Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
35791
View
294
Reply

MARI MEMBOKEH (Volume II)

[Copy link]

Author: cmf_blingblings       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 22-4-2013 02:19 PM | Show all posts
kitul posted on 22-4-2013 02:11 PM
Akak bling laaa jd mod sbb da pandai buat bokeh  
Lagipun dah tahap maharani ...
Kita masih ta ...

maharani ke maharana bukan pengukur integrity saya dalam bidang fotografi ni Tuan Kitul. Saya tak banyak ilmu untuk dikongsi apa lagi nak kritik org. Kritikan berilmu tu penting terutama dr org2 lama mcm Bulat ke Kitul, tak pun si Din yg usung D7000 tu, ada juga asasnya. Sue ka, nusher, tu semua yg layak utk galas tanggungjawab berhemah ni. Sy rindukan kritikan pedas Ah Hoi, mana tah dia pergi???? Gambar2 dia bg saya sumber inspirasi
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2013 02:26 PM | Show all posts
brown_pupil posted on 22-4-2013 11:30 AM
Guys..correct me if I'm wrong, tapi bukan ke bokeh sepatutnya background totally blur--yg nampak cum ...

yang aku buat memang DoF. nak bokeh takder ongkos nak sambar lens
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2013 02:27 PM | Show all posts
ok, then satu lagi den nak tanya...

ada sesiapa yg pernah try bokeh tapi pakai lense yg original kit tu tak.. (18-55mm, f/5.6..)

Sebab kebanyakkan web yg den masuk semua kata yg bokeh ni sesuai kalau pakai f/1.4-1.6... Lense den idok le canggih mcm tu..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-4-2013 02:32 PM | Show all posts
brown_pupil posted on 22-4-2013 02:27 PM
ok, then satu lagi den nak tanya...

ada sesiapa yg pernah try bokeh tapi pakai lense yg original  ...

boleh aja walaupun saya tak ambik standard lens tu. Bokeh ni bergantung kpd aperture. Besar kecil saiz bokeh di belakang tu bergantung kpd aperture yg kita sendiri pilih
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2013 02:37 PM | Show all posts
brown_pupil posted on 22-4-2013 02:27 PM
ok, then satu lagi den nak tanya...

ada sesiapa yg pernah try bokeh tapi pakai lense yg original  ...

Aku pakai kit lens. Memang dapat dof jek. shaped bokeh memang tak dapat.
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2013 02:50 PM | Show all posts
xpe.. nanti aku try test tengok boleh tak bokeh dgn standard lense... nanti hasilnya akan ku tempek kat sini utk korang komen..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-4-2013 02:56 PM | Show all posts
brown_pupil posted on 22-4-2013 02:50 PM
xpe.. nanti aku try test tengok boleh tak bokeh dgn standard lense... nanti hasilnya akan ku tempek  ...

ok, ok...

ni pun satu contoh di mana kesan bokeh terhasil dari pantulan air pada daun di belakang subjek..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2013 10:23 AM | Show all posts


Ni yang aku cuba malam tadi...

Makai standard lense aje.. f/5.6 .. lighting kurang so gambar gelap..

Last edited by brown_pupil on 23-4-2013 10:24 AM

Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2013 10:29 AM | Show all posts
brown_pupil posted on 23-4-2013 10:23 AM
Ni yang aku cuba malam tadi...

Makai standard lense aje.. f/5.6 .. lighting kurang so gambar  ...

cun lah tu
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2013 10:42 AM | Show all posts
aciklola posted on 23-4-2013 10:29 AM
cun lah tu

aku rasa mcm gelap la...

maybe sebab appature aku xleh nak low lagi ke f/1.6 atau f/1.4 kot... kalau dapat bukak besar2 lagi mesti cun kaler tu..
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2013 10:54 AM | Show all posts
brown_pupil posted on 23-4-2013 10:42 AM
aku rasa mcm gelap la...

maybe sebab appature aku xleh nak low lagi ke f/1.6 atau f/1.4 kot... ...

gelap tu ko takleh tembak dengan flash ke? naikkan iso ke?
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2013 11:24 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2013 11:37 AM | Show all posts
brown_pupil posted on 22-4-2013 06:42 PM
aku rasa mcm gelap la...

maybe sebab appature aku xleh nak low lagi ke f/1.6 atau f/1.4 kot... ...

f3.5 and below ok dah...tak perlu f 1.6 or f1.4.... Daku ambil bokeh guna my prime lens 50mm f1.8 atau macro 100mm f2.8 saja....
Prime lens nikon 50mm f1.8 nie tak mahal tapi hasilnya uuummppphhh! ( sini harganya usd 115, kat Malaysia rasanya less than RM400, cun for potrait too)

http://www.flickr.com/groups/bokeh_/discuss/72157622910740638
good reading on how to make bokeh using your kit lens..... Selamat mencuba ya
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2013 11:43 AM | Show all posts
aciklola posted on 23-4-2013 10:54 AM
gelap tu ko takleh tembak dengan flash ke? naikkan iso ke?

kalau naikkan iso, belakang nampak terang.. xde la nampak kesan bokeh tu...

kamera tu mmg aku xnak pakai flash.. tapi tu le sayang tak tala lampu kat kiri kanan objek tu.. nanti try kali ke dua..
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2013 11:46 AM | Show all posts
nhuser posted on 23-4-2013 11:37 AM
f3.5 and below ok dah...tak perlu f 1.6 or f1.4.... Daku ambil bokeh guna my prime lens 50mm f1.8  ...

hum.. nanti aku try recce... tapi selain dari potrait ngan bokeh, apa lagi function lense ni yg sesuai?

aku kalau boleh nak cari lense yg boleh multipurpose... kalau nak beli individual lense tu buat masa ni x mampu lagi ler.. menembak ni hobi yg mahal...
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2013 12:02 PM | Show all posts
brown_pupil posted on 22-4-2013 07:46 PM
hum.. nanti aku try recce... tapi selain dari potrait ngan bokeh, apa lagi function lense ni yg se ...

Multipurpose maksudnya sbg zoom lens juga ke? Sebenarnya, klu rajin membaca kat web, byk yg boleh dibuat dgn kit lens nie, pendek kata don't under estimate it haaaa

http://kit-lens-club.deviantart.com/

Sbb ia cuma f3.5-5.6, pencahayaan memainkan peranan penting.... Dan ko betul, belajar utilized apa yg ada sebelum bergerak ke another level
* selamat dtg ke dunia photography, satu hobi yg memang mahal...dan boleh jadi ketagih tahap kronik juga hihi*
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2013 12:19 PM | Show all posts
nhuser posted on 23-4-2013 12:02 PM
Multipurpose maksudnya sbg zoom lens juga ke? Sebenarnya, klu rajin membaca kat web, byk yg boleh  ...

aku kalau boleh nak cari lense utk semua occasion..tapi aku rasa mmg xde la.. sebab tu lense jual asing2..

anyway, buat masa ni akan ku cuba gunakan kit lense ni sebaik mungkin.. insya-allah kalau bonus tahun ni masyuk boleh le rembat lense lain pulak.

Tapi geramla tgk org lain buat bokeh cantik2, gambar pun clear...
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2013 12:34 PM | Show all posts
brown_pupil posted on 22-4-2013 08:19 PM
aku kalau boleh nak cari lense utk semua occasion..tapi aku rasa mmg xde la.. sebab tu lense jual  ...

Keep trying and trying...sampai puas hati dgn hasil sendiri.... No shortcut to success gitu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-4-2013 01:50 PM | Show all posts
nhuser posted on 23-4-2013 11:24 AM

nak pengsan jap...mcm tak leh bernafas
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2013 01:55 PM | Show all posts
brown_pupil posted on 23-4-2013 11:46 AM
hum.. nanti aku try recce... tapi selain dari potrait ngan bokeh, apa lagi function lense ni yg se ...

Pelanyak kit lens yg sudah terbukti kebagusannya.
Kalau nak beli tambahan, biarlah ianya satu peningkatan atau penambahbaikan
Jangan beli dalam satu kelas yang sama
Kelak berlaku pembaziran bila tidak mencapai kepuasan dan terpaksa beli yang lain lagi

Faktor kos tak boleh dijadikan alasan
Tidak ada subtitute kepada kos untuk mendapatkan kualiti lens

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.088323s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list