Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
28401
View
108
Reply

[BEST]kisah Aku & Amy

[Copy link]

Author: uncle_syib       Show all posts   Read mode

Author
Post time 21-3-2013 02:52 PM | Show all posts |Read mode
Assalamualaikum wbt..
Pengenalan        
Hai all….aku org baru kat forum ni..korg blh paggil aku seperti name yang tertera.
Aku dah lame follow Cari ni…but previous aku follow channel Lawak & Jenaka.
Ntah macam mane 1 hari (brape hari lps) aku gatal tangan belek2 web Cari ni,then terjumpa lak channel ni… woww!! aku sgt tertarik dan teruja... memang aku minat ‘masuk’ dunia mistik ni..aku follow dalam 1 week,terus aku create ID aku sendiri..memandangkan aku ade beberape pengalaman.

Sebelum mule,credit pada semua forumers dalam group ni. Banyak kisah menarik yang korang share kat sini... Insya’ALLAH, aku pun akan cube menjadi pencerita yang baik seperti  korang semua.aku akan mulekan dgn kisah diri aku dulu..dan aku akan cube share dgn korg,pengalaman mane yg masih fresh dalam benakku ini...haha..
seperti Sham-xv1986,aku akan ubah setiap name watak2 yang terlibat dalam cerite2 aku. sebab takut aku tersentuh aib org…aku akan cube rumuskan sebaik mungkin...ok...jom chill……

Bismillahirahmanirahim…

Kisah Aku dan Amy
2005-mase ni aku buat marketing kat salah satu syarikat swasta terkemuka kat Malaysia yg berpusat di JB.keje kat sini syok…1, aku campur dgn customer ,so aku boleh up aku punye Public Relation…2, customer cum friend..so,makin bertambah kawan aku kat JB mase tu….memandangkan aku bkn seorang yang racist, aku senang mesra dgn sesiape pun..tak kire bangsa atau agama..

Dalam company ni aku ade rapat dengan sorang perempuan. Name die Amy..Amy ni consider senior aku la..sbb die lebih kurang setahun awal join company ni.die byk bimbing aku dalam kerja yang kitorang buat.pangkat kami same.Amy ni tua dari aku 3 tahun.tapi die nak aku anggap die rakan sebaye.so,aku tak panggil die ‘kak’ Amy  la..die xnak ade rase selalu nak ‘menang’ antare kami.sbb kite buat keje yang same,and same2 makan gaji.sampai la sekarag ni aku tak rase yang die lebih tua dari aku. Credit to her.

Bermula episod aku ngan si Amy ni,kami rapat bukan stakat kat opis. Orang kate dah macam belangkas dah kitorg ni. Mane2 pergi pun berdua. memandangkan time tu ‘couple’ masing2 jauh..awek aku kat kedah,pakwe die lak kat selangor…tapi,hubungan kami terbatas..tak semestinye best friend blh sangkut jadi couple kan..tak syok la..
hampir setahun kami berkawan,rupenye ade yang menghidu hubungan kami..dan tak senang hati.. Officemate kitorang gak.name mamat ni  Fiq.mula2 tu aku tak perasan.sebab Fiq ni baik gak ngan aku.awek die pun seofis dengan kami. cume awek die lain department. Fiq ni teman smoking aku. Aku tak sangka gak yang die mcm tu..sebab kitorg memang biase lunch,smoking n Hi-Tea bersame.aku dapat tau pun dari beberape colleagues yang cakap Fiq ni tak senang tengok aku dgn Amy yang gile ngam.tapi pada aku,lantak die la...asal die tak ganggu aku dan jejaskan periuk nasik aku,sudah..so,aku dengan amy tutup telinga dan layan je ape diorang cakap..

Lebih kurang setahun setengah Amy kerja kat situ,die dapat tawaran Ijazah dari sebuah Universiti terkemuka di Ibu Negara(KL).so,Amy kene tinggalkan aku..sedih gak sebab kami dah serasi..masing2 kepale gile,kite selalu kutuk each other and banyak benda yg kite share.dengan muke die yang macam cina,slalu aku usik die,panggil die NYA(nyonya)..

Walaupun si Amy ni dah blah,hubungan kami tak habis kat situ..still contact each other.dalam seminggu tu mesti ade
2-3 hari kami begayut la cite hal masing2…maklum la,line handphone aku time tu company provide.so,takde hal la nak borak sampai lebam telinge..haha.. biase kami borak pasal khabar company dan pasal life die kat sane..tiap kali sebelum kami habis borak,die akan kirim salam dekat kawan2 ex-ofis die..dan pagi tu bile aku masuk opis,aku akan sampai kan salam die pada semua..diorang semua tak heran yang aku masih lagi berhubung dengan Amy. Sbb masing2 dah sedia maklum kami mmg rapat.

ade satu malam tu,aku terime call dari Amy pukul 12.30 malam. Agak terkejut,sebab si Amy ni tak pernah2 call aku time2 macam ni.biase paling lewat pun pukul 10 malam.sebab biase lepas pukul 10, waktu aku bergayut dgn awek aku…memang aku dah set time…
dalam perasaan yang agak teruje, aku pun jawab la panggilan Amy.Tiba2…

Amy       :  woi @#!$#$!!! ko asal hah??!!!
                 0#!# betul la!!!
                 asal ko macam !@$%@!1 ni???
Aku        : woi, asal ko mi??
Amy       : ko ingat aku tak tau ke selame ni??
Aku        : ape ni?? ko ngigau ke ape ni?? (cemas)
Amy       : ngigau %$#@ kau!!
Aku        : ape ni mi?? ko tetibe je ni....cube ko citer sket ape hal…
Amy       : ahh….$@#! La kau!!
                              
                      Tuuttttttttt……. (putus)

Terkejut plus berderau darah aku...aku cube call beberape kali, putus. Sms pun takde respond..sampai aku naik fed up..then dalam hati aku cakap,sah minah ni ngigau (sedapkan hati). So, aku plan untuk call die esok je sebab nak tau ape punca die marah2 aku sampai mcmtu sekali..
Keesokan hariaku plan nak call Amy waktu rehat tengahari.sebab mase ni masing2 tengah free.
tengah aku belek2 HP cari name Amy, tup2, panggillan masuk dari Amy..cantek!

Amy       : wei beb,ko kenape semalam??
Aku        : kenape ape??
Amy       : ko ngigau ape? call aku pukul 1 pagi pastu maki2 aku tak tentu pasal…ko gile eh??
                (meremang bulu roma aku mase ni)
Aku        : What?!!!
                                
                                Bla..bla..bla…

kami terus bergaduh..aku pun blur kejap..memandangkan ade salah faham kat sini,dan aku sedar ade sesuatu yang tak kena..aku cube tenangkan Amy,dan die faham,so,kite tukar topik lain.
Selang dua malam lepas tu,skali lagi aku kene…dapat panggilan dari Amy pada waktu yang same.
Tapi kali ni aku Cuma cakap hello je.pastu aku senyap je.nak tau betul2 amy ke bukan.. hmm,skali same gak…so,aku layan je ape ‘Amy’ tu cakap sampai line putus..dah sedia maklum, bende yang same je die cakap..'die' dah macam takde kerje lain..esok pagi Amy call bagitau perkara yang same...
mase mula2 kene,memang aku tak dapat cam,sebab suare memang sebijik suare si Amy.bezanye,die tak pasal2 nak hamun2 aku.mau tak bingit??
Benda tu berlaku sebanyak 5 kali,sampaikan Handphone tu aku pickup pastu letak tepi je sampai putus sendiri..aku pun dah deal dgn Amy,klu dapat lagi call tu,kite buat tak reti je..last2 ’Amy’ tu give up gak..

Selang beberapa hari,benda lain pulak jadi….aku demam dalam dua sesi.. Macam mane ek??
Dalam satu hari aku demam dalam 2 kali..pukul 2 pagi (dalam sejam) dgn pukul 10 pagi (sejam gak). demam panas geng..bukan biase2…skali datang,aku gegel tak hengat.. waktu lain aku sihat walafiat..pelik,boleh dua waktu ni je aku kene.

3 hari aku tanggung ‘benda’ ni,tambah pulak ‘benda’ lain..kali ni bukan demam je..hari ke 4 tu ,tiap  kali demam tu nak datang,aku akan rase macam ade sebijik penumbuk tekan belakang aku,tiap kali aku tarik nafas,urat saraf belakang aku macam ditarik2...sampai aku susah nak bernafas..pastu aku nak berjalan pun macam berat je rase.hingga la ‘benda’ tu serang ‘kaw2’ mase aku kat ofis mase aku tengah kerja.time tu paling kuat aku kene tekan sampai bejurai-jurai air mate aku.punye la sesak nafas...meraung2 aku..dalam keadaan aku 50/50 time tu,aku terus pekik suruh panggilkan parents aku.pastu salah sorang budak ofis aku pun tolong call parents aku suruh datang sebab masing2 tengah panik.rumah dengan ofis aku tak jauh mane pun.kecoh gile mase tu.orang dari department2 tingkat atas ramai turun kerumun aku…ade yang nak tolong,aku tolak2 diorang…allah je tau ape yang aku rase time tu…
So,ayah aku datang bawak aku ke klinik. Doktor kat klinik tu cakap,puncanya tekanan darah aku terlalu tinggi.die mintak ayah aku bawak aku ke hospital.ade mungkin aku kene tahan wad.

Sampai hospital, doktor yang check aku cakap tak mungkin darah tinggi.Sebab aku Nampak pucat lesih.die check pun darah aku normal (pulak…mane 1 betul ni??) doktor tu pun pelik.1-demam aku lain macam.2-aku punye pucat macam orang kurang darah.padahal badan aku besar.macam klakar lak darah boleh kurang kan…
Dari situ,doktor  tanye aku..ade ke sebelum sakit macam ni aku masuk hutan ke, mandi laut ke,masuk gua ke…??
Confirm takde…so,doktor tu nasihatkan ayah aku bawak aku gi ubat kampung.die sendiri bagitau ni bukan ‘penyakit hospital’.

Mule2 aku ke pusat rawatan tak jauh dari klinik yang mule2 aku pergi tadi.
Ustaz tu cakap yang aku kene sihir sebab hasad dengki.so, ustaz tu tolong ‘buang’,pastu die bagi aku air sebotol untuk minum & mandi….
Tak sampai seminggu,kene balik….
So,aku return tempat yang same…kali ni ustaz lain pulak..ustaz ni cakap bende yang same macam ustaz haritu cakap..skali lagi aku dapat air sebotol…
Minum…mandi…
selang berapa hari,kene lagi..
Malah,makin teruk…rase nak berjalan pun makin lame makin berat..aku ni dah dekat dua minggu MC..risau gak tinggal keje lame2..

Pasal sakit aku ni,heboh sampai ke sedara mara aku..aku pun makin tak larat,duk tersadai je kat umah..so.pakcik aku yang datang melawat aku rekemen ayah aku pergi jumpa bekas guru silat die,Tok Mali (dah arwah sebab kene tibai dengan orang Sakai-wallahualam.adik die yang bgtau).menurut pakcik aku,Tok Mali ni selain mengajar silat,die ni boleh pulihkan orang yang terkene sihir,santau dan sampuk.
atas dasar ikhtiar,ayah aku pun setuju la untuk bawak aku jumpa Tok Mali.



Last edited by medangmru on 4-11-2013 06:02 PM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 21-3-2013 02:57 PM | Show all posts
ini copy paste dari mana ni
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-3-2013 02:57 PM | Show all posts
tiba kat umah Tok Mali,aku Nampak ade 3 org pesakit die tengah tunggu turn..selesai tiga2 pesakit tu,tiba turn aku..
Tok Mali suruh aku berdiri depan die..banding 3 pesakit sebelum yang hanye duduk je mengadap Tok Mali..dalam hati aku,’hai,macam berat je kes aku die tak bagi duduk..’
Tok Mali               : masalah perempuan awak ni..awak ade rembat tunang orang ke,bini orang ke?
                               (aku dah bayangkan awek aku)
Aku                       : takde la cik..kenape??
Tok Mali              : orang yang buat awak ni takde ‘telur’.die pun syok dgn perempuan tu..
                              Dah tak dapat,tu yang die ‘hembus’ je korang ni..tak ‘gentle’ kate orang putih.
Aku                      : hembus korang?? Sape ‘korang’ tu cik?
Tok mali              : awak dgn budak perempuan tu la. Dah,awak pusing blakang,jalan sampai kat pintu
                              depan tu, awak pusing,patah balik kat saya..sekarang!!

Tak banyak soal,aku pun ikut la ape disuruh tok mali ni..sambil aku jalan tu,aku dengar la Tok Mali hembus2 hidung
die..tiba depan Tok Mali semule,aku rase ringan sikit badan aku…wahh..

Tok Mali                : ringan tak badan?? (senyum)
Aku                        : tu la pasal…ringan sikit rase nak bejalan banding tadi.
Tok mali                : dah,duduk..awak tak bawak ‘awek’ awak harini takpe..
                                ape saya boleh tolong die,saya buatkan air untuk die,
                                Nanti awak bagi la kat die.suruh die minum separuh,separuh lagi mandi.
                                teruk jugak die kene tu.
                               (Ah sudah,awek aku pun kene ke?? tapi aku tak puas hati.nak kan kepastian gak sape)
Aku                        : saya kompius cik..Ape maksud cik awek? Sape awek tu?
Tok mali                : awek ‘cina’ rambut panjang selalu kehulu-kehilir dgn awak tu laaa..
                               (sangat jelas pembayang dari tok mali…AMY!!!!)
Aku                        : sape yang buat ni cik??
Tok Mali               : Kawan awak jugak. Same2 kerja dengan awak. Orangnye lelaki,tinggi,pakai spek,
                               rambut pacak2. awak kenal??
                              Macam2 dah die buat kat korang.nak bagi korang pisah.kire kes jeles la ni.

naluri aku kuat mengatakan si FIQ!! Macam tu la sifat die. Die sorang je budak office Aku lelaki yang pakai spek, rambut pacak..tinggi tu, ‘mungkin’ pada aku,dan ‘ya’ pada mate org lain.maksud aku,sebab aku pun kategori orang tinggi sejak skola lagi.
So,Tok Mali dah ‘pasang’ pendinding halus kat badan aku.supaye ‘benda’ tu tak datang lagi kat aku.
Satu aku respek Tok Mali ni, die mengubat orang sangat simple..tanpa syarat.contoh,nak pengeras la,bawak itu bawak ini la,main duit ke…takde…die bersih! Kemeyan pun die tak main..nak kate die ade pendamping sampai die boleh bagi hint yang hampir tepat tu,wallahualam..aku tak berani nak cakap.janji aku datang nak  ikhtiar untuk pulihkan derita aku ni.  

Malam tu,Alhamdulillah,aku dapat tidur nyenyak. Memandangkan esok pun dah weekend (Sabtu Ahad). So, aku ade mase untuk  pastikan aku betul2 ready untuk mula kerja. Hope fully tak sambung MC lagi la.
Nanti bos aku fed up lak MC lame2..tinggal tunggu Amy ni balik JB untuk sampaikan pesan Tok Mali.nak hantar air semate2 kat KL memang tak la.banyak lagi kerja aku.

Dah seminggu aku kerja,Alhamdulillah…takde halangan.kerja aku berjalan dengan lancar.aku dengan Fiq tetap tegur macam biase.aku tak nak Nampak sangat..Cuma kurang ngam macam sebelum ni..aku gi smoking pun sorang2 dah..memang aku bengang gile ngan die.mau tak bengang,sebab aku tak kacau die,tak pasal2 die nak kacau life aku.nasib aku tak kene buang kerja.mujur in charge aku time tu melayu.so,aku cerita la aku sakit sebab kene ‘tembak’..so,die faham.tapi aku tak sebut la aku kene ’tembak’ dgn siape..biar jadi rahsia aku dengan Amy je..
Lebih kurang 3 minggu lepas tu,Amy pun balik JB..cuti seminggu katenye..as BFF,aku dah janji ngan Amy nak jemput die kat bus stand di mane die turun nanti..tak sabar nak jumpe die.dah jauh lame2 rase rindu pulak..But, don’t worry geng,awek aku still no 1 lagi...sayang die lebih..hihi..aku rindu Amy tu sebab dah lame aku takde kawan gaduh..tu je…heeee…

Tiba si Amy,aku teperanjat..sebab die kurus sangat.banding sebelum die pergi,agak berisi sikit…mungkin dah jauh dgn parents,makan pun ngam2 la tu..(sedapkan hati aku)…so,ape lagi,sekali dah jumpa ni macam2 cerita la..aku heret die pusing JB dulu..rase tak puas jumpa kalau hantar die awal2..so,die setuju nak spend time dgn aku..mase pusing2 tu,aku langsung tak bukak cerita lagi pasal ‘benda’ tu...aku bawak die dinner, baru aku mula bukak mulut..
biase kalau dinner dgn amy,aku akan orderkan terus makanan untuk die.so,die takkan bukak mulut kalau waiter sampai.sebab aku dah tau menu kegemaran die…kuew tiow tom yam + jus tembikai + ais kosong..tapi malam tu,die cakap nak makan nasik putih dengan lauk..aku tak kesah pasal tu..mungkin die lapar sangat sebab dekat 5 jam dalam bas tadi..yang aku kesah,die order lebih dari 5 jenis lauk!! Dah macam 4-5 orang makan..Dan die layan makanan tu semua sampai licin…sikit pun die tak pelawa aku…Biar betul budak amy ni?? belum ade record amy makan banyak macam tu sepanjang dinner dgn aku..takpe la,aku layankan aje..
tengok keadaan amy yang berbeza dari sebelum die ke kL,so aku borak2 la tanye die kenape die jadi sampai macam tu kurus…
Last edited by uncle_syib on 21-3-2013 03:28 PM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-3-2013 03:02 PM | Show all posts
Cerita Amy :
kat KL,die tak duduk asrama..sewa apartment dengan 4 orang kawan die..Amy sorang je lain kos dengan housemate die.so,jadual kelas diorang clash..ade kelas yang die habis awal,ade kelas yang die habis lambat.memang tak pernah saing la dengan housemate die..
lebih kurang dua minggu die duduk KL,die jadi pemalas dan kuat makan..puncanya,satu hari tu die balik dari kuliah,die nampak kelibat macam bayang orang lari dalam rumah menuju ke arah bilik mase die bukak pintu…mule2 die tekejut gak..last2 die ignore je..die rase mungkin tu perasaan die je…so,die masuk je rumah macam takde ape2..Housemate Amy ni,kalau diorang kelas petang,lepas maghrib baru diorang sampai rumah.sebab diorang makan malam terus kat luar..and diorang akan tapaukan si Amy skali.so, Amy ni selalu la sorang2 la kat umah antara pukul 6 petang ke pukul 8 malam..even dua jam pun,macam2 boleh berlaku kan??

balik pada cerita amy tadi,die pun masuk rumah la macam biase.so,mase die tengah prepare nak mandi,die dengar ade orang tutup pintu bilik air dan ade dengar macam orang tu tengah tadah air dalam baldi..Amy suspek ade orang la..mungkin housemate die ade yang escape class haritu..dalam hati die,ntah sape la ek…so,die tunggu turn la..agak dah sejam die tunggu,amy jadi pelik la..drama senja TV3 dah nak habis die layan sementara tunggu ‘orang’ tu keluar bilik air..asal la lame sangat..budak2 ni pun kalau masuk bilik air,paling lame pun 20 minit..so,amy pun ketuk pintu bilik air tu..dipanggilnye sape ade kat dalam ..senyap…takde  yang nyahut..amy risau la takut kalau ‘housemate’ die tu tertido ke,pengsan ke dalam bilik air tu,amy try la pusing tombol pintu..uiks,tak kunci..elok die tolak je pintu bilik air,serentak bunyi air tadi berhenti,dan ape yang memeranjatkan die,baldi tu tertangkup!! dan lantai bilik air tu kering…takde menunjukkan kesan yang ade orang guna bilik air tu…biasenye, siape orang last guna bilik air,diorang akan buang baki air dalam baldi tu,pastu terbalikkan baldi tu..nak ngelakkan umah bernyamuk katenye..so,macam tu la keadaan baldi tu mase Amy bukak pintu bilik air..Amy pun ape lagi,dah kalah orang Parkinson duk gegel depan pintu bilik air tu..tiba2 die boleh terrrrflash-back pulak ape yang die Nampak mase die bukak pintu rumah tadi..
ape lagi,berdesup amy lari masuk bilik…barang2 mandian die habis bersepah depan bilik air..tak dan nak kutip dah..die capai handphone,call salah sorang housemate die nak mintak diorang balik cepat…nasib Amy agak baik..kebetulan diorang semua tapau je makanan sebab nak makan sekali dengan Amy malam tu…so,mase amy call,diorang dah sampai..just tengah tunggu lift kat bawah…
diorang semua masuk rumah,terus kebilik amy..Amy citer la ape yang berlaku since die sampai rumah tadi…

esoknye amy demam 3 hari..malam hari ke-3 die demam tu,die mimpi ade orang ketuk pintu rumah..amy bukak la pintu tu..ade sorang lelaki datang pakai jubah hitam siap ade hood tutup kepale..so, muke ‘mamat’ tu terlindung..hidung ke atas tak nampak..cume Nampak mulut ke dagu je.orang tu bagi Amy satu bungkusan.dalam kain hitam gak.die cakap hadiah ‘khas’ untuk amy.so, si amy ni pun amik la bungkusan tu..die bukak bungkusan tu,ade kepuk emas kat dalam..

Jap! Nak tanye korang..ape ‘kepuk’ emas tu ek?? Aku pun tak sure ape bende alah tu..aku tanye amy,die malas nak explain,die suruh aku fikir sendiri..kepuk kubur tu aku tau la…tapi die cakap bukan…jauh beza..so,sape tau,nanti kite share ok…

Esoknye (day 4) demam amy mule dedor…tiba malam tu die rase lapar ya amat..sebab brape hari die hilang selera makan..makanan yang housemate die tapau malam tu,macam tak cukup…die masak pulak maggi 2 bungkus..
Tu la saat mula2 die jadi kuat makan..sape2 pun kalau dah lepas makan,malas nak buat ape2 dah…so,macamtu gak Amy…1 hari banyak kali die makan..bile dah banyak makan,makin menjadi la pemalas die..lagi satu,die jadi susah nak tidur malam…pukul 2-3 pagi baru die dapat tidur..dalam kuliah die selalu terlelap…

Itu la ape yang amy cerita kat aku mase kite makan malam tu..
Dari cerita tu,pade firasat aku,amy dah terkene ‘something’..sebab,dalam ‘kamus’ mistik,kalau kite mimpi ade yang datang dalam serba gelap,tak kire la binatang ke,orang ke…berkata2,dan ade bagi barang,means bende yang die bagi tu Saka atau sihir..Depend samade kite terima atau tidak..kalau dalaman kite kuat,dalam mimpi tu jugak kite tolak pemberian makluk tersebut.kalau dalaman kite lemah,dengan bangganya kite terima bende tu..itu yang aku tau la dari beberape sumber dan beberapa orang yang agak pandai pasal bende2 macam ni…nak kate sahih tu,wallahualam…Cuma Allah je yang tahu…
Dengar cerite amy dan memandangkan amy agak aneh malam tu,aku pun amek keputusan untuk singgah rumah tok mali tanpa pengetahuan Amy..aku cakap nak singgah umah pakcik aku sebab nak hantar barang..
Lagi pun,jalan balik ke taman tempat kitorang duduk tu,akan lalu dulu kampung di mana tok mali duduk.so,air yang tok mali pesan aritu,aku bawak balik ke tok mali…biar tok mali ‘uruskan’ sendiri.aku tak reti macam mane nak explain kat amy..
Tiba rumah tok mali,tiba2 amy pegang lengan aku..tapak tangan die sejuk macam orang demam..aku tanye la kenape..tibe2 menggigil..die cakap tiba2 die rase seram sejuk dan tak sedap hati..so,ade point untuk aku ajak die turun dari kereta dan ‘kenal’ kan die dengan tok mali..
kebetulan Jumaat memang hari ‘cuti’ tok mali..aku terpakse kacau gak ‘cuti’ die,sebab susah nak dapatkan amy..tiap2 Jumaat Tom Mali mengajar silat..mase aku sampai,die tengah mengajar dua anak murid die.. Aku pun beri salam kat depan pintu rumah die..aku dengar tok mali jawap salam aku dari tepi rumah (gelanggang silat).
Tok Mali               : laa..awak..
                               Ape kabo??

aku                       : sihat…Alhamdulillah…. maaf kacau ‘cuti’ pakcik harini..
                               saye nak mntk tolong sangat2
                               ni la kawan saye cik…
               
tok mali                : xpe2..sesekali…
                               huii,ramainye… (senyum)
                              kalau dah ramai2 macam ni,kite buat kat luar je la..budak2 saye pun ade ni..
                              senang sikit kerja saye…
                              awak(amy), duduk depan saye ni…awak(aku) duduk sebelah die..‘teman’kan die jap..


Amy(bisik)            :  kite nak buat ape ni?? Aku takut la…
                              (sambil bergenang air mata)
Aku                      : aku nak tolong ko mi… dah clear semua nanti, aku explain kat ko..ko relaks je..aku ade
                              dengan ko ni..don’t worry k,trust me….
                              tak lame pun..kejap je ni..

tok mali arahkan dua anak murid die tadi, amek posisi dibelakang kami dalam jarak 10 meter..pak mali pun mulekan dengan ruqyah..tiba2 amy rebah,pengsan..aku tengok anak murid tok mali pun mula bersilat..lebih kurang dalam 5 minit lepas tu,amy sedar..dengan pantas die duduk besila,kepale tunduk....mase tu tok mali suruh aku tepi..sebab die cakap yang bangun tu bukan Amy…tok mali pesan,kalau amy panggil aku mintak tolong,jangan layan..die suruh aku bace ayat kursi berulang kali sampai semua berhenti zikir...tok mali cakap,amy akan pengsan lagi skali,dan die akan kembali jadi amy yang asal lepas die sedar kali ke 2..
anak murid tok mali yang tadi bersilat,berhenti dan tok mali mintak dua anak murid die ni,duduk dalam 3 penjuru keliling amy dan mereka mula dengan bacaaan ayat2 al-quran…antara ayat2 yang aku dengar diorang bace antaranya,surah al-fatihah, ayat kursi,surah al-baqarah,3 qul dan beberape ayat yang aku tak pasti..mase ni amy mula muntah2..habis makanan yang die makan tadi semua keluar balik..die meracau dan meraung2 mintak di lepaskan..aku nampak Amy dah macam ikan yang tersangkut kat jala..rayuannya tak dihiraukan Tok Mali..mereka bertiga terus membaca ayat yang sama serentak..mungkin ayat yang mereka bace terlalu tajam buat ‘Amy’.. sedih aku tengok keadaan amy mase tu..nampak seksa sangat2..tapi aku tak dapat nak tolong dia masa tu..
di pertengahan zikir mereka,tok mali berhenti membaca,anak muridnya masih meneruskan bacaan…kali ni tok mali yang bersilat.tapi dalam keadaan duduk..tangannya beberapa kali menghentak ke bumi..
selang beberape minit,amy rebah skali lagi kat atas riba salah sorang anak murid tok mali serentak dengan takbir dan hentakan terakhir tok mali..mereka teus berhenti berzikir..
tok mali masuk ke rumah,ambil segelas air…tok mali baca sedikit jampi dan tiup ke dalam air tersebut.dan air tu di sapu ke muka amy yang nampak lemah dan kusut sebab baru lepas ‘perang’…berapa saat lepas tu amy sedar dan nangis cari aku…”syibbbb...huuuu..huuuu..”
then,aku cuba tenangkan die,dan aku mintak maaf atas semua yang berlaku tadi….aku kenangkan die sorang je kawan rapat aku mase tu….so,aku akan tolong ape saje selagi aku mampu…
Maka selesailah rawatan dengan tok mali….macam aku haritu,tok mali pasangkan pedinding halus jugak kat Amy sebagai perisai diri…

tok mali bagitau aku yang ade dalam badan amy tu,5 ekor jin..bukan yang calang2..sekor kat dada amy,2 ekor kat tangan,dan 2 ekor lagi kat kaki..datang dari sumber yang same aku kene dulu..
so,tak yah detail sangat la pasal sumber tu…dah sedia maklum pada aku..semuanya dah selesai malam tu,kami terus gerak balik..dalam perjalanan balik,aku masih belum explain kat amy perkara sebenar..kami pun tak banyak borak sepanjang jalan balik..sebab amy nmpak lesu...

esoknye aku call amy,die bagitau yang die tidur nyenyak malam tu…bile bangun pagi,die rase macam pagi raye…(pulak..)
korang imagine la sendiri macam mane rase bangun pagi raye…hihi..
baru la aku cerita perkara sebenar,ape yang berlaku start kisah aku dari A to Z..
Alhamdulillah,lepas dari haritu,aku dengan amy dapat jalani hidup dengan sempurna…
So….ini la kisah Aku dan Amy..
kami terus rapat sampai Amy bertunang….since die bertunang,kami dah jarang contact..orang tengah darah manis aku tak berani nak dekat…macam2 boleh berlaku..so,aku buat keputusan untuk mula leraikan title ‘best friend’ aku dengan amy..kite cume kawan biase je…Memandangkan aku ni lelaki,die perempuan…kalau same jantina tak jadi masalah..ape pulak kate tunang die nanti..agak sedih jugak…banyak gak memori aku dengan die..so,bile amy dah ‘beredar’, aku rase missing..sbb die satu2nye BFF perempuan aku…huhu…aku akan teringat kat Amy bile lagu Aku Skandal by Hujan main kat radio….wahhh…lebih pulak…haha..

oppsssss…fiq??
Tak lame lepas tragedi tu, die kene terminate 24 jam sebab jual maklumat company pada company yang bersaing dengan company tempat kami kerja..patut la die ‘rajin’ bikin kereta die kaw2…ade own ‘business’ rupenye…hmmm…..
Takpe la,aku doakan die berubah dan success hidup die…
rezeki tu ‘loan’ je kat dunia ni…bile2 mase je akan ditarik balik…agak goyang,kite lupe diri,ha ini makan die..

sekian,

Salam sahabat...
Last edited by uncle_syib on 21-3-2013 03:10 PM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2013 03:06 PM | Show all posts
camtu je ke cite nye?? ke ade sambungan?
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2013 03:11 PM | Show all posts
Lagi..lagi...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-3-2013 03:20 PM | Show all posts
mrbotak posted on 21-3-2013 03:06 PM
camtu je ke cite nye?? ke ade sambungan?

tu je....lagipun ni first thread aku...belum pernah berforum lagi kat sini sebelum ni..aku akan cube cari balik pengalaman aku yang lagi menarik...maaf kalau ade kekurangan utk first thread ni...
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2013 03:25 PM | Show all posts
korg mmg takde ati ke..aku nmpk mcm ade bibit2 cinta jek..hehe
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2013 03:27 PM | Show all posts
uncle_syib posted on 21-3-2013 03:20 PM
tu je....lagipun ni first thread aku...belum pernah berforum lagi kat sini sebelum ni..aku akan cu ...

mase aku post reply td ni baru ade 1 post.. cite cam t'gantung.. rupenye ade lg.. huhu..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-3-2013 03:35 PM | Show all posts
beskotmarrie posted on 21-3-2013 03:25 PM
korg mmg takde ati ke..aku nmpk mcm ade bibit2 cinta jek..hehe

best friend cum 'couple'...pada aku xsyok la...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-3-2013 03:41 PM | Show all posts
Dahsyat!! posted on 21-3-2013 02:57 PM
ini copy paste dari mana ni

mule2 aku type kat sini je...fed up line internet aku asik offline je,aku taip kat word,aku paste kat sini...tu yang tunggang langgang tu...tapi aku dah edit blk....
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2013 03:43 PM | Show all posts
uncle_syib posted on 21-3-2013 03:35 PM
best friend cum 'couple'...pada aku xsyok la...

besfren -> couple -> la ni dah jadi bini aku.. best hape.. huu..
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2013 03:43 PM | Show all posts
jalan cerita+penyusunan kata= ada gaya
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-3-2013 03:49 PM | Show all posts
pejol posted on 21-3-2013 03:43 PM
jalan cerita+penyusunan kata= ada gaya

thanx jol...
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2013 04:01 PM | Show all posts
menarik...
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2013 04:02 PM | Show all posts
uncle_syib posted on 21-3-2013 03:35 PM
best friend cum 'couple'...pada aku xsyok la...

klu aku jdk awek ko msti aku jeles gile..ke awek ko taktau ni..lojik gak klu si fiq tu skt ati..
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2013 04:23 PM | Show all posts
bagus btul skali post terus abis xde nk sambung2 hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2013 04:52 PM | Show all posts
sy lebih teruja jalan cerita alam BFF... terasa kefellingan alam percintaan....
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2013 04:54 PM | Show all posts
menarek cite ko neh...
kalo ade lagi cite lain kongsi la kat sini...
biasa la tu manusia ade je hasad dengki
hasil dari bisikan syaitan...
padahal ko pun ade mention kan yang Fiq tu pun
ade awek jugak keje kat situ...
lagi mau jeles ko rapat ngan si amy...
tapi last2 die dapat jugak balasan die...
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2013 06:01 PM | Show all posts
satu pengalaman yang menarik...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list