Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12
Return to list New
11436
View
27
Reply

Kakak-Kakak Ipar Yang Suka Pinjam Duit

[Copy link]

Author: tahihidungmasin       Show all posts   Read mode

Post time 23-6-2014 11:17 PM | Show all posts
Takpalah TT.  Kalau amount yg mahu dipinjam itu masih mampu TT/isteri TT bagi, halalkan aje.  Beri dgn ikhlas kpd mereka terus.  Kita dah hidup senang, kita tolonglah adik-beradik atau ipar semampu kita.  Sbb takda duitlah, mereka nak pinjam duit.  Anggaplah kita meraikan atau belanja anak2 mereka.  Insya Allah dpt ganjaran yg lebih besar di akhirat esok.  

Hari ini hari kita.  Mungkin esok hari mereka.  Mari kita semua sama2 membersihkan hati.
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2014 12:17 AM | Show all posts
kalo kita kaya berduit takpe jugak kaka.. ni kita pun hidup ala kadar je.. cuma ejas monthly komitment tangguh2 nak menghulur ke diorg je... kononnye urgent sangat nak beli susu la nak bayar yuran la nak bayar bil la nak bayar kete road tax la... alih2 kete pun sampai bertarik.. laki aku jugak tempat dia tuju.. hurmmm kalo sekali kena tarik takpe.. tapi kalo insiden kedua kena tarik lepas 3bln dr kes pertama mmg pelik.... itu namanya bangang abadi saja nak kenakan org setel utk dia bln2 je...
tapi kalo tgk bab bershopping ngan bercuti hamboooiii tak ingat hutang kat kita yg tak berbayar... bila kita urgent nak guna duit.. pinjam 100hinggit pun tuntut sampai ke lubang cacing... puuuiiii
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2015 11:32 PM | Show all posts
Kakak ipar I, kalau I dan suami blk rumah mertua dan kebetulan kakak ipar I ada, dia akan ckp kat suami I,"Eh, balik tgn kosong aje? Mana hadiah untuk anak aku?"

Lepas tu suami I bwk la mak mertua I pegi pasar nk beli brg dapur (of course la I ikut skali masa ni), suami I bayarkan lah brg2 dapur mak mertua I tu which I tak kisah langsung sbb itu kan mak suami I so I okay je la. Kak ipar I ni ikut skali tau, and dia pun sibuk beli brg dapur utk rumah dia and mintak suami I bayarkan. Sedangkan suami kakak ipar I dok sedap tido dlm bilik kat rumah mertua I tak bgun lagi. Motif nk beli brg dapur sendiri suruh suami I yg byrkann sdgkan suami sendiri bekerja, ada pendapatan dan sihat tubuh badan segala? Bkn sekali dua tau. Dh byk kali. Kalo suami dia takde I faham la, ni suami dia aman aman je berehat kat rumah mertua I time dia ikut kitorang ke pasar and pow suami I tu. Amboi amboi amboi sgt!


Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2018 01:56 PM | Show all posts
wed1210 replied at 23-6-2014 07:41 PM
aku pun lagi sakit hati sbb ipar aku asyik keje mintak duit je.. mmg dia buat laki aku macam atm mes ...

condition ko sama mcm aku.
tp adik ipar aku perempuan, dh kahwin, selalu mintak duet drpd suami aku.
kdg2 aku dgr, mintak duet pampers anak dia, mintak duet installment kereta, mintak duet
kereta rosak.
sabar je lah.
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2018 03:44 PM | Show all posts
Omg God... ada ke adik beradik yg mcm ni?
Sorry bertanya sbb aku tak pernah lalui benda-benda ni. Aku dari kecil sampai tua ni hanya akan belanja setakat duit yg aku ada.
Kerja ka tidak tu sendiri kena sedar diri. Kalau tak kerja tapi nak berbelanja minta kat laki, laki takda duit pi cari kerja tidak pun buat business cari duit lebih. Jgn sesekali minta tolong sedara mara. Boleh bawa pergaduhan dan ungkit mengungkit belakang hari. Tapi sebab adik beradik aku ramai yg kaya so depa hulur aja kat aku yg semekin ni seribu dua buat belanja so aku ambiklah tanpa malu hahahhahah

Bukan nak perangat hang ka apa, nasihat bini hang kalau ada duit lebih nak bersedekah boleh tapi kalau guna kad credit utk beli membeli, duit depa hantaq mai dulu sbb kalu lambat kena interest tak pasai kena black list. Takkan bini hang sampai hati nak charge service charge kat kakak-kakak dia kan?

Lagi satu suggest dekat kakak-kakak dia yg tak kerja tu buka saving account , pastu apply debit card. Pastu membeli belahlah dengan sewenang-wenangnya selagi dlm account ada duit
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2018 03:45 PM | Show all posts
mel18 replied at 3-9-2018 01:56 PM
condition ko sama mcm aku.
tp adik ipar aku perempuan, dh kahwin, selalu mintak duet drpd suami a ...

Suami dia kerja ke dia ibu tunggal?
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2018 03:59 PM | Show all posts
suami dia kje noks..
klu ibu tunggal aku fahamla. bwh tanggungan laki aku.

yg tak tau malu tu, time ramai2 berkumpol aku kat dapur, aku dgr adik ipar aku ni ckp
"takpe2, nti aku pinjam duet kat abg (iaitu suami aku)"

nk tegur suami  aku karang jadi gaduh plak.

tp aku belum penah lagi tegur suami aku pasal ni.
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2019 11:05 AM | Show all posts
blom  lagik kes jiran  whatsupp nk pijam wang
Reply

Use magic Report

12
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.070368s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list