nak =)
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2013 12:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Kawan aku pn
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.089949s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list